Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Eskilsminne IF och Ljungskile SK. Två formstarka lag ställs mot varandra på lördagen på Harlyckans IP i Helsingborg. Hemmalaget som har tagit över kvalplatsen vill förmodligen inte släppa taget om kvalplatsen, men Ljungskile är inne i en galen form och har verkligen hittat formen – de lär bli en rätt så svår nöt att knäcka.

 

Eskilsminne IF - Ljungskile SK

 

Martin Pringle Foto: Bildbyrån

Martin Pringle
Foto: Bildbyrån

Martin Pringle, Eskilsminne IF

En 1-0 seger borta mot Lund senast, hur är din bild av matchen?

Vi gjorde ingen fantastisk match och Lund var bra, men det var många saker ”som satt” i alla fall. Vi har alltid haft jämna matcher mot Lund; i serien, i träningsmatcher och i kval. Vårat försvarsspel fungerade väldigt bra och det var nog avgörande. Emir i målet gjorde också en bra match.

Ni är inne i en mycket god form just nu, vad tror du det beror på?

Jag tycker att vi varit i god form hela säsongen förutom precis innan sommaruppehållet. De andra lagen har haft sina dippar i omgångar. Jag tror mycket handlar om NÄR man får en dip och vi fick våran just då, under ett ”lämpligt” tillfälle. Det hade ju varit värre att få den nu…

Med fem omgångar kvar ligger ni tvåa, hur långt kan det bära tror du?

Vi tar varje match som den kommer. Vi kan inte göra mycket annat. Summerar gör vi när säsongen är slut. Det skiljer bara någon poäng mellan lagen på andra till femte plats och det är 15 poäng kvar att spela om. Det kan ändras snabbt på kort tid så jag fokuserar helt på nuet.

Det är seriens formstarkaste lag Ljungskile som gästar er, med fyra raka segrar och 13-2 i målskillnad på dessa, vad vet ni om dem i nuläget?

Det är inte jätteoptimalt att möta dem just nu. Men jag tror inte att de tycker att det är jätteroligt för dem att möta oss heller… Vi måste stå upp i duellspelet eftersom de är ett fysiskt starkt lag, men fysik har även vi så det är jag inte orolig för. Vi kommer inte att ge oss i första taget.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir ställningskrig i första halvlek och att det sedan öppnar upp sig. Men det är svårt at sia om både matchbild och resultat. Ett individuellt misstag åt något håll och det kan bli helt annorlunda än man tänkt sig. Gustav Edén är avstängd och mest troligt blir det Filip Egger som kliver in på hans plats, men det finns gott om andra alternativ.

 

Jörgen Wålemark, Ljungskile SK

Jörgen Wålemark (Då i Jönköping Södra) Foto: Bildbyrån

Jörgen Wålemark
(Då i Jönköping Södra)
Foto: Bildbyrån

En stabil 5-0 seger mot Karlskrona senast, vad har ni tagit med er?

Vårt spel har blivit bättre och bättre senaste tiden, vi får med oss mycket folk i anfallsspelet och gör mycket mål så det är såklart glädjande.

Ni har lyckats vända trenden och är i god form, vad beror det på?

Nummer ett tror jag att vi tränat ihop oss och kanske gjort lite taktiska förändringar när jag kom in som tränare, det tog någon månad innan spelarna spelat ihop sig ordentligt och fick träna på de sakerna. Sedan har de fått ett självförtroendeboost efter lite segrar och sedan har vi blivit bättre och bättre den senaste månaden.

Det är Eskilsminne ni möter denna omgång, vad vet du om dem?

De har gjort en jättebra säsong och är välorganiserade, de har två bra forwards som båda har gjort mycket mål. De har varit starka under hösten och har fått in en skicklig mittfältare. De har kvalitet och förtjänar att ligga tvåa i serien just nu.

Likt er är de i bra form, hur psykologiskt viktigt blir det att dra längsta strået?

Vi måste upp på en maxprestation idag för att ta poäng. Man ser framemot det på alla sätt, vi måste framförallt ha bra koll på deras forwards så de inte får chans att avgöra matchen,  de är för bra för det. Vi måste ligga nära dem om vi ska få poängen med oss hem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Eskilsminne kommer nog att backa hem lite och försöka kontra mot oss, för vår del är det viktigt med en balans i laget så man öppnar upp kontringar. Klarar vi av att balansera det så har vi alla möjligheter att få med oss alla poängen hem.

Matchen spelas på lördag den 13 oktober klockan 15:00 på Harlyckans IP.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Arameisk-Syrianska IF och Karlslunds IF. Det är två lag som ställs mot varandra där bägge måste lämna matchen som vinnare, de där tre poängen är blytungt viktiga för de avslutande omgångarna. Arameisk-Syrianska ligger under strecket just nu och behöver börja skörda poäng pronto, Karlslund ligger på kvalplatsen och vill inte tappa mer poäng i kampen om ett nytt projekt. Det här är en SEXPOÄNGSMATCH!!!

 

Arameisk-Syrianska IF - Karlslunds IF HFK

 

Jonatan Partin Foto: Arameisk-Syrianska IF

Jonatan Partin
Foto: Arameisk-Syrianska IF

Jonatan Partin, Arameisk-Syrianska IF

Tung förlust borta mot Rynninge senast, vad har ni pratat om efter matchen?

Vi har pratat mycket om vart matcher avgörs – nämligen i straffområdena. Vi har inte varit organiserade eller kraftfulla nog i eget straffområde. Vi har haft tillräckligt mycket folk där för att freda målet, men inte lyckats. Det gäller att vara starka i boxen. De två första målet senast kom till efter missar där, sedan chansade vi framåt och skapade en del lägen, men tappade och då rann det iväg.

Vi har inga avstängningar, Alekh Singh är nog borta i feber, annars är vi fulltaliga. I övrigt har laget blivit jämnare spelmässigt. De stora torskarna beror på at vi balanserat om offensivt under matcher, där det inte blivit något bra utfall. Prestationsmässigt ser det faktiskt bättre och stabilare ut.

Det är bara fem omgångar kvar och några poäng upp till säker mark, era tankar?

Jag tittar inte på tabellen. Den har varit ointressant ganska länge. Jag lägger fokus på att göra laget bättre och ser till vårt eget spel. Fokus måste ligga där.

Det laget som har kvalplatsen nu är det lag ni möter, vad vet ni om Karlslund?

De påminner om de andra Örebrolagen; välorganiserade och spelar en enkel fotboll med hårt jobb för varandra. Ett gediget gäng som är starkare som lag än som individer.

Skall ni ta deras plats är det väl nästintill nödvändigt att vinna den här matchen?

Den är viktig utifrån aspekten att vi måste prestera bättre än senast. Utifrån vad vi kommit överens om i laget – hur vi ska agera som lag. Tabellen tittar jag som sagt inte på.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer att bli ett enkelt spel. Gräsunderlag gäller så det lär inte bli det vackraste av spel. Det blir riskminimering, kamp och mycket känslor – som det gäller att kanalisera på rätt sätt så att man får positiv energi utav det.

 

Jonathan Ederström Foto: Bildbyrån

Jonathan Ederström
Foto: Bildbyrån

Jonathan Ederström, Karlslunds IF

Tung 3-0 förlust i nacken mot Umeå senast, hur lyder din analys av matchen?

Vi var inte tillräckligt bra, men jag tycker inte att Umeå var 3-0-bättre än oss… Förmågan att gå från bollinnehav till målchansen va inte tillräckligt bra. I andra halvlek tog vi tag i det bra direkt och fick till en bra forcering, men blev straffade på en kontring och ett självmål… Det var tungt. Väldigt tungt. Vi är inne i en tung period.

Inga skador eller avstängningar dock

Ni har två raka tunga förluster, med mycket insläppta, hur sargat är självförtroendet?

Det är såklart, oavsett vad man håller på med för lagidrott, att självförtroendet får sig en törn. Vi känner att vi haft fyra tuffa matcher bakom oss så nu gäller det att kanalisera ”rätt”. Vi har självförtroende nog att vända på det här. I truppen ägnar vi oss mycket åt självrannsakan och det gör det lättare att se framåt.

Vad behöver ni göra för att vända trenden och säkra ett nytt kontrakt till 2019?

Vi har vårat spelsätt som går ut på att utveckla individen. Vi kan ha 65 procents bollinnehav, som mot Umeå, men ändå förlora halvleken med 0-2. I veckan har vi fokuserat på balansen i vår defensiv – där finns saker vi vill förändra redan nu i helgen. Sedan tror jag att mycket handlar om att spelarna vill vara i den här situationen. Jag hävdar att vi fortfarande har allt i egna händer.

Det är Arameisk-Syrianska som ni gästar den här veckan, vad vet du om dem?

Jag har spelat bredvid Jonatan, deras tränare, på innermittfältet i Karlsberg i två säsonger – så där finns en rivalitet. De har duktiga offensiva spelare och av det jag sett på sistone så var det dom som hade de första hundraprocentiga målchanserna. Men de har haft en tuff säsong redan från start. Vi har bra koll på dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Deras gräsplan har sett okej ut på video vilket är viktigt för oss som spelar mycket fotboll på marken. Det kommer säkert bli mycket kamp och mycket känslor. Är det inte mycket känslor i en sådan här match är det någonting fel på spelarna…

Matchen spelas på lördag den 13 oktober klockan 16:00 på Brunna Idrottsplats.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.