26 april 2022
Ettan har blivit fyra omgångar gammal. Här är tio intryck från säsongsinledningen.
Äntligen är säsongen igång på riktigt. Nu betyder saker igen – poängen, prestationerna, varningarna, hållna nollor, målen och assisten. Det har varit efterlängtat. Det gick att måla upp förmodade topplag, mellanmjölkslag eller bottentippade lag inför säsongen. Det var då, nu är nu. Nu får vi se utfallen för klubbarna. Vilka håller för pressen? Vilka överraskar? Vem blir skyttekung? Vilka åker ur? Nu har resan har påbörjats, en resa som fortsätter in i höstmörkret. Häng med på Ettanresan – det blir kul.
Med fyra omgångar spelade finns många saker att lyfta i Ettan. Positivt som negativt. Jag väljer att fokusera på förstnämnda. Det behövs mer positivitet i vardagen. Visst, det går att nämna kräftgången för vissa klubbar, det kämpiga försvarsspelet, klubbarna som hittills inte levt upp till förväntningarna eller individuella misstagen. Jag ser det också. Istället vill jag lyfta klubbarna och spelarna. Här kommer tio intryck från säsongsinledningen.
***
Lysande start #1:
2-1, 1-0, 1-0 och 1-0. Ja, GAIS har fått den drömstarten som de behövde i Ettansejouren. Bortsett från trepoängarna har även spelmässiga varit bra-bra. Det är jobbigt att möta dem, det är det. Det syns för motståndarna. GAIS bemästrar alla delar av spelet. Samtidigt skulle effektiviteten kunna bli bättre, det är enda förbättringspunkten. GAIS har spelövertaget i matcherna men målskyttet har inte lossnat ordentligt utifrån chansskapandet. Det kommer så småningom, var så säker. Om jag hade varit Fredrik Holmberg? Testa byt plats på Ben Morris och Michael Kargbo i anfallet för en eller två matcher. Bara för att prova. Det vore intressant att se.
***
Bra fart på nykomlingarna:
Det har börjat bra för några av nykomlingarna från division två. IK Oddevold, BK Olympic och FC Stockholm har inlett på ett bra sätt. Alla har sin spelfilosofi och gör sin grej. Gemensamma nämnaren för dem? De har noll respekt för motståndarna, skulle jag säga. Det vill säga, att de bryr sig inte speciellt nämnvärt vilka motståndarna är på andra sidan. En lätt sak att säga men desto svårare att genomföra. Vänersborgs IF lyckades med sin spelidé och mentalitet under fjolåret. Det blir intressant att följa om de tre nykomlingarna kan fortsätta på samma sätt.
***
Lysande start #2:
Åtta poäng och noll insläppta mål. Vem hade kunnat förutspå att IFK Haninge skulle starta säsongen på sådant sätt? Inte jag, i alla fall. Speciellt när truppen spikades sent. Det var först några veckor innan seriepremiären som IFK Haninge presenterade nyförvärven. En av dem, återvändande målvakten Adrian Engdahl från IK Brage, har imponerat mellan stolparna. Inför kommande omgången har Engdahl skrapat ihop fyra raka hållna nollor. För att dra en jämförelse till årets målvakt ifjol, Jonas Olsson, som höll 17 hållna nollor. Hans längsta period utan att släppa in ett mål var fem matcher. Nu står Haningemålvakten på fyra matcher utan insläppt mål, vilket är imponerande. Dessutom har deras försvarsspel varit solitt och jättebra.
***
Notorisk målskytt:
Säsong efter säsong gör han sina mål, Johan Oremo. 35-åringen går fortfarande starkt och har hittills tryckt in tre mål på fyra matcher. Den rutinerade anfallaren avslutade distinkt mot Åtvidabergs FF, prickade in segermålet på straff mot Qviding FIF och placerade in kvitteringsmålet mot Tvååkers IF. Målgesterna? Det var förstås med signatur målgesterna – en knuten näve eller fingret uppsträckt mot skyn. Som pricken över i:et lirar Oremo i ett par guldsvarta Adidas. För övrigt: nu har notoriska målskytten gjort mål i Allsvenskan, Superettan, Ettan, division två, division tre och division fyra. Hatten av.
***
Lysande start #3:
Målgladaste laget med den målgladaste spelaren. Ljungskile SK har fått en bra start på säsongen, där deras offensiv har stuckit ut. Tolv mål på fyra matcher säger något. Samma gäller för Linus Tornblad, som gjort sex av målen. Det är Erik Lund-effekten. Efter fjolårets uppbrott, där han hoppade av tränaruppdraget, var han tillbaka inför säsongen igen. Utfallet har hittills varit lyckat. Det är lite av ett Ljungskile SK 2.0 i jämförelse med ifjol. Offensiven är bättre, det går snabbare i omställningarna, det finns lite mer spetskvalité och försvaret är mer samspelt. Möjligt att Ljungskile SK kan bli en dark horse i uppflyttningsracet.
***
Efterlängtad trepoängare:
Qviding FIF fick jobb hårt för sin första trepoängaren. Efter tre matcher i följd, där motståndarna kvitterade eller gjorde segermålet under sista kvarten, fick Qviding FIF till slut sin efterlängtad seger. Det blev en 2-0-seger mot Oskarshamns AIK i senaste omgången. Imponerande. Det syntes att vinsten betydde mycket efter en liten kämpig säsongsinledningen. Talanglånet från BK Häcken och målskytten, Leonardo Farah Shahin, var glad i segerintervjun på SportExpressen Play. Dessutom fick målvakten Gustav Norin hålla sin första nolla.
***
#TrustTheProcess:
Ett återkommande uttryck i sporterna, på andra sidan pölen, är att ”tro på processen”. Med deras ligasystem – NHL, NFL, MLB och MLS – åker klubbarna aldrig ur. Ligorna är stängda, helt enkelt. Istället har klubbarna råd att ha några ”skitsäsonger” för att satsa långsiktigt och inkassera belöningen därefter. Under den perioden, säg tre säsonger, brukar sportcheferna och tränarna slänga med uttrycket ”tro på processen”. Även klubbarna själva brukar ibland profilera sig som ett ”rebuild-lag”. Det är lättare sagt än gjort i Sverige beroende på ambitionerna och förväntningarna. Du måste prestera för annars finns risken att du får sparken. Samtidigt finns lyckosamma exempel i Allsvenskan, Superettan och Ettan att lita på processen – att satsa långsiktigt oavsett tabellplacering i slutet av säsongen. Jag tror ett sådant exempel kommer bli Gefle IF. Nu gör huvudtränaren Mikael Bengtsson sin tredje säsong med dem. Nu börjar spelet klaffa, nu börjar spelarna presentera och nu kommer trepoängarna. En möjlig jinxning för resten av säsongen, javisst, men deras spelmässiga förändring har varit slående.
***
Drömstart med drömmål:
Det har inte varit någon brist på drömmål under de fyra första omgångarna i Ettan. I omgång ett bjöd Zakaria Sawo på ett hejdundrandes solomål, i omgång två skruvade Naeem Mohammed in bollen på FIFA-manér, i omgång tre dunkade Mamadouba Diaby upp bollen i krysset och i omgång fyra tryckte Godwin Aguda in en klassisk tåpaj. Rasande eleganta.
Och om du gillar frisparksmål – titta här. Åtvidabergs FF:s mittfältare, Josh Bragg, vet hur frisparkar ska skruvas.
De snyggaste målen från inledningen hittar du här:
Omgång 1.
Omgång 2.
Omgång 3.
Omgång 4.
***
En början på publikåterkomsten:
I takt med den avklingande Coronapandemin har publiken börjat smått successivt återvända till arenorna. Det har varit roligt att se, höra och uppleva publiken från seriestarten i jämförelse med ifjol. Då välkomnades publiken tillbaka på riktigt i tionde omgången. Nu har publiken varit med från seriestarten. Det har sjungits på Gamla Ullevi, måljublats på Jernvallen och traktorramsor på Ljungskile SK:s matcher. Dessutom har klubbarna haft med sina bortaföljen. Inför omgång 5 har Ettanfotbollen dragit cirka 28 000 åskådare på 64 matcher. Är det mycket eller litet? Det får andra bedömda. Så länge publiken är på läktarna är jag glad.
***
Återvändarna:
Marwan Bazi och Daniel Sterner valde inför säsongen att återvända till IF Sylvia och Täby FK efter varsin kämpig säsong i Superettan. Deras påverkan på klubbarna – framför allt i spelet – har varit signifikativ under inledningen. Båda har svarat för fyra mål på fyra matcher. Förutom målskörden har deras återkomst medfört spetskvalité hos klubbarna. Varje gång som Bazi får bollen på fötterna, rättvänd mot motståndarmålet, händer saker framåt. Det finns så mycket fotboll i honom. Samma gäller Sterner även om han har en annan position och spelstil. En klinisk avslutare med teknik och fart kombinerat med en stark kämpaglöd. Om nyckelspelarna fortsätter på samma sätt, kommer säsongen bli rolig för IF Sylvia och Täby FK.
***
Det var det. Njut av kommande omgången.
FLER NYHETER