2 december 2022
Seriespelet, Superettankvalet och Morgondagens stjärnor är avklarat. Här är ett försök att summera säsongen 2022 som innehöll mängder av intryck.
Efter 225 dagar med bollsparkande är säsongen över. Från 2 april till 13 november. Seriespelet till Ettan- och Superettankvalet för Morgondagens stjärnor som avslutning. Nu är säsongen i mål, en säsong att komma ihåg. På alla sätt. Det var jämnt och dramatiskt i topp- och bottenstriden in i slutomgångarna. Det ingår med att spela i Ettan. Först fajten om kvalplatsen till Superettan. Sedan kampen att hålla sig kvar i Ettan. Däremot kunde seriesegrarna, Gefle IF och GAIS, säkra uppflyttningen till Superettan med någon omgång kvar av säsongen.
Innan 2022 blir 2023 ska säsongen summeras. Då kör vi.
***
Det var deras säsong, Gefle IF och GAIS. En enastående prestation av dem. Det går inte säga något annat. För det var två lagmaskiner som vann, vann och vann. Deras högsta- och lägstanivå var imponerande. Sandvikens IF, Vasalund IF, Falkenbergs FF och IK Oddevold försökte hänga med uppflyttningsracet så gott de kunde. Det slutade i kvalspel för Sandvikens IF och Falkenbergs FF men de lyckades inte återupprepa samma kvalbedrift som Skövde AIK och Dalkurd FF under säsongen 2021. Örgryte IS och Östersunds FK fick sig en match, det fick dem, men Superettanklubbarna drog längsta strået.
Däremot lyckades Täby FK och Åtvidabergs FF hålla sig kvar i Ettan efter kvalspel mot IFK Österåker och IFK Berga. Täby FK var illa ute under senhösten, men de gjorde en väldigt stark avslutning i serie-, för senare fullborda sin ”great escape 2.0” i kvalspelet. Förra säsongen höll Täby FK sig kvar på målskillnad, denna säsongen genom kvalspel. Den bedriften är något.
***
Någon måste bli nedflyttad. Denna gången hamnade Team TG, IFK Malmö, BK Forward, Qviding FIF, Lindome GIF och IFK Haninge under kvalstrecket och får börja om i division två. Samtidigt tog Ahlafors IF, United IK Nordic, Bodens BK, IFK Stocksund, Ariana FC och Eskilsminne IF steget upp till Ettan. Någon av klubbarna kommer säkert, likt nykomlingarna i år, visa framfötterna och hamna på övre halvan.
***
Morgondagens stjärnor var epilogen på säsongen. Den där talangmatchen mellan de främsta talangerna, födda 2002 eller senare, från Ettan Norra och Ettan Södra. Talangmötet slutade med 4-0-seger för Norra laget, som fick sin revansch efter 2-4-förlusten under säsongen 2019. Årets upplaga av Morgondagens stjärnor var väldigt stark. Många av talangerna var ordinarie i startelvorna och gjorde imponerande prestationer i Ettanklubbarna. Redan nästa säsong kommer några av talangerna spela högre upp i seriesystemet. Den saken är säker.
***
Talangerna lär sig flyga i Ettan. Från första kontakten med seniorfotboll, till att etablera sig i startelvan, bli en nyckelspelare, för senare flyga vidare upp i seriesystemet. Nu är talangsammanställningen publicerad för säsongen 2022. Sammanställningen visade bland annat att 244 talanger, födda 2002 eller senare, fick speltid under säsongen. Det är visserligen tre talanger färre än säsongen 2021 men talangerna fick desto mer speltid under säsongen 2022.
Här är talangsammanställningen.
***
Spelare kommer och går. Det hör till fotbollen. Efter säsongsavslutningen valde Tim Markström (Gefle IF), Stefan Zarkovic (IF Karlstad), Pontus Sundqvist (Piteå IF), James Burgin (Piteå IF) och Engjell Ramadani (Vänersborgs IF) att lägga skorna på hyllan efter lång och trogen tjänst inom fotbollen. *Honnör*.
Det blev ett par matcher för dem. 499 matcher i Ettan, för att vara exakt. Två av spelarna hade även spelat matcher i Superettan och Allsvenskan. Deras erfarenhet är viktig. Därför hoppas jag att spelarna stannar kvar och fortsätter i någon annan roll hos klubbarna. Ungdoms- eller hjälptränare, lagledare, scout eller assisterande tränare. You name it. Till exempel har Stefan Zarkovic blivit assisterande tränare för U19-laget i IF Karlstad medan Tim Markström har sadlat om till målvaktstränare i Gefle IF.
***
Under senaste säsongerna har allt fler ungdomar börjat dyka upp och stötta sina lokala klubbar i Ettanfotbollen med ramsor, flaggor och banderoller på läktarna. Vi såg och hörde er på Idrottsparken, Tornvallen, Sollentunavallen, Övrevi IP och Lindängens IP under säsongen. Ert engagemang är fantastiskt och betyder mycket för klubbarna, spelarna och ligan. Fråga bara Tvååkers IF:s trotjänare och notoriska måltjuv, Rasmus Andersson, om hejarklacken på Övrevi IP.
– Först och främst är det jättekul att ha en klack som hörs och syns. Det har vi sannerligen inte varit bortskämda med innan. Sen att det är yngre personer gör det ännu roligare. Det är ju generationen som ska ta över dels på plan, men även som åskådare, i många årtionden framöver så att de hittar en gemensam samlingspunkt redan i ung ålder är ju fantastiskt.
– För att vara så unga så har de gjort ett grymt jobb med ramsor, banderoller med mera. Med snittåldern vi har i vår ultrasgrupp så slipper man även alkoholproblematiken och i många fall är det även rätt charmigt att få sig en reprimand av ungdomarna, då det sällan görs några grova verbala övertramp när de inte är nöjda med oss.
***
På tal om publik på läktarna. Här var de fem högsta publiksiffrorna under säsongen.
GAIS – Falkenbergs FF (5151)
Gefle IF – Sandvikens IF (4142)
GAIS – Lunds BK (3113)
Gefle IF – Umeå FC (2697)
Sandvikens IF – Gefle IF (2633)
***
Jag slog en öppnade passning till uppskattade Ettankommentatorn, Anders Thörnvall, och frågade om tre minnesvärda saker från säsongen. Här är dem.
#1: Publiken.
Vi har GAIS eminenta bortafölje, vi har pyroshow i Trestadsderbyt, vi har fler och fler unga på läktarna på massvis av arenor runt hela landet. Efter pandemitiden är publiken något vi aldrig får ta för givet igen – för OJ vad det lyfter sändningarna, stämningen, och framförallt spelet.
#2: Profilerna.
Ettan är Sveriges talangliga, men vad vore en sådan utan rediga profiler. Noah Christofferssons charmerande svar i intervjuerna (och en målfarlig högerdoja), Alexander Leksells totalt relevanta, osammanhängande, men alldeles solklara utläggningar på frågor, Elias Durmaz som styr och ställer och styr lite till och stänker dit 1, 2 eller 15 mål. Och många fler på det!
#3: Långskotten.
Det var kanske inget långskott att GAIS skulle avancera till Superettan direkt, men på planen i Ettan i år har det varit desto fler långskott. Jag kan förstå om det blir 1 eller 2 mål från halva plan – men NIO stycken? Nej, det är tametusan sanslöst. För att citera min vän, kollega, och årets kommentator Michel Izgi: ”han drar en fräckis, och vart landar den? I mål.” Det är så ett distansmål är, en fräckis, och i år landade de rätt. Och det är fantastiskt! Mot tvåsiffrigt 2023?
***
Fotbollshjulet stannar aldrig. Ena säsongen slutar när andra säsongen börjar. Åtminstone utanför planen tills bollen sparkas igen. Nu börjar förberedelserna inför säsongen 2023. Vinterfönstret står på glänt med trupp- och tränarförändringar hos klubbarna. Hittills har fem klubbar – FC Trollhättan, Vasalund IF, BK Olympic, Torns IF och Ariana FC – rekryterat nya huvudtränare. Dessutom kommer Täby FK jaga en arvtagare till uppskattade Daniel Erlandsson som lämnat för nya utmaningar. På spelarfronten har redan nio spelare lämnat för spel i Allsvenskan, Superettan eller utomlands. Det är en indikation att vinterfönstret kommer öppnas rejält när officiella startskottet går för värvningarna. Förra vinterfönstret gick 51 spelare till Allsvenskan (10), Superettan (31) eller utomlands (10).
Du håller bäst koll genom att följa övergångskollen på Ettanfotboll.se. Övergångskollen kommer publiceras under nästa vecka och kommer uppdateras dagligen.
***
Alla behöver något att se framemot. Därför borde du ringa in 21 januari i kalendern. Då går startskottet på försäsongen 2023. Lördagen bjuder på AFC Eskilstuna – United IK Nordic, Mjällby AIF – BK Olympic och Ängelholms FF – Helsingborgs IF.
Försäsongsschemat hittar du här och här.
***
Fotbollsabstinensen kommer att kicka in under vintermörket. Vare sig du vill eller inte. Den här längtan efter att se svensk fotboll igen. Tränings- och Svenska Cupen- som seriematcher. Det slår aldrig fel. Därför har jag tagit fram några tips för att stilla fotbollsabstinensen fram till försäsongsstarten.
# Spela med din favoritklubb på Football Manager 2023.
Säsongen blev inte som du önskade för din klubb? Trist. Då har du chansen att ta revansch i Football Manager, en av världens mest populäraste spel. Ta över din favoritklubb och spela om säsongen, värva och sätt ihop truppen på ditt sätt, välj taktik utifrån dina idéer och tankar – och ta din revansch på verkligheten.
# Hjälp din favoritklubb.
Du har kanske suttit på läktarna, sett matcherna och hejat på klubben i flera säsonger. Nu känner du att det är dags att hjälpa klubben ytterligare. Det är bra. För alla klubbar behöver hjälp. Samma gäller med din favoritklubb. Lyft på luren eller dra iväg ett mejl till klubbchefen eller ordförande för att stämma av läget inför nästa säsong. Vad behöver klubben hjälp med? Hur kan jag hjälpa till med mina kunskaper? Det kan vara som ledare, funktionär, skribent, fotograf eller kioskansvarig på matcherna. Då har du något att se fram emot och du får lära känna fler likasinnade som tycker om klubben lika mycket som dig. Bäst av allt är att du hjälper klubben att växa.
# Återupplev matcherna från säsongen.
Genom arkivet på Expressen kan du söka fram och se om dina favoritögonblick från säsongen. Du kan antingen att se om matchen i sin helhet eller kika på highlightsen. Allt för att återuppleva glädjen på nytt och längta efter nya ögonblick kommande säsongen.
# Ut i spåret.
Det är den tiden på året igen. ”På spåret” har dragit igång på fredagskvällarna. Istället för att hoppa på spåret, kan du ge dig ut i spåret. Ta en vända i löpspåret eller samla kompisgänget för spontanfotboll i någon inomhushall. För vem vet – du kan kanske får ”kan du ställa upp?”-samtalet från din lokala klubb i försäsongsstarten. Då måste flåset vara på topp.
***
Det var det. Tack för i år.
FLER NYHETER