Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

Sollentuna tappade i slutskedet av matchen senast vilket ledde till en tung förlust, laget är knappast nöjda med blott en poäng på fyra omgångar – något de vill förändra när de tar emot nykomlingarna Karlstad. Men gästerna har inlett säsongen starkt som nykomling och har matchat samtliga motstånd bra och även bärgat sju poäng så här långt, de är uppe på den här nivån igen för att våga ta plats och bärga väg för ännu större uppgifter i framtiden.

 

14802

 

Christer Mattiasson, Sollentuna FK 

Christer Mattiasson Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson
Foto: Bildbyrån

Förlust hemma mot Linköping senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var kanske vår sämsta insats för året, även om den inte var dålig. Det var lite kampaktivt men de gjorde ingenting förrän vi gjort mål, då började de skapa lite i matchen. Men det känns sjukt att man tar ledningen i den sjuttionde minuten och två minuter senare ligger man under med 2-1. Men vi är ett ungt lag i år och många spelare behöver växa in i det här.

En pinne efter fyra omgångar, ni är knappast nöjda – vad behöver ni förbättra?

Vi behöver bli bättre i bägge straffområdena, rent spelmässigt har det sett bra ut men vi kan inte skapa så mycket chanser utan att göra mål. Vi släpper inte till så mycket chanser, men de vi släppt till har lagen gjort mål på. Men det är bra lag vi mött, det får man inte glömma bort.

Brwa Pishdari blev skadad senast, blir det tungt att klara sig utan honom?

Det är klart det blir tungt, nu satt han visserligen på bänken senast men det fanns en tanke bakom det också – det är viktigt att ha alla våra spelare friska hela tiden. Nu blir det upp till de andra anfallarna i truppen att kliva fram och ta tillvara på tillfället.

Det är nykomlingen Karlstad BK ni möter denna omgång, vad vet du om dem?

Jag har suttit och kollat deras två senaste matcher och tycker jag har bra koll, det är ett bra fotbollslag med mycket kvalitet. Jag är övertygad att de kommer vara med i toppen i år, det som är positivt för oss är att vi äntligen får spela på Sollentunavallen och det kommer vara en trygghet för många av våra spelare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Man vill såklart ta tag i taktpinnen direkt och visa att det är vi som har hemmaplan, samtidigt får man ha en stor respekt för dem, men jag hoppas att vi kan styra matchen direkt från start.

 

Hans Prytz, Karlstad BK

Hans Prytz (Då i Oddevold) Foto: Bildbyrån

Hans Prytz
(Då i Oddevold)
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Akropolis senast, vad har ni tagit med er från den insatsen?

Att vi får vara lite mer raka i vårt spel och hota mer än vi gör. Vi har otroligt mycket boll i matchen, jag tyckte det redan när jag såg den live men när jag sett den i efterhand så känns det ännu mer som att det var vår match. Men vi kladdar lite för mycket med boll och vill inte tillräckligt mycket framåt, och då får de ett mål som blir väldigt viktigt i matchen.

Sju poäng på fyra omgångar som nykomling, känner ni er nöjda med poängskörden?

Jag hade tagit det om någon hade sagt det innan säsongen drog igång, men med tanke på hur det sett ut här så hade jag varit sugen på något ytterligare poäng. Vi har matchat alla våra motståndare så här långt. Men nu har vi de här sju poängen och det är skönt att ha dem men jag hade gärna sett att vi haft fler.

Det är mycket matcher på kort tid just nu – hur hanterar ni det med alla matcherna?

Vi försöker vara så noggranna som vi kan med träning, match och skavanker. Det är en utmaning för alla lagen under de här veckorna, man hoppas att man träffar rätt med det man gör. Vi träffas varje dag och försöker få till det bästa med träning och behandlingar.

En ny resa till Stockholm för er, denna gång Sollentuna på schemat – vad vet ni om dem?

Vi har ju såklart sett dem och tror oss ha bra koll. Vi väntar oss en tuff match mot ett lag som verkligen behöver poäng. De kommer vara taggade till tusen och det gäller att vi är det också.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att vi vinner och tar med oss tre poäng hem till Karlstad. Jag vill se att vi är mer beslutsamma och vill mer framåt och tar oss in till motståndarnas straffområde och mål, gör vi det har vi goda chanser att vinna den här matchen.

Matchen spelas på onsdag den 1 maj klockan 14:00 på Sollentunavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

Värnamo är ännu obesegrade och har sett starka ut, man har dessutom en pålitlig målskytt längst fram som toppar skytteligatabellen – det brukar bärga för en bra säsong. Men man ställs mot nykomlingarna Lindome som stått för en imponerande säsongsinledning och också placerat sig överst i tabellen. Kan göteborgarna bjuda på en ny insats där de är bollförande och trycker tillbaka ett på pappret bättre lag? Det återstår att se, men Värnamo kommer att bjuda upp till en god match, både om bollinnehavet och om de tre poängen som står på spel.

 

14566

 

Jonas Thern, IFK Värnamo

Jonas Thern Foto: IFK Värnamo

Jonas Thern
Foto: IFK Värnamo

Det blev en bortaseger mot Lund senast, vad har ni tagit med er från den?

Vi har ett jättebra försvarsspel över hela planen i långa perioder. Sedan har vi blivit bättre i vårt anfallsspel och det har vi tränat på. Det tar ju tid med mycket nytt, när vi får igång att vi spelar oss ur situationer på ett snabbare sätt så blir vi farliga. Spelmässigt var det jämnt i första halvlek, men i andra så var det mest vi och det kunde ha blivit fler mål från vår sida. Det kändes som en stabil seger.

Åtta poäng på de inledande fyra omgångarna, känner ni er nöjda med inledningen?

Det får jag säga, vi visste inte riktigt vart vi stod mot detta motstånd med ett helt nykomponerat lag. Det man kan ta med oss är att vi är svårslagna, vi har vänt underläge och gjort det bra – som mot Tvååker där vi också var en man mindre. Motståndarna kommer få jobba hårt om de skall slå oss. Matcherna i cupen har hjälpt oss med det, att vi måste jobba hårt för varandra och hela tiden ligga på rätt sida om motståndarna.

Paulo Marcelo Souza Alves har gjort en del mål, hur viktig är han för ert lag i år?

Jo men han är viktig, det bestämde vi tidigt att han skulle få förtroendet. Han skulle kunna ha fått fler chanser förra säsongen under hösten men fick inte så många chanser. De som var här när han var här då han kom första säsongen tycker att han är tillbaka på den nivån som han hade då. Han har bra tillslag på både stilla och rullande boll, så han kommer vara viktig för oss hela säsongen – vi får bara hoppas att han slipper skador.

Ni ställs mot Lindome denna omgång, är ni förvånade över att de toppar tabellen?

Nej inte efter att jag har sett dem i ett par matcher. Utan att ha sett alla lag så kan det inte finnas ett mer bollskickligt lag än dem, de har bra anfalls- och kombinationsspel. Jag tycker om att se de lag som spelar mer passningsinriktat, som åskådare är det underbart att se dem spela men som motståndartränare så måste man vara vaken så vi hjälper varandra och hela tiden jobbar för att ligga rätt. Bortsett från IFK Norrköping tror jag att de kommer vara det mest bollskickliga laget vi har mött i år. Jag är inte förvånad över att de ligger där de ligger, har man så mycket boll som de har så brukar man kunna vinna matcherna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Vi får väl hoppas att vi inte ska lägga oss ner och bjuda dem på att de skall få styra spelet som de vill utan vi vill göra livet surt för dem. Vi vill fortsätta med vårt kompakta försvarsspel och vara snabba när vi vinner boll och kan försöka komma till fler anfall, vi bör kunna komma till fler avslut sett till att vi har mer självförtroende nu. De kommer nog ha mycket boll, de är bollskickliga och det får vi acceptera – sedan är det viktigt att man vet vad man ska göra när man har bollen och där har vi varit effektiva hitintills och det hoppas jag vi kan fortsätta med.

 

Dane Ivarsson, Lindome GIF 

Dane Ivarsson Foto: Idrottsfoto

Dane Ivarsson
Foto: Idrottsfoto

En övertygande 5–1 seger mot Kristianstad senast, vad har ni tagit med er från den?

Vi fortsätter jobba med samma saker som vi alltid gjort, samma spelidé och samma idéer kring hur man bygger lag och allas delaktighet. Vi försöker vara intensiva och ha ett bra bolltempo.

Efter fyra omgångar placerar ni er överst i tabellen, är ni förvånade över er framfart?

Vi tänker inte på det sättet, vi försöker verkligen betona våra prestationer och utvärdera våra prestationer och resultatet blir en konsekvens av det. Det är jättekul att vinna matcher men att titta på tabellen efter fyra omgångar är ointressant, men vi är nöjda med våra prestationer. Hemma visste vi att vi är bra, men vi har också gjort det bra på bortaplan.

Ni är just nu inne i en intensiv fas med många matcher, hur hanterar ni det?

Det är likadant varje år att det kommer sådana här perioder, vi hanterar det genom att rotera så vi har så många friska ben som möjligt i matcherna. Sedan är det klart att träningsbelastning går ner, det handlar bara om att underhålla och leverera på matchdag.

Det är Värnamo som ni gästar denna omgång, hur väl känner ni till dem tycker du?

Jag tycker vi har ganska bra koll på dem, det är ett av de skickligare lagen som sitter ihop bra mellan lagdelarna. De har mycket individuell skicklighet men är också väldigt starka som lag, det kommer bli tufft för oss men det blir en stor och kul utmaning att hantera.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att matchbilden blir den som vi vill ha, att vi har bollen. Det är vad vi kommer försöka få till i alla fall, att få bollen och styra så gott vi kan. Men de är intensiva och löper mycket, hur det går det vet jag inte – jag vet bara att vi kommer göra vårt bästa i matchen.

Matchen spelas på onsdag den 1 maj klockan 16:00 på Finnvedsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.