Eric Jernberg, då i Degerfors, är Veckans Profil!

Eric Jernberg, då i Degerfors, är Veckans Profil! Foto: Bildbyrån

Han har varit på vippen att ta Carlstad United  till Superettan förut. Tio år senare kan Eric Jernberg till slut lyckas. Hans United går strålande i den norra ettan.

Från det lilla samhället Edsvalla strax utanför Karlstad kommer Eric Jernberg – som spelade fotboll i den lokala klubben tills han var 15. Därefter gjordes vidaresatsningen i Carlstad United. Från 2003 till 2008 spelade han i klubben, var uppe och gjorde ett par juniorlandskamper, och allt hade kunnat sluta annorlunda för Eric – och Karlstadsfotbollen generellt, om höstsäsongen 2008 hade avslutats marginellt bättre.
– Vi var ett gäng 87:or och 88:or som var väldigt bra tillsammans och vi höll på att gå upp till Superettan då. Tyvärr missade vi kvalplatsen på målskillnad mot Öster och blev trea.
Luften gick ur Carlstad United en aning och Eric kände behov utav att flytta på sig.
– Då gick flytten till Sirius som jag hann åka ur Superettan med, sedan blev det Degerfors i 4,5 år.

Med erfarenhet från elitfotbollen är han viktig för Carlstad United. Foto: Bildbyrån

Med erfarenhet från elitfotbollen är han viktig för Carlstad United.
Foto: Bildbyrån

I Degerfors etablerade sig Jernberg på hög nivå och 2015 gjorde han sin bästa säsong någonsin. Flera nu Allsvenska klubbar visade intresse, däribland Östersund och Dalkurd.
Då skulle skadorna komma att sätta stopp.
– Nu har jag opererat hälarna fem gånger. Fotleden också. Det är komplicerat – jag får knölar på foten av tighta skor…
– I december 2015 opererade jag mig på nytt och tänkte i samband med det att hela fotbollssatsningen kunde vara över. Det var en usel timing just när de allsvenska klubbarna hörde av sig. Operationen fungerade tyvärr inte och då blev det blev svårt att skriva på någonting.
Jernberg tvingades operera sig igen – men med släckta proffsdrömmar.
Inför 2016 återvände han till Carlstad United, men inte som spelare.
Plötsligt tog du på dig den assisterande tränarrollen?
– Jag gick mycket på kryckor, men kände till laget väldigt bra. Samtidigt pluggade jag på universitetet. Jag var assisterande två säsonger, men det var inte så djäkla roligt.
Jaså?
– Nä. 90-talister du vet… Fotbollen är ingen lagsport längre. Inte som förut åtminstone. Om någon blir petad i en match blir det ett djäkla liv. Föräldrar ringer, flickvänner ringer och det krävs det utvecklingssamtal. Va fan? Är man inte bra nog får man väl tränar hårdare och bita ihop?
Generationsväxlingens effekter passade inte in i Jernbergs fotbollsfilosofi.
– Då känns det som att det är roligare med andra roller i fotbollens värld – som sportchefsjobbet.
Är det där du hamnar alltså`?
– Kanske det? Jag har nyss avslutat mina studier inom Idrottsvetensakp och idrottscoachning efter tre år. Vi får se vart vi hamnar.

Trots trasiga fötter och fotleder lyckades Jernberg ta upp fotbollsspelandet igen-
Beskriv din roll idag i klubben idag?
– Jag är ”bara” spelare just nu. Jag har kunnat spelat hela försäsongen och brinner för det här.
Når du upp till bästa nivå?
– Nja, det är svårt att jämföra. 2015 innan skadorna kom var jag på väg upp och spelare i som gick till Östersund då har verkligen sagt igenom. Numera kan jag inte träna lika hårt.
– Visst, vi har ett djäkla bra lag – men det är trots allt inte samma nivå.

Fotboll, Superettan, Syrianska - Degerfors

Kommer Jernberg spela upp sitt Carlstad United till Superettan? Foto: Bildbyrån

Kan 2018 året då fotbollen lyfter i Karlstad?
– Ja, och nej.
– Allt handlar om flyt. Pengarna finns egentligen nere hos Karlstads BK som ligger tvåa i division två – problemet är att de inte kan hantera dem (pengarna). I år har vi bra spelare i United eftersom klubben var tvungna att värva smart efter att ha tappat sin stomme som kanske höll botten-på-ettan-nivå. Vi har bara ett bra lag – inga pengar som KBK.
Men två konkurrerande klubbar som båda vill till Superettan inom några år borde skapa intresse i bygden?
– Nej, säger Jernberg krasst,
– Det finns inget genuint intresse eller någon direkt fotbollskunskap på stan.
– Åker man nio mil till Degerfors är den biten på en helt annan nivå. I Karlstad har de aldrig sett fotboll på hög nivå, det är nästan bara ishockey som gäller. I Degerfors kan man fotboll på riktigt, det blir helt andra diskussioner på stan.

Samtidigt har Carlstad United etablerat sig i toppen av division ett norra.
Vad skulle det betyda till Superettan?
– För fotbollsintresset – inte så mycket. Eller ja, det är klart att det blir ett lyft på ett eller annat vis. Men det är ganska långt dit.
30-årige Eric Jernberg menar samtidigt att tabellplaceringen är motiverad,
– Vi är själva missnöjda med prestationerna i flera matcher. Vi måste slita hår i varje moment och är inte som Västerås SK som vinner sina matcher på klass.
Du har även din brorsa André med i laget?
– Han är otroligt bra, en av de bästa mittfältarna i serien. Nu har han hittat en stabilitet och det är extra kul att vi båda spelar centralt på mitten.