Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan FK Karlskrona – Skövde AIK. Det blir ett hett möte mellan ett tippat topplag som inte infriat förväntningarna hitintills och ett Skövde som efter fyra raka förluster gick och vann med lika många bollar som man hade förluster senast. Det kommer med all sannolikhet att bli en god kamp och en kul match att se för publiken.

 

6097

 

Anders Torstensson, FK Karlskrona 

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

En tung 2-0 förlust mot Eskilsminne senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Förlusten mot Eskilsminne var faktiskt ett fall framåt på många sätt. Vi var riktigt under isen mot Tvååker men tar ett steg i rätt riktning mot Eskilsminne men har för många individuella misstag för att vara nära seger. Men ändå en spelmässigt jämn match. Vi kan dock betydligt bättre. Jag vill även tillägga att både Tvååker och Eskilsminne är två duktiga friska nykomlingar i serien.

Fem poäng på fem matcher, vad tycker du själv om er inledning?

Fem poäng på fem matcher speglar vår prestation. Vi har helt enkelt inte varit bättre än så. Bara att glömma allt snack om utmanare och ”Dark horse” i nuläget och fokusera på vår egen prestation och att förbättra oss.

Ni tippades inför säsongen som ett topplag – hur ska ni vända er trend nu?

Med den inledning vi har haft har vi inte visat oss vara ett topplag, så vi måste vara ödmjuka inför uppgiften och förstå att det är vår prestation som ligger som grund för tabelläget. Vi måste tillbaka till våra grunder och lägga fokus på att göra en bra prestation. Vi som ledare får ju också se oss i spegeln, har vi tagit ut rätt lag eller kan vi göra något annorlunda i upplägget.

Det är Skövde AIK som kommer på besök i helgen, vad vet ni om dem nu?

Skövde har tappat några tongivande spelare men håller fast vid en modern passningsorienterad fotboll vilket jag tror att de vinner på i längden. Ett roligt lag att möta. De fick äntligen utdelning sist och kommer med 4-0 i ryggen. En spännande utmaning!

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer från en cupmatch med handikappsystem där vi vann över Saxemara IF med 6-0 (6-3 inklusive bonusstraffar). Vi visar ett helt annat lugn och stabilitet i den matchen och jag tror vi kan prestera ännu bättre på söndag. Jag tror vi vinner med 2-0 efter en småtrevlig match för åskådarna.

 

Charbel Abraham, Skövde AIK

Charbel Abraham Foto: Bildbyrån

Charbel Abraham
Foto: Bildbyrån

Islossning senast, 4-0 (!!!), vad har ni tagit med er från den matchen?

Det är klart att det är mycket positivt när man vinner med så klara siffror. Jag tycker vi gjorde en bra match både offensivt och defensivt. Vi skapade mycket målchanser, tillräckligt många för att göra ännu fler mål, och släppte inte till mycket bakåt och det är såklart positivt efter att vi haft en sådan start som vi haft på säsongen.

Vad var det då ni gjorde annorlunda gentemot de tidigare matcherna i år?

Jag tycker inte att vi riktigt kommit upp i nivå i början av serien, men ser man till matchen innan den här så gjorde vi en bra match och hade många bra perioder i matchen men lyckades inte förvalta lägena. Men nu lossnade det, mycket tack vare att vi fick ett tidigt mål och kunde slappna av lite. Det har blivit allt mer fokus och mindre slarv i de sista matcherna.

Det var de enda poängen ni tagit hitintills i år, vad säger du om er inledning?

Det är klart att det aldrig är bra att börja med fyra förluster, så inledningen har inte varit bra. Ser man till premiären så var det ingen bra prestation, vi kom aldrig upp i nivå. Mot Mjällby var de bättre helt enkelt, vi hade en bra period i matchen men hade på tok för stor respekt för dem – men det var egentligen aldrig något snack. Mot Lund var vi bättre tycker jag och likaså mot Oddevold så man får ändå säg att det har gått framåt för oss de sista matcherna.

Ni gästar Karlskrona i helgen, vad vet du om dem som lag?

Det är ett tufft och svårslaget lag, men visst alla matcher är tuffa i den här serien. Karlskrona hade en bra debutsäsong men nu är kraven och förväntningarna högre. Men det är absolut ett bra lag som lika bra kan utmana i toppen av tabellen – det kommer bli en tuff match för oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Man siktar ju alltid på att vinna och det är det vi går in med till den här matchen. Men det är alltid svårt att gissa resultat och så men vi kliver in i matchen för att vinna den, så är det bara.

Matchen spelas på söndag den 13 maj klockan 16:00 på Västra Mark IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan FC Linköping City – Sollentuna FK. Även i den norra serien har vi ett hett möte mellan två tunga lag, Linköping är nykomlingen som vill mer och som vågar sticka ut lite. Sollentuna gör sin andra säsong i Division 1 och vill se till att man etablerar sig i serien och under säsongens gång hela tiden fortsätter utveckla sitt eget spel.

 

5861

 

Melke Alan, FC Linköping City

Melke Alan Foto: Bildbyrån

Melke Alan
Foto: Bildbyrån

Det blev en poäng borta mot Skellefteå senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var en match som jag tyckte vi genomförde på det sätt vi skulle genomföra den på, men i protokollet var det för få mål utifrån hur många chanser vi skapade. De fick ett tidigt mål och det kändes som att vi skulle kunna ha kommit därifrån med tre poäng men då måste man också göra mål och det lyckades vi inte riktigt med. Men vi har visat att vi kan stå upp mot Division 1-lag, men det gäller för oss att vi bättre tar tillvara på möjligheterna i matcherna.

Sex poäng på de inledande fem matcherna, vad tycker du själv om er inledning?

Jag tycker väl att vi har visat att vi klarar av den här nivån, med spelet vi presterat och så. Sedan är man inte riktigt tillfredsställd med det antal poäng vi har men vi är nykomlingar så det är någonting vi måste växa in i och ta tillvara på de möjligheterna vi har nu under de här kommande matcherna. Sedan får man summera de här fem omgångarna, men jag är övertygad om att det kommer släppa för oss om grabbarna fortsätter göra som de har gjort.

Du har varit tränare på den här nivån förut – hur redo är FC Linköping för Division 1?

Linköping City är en ganska ung klubb som har vuxit fort och tagit många steg. När de startade 2013 spelade man i Division 3 och i år är man i Division 1 och jämför sig med och mot klubbar som Västerås, Sandviken och flera andra stora klubbar som ändå har varit där uppe tidigare. Vi tror på det vi gör och jobbar på ett sätt som kanske inte är där man hade önskat – men vi har bra förutsättningar i arenan. Vi är lite få i dagsläget men alla jobbar och vill mycket, sen får man se vad man klarar av och inte klarar av. Strukturen kanske inte ser så strukturerad ut utifrån, men det tar lite tid innan man vänjer sig och jag tycker att vi tar steg för varje år. Vi är på god väg, sportsligt tycker jag att man ser att mina planer på hur man ska ha byggt och kommer att bygga laget är hållbart på Division 1-nivå, jag tror vi ska hålla i Division 1.

Det är Sollentuna som kommer på besök den här helgen, vad vet du om dem idag?

Sollentuna, det är ju en vän i Christer Mattiasson som tränar dem – han hade Valsta Syrianska när jag mötte honom i seriespel sist. Sollentuna har gjort det bra, jag tycker att de har ett bra omställningsspel och de är vassa. De har gjort hyfsat många mål framåt men de släpper in ganska mycket också, så det är ett lag som kan gå lite hur som helst men jag tror att Sollentuna kommer väl att ligga i mitten av tabellen den här säsongen. Sedan vet jag inte hur deras trupp ser ut och så men i de matcherna som jag har sett så är det likt Carlstad att de bärs upp av sin offensiv. Det är ett okej lag, man måste ha respekt för de spelare de har och det sättet de spelar fotboll på – jag tror att det kommer bli en tuff batalj.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl att vi kommer föra matchen och jag tror att de kommer jobba en hel del med omställningar. Jag hoppas att de försöker spela fotboll, vilket jag sett att de gjort i en del matcher. Men jag tror vi kommer få ett bra resultat med oss och knipa de där tre poängen.

 

Christer Mattiasson, Sollentuna FK

Christer Mattiasson Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson
Foto: Bildbyrån

Tung 2-0 förlust mot Carlstad senast, hur lyder din analys av matchen?

Vi började jättedåligt och hade problem med att få stopp på dem tidigt så de inte kunde spela genom oss. De skapade inte mer chanser än oss men de spelade genom oss. Vi fick göra ett tidigt byte på Kalle Ramsell, som såklart inte var bra för oss. Vi gjorde lite förändringar och stabiliserade det lite men det var väl inga direkt lägen förrän en minut innan de gjorde sitt första mål och det var en felpassning från oss som skapade ett friläge för dem som de förvaltade. Över nittio minuter var de bättre än oss men vi försökte hela vägen in och när vi tryckte på för kvittering fick vi också ett mål till i baken. Vi kan betydligt bättre än vad vi presterade senast.

Sju poäng på de inledande fem omgångarna – vad tycker du själv om er inledning?

Sju poäng är nog en bra utdelning, vi kanske kunde haft någon poäng till om man ser till våra chanser. Matchen mot TG borde vi haft mer poäng med oss men släpper in en hörna i slutskedet. Matchen mot Sandviken var jämn men där avgjorde vi med en ”Kalle-frispark” så de två matcherna tog väl ut varandra, så sett till det så är det väl en bra utdelning så här långt.

Det här blir er andra säsong i Division 1, vad är de stora utmaningarna i år?

Den största utmaningen är väl att se till att gruppen, vi har ju bytt ut och fått in fjorton nya spelare, att få den att fungera. Vi har större trupp och mer konkurrens, det ställer nya krav på oss tränare. Sedan har vi justerat vårt sätt att spela lite i år, vi vill kontrollera matcherna mer än vi gjorde förra året. Så det är väl den stora utmaningen, att hitta bägge delarna i vårt spel samtidigt som man får ihop en grupp fylld med konkurrens.

Ni gästar Linköping den här omgången, vad vet du om dem i nuläget?

Jag vet att de är rätt tunga att möta, de är också duktiga på fasta situationer. De har extremt snabba yttrar. Offensivt har de hög kvalitet, det gäller bara för dem att få ihop defensiven – får dem det är de ett lag som kan utmana i toppen. Det blir en tuff match att möta Linköping.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag både hoppas och tror att vi kan ta tag i taktpinnen lite bättre än vi gjorde senast och att vi kan sätta lite press på Linköping och inte stå och vänta på dem. Vi vill också vara mer direkta så de inte kan utnyttja sina kanter eller få sina fasta situationer, där måste vi vara mer noggranna den här matchen – så där hoppas jag att det är vi som styr. Sedan tror jag att vi vinner matchen med 2-0 vi måste ju hålla nollan snart, haha.

Matchen spelas på lördag den 12 maj klockan 16:00 på Linköping Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.