Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

Det är en intensiv vecka med mycket matcher, något som sliter på en del – då är det viktigt att kunna rotera. Lunds BK har haft problem med skador på spelare under hela inledningen men fick en del bortfall senast – något som kan bli ett stort problem för laget när de möter ett hungrigt Torn. Torn har fem raka och tio utan förlust mot Lund, så statistiken talar för dem. Men i ett derby gäller varken tabeller eller statistik, där är viljan den bästa drivkraften – och ute på planen lär det vara två lag som till alla pris vill gå vinnande ur den här derbymatchen.

 

14569.jpg

 

Jack Majgaard Jensen, Lunds BK

Jack Majgaard Jensen (Då i FC Rosengård) Foto: Bildbyrån

Jack Majgaard Jensen
(Då i FC Rosengård)
Foto: Bildbyrån

Ett oavgjort resultat senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var en ganska tuff match för oss att spela där uppe. Det var deras första match på deras nya plan och den var riktigt, riktigt tung att spela på. Som konstgräslag var det än mer tufft att spela på det underlaget. Men jag tycker att vi inledde bra och tog tag i matchen, men sen blev det lite tyngre och vi tvingades göra tre ganska så tidiga byten. Vi avslutade också med en man mindre på planen då han också fick gå av skadad. Jag hade gärna sett vi fått de där tre poängen med oss hem till Lund men sett till matchen i sin helhet får vi vara nöjda med en poäng.

Efter en fin inledning har det nu bara blivit en poäng på tre matcher, vad beror det på?

Det beror på att vi är ett lag som vill utveckla vårt spel och vi vill utveckla spelarna i laget. Vissa matcher får vi dit vi vill medan andra blir tuffa för oss, till exempel som när vi fått ett tidigt mål mot oss. Men nu senast tog vi helt enkelt slut på energi, tittar man på matchen mot Värnamo var det väl den match där vi spelat bäst fotboll i men de tog de tre poängen. Men överlag tycker jag att våra prestationer har varit bra i alla matcher i säsongsinledningen.

Det har varit en intensiv vecka med mycket matcher, hur har truppen hanterat det?

Vi är hårt drabbade av det för vi har en del spelare på skadelistan som varit borta sedan försäsongen och de har ännu inte kommit igång än. Om de varit tillgängliga hade vi kanske kunnat roterat lite mer och man hade kunnat vila spelare. Nu senast fick vi en spelare skadad under uppvärmningen och två-tre spelare skadade under matchen, så vi är klart drabbade.

Nu är det ett viktigt derby mot Torn i helgen, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Vi vet väl allt om varandra, det är två Lundalag så det går inte att dölja något för varandra. Vi känner varandra väl och vet vad vi går för, så vi vet allt vi behöver veta inför den här matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag är inte bra på att gissa sådant, men vi får först se vilka spelare som är tillgängliga till matchen. Det blir svårt och det beror på vilka spelare vi kan ställa upp med i derbymatchen.

 

Rickard Ringhov, Torns IF

Richard Ringhov Foto: Bildbyrån

Richard Ringhov
Foto: Bildbyrån

Oavgjort hemma mot Skövde i onsdags, vad har ni tagit med er från den insatsen?

Vi har tagit med oss detsamma som från de två tidigare hemmamatcherna och det är att vi spelar väldigt bra fotboll och skapar chans på chans. Sedan väntar vi bara på proppen ur, mycket mer kan vi inte göra, vi bränner våra chanser men spelar stundtals ut motståndarna.

Sju poäng hitintills, inte samma start som ifjor – hade ni väntat er en tuffare start i år?

Jag har sagt till alla som sagt så att jag aldrig kommer jämföra något med fjolåret, det är inte rätt gentemot våra motståndare då lagen och motståndet är annorlunda i år. Men ser man till matcherna under våren så har vi varit värda mer poäng, jag tycker överlag att om man ser till inledningen av säsongen så ser serien jämnare ut det här året.

Det är stadsderby mot Lund i helgen, det är nog ingen högoddsare att du vet allt om dem?

Vi förbereder oss mot dem på samma sätt som vi gör mot vilket lag som helst, det är ingen skillnad. Sedan om man har verksamhet i samma stad har man lite bättre koll på varandra än om ens verksamheter ligger fyrtio mil ifrån varandra, det får man väl ändå hålla med om.

Ni har bra statistik mot Lund, är det lite extra tändvätska kommer fram i derbymatcher?

Det är väl klart det kittlar lite extra, det är mycket folk och det är en av de matcher som det snackas lite mer om under året. Så visst kittlar det lite extra, men det måste man också se till att hantera på bästa sätt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det lär bli ett ställningskrig med tufft närkampsspel och mycket känslor. Vad gäller matchens utgång så tror jag att vi kommer att tre poäng och åka hem från Klostergården som vinnare.

Matchen spelas på lördag den 4 maj klockan 16:00 på Klostergårdens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

Team TG tog en meriterande seger i onsdags, det som på pappret såg ut att bli den tuffaste motståndaren hitintills blev istället tre poäng med hem till Umeå. Vasalund stod över sin bortamatch förra helgen då deras flyg (SAS) blev inställt, istället mötte de seriefavoriterna i onsdags och spelade 1-1 mot dem. Den där vilan kan nog komma att bli viktig gästerna, det blir extra bränsle i form av både ork och mentalt. Nu vill man prestera ännu bättre. Men Team TG är luriga, och har de väl fått fart på maskineriet är de ett lag som kan slå alla andra.

 

14816.jpg

 

André Ghanbari, Team TG FF 

André Ghanbari Foto: Bildbyrån

André Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Ni knep årets första trepoängare mot Sandviken i onsdags, hur var känslan?

Fantastiskt skönt, vi har inte hunnit smälta det så mycket då det är mycket matcher den här veckan. Men det var en väldigt stark insats av oss, det är vi nöjda med och tar också med oss.

Var det extra skönt att ta tre poäng mot ett lag som gått som tåget i inledningen?

Det är klart, så som matcherna och statistiken har sett ut så var väl det här den match som vi på pappret haft minst chans att ta tre poäng i, så det är klart att det väger tungt för oss. Men det visar också på, och är ett kvitto för vår del, att vi kan och att vi bara fått en trög start i år.

Er start på säsongen har annars varit tuff, vad har det berott på tror du?

Det är olika faktorer, men en stor faktor är att vi geografiskt sett inte har bra förutsättningar här uppe. Vi har inte kunnat träna på stor plan under försäsongen och truppen är ett nytt gäng, vi har ju haft nya spelare förut men processen för oss som lag har tagit längre tid i år.

Nu är det Vasalund som gästar er i helgen, hur väl känner du till dem som lag?

Det var ju ett år sedan vi såg dem sist så vi har inte hunnit studera dem än, men det blir intressant att se dem. Vi vet om att de har unga killar och har ett samarbete med AIK, de har fart på kanterna och de har många duktiga spelare i laget. Men mycket mer än så vet jag inte.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är svårt när man inte kan dem, det känns onödigt att spekulera i det. Men kan vi fortsätta på den inslagna vägen har vi väldigt bra chanser att ta tre poäng med oss i matchen.

 

Nebojsa Novakovic, Vasalunds IF 

Nebojsa Novakovic Foto: Idrottsfoto

Nebojsa Novakovic
Foto: Idrottsfoto

Det blev delad poäng med Carlstad i onsdags, hur ser du tillbaka på er insats?

De var favoriter inför matchen men vi visade att vi kan spela rätt jämnt mot seriefavoriterna. Man får ändå vara nöjd över en poäng mot dem, och även om vi var närmst en seger så får man vara nöjd över den poängen vi fick med oss.

För er del har det blivit fyra poäng på fyra matcher, vad tycker du om inledningen?

Vi är nykomlingar och har ett väldigt ungt lag, med lite tur hade vi kunnat ha vunnit alla de fyra matcher som vi spelat. Vi har skapat så pass mycket chanser att vi hade kunnat vinna dem alla fyra, således är vi väl lite besvikna över att vi inte har vunnit någon match än.

Nu skulle det varit tre matcher på sju dar, men ni fick en match uppskjuten – var det bra?

Det var väldigt bra för oss, nu när vi inte spelade förra helgen då vår match blev uppskjuten på grund av flygstrejken har vi istället fått extra vila och har också kunnat finslipa lite extra på detaljerna i den här veckan.

Det är Team TG ni gästar denna helg, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Jag såg deras senaste match mot Sandviken, en match som på pappret såg ut som en lätt match för Sandviken. Men Team TG visade styrka och vann den matchen ändå, det tycker jag visar prov på att alla lag i den här serien har kvalitet och att alla kan slå alla. Vi måste respektera dem. Jag tror att det nog kan passa oss bra att spela borta då vi har många snabba spelare, det kommer bättre till pass med spel på yta när man spelar på bortaplan.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är jättesvårt att säga, de är på hemmaplan och karaktären – det kommer säkert bli stunder då vi har mycket boll och sedan stunder då de har mycket boll. Det är svårt att sia om just nu, men det kommer bli en jämn match som vi kommer försöka att vinna i alla fall.

Matchen spelas på söndag den 5 maj klockan 16:30 på Umeå Energi Arena
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.