Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Syrianska FC och Akropolis IF. Det drar ihop sig mot avgörandet av serierna – således är det också hyperspännande kring strecken. I toppen av norra är det Syrianska som förfogar över kvalplatsen, hårt uppvaktade av Carlstad, Akropolis och Umeå. Akropolis får väl tituleras som höstens lag och att möta dem i den form de befinner sig i är ingen tacksam uppgift – och det återstår att se om Syrianska rår på dem.

 

Syrianska FC - Akropolis IF

 

Mattias Genc, Syrianska FC

Seger mot Skellefteå senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

De tre poängen. Spelmässigt sätt till hela säsongen, vi blandar och ger och tyvärr känns det inte stabilt rakt igenom men ändå känns det som vi har hyfsat bra kontroll och kammar hem tre poäng, det är viktigt.

Fyra omgångar kvar att spela om – vad talar för er i kampen om kvalplatsen?

Vi har allt i egna händer och det är upp till oss, vill vi ta den är det bara att vinna. Första hindret är Akropolis, som är den svåraste motståndaren vi har kvar – men med all respekt för alla andra – de har en bra form och de spelar riktigt bra just nu. Men det är vår hemmaplan och vi har förberett laget på bästa vis inför matchen.

Det är ju just Akropolis som gästar er den här omgången, vad vet ni om dem?

Akropolis är ett spelskickligt lag, de står ganska högt upp och har en bra forward. De är ett spelande lag. De är på uppgång och självförtroendet är där, vi är också på uppgång så har vi en bra dag på jobbet tror jag inte det blir några problem för oss att vinna.

Med tanke på tabelläget, hur viktigt blir det att hålla distansen ner till de under er?

Det är jätteviktigt såklart, det är både skönt och viktigt. När vi mötte Carlstad borta kunde vi ha ryckt i serien, men gjorde inte det – men nu har vi lite space där och målet är fortfarande att hålla de lagen bakom oss och så får vi hoppas att Västerås tappar poäng så vi får en spännande slutspurt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången, den som vinner duellen och löper mest kommer gå segrande ur matchen, så är fotbollen – man kan vara hur bra som helst på pappret men gör man inte jobbet segrar man inte. Men vi är väl förberedda och kommer ge järnet för att vinna mot Akropolis.

 

Konstantinos Panagopoulos, Akropolis IF

Konstantinos Panagopoulos Foto: Bildbyrån

Konstantinos Panagopoulos
Foto: Bildbyrån

En vinst borta mot Team TG senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det var ännu en söndag där vi spelade en svår match mot ett lag som är i behov av att ta poäng. Vi var organiserade och strukturerade i vårt spel och fick rättvist med oss alla tre poängen. Vi spelade återigen vårt spel som vi har jobbat på under hela träningsveckan. Vi kontrollerade spelet och tempot från den första matchminuten.

Er form just nu är fantastisk, vad är det som gjort er så mycket bättre i höst?

Den första delen av säsongen var inte bra, under våra förväntningar. Vi hade några negativa resultat, mestadels från individuella misstag som kostade oss dyrt. Den andra delen av säsongen började med en stor diskussion jag hade med hela truppen, likt förra säsongen. Jag förklarade för alla hur viktigt det är med en sammanhållen trupp, där alla spelare har en tro på laget vilket kommer leda till succé. Vi var tvungna att jobba ännu hårdare och mer professionellt för att komma på den rätta vägen. Efter sommaruppehållet har vi bara förlorat en match, cupmötet mot Allsvenska Örebro SK. Vi stod rakryggade mot ett allsvenskt lag och spelade väldigt bra i den matchen, det var en viktig match för fortsättningen och det hjälpte oss sedan i serien.

Det är Syrianska ni gästar den här veckan, vad vet du om dem i nuläget?

Syrianska besitter den bästa truppen i årets serie. De har spelare som har spelat högre upp i seriesystemet som har kvalitet och är utsökta tekniska spelare. Vi har analyserat och jobbat väldigt mycket med att läsa på om motståndarna på söndag. Det viktigaste är dock att vi tror på vårt egna spel och spelar som vi har spelat i de tidigare matcherna.

Med tanke på tabelläget, hur viktigt blir det för er att ta in mark på dem?

Kollar man på tabellen så kan man tydligt se att allt är vidöppet. Akropolis är i dagsläget det formstarkaste laget. Vi har fem raka vinster och en målskillnad på 19-3. Vi spelar för något som inte alls såg möjligt ut för två månader sedan. Vi respekterar Syrianska som lag, men nu på söndag vill vi mer än någonsin fortsätta på samma spår som vi har gjort de senaste månaderna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag gillar inte att göra hypoteser, matchens karaktär visar på att det är derbymatch till hundra procent. I en sådan match är vinnaren det laget som visar mest vilja, tro och koncentration under hela matchens gång. Jag önskar att det blir en härlig match där publiken verkligen kommer att njuta av tillställningen, ett derby med hela dessa betydelse.

Matchen spelas på söndag den 21 oktober klockan 15:00 på Södertälje Arena.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Åtvidabergs FF och Ängelholms FF. Det drar ihop sig och varje omgång är så spännande, varje poäng betyder helt plötsligt så mycket mer än tidigare. Runt det negativa strecket är det galet tätt – och höstens formstarkaste lag Åtvidaberg har tagit sig upp över det där strecket och är för närvarande på säker mark. Gästerna Ängelholm har hamnat under det men har förstärkt ledarstaben och hoppas på att ”Henke-effekten” ska hjälpa dem säkra kontraktet så de spelar Division 1-fotboll 2019 också.

 

ètvidabergs FF - éngelholms FF

 

Rickard Johansson, Åtvidabergs FF

Rickard Johansson Foto: Bildbyrån

Rickard Johansson
Foto: Bildbyrån

Vinst hemma mot Oddevold senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det var ingen välspelad match, det blev lite för böljande fotboll och Hawaii över det. Det är något vi pratat lite om efter matchen, vi vill inte ha den matchbilden i de matcher som är kvar nu – och så har vi pratat om vårt försvarsspel. Det vi tagit med oss från matchen är de tre poängen och nu var det en fast situation som vi avgjorde matchen på och det är skönt att vi kan plocka fram andra bitar som gör att vi kan göra mål och ta poäng med oss.

Ni nämns som höstens lag i och med er form – vad gör er så mycket bättre i höst?

Vår målvakt kom in i slutet av vårsäsongen, men vi har väl också förändrat vårt sätt att anfalla på och är lite rakare nu. Vi har förändrat lite i försvarsspelet också. Vi är mer konsekventa i allt också. Vi slog Grebbestad innan uppehåll och fick en god känsla då, sedan hade vi ett bra uppehåll men vi har väl sedan ridit på den vågen så att säga.

Det är Ängelholm som gästar er denna helg, vad vet ni om dem i nuläget?

Jag har sett deras tre senaste matcher, offensivt har de en del kvalitet och är rätt kvicka framåt. Sedan har de haft lite problem med backlinjen och det är väl därför de släppt in så mycket mål också. Men vi vet de är bra där framme och det gäller att vi är kompakta. Men det är ett lag likt oss som måste spela en desperat fotboll för att ta poäng. Skulle de förlora har de fem poäng upp till oss över kvalplatsen, om jag inte räknat fel, så de är väl mer piskade att vinna än vad vi är.

Med tanke på tabelläget, hur viktigt blir det för er att fortsätta på den inslagna vägen?

Vi hade någon tanke om att det skulle räcka med tre vinster för några omgångar sedan men sen har ju de andra bottenlagen också börjat vinna, vi hade väl inte trott att alla de lagen skulle börja ta poäng. Vi har fyra matcher kvar att spela och vi behöver sex eller sju poäng till för att säkra kontraktet. Hemma har vi varit starka och vi har ett starkt självförtroende som jag hoppas vi kan visa.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Med tanke på tabelläget så tror jag att det blir en rätt försiktig match med två lag som kanske inte vill bjuda på allt för mycket sedan hoppas jag att det är vi som är lite bättre.

 

Alexander Tengryd, Ängelholms FF

Alexander Tengryd Foto: Bildbyrån

Alexander Tengryd
Foto: Bildbyrån

En tung förlust hemma mot Kristianstad senast, hur analyserar du matchen?

Jag tycker det var en jämn match där vi var bättre i första halvlek och var stabila i försvarsspelet och hade de bästa chanserna, även om det inte var många chanser så hade vi de bästa – det borde ha resulterat i att vi fått in ett mål. I andra halvlek började de bättre och skapade en bra chans men sen tog vi över taktpinnen och det kändes som ett mål nästan skulle komma men då är det en omställning som de straffar oss på. Sedan gick vi framåt och då kom tvåan också – den kunde vi inte göra så mycket åt. Vår första halvlek borde ha resulterat i ett bättre öde men Kristianstad gör det bra också, det kan man inte ta ifrån dem.

Ni har hamnat i en jobbig tabellposition, hur mycket påverkar det er mentalt? 

Jag tror framförallt att det påverkar när man kommer i underläge, eller man märker det när man hamnar i underläge. I de senaste matcherna har vi hållit nollan i första halvlek och mot Utsikten tog vi ledningen – man behöver nästan ta ledningen. I den senaste matchen så tycker jag vi redde ut det bra när det första målet kom men när andra kom så märkte man att det spökar för dem. Samtidigt är vi i denna situation, då finns det inget annat än att köra.

Du har fått in välmeriterade namn till hjälp på sistone, vad har det betytt för laget?

Det har betytt mycket och det är tre saker i det, de har en enorm kompetens och kan komplettera mig. Sedan personlighetsmässigt känner jag att jag har personer jag kan jobba med och det är bra för killarna att vi har fått in personer som har varit i den här situationen förut. Så jag tror bara att det här har påverkat oss positivt.

Det är Åtvidaberg ni gästar den här veckan, vad vet ni om dem i nuläget?

Precis som med alla motståndare har man koll på hur de spelar, men framförallt så borde de väl ändå vara höstens lag – inför sommaruppehållet hade de elva poäng och idag har de tjugonio, det är ett fantastiskt facit de kommit åt. Det är ett mer moget lag nu än i våras och de spelar mer efter sitt material. De har fokuserat på sitt försvarsspel och där har de blivit bättre, de har hamnat i den positiva zonen och det är ett väldigt starkt hemmalag. Sedan tror jag Henrik ”Fimpen” Gustavsson gett dem mycket positivt med sitt hjärta för Åtvidaberg.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Den här matchen är ganska svår att tippa utgången i, vi vill ta taktpinnen och styra. När vi har vunnit matcher i våras så har vi drivit matcherna. Men här tror jag men kommer känna lite på varandra, som mot Kristianstad senast där vi var bäst de första tjugo. Så det kommer vara jämnt inledningsvis, men som i alla höstmatcher blir det mycket duell och kamp. Men det blir inte lika mycket duell när det blir konstgräs, men jag tror det blir en jämn tillställning.

Matchen spelas på lördag den 20 oktober klockan 16:00 på Kopparvallen.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.