Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Akropolis och Nyköping. Två förmodade topplag ställs mot varandra i den tredje omgången. Akropolis förlorade stort mot Västerås senast och vill med all sannolikhet revanschera sig för detta och studsa tillbaka till vinnarspåret snarast möjligt. Nyköping har bara fått med sig två poäng på de inledande två matcherna – men har haft bud på mer. Även de vill ta en trepoängare, och vi har en riktigt tung match att vänta oss.

 

5840

 

Konstantinos Panagopoulos, Akropolis IF 

Konstantinos Panagopoulos Foto: Bildbyrån

Konstantinos Panagopoulos
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Västerås senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Jag tycker att vi var bra under de första trettio minuterna av matchen, men det räcker inte för att ge dig segern. Du måste vara alert och stå på tårna i nittio minuter. Även om jag aldrig pratar om domslut under en match så måste jag lyfta fram situationen i den femtionde minuten, en solklar hands i straffområdet där vi inte fick en ren straff och i situationen efter släpper vi in 2-0 målet. Jag hoppas att det bara var en olycklig situation. Västerås förtjänade vinsten och vann rättvist matchen med 3-0.

Ni vann dock premiärmatchen mot Team TG, vad var skillnaden i matchen mot dem?

Varje match är unik och har därför en särskild svårighetsgrad. I premiärmatchen spelade vi mot ett lag som jag gillar väldigt mycket, deras sätt att spela är härligt att titta på, ett lag som likt oss försöker spela bollen längs med marken. I det stora hela var vi det bättre laget under den matchen, både i defensiven men även i det offensiva spelet och vi är självklart glada över att ha vunnit premiärmatchen på hemmaplan.

Hur ser du på truppen du förfogar över i år, kommer ni vara med i toppen igen?

Vi avslutade förra säsongen på ett utomordentligt sätt. Vi kvalificerade oss för kvalspelsmatcherna till Superettan och trots att vi aldrig förlorade någon utan de två matcherna mot IK Frej så lyckades vi inte gå upp till Superettan. Årets säsong är en ny säsong på många olika sätt och vis. Våra mål är veckovisa, vi vill för varje vecka förbereda oss inför söndagens matcher och såklart titta framåt på ett långsiktigt sätt.

Denna vecka gästas ni av Nyköping, hur skulle du beskriva dem som lag?

Nyköping är ett välspelande lag med en ung och målmedveten tränare. De byter formationer under matchens gång och de gillar att testa på saker under matchens gång, de är ett spännande lag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer att bli en härlig match, en tuff match med många dueller. Vi måste utnyttja att vi spelar på hemmaplan och det kommer vi att göra. Vi har jobbat och jobbar hårt för varje dag, hela truppen. På söndag tror jag att vi kommer få med oss alla tre poäng efter nittio minuter.

 

Brian Clarhaut, Nyköpings BIS

Brian Clarhaut Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut
Foto: Bildbyrån

En pinne hemma mot Umeå senast, vad har ni tagit med er från den matchen? 

Vi har som grupp pratat om att det här är en process. Vi såg det redan i den första matchen där vi skapade mer lägen, hade mer possession och skapade mer action under nittio minuter. Vi hade lite otur som inte fick tre poäng med oss, vi hade chanser som blev rensade på mållinjen. Men vi har utvecklats och börjar bli ett lag som är svåra att slå, de andra detaljerna kommer att komma under tiden den här säsongen utvecklar sig.

Du blev uppvisad på läktaren under matchen, vad var det som hände där?

Vi var mitt i ett anfallsspel där en av våra spelare blev kapad, för mig var det ett klart gult kort kanske till med rött. Men domaren höll inte med och då lämnade jag den tekniska zonen. Sex minuter senare ger han Alex De Carolis ett gult kort, och gick mot mig och jag trodde bara att han skulle prata med mig men då visade jag upp på läktaren för att jag lämnat den tekniska zonen sex-sju minuter tidigare, jag har inte varit med något liknande.

Det innebär att du inte får coacha laget mot Akropolis i helgen, hur känns det?

Det mesta av förberedelserna inför matcherna görs under veckorna, då läggs taktiken och vi inom tränarstaben arbetar nära varandra så vi ser till att alla är väl förberedda. Jag tror inte det gör så stor skillnad faktiskt, spelarna har fått den information de behöver inför matchen och jag har förtroende för mina tränarkollegor som kan hantera matchcoachingen.

Just Akropolis som lag, hur ser din analys av dem ut?

Akropolis är alltid ett bra lag som är välorganiserade defensivt och duktiga i sitt omställningsspel. Jag har sett deras två inledande matcher, jag tycker de är ett tufft lag att möta hemma. Vi mötte dem under försäsongen också. Jag tror det blir en bra match, de är ett lag som skapar mycket möjligheter. De är mycket kompakta och bra som lag, tycker jag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag är inget medium men jag tror att det kommer vara en riktigt bra match på den här nivån. Det kommer vara två lag som är väldigt organiserade och bra, det kommer nog inte vara som en pingismatch där bollen går fram och tillbaka utan mer en solid match med många lager i den. 

Matchen spelas på söndag den 22 april klockan 16:00 på Grimsta Idrottsplats.
Om ni inte kan följa denna match på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

           

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Kristianstad och Ängelholm. Kristianstad förväntas bli ett topplag den här säsongen men har ännu inte inkasserat en poäng, de lär vilja bryta den trenden och visa hemmapubliken på den nya arenan i staden att de siktar uppåt även i år. Ängelholm har fyra poäng med sig på två matcher, men hade bud på full pott fram till slutsekunderna mot Karlskrona. Det blir med all sannolikhet ett riktigt spännande derby.

 

6079

 

Serdar Dayat, Kristianstad FC

Serdar Dayat Foto: Jonas Nilsson

Serdar Dayat
Foto: Jonas Nilsson

Förlust hemma mot Lund senast, hur lyder din analys av den matchen?

Jag tycker att vi hade mer bollinnehav och skapade mer chanser än dem, de kom bara till avslut ett par tillfällen men lyckades få in ett mål på de chanserna och det var effektivt av dem. I slutet av matchen skapade vi ett par bra chanser, och kanske den bästa i hela matchen under slutminuterna, och i vanliga fall hade vi gjort mål på någon av de chanserna men vi hade inte turen med oss i den här matchen. Vi förlorade men vi spelade bra, när man spelar bra så måste man göra mål för att vinna, och ibland vinner man utan att ha spelat bra.

Två raka förluster, vad är det som inte har stämt för er del i säsongsinledningen?

Vi har många nya spelare i laget som kommer från olika kulturer och länder, men vi har ett bra lag tycker jag – det tar dock tid att få ihop laget och balansen i både försvarsspelet och anfallsspelet. Mot Eskilsminne fick vi en dålig start, som sedan sänkte oss. Inför matchen mot Lund sa jag att vi inte får göra sådana misstag, men trots mer possession och fler chanser så fick vi ett, för oss, olyckligt mål emot oss. Vi spelade bra, men gjorde inte mål.

Ni ställs nu mot Ängelholm, tredje raka skånederbyt, vad vet ni om dem som lag?

Jag såg dem mot Karlskrona, de varierade lite i sitt spel och pressade högt i banan, de använde sin högersida mer än vänstersida. De tre centrala mittfältarna är rörliga, organiserade och kämpar bra – det kommer att bli en utmaning för oss. Vi måste vara motiverade till mer än hundra procent för att vinna mot dem. Det handlar inte om att det är derby eller att vi spelar hemma, vi måste ge allt i den här matchen. De första femton minuterna kommer bli mycket viktiga, det kommer att bli en tuff match för bägge lagen.

Det blir er andra raka hemmamatch, känns det tryggt om man skall vända trenden?

Normalt sett inte, det brukar inte spela någon roll om man spelar hemma eller borta om man förlorat två raka matcher. Man måste få in självförtroende i laget igen och då är det poäng som gäller oberoende om man spelar hemma eller borta. Vi behöver poäng för att skapa självförtroende, vi har kvalitet i laget men måste ingjuta självförtroende så vi kan få ut det vi tränar på under veckorna. Men visst, det kan skapa lite press att vi förlorade hemma senast, men man behöver inte känna press. Lägg pressen åt sidan och gå ut och gör det ni älskar att göra – spela fotboll, det skall vara vårt primära mål på måndag – göra det vi älskar.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Man kommer se under de första minuterna av matchen hur karaktären kommer bli, man måste fightas för varje centimeter av planen om man vill få poäng med sig. Det är en serie som inte är så enkel som många kanske tror. Vi måste kliva ut och vara disciplinerade och koncentrerade och göra allt för att ta tre poäng, det är den karaktär jag tror matchen får.

 

Alexander Tengryd, Ängelholms FF

Alexander Tengryd Foto: Bildbyrån

Alexander Tengryd
Foto: Bildbyrån

Oavgjort hemma mot Karlskrona senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi har tagit med oss de bitarna som är bra och de är, trots att vi släppte in två mål, att vi är väldigt tighta i vårt försvarsspel. Det krävs mycket för att göra mål på oss. Sedan har vi gjort mål och det är bra. Vi slet med att få fast bollen på deras planhalva, när vi varit som bäst i matcherna vi spelat nu i inledningen så har vi ett bra passningsspel men behöver ha lite mer kontroll under längre perioder på deras planhalva. Det jobbar vi på till Kristianstad-matchen.

Fyra poäng på de inledande två omgångarna, vad tycker du om starten för ditt lag?

Den är okej. Det är klart vi velat ha sex poäng utifrån hur matchbilden blev mot Karlskrona, men inledningen är helt okej ändå.

Du är ny tränare för den här säsongen, hur ser du på truppen som du förfogar över?

Jag är väldigt nöjd med vårt truppbygge och har fått in det jag velat ha in. Vi har en bra mix av yngre spelare och mer erfarna spelare, det är spelare som kommer från närområdet. Man kan titta på när vi har spelat och då se att det är en mycket fin trupp vi har denna säsongen.

Det är Kristianstad ni gästar denna omgång, vad vet du om dem i nuläget?

Jag har tittat på dem matcherna dem har spelat och det är alltid svårt när man möter ett lag som har tagit noll poäng. Det är ingen ko på isen, men det kan lätt smyga sig in desperation och det är aldrig kul att möta ett lag med det, för där kan allting hända. Det är ett spelande lag som man måste störa så de inte får igång sitt passningsspel. Dem är lite obalanserade i sitt försvarsspel vilket ger en ytor där man kan straffa dem, men de är lite svårbedömda.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror den blir som många andra matcher, det pendlar i vem som driver själva matchen. Jag tror inte det blir lika fysiskt tungt som de tidigare två matcherna vi spelat då det är två lag som vill spela. Utgången kommer vara jämn och det kommer den vara över nittio minuter.   

Matchen spelas på måndag den 23 april klockan 19:30 på Kristianstads Fotbollsarena.
Om ni inte kan följa matchen i Kristianstad går det bra att se den live på Ettanplay