Hållbarhetsmatchen

Ettanfotboll – intresseorganisationen för föreningarna som spelar i Ettan norra och Ettan södra – presenterar här unika hållbarhetsrapporter. Såvitt vi vet är vi den första ligan att årligen ta fram Hållbarhetsrapporter, i världen. Rapporterna visar bland annat vilken omfattande samhällsnytta alla Ettan-föreningar tillsammans levererar, men också på utvecklingsbehovet inom Ettanfotbollen. Därför tas nu initiativet Hållbarhetsmatchen för att fortsätta arbetet med att utveckla föreningar som är hållbara över tid, med målet att Ettan ska bli Nordens Mest Hållbara och Klimatsmarta liga. Läs rapporten nedan. 

Klicka här för att öppna 2021 års Hållbarhetsrapport.

Klicka här för att öppna 2020 års Hållbarhetsrapport.

Klicka här för att öppna 2019 års Hållbarhetsrapport.

Klicka här för att öppna 2018 års Hållbarhetsrapport.

Ettan är inte en fotbollsliga som är lika känd som Allsvenskan eller Superettan, men som på många sätt är minst lika viktig för svensk fotboll. Med sina 32 klubbar uppdelade på Ettan norra och Ettan södra, är Ettan en viktig utvecklingsmotor i svensk fotboll: hela 92 klubbar har spelat i Ettan sedan serien fick sin nuvarande form 2006, så många föreningar utbildas i Ettan. Ettan är också en riktig Talangliga, där klubbarna varje år spelar ca 200 egenfostrade talanger och ca 50 spelare varje år tar steget uppåt i karriären.

Hållbarhetsrapporten – som möjliggjorts genom SvFF:s projekt semiprofessionell fotboll – visar att Ettanföreningarna tillsammans skapar minst 300 MSEK i samhällsnytta i kärnverksamheten. Till detta kommer all den verksamhet som klubbarna från Boden i norr till Lund i söder driver för integration, individer med funktionsnedsättning, etc. Ett av många exempel är den klassiska Ettanföreningen Vasalunds IF, som driver en integrationsinriktad sommarskola i utsatta områden i Stockholm sedan 25 år tillbaka och har över 90 nationaliteter representerade i föreningen.

”När jag i den här rapporten ser en samlad bild över ligans hela verksamhet blir jag både stolt och imponerad” säger Johan Englund, ordförande i Ettanfotboll. ”Tänk vilken skillnad vi gör för så många unga människor och deras familjer, och för lokalsamhällena där våra 32 föreningar finns. Att vi samtidigt är med och bidrar till utvecklingen av svensk elitfotboll, med vad det betyder för motivation och skapandet av förebilder, känns helt fantastiskt.

Lanserar ”Hållbarhetsmatchen” – målet är Nordens mest hållbara och klimatsmarta liga

Av rapporten blir det uppenbart att behovet av att öka den ekonomiska och organisatoriska hållbarheten i föreningarna som spelar Ettan är stort. Många föreningar kämpar med ekonomi och organisation, men lyckas trots det leverera mycket samhällsnytta. Därför lanserar Ettanfotboll nu Hållbarhetsmatchen, som blir samlingsnamnet för det fortsatta arbetet med att utveckla organisatoriskt, ekonomiskt, mänskligt och miljömässigt hållbar verksamhet över tid i Ettan. Målet är att i samverkan med intressenterna runt ligan och föreningarna bli Nordens Mest Hållbara och Klimatsmarta liga.

”Det är hög tid att vi i fotbollen börjar arbeta med hållbarhetsfrågorna på samma sätt som resten av samhället” säger Johan Englund. ”Med tanke på de utvecklingsbehov vi ser i Division 1 herrar är det självklart att ta Hållbarhetsmatchen. Det kommer inte att vara enkelt, men vi har alla möjligheter att utveckla Division 1 ordentligt över tid om vi tillsammans med resten av svensk fotboll, kommuner, befintliga och nya kommersiella partners och andra intressenter kan arbeta tillsammans” avslutar Johan.

För vidare information kontakta:
Johan Englund,
Ordförande för Intresseorganisationen Ettanfotboll
Mobil: 0708-16 61 16
johan.englund@ettanfotboll.se