Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Oskarshamn och Utsikten. Den första tredjedelen är snart spelad och det börjar synas vilka som ämnar vara med och konkurrera där uppe i toppen. Oskarshamn är för närvarande tabelltvåa och Utsikten sa inför säsongen att de hade för ambition att vinna serien, vi får väl se vad tränarbytet kommer ha för betydelse för laget och om de klarar ta upp kampen med övriga konkurrenter i toppen.

 

6118

 

Janne Stahre, Oskarshamns AIK

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

En tung trepoängare nere i Lund senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Ordspråket ”You can not not communicate” och det har och göra med kommunikationen i backlinjen och det är sådan skillnad när det står 3-0 mot när det står 4-1. Det kändes som att vi hetsade upp oss över att vi släpper inte ett mål och det blev som ett spöke för vår del. Jag vet att de andra lagen i toppstriden förlorade och att vi trasslade oss ur det, det kändes konstigt att vinna den matchen för det var större frågetecken än glädje efter matchen. Men vi är överraskade att vi tog poäng och krånglade oss vidare och anpassade oss så bra efter vårt spelarmaterial som annars varit lite tunt ett tag.

Sonny Karlsson stod för veckans mål i den matchen, vad betyder han för er?  

Han är ju en rolig prick och en jobbig jävel, både för det egna laget och motståndarlaget. Jag gillar att jobba med den typen av spelare, han tillför en del attityd. Vi har också fått igång honom och jag tycker att han både är en bättre fotbollsspelare men också bättre tränad nu, det är synd att han missar matchen mot Utsikten för det hade nog varit roligt för honom. Han gjorde ju som du sa ett riktigt snyggt mål mot Lund förra helgen och det är kul för Sonny att han fick leverera ett så vackert mål i matchen för han jobbar oerhört hårt för att leverera.

Ni ligger för närvarande på en andraplats, vad är det som gör er så bra i år?  

Att vi, trots alla svårigheter och att vi tappade Peiman Eliassi, kunnat anpassa oss efter spelarmaterialet och varit väldigt flexibla i vårt tänkande. Det har lett till att laget utvecklats, vi har vuxit och kan göra mål på många sätt. Sedan ska man nämna att vi har fått fram en nummer tio-spelare i William Kvist som gör mer mål än vad vi fick från den positionen förra året. Man måste ha en poängspelare på den positionen när man spelar vårt spelsystem, en bra tia som kan sticka in bollen i fickan och själv ta några avslut och producera mål för laget.

Det är formstarka Utsikten som gästar er i helgen, vad vet du om dem som lag?

Vi har ju bra koll på dem och ser väl de förändringar som inträffat genom tränarbytet, det är inga stora förändringar utan de har väl det i sitt dna hur de ska spela men kanske är de något rakare nu. Vi har bra koll på dem och jag misstänker att de har bra koll på oss också såklart.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det brukar ju vara lite öppnare matcher mellan oss och dem men jag tror att den här matchen kan bli lite annorlunda, det är ju deras chans att hänga på och således är det en viktig match för dem – därför kan det nog bli lite mer tillknäppt än tidigare. Om utgången, det blir väl ett långt inkast från Agebjörn med en nickskarv i mål som avgöra matchen.

 

Stefan Rehn, Utsiktens BK

Stefan Rehn (då i Kopparberg/Göteborg) Foto: Bildbyrån

Stefan Rehn (då i Kopparberg/Göteborg)
Foto: Bildbyrån

Ni stod för en bra prestation och hemmaslog Mjällby senast, din bild av matchen?

Jag tycker att Mjällby var bättre än oss i första, vi hade lite problem att komma in i pressen och kom inte åt dem riktigt. När vi väl kom åt dem var vi för långt ner, så vi korrigerade det till andra halvlek och gjorde då en bättre halvlek. Spelmässigt var det väl helt okej, men det finns ändå en potential att plocka ut mer. Vi vinner ju mot Mjällby och är jättenöjda med trepoängaren, den är viktig för den mentala hälsan då det bygger upp självförtroendet. Det finns ju mer att plocka av grabbarna och det kommer bli bättre ju mer vi lär känna varandra.

Du debuterade som tränare för Utsikten då, vad kommer du vilja göra för ändringar?

Jag har ju mest bara sett dem på video och de finns saker att bygga vidare på, men jag tror att vi tillsammans, de andra ledarna och spelarna, kommer försöka få in lite nya grejer. De har ju spelat en del med trebackslinje tidigare men jag tycker till exempel, när man ser till spelarmaterialet, att det fungerar bättre med en fyrbackslinje. Sedan kommer jag att vara tydlig i hur vi ska spela både offensivt och defensivt, man kan alltid leka med siffror och så men vi vill spela en offensiv fotboll och det skall vi såklart också försöka göra i matcherna.

Inför säsongen var Utsiktens målsättning att vara ett topplag, kvarstår det målet?  

Om man tittar på förutsättningarna så var det faktiskt fjorton spelare som lämnade inför säsongen och det är klart man som förening vill gå upp i Superettan, det är ju målsättningen och gärna så fort som möjligt. Samtidigt måste man vara realist och börja bygga lite framåt och klättra i serien, så får vi se hur långt det räcker. Jag hoppas förstås att vi är med och krigar där uppe, men nu är prio ett att vinna nästa match och sen börja klättra uppåt, så får vi se hur långt det räcker.

Ni gästar tabelltvåan Oskarshamn den här helgen, vad vet du om dem i nuläget?

Jag har tittat lite på videos hur de spelar. Nu var det väl lite Hawaii-fotboll senast, men som jag upplevde det hade de kontroll på matchen. Men det blev väl lite klassiskt, de ledde med 4-0 och började backa tillbaka samtidigt som Lund började lyfta upp. Oskarshamn är ett passningsorienterat lag som vill spela fotboll, de har en duktig forward i Sonny Karlsson som tar in det mesta. De har också flera duktiga spelare runt omkring honom, både i nummer tio rollen och på kanterna, så de är giftiga framåt. Det skall bli kul att möta dem så får vi se var det landar någonstans.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror de kommer försöka sätta hög press på oss och jag hoppas och tror också att vi kommer ur den höga pressen. Ser man när de spelar så har de ganska så hög press. Vår plan är inte att ligga för mycket på egen planhalva, de är duktiga i press och de är duktiga i sin offensiv så vi vill ju hålla bollen borta från den planhalvan. Jag tror det är två lag som kommer starta med väldigt högt tempo, om resultatet hoppas man såklart alltid på vinst!

Matchen spelas på lördag den 26 maj klockan 16:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Nyköping och Syrianska. Det är två lag som både förmodades vara med och konkurrera i toppen som ställs mot varandra på Rosvalla under lördagen. Man hade större förhoppningar och känner nog inte att man fått den start man önskat, därför finns där säkerligen en hel del revanschlusta i luften. Det återstår att se vilket av lagen som drar det längsta strået, men det lär bli en het batalj iallafall.

 

5877

 

Brian Clarhaut, Nyköpings BIS

Brian Clarhaut Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut
Foto: Bildbyrån

Ni vann borta mot Karlslund senast, vad tycker du om matchen?

Det var såklart, med tanke på temperaturen, var det en varm match för båda lagen. Vi hade en matchplan som vi kastade om mot slutet av den första halvleken, nyckeln för oss då blev att ha snabbare omställningar och inte försöka spela oss igenom deras fembackslinje med en uppställd fotboll. Vi ville istället försöka utmana dem när deras ytterbackar låg kvar högre upp i banan så vi kunde hitta in bakom dem på den ytan och sätta våra offensiva spelare i bättre position.

Det har bara blivit nio poäng på sju omgångar, vad säger du om er inledning?

Jag tycker att vi började säsongen ganska bra och gick obesegrade de första fyra matcherna. Men uppenbart så gick vi igenom två tuffare omgångar efter det och nu har vi en liknande situation inför den här omgången. Vi känner dock att vi har ett gott självförtroende när hela vår trupp är tillgänglig och vi vet om att vi då kan konkurrera med de bästa lagen i vår serie.

Vad kommer det krävas av er för att hitta tillbaka till er höstform?

Det handlar förstås om att ha självförtroende och en stark tro på det man gör, kanske kommer också resultatet från förra helgen att sätta oss i den position. Det handlar mycket om det mentala och en trepoängare kan ändra ens inställning. Man får ta det vecka för vecka och får man resultaten med sig så bygger man bara vidare på det, det tror jag är nyckeln och det var precis det som händer oss under höstsäsongen förra säsongen.

Det är Syrianska ni tar emot den här veckan, vad vet du om dem i nuläget?

De har några riktigt bra spelare i truppen, några av de bästa i serien. De är duktiga på många områden och har duktiga anfallare som de gärna vill engagera. De är ett lag med mycket individuell kvalitet. Det kommer bli ett bra test för vår backlinje och vi vet om att vi måste vara disciplinerade i defensiven för det kan förändra en del av deras matchplan också.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Resultat vill jag inte sia om, men jag tror vi kan vänta oss en bra match. Vi får gå ut på gräs och det kommer säkerligen vara mycket fram och tillbaka. Men det kommer att öppna upp sig, förmodligen efter en timme i matchen, och då gäller det ju   att ta tillvara på sina chanser.

 

Zvezdan Milosevic, Syrianska FC

Zvezdan Milosevic (då i Landskrona BoIS) Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic (då i Landskrona BoIS)
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ett oavgjort resultat mot Umeå senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det blev stor uppförsbacke för oss eftersom vi låg under efter fem minuter, men när vi väl hämtat upp det och skall göra en forcering för att göra 2-1 får vi en man utvisad. Så sett till de förutsättningarna gör vi en bra match och en bra prestation. Resultatet kunde blivit bättre men med en man mindre kunde vi förlorat också. Så sett till helheten gör vi det bra.

Du är ny tränare i klubben och har nu lett laget två omgångar, vad vill du ändra på?

Vi har gjort många mål men också släppt in många, jag menar att bra lag bygger man med en bra defensiv. Vi måste ändra både i vårt sätt att anfalla och försvara, framförallt hur vi förhåller oss till när vi tappar boll eller inte avslutar våra anfall. Det har sett lite för svajigt ut och enkelt när vi tappat boll – men om det är att korrigera eller slipa på saker återstår att se.

Det har bara blivit nio poäng på sju omgångar – vad krävs för att börja plocka poäng?

Det är väl att göra ett mål mer än motståndaren i varje match, sen om det innebär att vinna med 4-3 eller 1-0 och därmed spela ett stabilare försvarsspel det vet jag inte. Men det hänger ihop med att vi måste bli stabilare, det kommer vara viktigt för oss att bli starkare i försvarsspelet och inte släppa in för enkla mål. I de matcherna jag såg innan jag tog över var de flera mål som var alldeles för enkla och det är förstås något som vi nu måste korrigera.

Ni gästar ”Bissarna” på Rosvalla i helgen, vad vet du om dem som lag?

Vi mötte i och för sig dem i cupen, nu var det kanske inte deras ordinarie lag men jag tror de spelade som de vill spela mot oss på lördag. Jag har också sett två matcher med dem och jag tycker att jag kan tillräckligt om dem, det ska inte vara några problem att möta dem i helgen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi kommer vara det spelförande laget och det lag som förmodligen kommer att äga spelet och matchen. Jag tror de kommer satsa på att straffa oss när vi tappar bollen med bollar in bakom vår backlinje, de har en bra kapacitet att göra på det sättet. Vi vill ha mycket boll och vi vill styra spelet i matcherna, vi måste se till att avsluta våra anfall så vi inte blir straffade när vi kommer med mycket spelare i anfallare. Sedan resultatet får vi se vad det blir, men man brukar ju få bra resultat med sig när man gör bra prestationer ute på planen.

Matchen spelas på lördag den 26 maj klockan 16:00 på Rosvalla Idrottsplats.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.