20 december 2020
Här är talangsammanställningen över säsongen 2020. Statistiken är baserad på talangerna födda 2000 eller senare.
Källor för statistiken och datan är Lagstatistik.se och Svenska fotbollförbundet.
Ettan är en riktig talangliga, där mängder av talanger får speltid och utvecklas innan de tar steget upp i seriesystemen. Det har visats sig genom säsongerna. Likväl till nästa säsong. I skrivande stund har 24 spelare värvats från Ettan till Superettan och Allsvenskan till säsongen 2021.
Med säsongen 2020 färdigspelad, kvalspelet avklarat och priser delats ut, har Ettanfotboll gått igenom lite statistik. Ettanfotboll har sammanställt vilka klubbar som gav mest speltid till talanger och använt flest talanger födda 2000 eller senare under säsongen.
Ettan toppas av IK Frej. Både i spelminuter och matchandet av talanger. Det är ingen skräll, förstås, med tanke på samarbetet med Hammarby. Det är målet med samarbetet, att talangerna ska få speltid och utvecklas på en bra liganivå. Med facit i hand, och en niondeplats bakom sig, måste Hammarby vara nöjd med utfallet efter säsongen. IK Frej hade även yngst trupp i hela Ettan med snittåldern 20,49.
Bakom var Nyköpings BIS och IF Brommapojkarna med över 10 000+ spelminuter för talangerna. Det är inget förvånad heller. Brommapojkarna har en av Sveriges bästa akademier och fostrar väldigt många talanger. Om de hade fått behålla Paulos Abraham och Daniel Svensson, ja, då hade spelminuterna ökat ytterligare. En annan sak är att IF Brommapojkarna hade fjärde äldsta truppen – veteranerna Philip Haglund, Christer Gustafsson och Jesper Arvidsson drog upp snittåldern – i Ettan Norra. Nyköpings BIS blev nedflyttade efter spelat i Ettan sedan 2013. Under säsongerna har de spelat med många talanger och denna säsong var inget undantag heller.
Därefter kom nykomlingen IFK Luleå och Karlslunds IF. Det är säkert en medveten satsning hos IFK Luleå – att de värvar, släpper fram och utvecklar talanger. Framför allt på grund av geografiska nackdelen som de har. Det kan vara svårt att locka spelare upp till Norrland, vilket innebär att talangutvecklingen blir ännu viktigare. Karlslunds IF har släppt fram talanger under flera säsonger. Det är inte konstigt att de hamnar högt upp på sammanställningen. Karlslunds IF hade även en av de yngsta talangerna, som fick speltid, för hela Ettan. Det var Edvin Tellgren, född 2005, som spelade 14 matcher.
Sollentuna FK släppte fram fem talanger. Tre av dem var ordinarie i startelvan. Siriuslånet Hannes Sveijer höll tätt mellan stolparna, Gustaf Lagerbielke var given på mittbacksplatsen och Lucas Forsberg löpte fram på högerkanten. Förstnämnda fick senare göra debut i Allsvenskan under säsongsavslutningen.
Nykomlingen IFK Berga hade en kämpig säsongen men många talanger fick chansen. De hamnade i mitten av antalet spelminuter, men släppte fram 11 talanger som fick känna spel i Ettan. Det är något som de kan ta med sig trots nedflyttningen.
IF Karlstad spelade med många talanger, men en spelare stack ut i speltiden. Det var Lukas Rhöse, som var given i startelvan. Rhöse hade även mest spelminuter av alla talanger i Ettan Norra. Vem var på andraplats? Gustaf Lagerbielke i Sollentuna FK.
Nykomlingarna Täby FK och Örebro Syrianska IF höll sig kvar i debutsäsongen i Ettan. Täby FK hade en ung trupp, med snittåldern 22,16, där stommen var byggd på årskullen -98. De släppte ändå fram sex spelare födda 2000 eller senare. Örebro Syrianska IF hade tredje äldsta truppen i Ettan Norra men släppte fram sex talanger. En av de var Eliyo Türken, som hade flest spelminuter av talangerna.
Serievinnarna i Ettan Norra, Vasalunds IF, kom ganska långt ner på listan över speltid. Det ska tilläggas att de har väldigt många spelare i åldern 21-23 som inte inkluderades i sammanställningen. Samma gällde för IF Sylvia, där snittåldern var 22.07.
Sist kom Team TG, IFK Haninge, Gefle IF och Sandvikens IF. Instinktivt går tanken till att de ogillar att spela med yngre förmågor? Inte alls. Det handlar nog mer om förutsättningar, ungdomsverksamheten, utbildade tränare och strategin hos klubbarna. Det tar tid att släppa fram talanger och kvalitén kan variera i olika årskullar. Även upptagningsområden och vilka andra närliggande klubbar som konkurrerar i närområdet men även andra idrotter. Som för Gefle IF och Sandvikens IF i Gästrikland, där Brynäs IF är flaggskeppet och många barn och ungdomar spelar ishockey.
Sejouren blev ettårig i Ettan. Nykomlingarna FK Karlskrona och Motala AIF blev nedflyttade men de hade flest spelminuter för talanger och gav flest antalet talanger speltid i Ettan Södra. Talangerna fick värdefull speltid och kommer väl förberedda inför kommande division två-spel. En sak som sticker ut är att FK Karlskrona hade tre spelare, födda 2000 eller senare, som hade mest speltid hos dem under säsongen. Det är kul. För övrigt spelade Motala AIF med en av de yngsta spelarna i Ettan när 15-åringen Roberto Vranjes fick hoppa in och göra debut.
IFK Värnamo var en lagmaskin som vann och vann – och tog steget upp i Superettan. Detta med många talanger som fick speltid. En av dem var 20-åriga försvararen, Victor Eriksson, som spelade samtliga spelminuter under säsongen. Det är väldigt imponerande.
Oskarshamns AIK och Skövde AIK kom tätt bakom. Duon spelade med nio talanger vardera under säsongen och några talanger var ordinarie i startelvan. En av talangerna var Viktor Krüger, inlånad från Kalmar FF till Oskarshamns AIK, som hade flest spelminuter hos klubbarna. Överlag brukar Skövde AIK släppa fram flera talanger och ge dem spelminuter för att utvecklats. För senare gå högre upp i seriesystemen. Det är väl fungerande strategi.
Assyriska Turabdin IK, Tvååkers IF och Qviding FIF var inte långt bakom med över 4000+ spelminuter för talangerna. Hos dem var inte lika många talanger ordinarie i startelvan utan det var fler inhopp för dem. Bortsett från två talanger som hade över 2000+ spelminuter. Det var Noah Shamoun i Assyriska och Adam Wästlund i Qviding. Förstnämnda blev även utsedd till ”Årets talang i Ettan Södra” när SportExpressen hade prisutdelning efter säsongen.
Skånelagen Lunds BK, Landskrona BoIS och Torns IF brukar generellt sett spela med många yngre förmågor. Det var ingen skillnad även under denna säsongen, men det var färre spelare födda under 2000 eller senare. Noel Hansson, Kevin Jensen och Victor Larsson hade flest spelminuter bland talangerna för de klubbarna.
Utsiktens BK, FC Trollhättan och FC Linköping hade jättemycket speltid för talangerna men de gav många chansen istället. Där kom de högt upp på sammanställningen. Det visar att de kommer på sikt ge mer och mer spelminuter till talangerna.
Sist på sammanställningen kom Lindome GIF och Eskilsminne IF, där klubbarna hade en ”hög snittålder” på 24,75 och 23,78. Stommen hos sistnämnda är dock byggd på spelare som är 21-23 år, vilket inte inkluderades i sammanställningen. Lindome GIF har däremot ett mer äldre och rutinerat lag som tog de till en fjärdeplats i Ettan Södra.
FLER NYHETER