Leo Englund vill tillbaka till elitfotbollen Foto: Bildbyrån

Leo Englund vill tillbaka till elitfotbollen
Foto: Bildbyrån

Både musiken och ishockeyn kallade på Leo Englund.
Han valde – fotbollen.
– Jag vill tillbaka till Allsvenskan, säger Leo.

Strax sydväst om Skellefteå ligger det lilla samhället Skråmträsk. Där växte Leo Englund upp och som så många andra unga pojkar var det både ishockey och fotboll som lockade efter skolan.
Till skillnad från de flesta andra valde Leo efterhand att fokusera helt på fotbollen.
– Jag höll på med hockeyn tills jag var 16 år gammal och var länge i valet och kvalet efter att ha kommit med på uttagningar till Sverigepucken och så vidare.

 

Leo firar en seger med en lagkamrat i GIF Sundsvall Foto: Bildbyrån

Leo firar en seger med en lagkamrat i GIF Sundsvall
Foto: Bildbyrån

Folk i din närhet måste tyckt att du var galen som inte blev en hockeykille?
– Ungefär så…. Jo, men det är vanligt med hockey. Skellefteå är ju en hockeystad med ett väldigt bra lag.
Vilken typ av hockeyspelare var du?
– Ganska likt som i fotbollen, en forward. Jag var både teknisk och nyttjade mycket power. Ofta var jag arg… Men fotbollen kändes roligare helt enkelt.
– Jag gick idrottslinjen på gymnasiet och många där som satsade på hockeyn har spelat i både SHL och i NHL. Oscar Lindberg, Tim Eriksson och några andra gick i min parallellklass.
När tänkte du senast ”Kan jag ha valt fel…?”
– Det är klart att man tänkt så någon gång. Men jag var mer intresserad av fotbollen och brann så för det.
Satsningen gjordes i Skellefteå FF och som 22-åring kom ”breaket”.
– 2013, när jag fick vara skadefri, blev den 19 mål i Skellefteå i division två. Då kändes det väldigt bra som helhet. Jag hade varit mycket skadedrabbad som ung och fick inte så många matcher mina första seniorsäsonger.
Leos framfart noterades ett par mil söderut på E4:an. Gif Sundsvall, så i Superettan, kontrakterade Leo.
– Första året där var tufft med mycket skador, kroppen höll inte riktigt trots att jag var bra grundtränad. Tempot var den stora skillnaden. Vi gick ändå upp i Allsvenskan med Giffarna då – och det var spännande för mig. Tyvärr fick jag det inte att lossna av olika anledningar, men jag kände att jag hade nivån i mig.

Istället för en fortsättning med Sundsvall blev det division ett-fotboll med Umeå.
– Det blev ett år där jag kom med mycket förhoppningar och målet att kunna studsa tillbaka till en högre nivå. Jaglade mycket press på mig själv, men pressade mig nog för mycket att kunna prestera på topp. Man vill göra mål och när de inte kommer i den skörden man önskat så byggs det upp en stor frustration. Jag ville för mycket där ett tag.
Kan man säga att du fällt krokben på dig själv?
– Ja, för fotbollen är ett mentalt spel. Jag har kanske velat för mycket. Man kan se på matcher och prestationer på olika sätt och jag har lärt mig att hantera det bättre nu när jag blivit äldre.
Leo, idag 27 år ung, valde att flytta hem till Skellefteå inför förra säsongen.
Hur mycket styrde hjärtat då?
– Väldigt mycket. Det kändes rätt. Efter en tung höst med Umeå började tankarna gå ”det vore skönt att flytta hem”. Jag funderade på att bygga något kortvarigt på annan ort, men det kändes inte intressant. I Skellefteå satt alla bitar redan på plats.

Leo Englund i Skellefteå-tröjan Foto: Bildbyrån

Leo Englund i Skellefteå-tröjan
Foto: Bildbyrån

Det där med ”andra bitar” innefattar den närmsta familjen, föräldrar och syskon, men även möjligheten att lägga tid på favoritsysslan utanför fotbollen. Musiken.
– I alla år har jag spelat mycket musik. Jag kör solo; spelar gitarr och sjunger och gigar en hel del utöver fotbollen.
Vilken typ av musik blir det?
– Ganska mycket modernt. Ed Sheeran är favoriten.
Hur seriös är du med den biten?
– Jag har lagt ner mycket tid och tackar ja till allt jag kan. Det blir en balansgång eftersom fotbollen kräver mycket träning. Men jag skriver inte så mycket musik själv utan gör mest covers.
Nästa gig?
– Jag var i Umeå två gånger förra veckan. Den 2 juni har jag två gig samma dag; först ett bröllop och sedan ett event på en nattklubb.
Vart kan man veta mer om musikern Leo?
– Usch, jag är för dålig på det sociala, men jag håller på att köra igång en hemsida. Man har varit för lat de två senaste åren och mest snackat om det…
Melodifestivelen och/eller Idol har öppnat vägarna för andra fotbollsspelare med artistdrömmar. Se på Kevin Walker och Boris René.
– Man vet aldrig…

Musik innan matcherna brukar vara en självklarhet. Så även i Skellefteå FF:s trupp.
– Vi har ett par DJ-kandidater i omklädningsrummet. Smaken är som baken, delad. Just nu är det mycket Avicii. Dennis West tar mycket ”ansvar” i det sammanhanget och kallas nu internt för DJ West.
Ni kanske ska starta något musikprojekt ihop?
– Om de startar en talangshow för låtsasmusiker skulle Dennis platsa. Han har bra scénärvaro, hahaha.
Vad kan musik betyda innan matcher för idrottare?
– Det är intressant! Vissa är olika och vill ha det lugnt. Andra vill ha fullt ös i lurarna så det nästan studsar. Ibland känner jag för att lyssna på något lugnt, andra gånger vill man ha mer puls. Helt klart kan man påverkas av olika uppladdningar.

Leo när han spelade för GIF Sundsvall Foto: Bildbyrån

Leo när han spelade för GIF Sundsvall
Foto: Bildbyrån

Du har varit i eliten och gjorde ett Allsvenskt mål. Tror du att du kommer tillbaka till de sammanhangen igen?
– Absolut! Jag tränar på lika hårt, men lite smartare, än tidigare år. Jag vill att det ska bli så bra som möjligt för Skellefteå, men vet också om att jag har det i mig. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte vore intresserad av spel på en högre nivå. Man vill tänja på gränserna.
Säg så här: Skellefteå håller sig kvar i division ett utan kval och det är lagfest. Vad spelar du?
– Castle on the Hill kanske? Något sådant!
När du fyller 50 år. Kommer Skellefteåborna att se Leo Englund som musikern eller ”den gamla fotbollsspelaren”?
– Som fotbollsspelaren. Så känns det just nu. Å andra sidan kan man ju få en längre karriär inom musiken – den är lättare att hantera som 40-åring.

Avslutningsvis. Summera inledningen på säsongen för Skellefteå FF?
– Kollar man på tabellen så är det en tuff start. Division ett är en ny nivå och vi måste komma in i den nya kostymen. Det känns bättre för varje träning och match. Alla vågar mer och vi vågar styra en match. Jag tror att vi kommer att börja plocka poäng när vi börjar spela fotboll fullt ut. Säsongen är lång och vi har ett bra lag med bra tränare som tror på oss.

Klipp: https://www.youtube.com/watch?v=m94AxlwPqo4