Varje vecka brukar vi på redaktionen välja ut en match till ”Veckans Match” i serierna.
Men den här veckan ville vi göra någonting extra för er som följer Division 1-fotbollen, därför samlade vi en kommentar från alla tränare i lagen som kämpar om kvalplatser och-/eller slåss för sin överlevnad. Totalt får ni nu femton röster istället för ”bara” fyra.

Söderettan

Den här omgången blir ”Veckans Match” som ovan nämnt lite speciellt. Då flera lag gör upp om kvalplatserna får vi istället ge er läsare något mer läsvärt inför helgens avgörande. Därför finner ni nedan citat från alla tränare vars lag slåss för sin överlevnad och-/eller kvalet uppåt.

Kommer Ängelholm kunna rädda kontraktet och få jubla hemma mot Tvååker? Foto: Bildbyrån

Kommer Ängelholm kunna rädda kontraktet och få jubla hemma mot Tvååker?
Foto: Bildbyrån

Kvalplatsen uppåt, vem kunde tro att vi skulle ha en kamp hela vägen in på målsnöret?

toppstrid södra

Oskarshamn har allt i egna händer när de reser till Uddevalla för att möta IK Oddevold i den sista omgången. Laget har en poäng ner till Eskilsminne och har ett starkt bortafacit den här säsongen, något de stärkt sedan fjolårssäsongen. Har ett gott självförtroende inför matchen.

– Vi har verkligen jobbat för det och gör fortfarande, nu är det mycket skador och sjukdomar i sista svepet. Hissen är fortfarande trasig så vi tar trapporna, säger Oskarshamns tränare Janne Stahre.

Eskilsminne som har en pinne upp till Oskarshamn är såklart i behov av att både vinna, för att sätta press på Oskarshamn, men också att Oskarshamn tappar poäng i Uddevalla. Men helsingborgarna har en tuff utmaning hemma mot Mjällby – som inte lär ge bort någonting.

– Vi har gjort en makalös resa under den här säsongen och vi kommer att göra allt som vi kan för att den skall fortsätta så länge som möjligt, kommenterar Eskilsminnes tränare Martin Pringle.

Lilla Tvååker är fortfarande med i racet, vilket är otroligt häftigt. Det lilla landsbygdslaget som under hela säsongen har överbevisat de som tvivlade på dem under säsongen har alltså chansen att nå en kvalplats, samtidigt kan de få ställas mot Varbergs BoIS i kvalet – rätt coolt!

Det är väldigt inspirerande att vara med i racet om kvalplatsen. Om någon hade sagt det här scenariot till mig i januari hade jag nog inte trott på det men jag tar gärna det och tycker att det är helt fantastiskt att allting avgörs i den sista omgången, säger Tvååker-tränaren Mattias Lindström.

Kampen om negativ kvalplats, vilken dramatik – det här slår SF Bio med hästlängder. 

bottenstrid södra

Skövde sitter såklart bäst till inför stundens avgörande men Ljungskile borta är inte en dans på rosor – tvärtom är det ett formstarkt lag med väldigt många formstarka, och målfarliga, spelare. Men det är trots allt tre poäng och sju mål ner till kvalplatsen, så de är ”nog” trygga.

– Det är givetvis spännande, vi har ett ganska bra utgångsläge men det som är svårt med det är att vi kan åka hyfsat avslappnade men ändå inte. På ett sätt vill vi ha tiondeplatsen men på ett annat vill vi bara undvika kvalplatsen. Det gäller bara för oss att hitta balansen så man kan åka dit och vara avslappnade men också att kunna göra jobbet för att kunna hänga kvar utan kvalspel och förhoppningsvis kunna knipa den där tiondeplatsen också, kommenterar tränare Mikael Thorvald. 

Åtvidaberg har onekligen varit höstens lag – de var i princip uträknade i våras men efter uppehållet har de spelat in 25 poäng på kontot och har visat på god form. Har likt Skövde också lite marginaler att ta av inför stundens avgörande, vilket skapar en trygghet i helgen.

– Det är en viktig match för båda lagen där Kristianstad är piskade att vinna. Vi har gjort en fantastisk höst och har tagit 25 poäng och vi åker ner till Skåne med en bra känsla i gruppen, vi är redo för den här fighten, säger Åtvidabergs-tränaren Rickard Johansson inför lördagsmatchen.

Karlskrona har haft en kämpig säsong och var ett tag under strecket också, nu är de över det och hoppas stanna kvar där men på andra sidan av planen i den avgörande matchen står tabellfyran Torn som efter ha tappat chansen om kvalplats förmodligen vill revanschera sig.

– Vi åker ner till Lund för att vinna och har inget annat i tankarna. Det är bara seger som gäller för oss, kommenterar Karlskrona-tränaren Stefan Linder inför helgens match mot tabellfyran Torns IF. 

Kristianstads säsong har varit väldigt brokig och den kommer oavsett utgång av helgens match diskuteras i många år framöver – har den satt spår i de sportsliga missödena under årets gång? Utan tvekan. Men nu har de chansen att rädda kontraktet och skriva ny historia.

– Vi har haft mycket skit den här säsongen så att lägga för mycket tankar på det mår man bara dåligt av. Det är bara att gå ut och köra nu och se vad som händer, säger tränare Besnik Llazani.

Grebbestad har av de flesta redan setts som avhängda men har likt en Fenix-fågel rest sig från de döda och kan i sista omgången, om resultaten vill sig väl, rädda Division 1-kontraktet. Man knöt näven för några omgångar sedan och har sedan verkligen gett sig själva chansen.

– Vi går in i den här helgen där vi egentligen under de tre senaste omgångarna har varit piskade att få resultat, vilket vi då också har fått. Så någonstans känns det som vi, genom att gjort allt vi kunnat, fortfarande har möjligheten och vi ska göra allt vi kan för att ta den möjligheten. Vi är ju beroende av andras resultat, de kan vi inte påverka men vi ska göra allt vi kan för att få ett bra resultat med oss. Det känns som att vi kommer dit med rätt anspänningsnivå, så vi inte kommer dit med axlarna över öronen och är för nervösa inför detta avgörandet, menar Matti Demegård.

Ängelholm började starkt i våras men har under säsongen sakta men säkert kommit längre och längre ner i tabellen. Att tänka sig de kvalade till Allsvenskan för några säsonger sedan känns långt borta – men hoppet är det sista som överger en och de kan rädda kontraktet än.

– Bägge lagen vill och behöver vinna matchen. Vi skall göra allt i vår makt för att ta det sista halmstrået. Det kommer att bli en spännande match, kommenterar tränaren Alexander Tengryd.

Samtliga matcher i Division 1 Södra har avspark på lördag den 10 november 14:00. 
Om ni inte kan se den match ni önskar på plats sänds alla som vanligt på Ettanplay.se.

 

Norrettan

Den här omgången blir ”Veckans Match” som ovan nämnt lite speciellt. Då flera lag gör upp om kvalplatserna får vi istället ge er läsare något mer läsvärt inför helgens avgörande. Därför finner ni nedan citat från alla tränare vars lag slåss för sin överlevnad och-/eller kvalet uppåt.

Kommer John Junior och hans Carlstad kunna knipa kvalplatsen framför Syrianska? Dramatik väntar - och utlovas på lördag!  Foto: Anders Andersson

Kommer John Junior och hans Carlstad kunna knipa kvalplatsen framför Syrianska? Dramatik väntar och utlovas!
Foto: Anders Andersson

Kvalplatsen uppåt, Carlstad United fortsätter att utmana Syrianska FC in i det sista! 

toppstrid norra

Syrianska har såklart allt i sina egna händer och kan vid ett kryss luta sig tillbaka och börja fokusera på kvalspel i nästa vecka. Men laget har tappat lite fart de senaste omgångarna, samtidigt som Carlstad tagit in, nu ställs de mot rivalen Assyriska som säkert vill grusa vägen.

– För min del hoppades jag på att vi skulle spela ett derby med vänskaplig karaktär men nu gäller det mycket helt plötsligt och då blir det spänning. Då återstår det att se om det är bra eller inte, men situationen är som den är och vi laddar för en tuff fight, menar tränaren Zvezdan Milosevic.

Carlstad United var verkligen vårens lag, tippade att få slåss för sin överlevnad av i princip alla experter gick de från klarhet till klarhet och var serieledare under några omgångar. Under hösten har det gått lite tyngre men när Syrianska tappat har de tagit in, MEN det blir tight nu!

– Det är en tuff match, vi har mött dem tre gånger i år och känner dem ganska väl. De behöver vinna sin match för att slippa kvala så det kommer bli en tuff match. Men vi är väl förberedda, vi ska göra vårt och så får vi hoppas att Assyriska kan slå Syrianska, säger tränaren David Ekelund. 

Negativ kvalplats – Dramatiken i årets upplaga av Norrettan går det inte att klaga på. 

Bottenstrid norra

Nyköping var favorittippade inför säsongen sparkade igång, men under säsongen har det gått lite tyngre och efter att man tappade Christian Kouakou till Brage i somras har man inte riktigt fyllt igen den luckan. Men, de har allt i egna händer och ligger bäst till inför avgörandet.

– Lyckligtvis styr vi vårt eget öde. Jag har varit nöjd med vår koncentrationsnivå och fokus under majoriteten av de senaste veckorna. Det kommer att bli väldigt viktigt att vi håller fast vid den inställningen för nittio minuter på lördag, kommenterar Nyköpings BIS-tränaren Brian Clarhaut.

Rynninge var en av tre nykomlingar från Örebro och gjorde en fantastisk vårsäsong där de överraskade allt och alla med sina trepoängare här och var, men under hösten har det gått desto tyngre och nu är de inblandade i bottenstriden och där gäller det att knyta nävarna.

– Det är bedrövligt att vi har hamnat där vi gjort efter en stark säsong, men vi har allt i egna händer och har en tro på att vi kommer klara av det här, berättar tränaren Stellan Carlsson. 

Karlslund var en av flera nykomlingar inför säsongen och har haft en stor utmaning, men med en ung och till mångt och mycket egenproducerad trupp gjort det bra under säsongen. Men kan, om resultaten går emot dem, tvingas lämna serien om de inte vinner mot Carlstad.

– Det känns som att det finns en beslutsamhet i gruppen. Säsongen tar slut på lördag och vi har det i egna händer. Vi ska fan vinna mot Carlstad, säger Karlslunds-tränaren Jonathan Ederström. 

Team TG har varit i liknande situationer förut och känner sig nog mer trygga än andra lag i liknande situation. Laget har fått tillbaka McNeil vilket betyder mycket, en spelare som kan avgöra matcher på egen hand – även om han inte är hundra så är han likväl en grym tillgång.

– Det blir en ruggigt spännande avslutning. Gör vi rätt för oss sätter vi en enorm press på de andra lagen som är involverade i fajten om kvalplatsen. Alla fyra lag möter besvärligt motstånd och vi tror stenhårt på att en vinst räcker, då det tvingar de andra lagen till seger, säger Andre Ghanbari. 

Samtliga matcher i Division 1 Norra har avspark på lördag den 10 november 15:00. 
Om ni inte kan se den match ni önskar på plats sänds alla som vanligt på Ettanplay.se.