Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Eskilsminne IF och Oskarshamns AIK. Med tre omgångar kvar är kampen om kvalplatsen GLÖDHET, och tabelltvåan Eskilsminne (med två poäng mer) tar emot tabelltrean Oskarshamn. Vi hoppas få se en ”cupfinal” på Harlyckan med en god inramning med mycket publik och riktig fotbollsfest ute på planen. Det lär bli en häftig match och det här kan mycket väl bli en avgörande match om vem som kniper kvalplatsen!

 

Eskilsminne IF - Oskarshamns AIK

 

Martin Pringle, Eskilsminne IF

Martin Pringle Foto: Bildbyrån

Martin Pringle
Foto: Bildbyrån

Stark bortavinst mot Kristianstad senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Inte mer än att vi vet om att vi är stabila när vi jobbar som vi gjort under hela året. Det känns som att alla sliter för varandra och vi vet vad vi ska göra när vi spelar fotbollsmatcher och det underlättar, det är förutsättningarna för att ta poäng i matcherna.

Ni är i god form nu, vad är det som har gjort er så bra under höstsäsongen?

Det arbetet började redan i januari och det känns som vi arbetat med kontinuitet och det vi håller på med, det tror jag att alla gör så jag vet inte men det har fungerat för oss och vi har försökt att bibehålla det. Vi har en väldigt bred trupp och det har visat sig vara viktigt för oss, vi har tjugosex spelare i årets trupp, då är det bara två spelare som inte har spelat i seriespel i år, alla övriga har gjort minuter. Så vi har en trupp att tillgå och vi använder oss av den, så gruppen är väl den största styrkan. Sedan har alla lag svackor och vi hade väl vår i somras, innan uppehållet. Där var vi rätt decimerade på mantal och kunde inte riktigt upprätthålla träningar ordentligt och så. Med många matcher i juni och juli månad tog det rätt hårt och då blev det inte så mycket träning, mest matcher. Men när vi kan upprätthålla så trummar vi på för att skapa förutsättningar att vinna fotbollsmatcher.

Det är ju Oskarshamn ni möter denna omgång, vad vet ni om dem?

Vi mötte ju dem i våras och de slog oss med 3-1 så någonstans vill vi ta revansch på dem samtidigt som de jagar resultat också. De var ett tippat topplag inför säsongen, både av andra och sig själva, skulle de inte lyckas nu när Mjällby sprungit iväg så är det väl en liten miss – för oss är allt en bonus. Så det skulle nog bli en viss besvikelse, men vi vet att de är ett bra lag och de har ju en viss helsingborgare som är rätt duktig och gjort rätt mycket poäng.

Ni har såklart allt i egna händer inför matchen, vad tycker du talar för er i matchen?

Vi är i bra form och vi vet vad vi håller på med och har hemmaplan. Vi tror på oss själva just nu och att vi kan göra någonting som ingen annan har gjort förut, vi har redan skrivit historia så oavsett vad vi gör nu så är det en bonus men det är såklart alltid roligare att gå för mer bonus.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är svårt att avgöra, de tittar på oss givetvis och vi på dem och man har väl en egen plan men någonstans får man lista ut vad deras plan är när matchen har satt igång och får justera efter det i sådana fall. I övrigt så tror jag det kommer bli ett ställningskrig i början. Det var samma mot Kristianstad, alla de sista matcherna har varit ett ställningskrig i inledningen av matchen över hela banan. Till slut är det de som orkar göra det, och vi har kapacitet att göra det men vi vet också att vi möter ett bra lag – de hade inte varit bra om de ligger där de gör.

 

Janne Stahre, Oskarshamns AIK

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

Två tappade poäng i slutminuterna senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi var lite nervösa, när man får ett tidigt ledningsmål så är det ibland inte alltid att man förtjänar det och jag tycker Grebbestad gjorde det bra. Sedan i andra halvlek tog vi tag i taktpinnen och ledde med 2-1, men vi är för dåliga på fasta situationer. Att släppa en hörna som vi gjorde ska man inte göra, sedan är det ju intressant med Grebbestad för det blev samma resultat mot Eskilsminne – så jag tycker att de gjorde det bra i matchen mot oss.

Ni har legat i toppen hela säsongen, men tappat lite fart på sistone – varför?

Jag tycker inte vi som lag tappat fart men det har hänt en hel del, allt från svensexa för en spelare och barnafödsel för en annan – så vi har väl haft lite sådant som stört oss lite. Men inte att vi tappat fart, vi har varit lika bra på träning och i match tycker jag. Vi har dock tappat lite hemma, där har vi varit fladdriga men vi är väldigt svåra att slå och det vet vi om. Sedan är det fasta situationer, hörnor framförallt, vi har en av de längsta målvakterna i serien och han måste ut lite mer och självklart att vi snäppar upp lite i uppställningen för det är alldeles för många hörnor som vi har släppt.

Lite finalkänsla inför helgens match mot Eskilsminne, vad vet ni om dem?

Vi har tittat mycket på dem tidigare och även i veckan, vi lägger ner väldigt mycket på videogenomgångar så vi har gått igenom dem helt och hållet. De har ett tydligt spel, de spelar i sina block och de påminner om många andra lag i hur de spelade i början av 2000-talet. De låter sina forwards sväva lite friare. Så det är två olika spelstilar som möts, det är självklart. De gör det bra och vi gör det bra på vårt sätt – och jag tror vi vet lika mycket om varandra.

En vinst här och ni tar över kvalplatsen – vad är det som talar för er i helgen?

Det är ju just betoningen på laget, vi vet att vi alltid gör mål på bortaplan och det är det som talar för oss. Vi känner och ser det här som ett delmål, för vi vet att båda lagen har två svåra matcher kvar efter denna så det som talar för oss är vår speed och att vi är bra på att hitta in i fickorna och det kommer bli jobbigt för dem. Sedan har vi en Emil Skogh som är i toppform efter avstängning så det kommer bli jobbigt för dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer bli en tight historia, det tror jag. Men det blir inte sådär 3-1 som vi vann med senast utan det blir mycket tightare än så, 1-0 eller något sådant där. Men det gäller för oss att vi måste våga vinna, det är ju den biten och framförallt när vi är så bra som vi är på bortaplan och inte blir så försiktiga som vi tyvärr blir lite på hemmaplan.

Matchen spelas på lördag den 27 oktober klockan 15:00 på Harlyckans IP.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Umeå FC och Syrianska FC. Även i den norra serien är det GLÖDHETT i kampen om kvalplatsen, just nu förfogar gästerna Syrianska över den med några poäng till godo – men vid det fall Umeå skulle gå segrande ur denna match så är det en vidöppen historia med mycket spänning, dramatik och nerver som väntar oss!

 

UmeÜ FC - Syrianska FC

 

Andrée Jeglertz, Umeå FC

Andrée Jeglertz

Andrée Jeglertz

En stark bortaseger mot Sandviken senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi gjorde en av våra bästa prestationer för året, som helhet. Bra kompakt lag i försvarsspelet samt varierat anfallsspel. Framförallt är vi nöjda med vår andra halvlek. Vi tar även med oss vårt självförtroende, där vi litar mycket på vårt arbetssätt samt varandra.

Ni har smugit er upp i toppen och en kvalplats är nu möjlig, vad är det som hänt?

Vi har legat bland de fem-sex bästa under större delen av säsongen så vi har inte smugit. Men under hösten har vi hittat nya sätt att vinna matcher på, detta är nyckeln till de senaste segrarna i serien. För oss har det varit viktigt att ha en konsekvens i vårt arbetssätt, anfall och försvar, som vi byggde förra året men att hela tiden sträva efter utveckling och förbättring. Utan att tulla på grundprinciper. Idag är vi ett bättre lag med fler verktyg och dimensioner i spelet, än i början av säsongen.

Det är dessutom tabelltvåan Syrianska ni möter, vad vet ni om dem i nuläget?

Framförallt tycker jag att deras offensiv är variationsrik och tung att möta. De har många duktiga spelare som kan vinna matcher till dem på egen hand.

Med tanke på tabell och kvalplatsen i sikte – vad talar för er i helgens match?

Vår form och tron på oss själva. Gruppen är väldigt harmonisk och sammansvetsad, samtidigt som vi också har några matchvinnartyper. Dock tror jag att LAGET Umeå FC kommer vinna matchen åt oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att matchen blir jämn, gällande bollinnehav och målchanser. Det lag som är bäst utan boll tror jag vinner matchen. Båda lagens offensiv är bra så det gäller att hantera försvarsspelet som lag. Här tycker jag vi är bättre.

 

Zvezdan Milosevic, Syrianska FC

Zvezdan Milosevic (då i Landskrona BoIS) Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic (då i Landskrona BoIS)
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

En poäng mot Akropolis senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

En poäng som en poäng – det är inte mycket sett till helheten och förutsättningar. Samtidigt om man ser till förutsättningar så mötte vi ett Akropolis som för stunden är i väldigt bra form och då är en poäng helt okej. Delvis håller vi dem på avstånd till oss och delvis visar vi att vi kan vara bra mot bra lag i bra stunder – men sett till prestationen kan vi inte vara nöjda för sett till den så var vi tillräckligt bra för att vinna matchen, så det är såklart blandade känslor. Men den första halvleken var prestationsmässigt strålande och jag tror att de hade sitt första skott, ett distansskott, i den fyrtiofjärde minuten och vi skapade flera lägen för att göra mål och det är något vi tar med oss. I andra släppte vi in mål ganska tidigt och ganska enkelt och då blev det lite Hawaii över det för både dem och vi ville ju såklart vinna matchen.

Ni har ju varit ett topplag hela säsongen men tappat lite fart nu, varför?

Jag vet inte riktigt om vi kan påstå att vi varit ett topplag hela säsongen för när jag kom in efter några omgångar så låg vi nere i botten. Vi har blivit ett topplag så småningom och dessvärre hade vi vårens svacka gjorde att Carlstad och Västerås var långt framme, men någonstans har vi tagit in det under vår och sommar och samtidigt får man räkna lite att man har lite dippar här och var. Lite var mot Carlstad borta där vi förlorade efter sex-sju raka vinster, sedan matchen efter tappade vi två poäng hemma mot Nyköping och det är väl de två poängen som vi saknar i vår matematik sett efter förutsättningar. Man är väl inte där man förväntade sig att man skulle vara inför säsongen men vi har jagat lag hela säsongen och det har varit många poäng att hämta in.

Det är jagande Umeå ni gästar denna omgång, vad vet ni om dem i nuläget?

Jag vet ganska mycket och jag tror inte det har förändrats särskilt mycket sedan i våras när vi mötte dem. Jag hoppas vi ska ha bättre lycka än vi hade i det förra mötet. Vi spelade i femtiofem minuter med en man mindre då och spelade vi ändå 1-1 mot dem. Då mötte vi ett Umeå som visade på en bra struktur i sitt spel och var väldigt organiserade, nu verkar de ha gjort om lite i sin formation och så men det är fortfarande ett välorganiserat lag och har spetsegenskaper hos några spelare som det kretsar väldigt mycket runt. Det är också väldigt starkt av dem att de hakar på i toppen, de har väl fem-sex raka vinster nu.

Med tanke på tabellpositionerna, hur viktigt blir det för er att prestera i helgen?

Det är klart det är viktigt, det är lite cupkaraktär över matchen. Det har varit lite så i de senaste matcherna och vi har inte råd att inte spela bra och få de poängen vi förtjänar. Samtidigt så finns där en motståndare som också vill vinna. Men vi får vända oss till oss själva och då är det väldigt viktigt att vi vinner. Vi måste hitta en trygghet i både våra prestationer och resultat som matematiskt kan ge oss utgångsläge att vi kan spela kvalet.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan bara prata om vad jag hoppas och som sagt hoppas jag att vi gör en bra prestation vilket kommer synas i att vi skall vara spelförande och diktera tempo och allt det andra och på så vis nå ett bra resultat. Men vi ska spela bra fotboll och få det resultatet som vi förtjänar nu.

Matchen spelas på söndag den 28 oktober klockan 15:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.