Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Skellefteå FF och Umeå FC. Det blir en häftig hemmamatch att bära för Skellefteå som än en gång ger sig på att slå sitt gamla publikrekord. Det gjorde dem även sin senaste sejour i Division 1, då stod Umeå också för motståndet, men lyckades varken med publikrekord eller trepoängare – hur blir det i år?

 

5883

 

Dan Burlin, Skellefteå FF

Dan Burlin Foto: Bildbyrån

Dan Burlin
Foto: Bildbyrån

Uddamålsförlust hemma mot Arameisk-Syrianska senast, din bild av matchen?

Det var ganska så bra, åtminstone efter första halvlek då vi ledde med 1-0. Sedan började vi släppa in mål och det blev en negativ kedjereaktion. Vi behöver göra oss av med lite barnsjukdomar – då kan vi tre poäng här. Några skador eller avstängningar från senaste matchen ha vi inte, men Mbaye Tourée har problem med ett knä och Andreas Marklund har problem med känning i baksida lår.

Ni parkerar på jumboplatsen för närvarande, vad behöver ni göra för ändringar?

Än så länge behövs inga ändringar. Vi ska fortsätta på dte vi gör. I varje match har vi hållit jämna steg. Höja koncentrationen, så den håller i 90 minuter.

Det är Umeå som besöker er den här veckan, vad vet du om dem i nuläget?

Mycket… Vi har stött på varandra en hel del. Jag har god koll på hur de spelar. De är ett bra lag som spelar fin fotboll och pressar aktivt.

Ni försöker slå ett gammalt publikrekord också, vad tror du om matchens inramning?

Det är en dröm, en strävan… Vi har ordnat med företag som ser till att det blir fri entré. Vi förväntar oss allt mellan 2000-3000 personer. Senaste rekordet hade alla hatt och rock, cirka 8600.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Förhoppningsvis en bra match med mycket intensitet och närkamper. Sedan ska vi försöka se till att få med oss tre poäng. 3-1 låter bra.

 

Andrée Jeglertz, Umeå FC

Andrée Jeglertz

Andrée Jeglertz

Oavgjort hemma mot Karlslund senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi har väl i både den och Syrianska-matchen tyckt att vi gjort det mesta rätt fram till den sista tredjedelen där vi inte gjort det tillräckligt bra med flera delar av vårt spel, de delarna har vi inte fått med oss. Så det är lite grejer som vi pratat mycket med under veckan, och vi har också spelat med tio man i stora delar av de matcherna, då har vi satts på prov när motståndarna haft mycket spelare i eget straffområde och då är det svårt att skapa de där skarpa lägena.

Tio poäng på de inledande åtta omgångarna, hur ser du på er inledning av serien?

Vi hade väl hoppats att vi skulle ha några poäng till. Vi känner väl att vi i alla matcher varit, i perioder av matcherna, varit bättre än de vi mött men inte lyckats hålla en bra nivå över nittio minuter – det har varit en utmaning. Sedan har vi de matcherna, likt 1-1 borta mot Syrianska det är inget dåligt betyg – men som mot Sandviken hemma var vi värda tre poäng på hemmaplan, detsamma mot Karlslund. Vi borde haft mer poäng och ifjor hade vi mer medstuds under våren, det har vi inte i år men jag tycker att vi är bättre mellan straffområdena än vi var ifjor.

Det är Skellefteå som ni gästar den här veckan, hur skulle du beskriva dem som lag?

Det är ett bollskickligt lag, ganska modiga i sitt passningsspel. De har ett par spelare i sitt lag, likt Leo Englund och Sebastian Shafei Åman har varit bra i de matcher som jag har sett. Deras styrkor är i offensiven, men de har också släppt in ett par mål för mycket. De är modiga i sitt uppspelsfas och det har dem tappat lite boll på och de har i min mening lite utmaningar i sitt försvarsspel.

De försöker slå publikrekord när ni kommer på besök, vad tror du om inramningen?

Det är ju jätteroligt, vi är jätteglada att Skellefteå spelar i Division 1 och att vi får fler lag i norra Sverige så här högt upp. Vi måste ha fler lag högre upp som är med i finrummet, annars kommer norrlandsfotbollen att dö ut. Därför måste vi i de här matcherna få dit mycket folk så vi kan marknadsföra fotbollen. Så det är jätteroligt om det kan bli mycket folk. Och för deras del är det väl samma som för oss, vi har inte levt upp till vår fulla prestation.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror nog det kan bli en ganska öppen historia. Vi har väl inte släppt till så mycket målchanser i våra matcher, däremot har vi inte haft möjligheten att skapa så mycket heller. Men jag tror vi kommer få ett mer öppet spel och det kommer nog gynna oss. Oavsett hur bra man är i sitt försvarsspel så kan motståndarna alltid hota med sitt anfallsspel och vi får väl se vad som händer. Det är väl också en viktig faktor att det är lite derby över matchen.

Matchen spelas på torsdag den 31 maj klockan 19:00 på Electrolux Home Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Mjällby AIF och IK Oddevold. Mjällby var inför säsongen tunga favoriter i serien och de har visat oss varför. De är riktigt bra i år, helt enkelt, och strävar så klart efter att vara tillbaka inom elitfotbollen till nästa säsong. Ett annat lag som gått bra är Oddevold, med undantag för förlusten i derbyt är de inne i en bra form och de lyckades hitta tillbaka snabbt efter förlusten mot Ljungskile med att slå Lund.

 

6123

 

Jonas Andersson Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson
Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson, Mjällby AIF

Ni hemmaslog Grebbestad senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Vi kom från en förlust innan det, så det var skönt att komma tillbaka på vinnarspåret igen. Insatsen var helt okej, speciellt de första 20 minuterna och sammanfattningsvis var det en okej insats och en härlig seger. Jakob Bergström drog på sig en varning då och är avstängd nu.

Nitton poäng på de inledande åtta omgångarna, vad säger du om er inledning?

Vi har fått en väldigt bra inledning även om vi hade kunnat ha ännu fler poäng. Det märks att killarna fått allt bättre självförtroende och det har gett bättre stämning generellt i laget. Det handlar också om att hantera segrarna; fira direkt efter är okej, men det får aldrig bli slentrian.

Den här omgången gästas ni av Oddevold, vad vet du om dem i nuläget

– De har Liridon Seljmani på topp som toppar skytteligan. Individuellt har de väldigt skickliga spelare som det gäller att ha koll på.

Det är än en gång ett topplag på besök, vad tror du det betyder för matchens inramning?

Våra spelar bli extra inspirerade såklart – det är sådana matcher man vill spela. Ju bättre match, desto mer folk. Vi gillar sådana matcher. Det inspirerar så att det blir ett högre matchtempo ute på planen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer att vara spelförande medans de försöker kontra på oss. De borde kunna bli böljande spel med mycket målchanser – en publikfriande match där vi står som segrare till slut.

 

Janne Carlsson, IK Oddevold

Ni hemmaslog Lund med 1-0 senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Försvarsspelet var bra hela matchen. Lund hade bara ett enda läge egentligen. Sedan höjde vi tempot i utförandena i andra halvlek – fler var delaktiga, fler löpte mer. Inga skador eller avstängningar finns att rapportera om.

Det känns som ni fått en bra start på säsongen, vad är det som gör er så bra i år?

Jag tog över under sommaren i fjol och det var bra redan på hösten. Nu är vi kanske mer trygga i vårat försvarsspel och har höjt kvalitén på allt vi gör. Det finns en trygghet i det vi gör.

Johan Patriksson har kommit in som ny assisterande, vad betyder det för laget?

Han har stor erfarenhet som spelare och vet hur det fungerar. Han har mycket bra tips till spelarna och hur de ska tänka på planen. Johan har en oerhörd vinnarskalle och en positiv injektion i truppen. Idag hoppade han in träningen och smällde in två mål direkt. Han är inte långt ifrån att kunna hoppa in om det skulle vara så.

Det är tabellettan Mjällby som ni gästar denna vecka, vad vet du om dem?

De är ett bra lag som också är väldigt trygga i vad de gör. De maler och maler och motståndarna klarar inte av att stå emot till slut. I slutändan är det deras uppförande på plan som är sådant som genererar en serieseger. Men…  Jag har sett Utsiktenmatchen där de förlorade och vi åker ner med stor optimism.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en öppen match med där bollen byter ägare väldigt ofta. Mycket fart och fläkt – Mjällby bjuder till lite extra på hemmaplan. Det blir tight och ingen kommer att ge sig.

Matchen spelas på lördag den 2 juni klockan 16:00 på Strandvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.