Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Nyköpings BIS och Sollentuna FK. Det börjar dra ihop sig och med sex kvarstående omgångar har Nyköping två poäng ner till kvalplatsen, Sollentuna har fyra. Därför är det av största betydelse att de båda lagen börjar inkassera trepoängare – och stärker självförtroendet i gruppen inför de avslutande matcherna. Vi kan nog vänta oss en bra kamp där det mycket väl kommer att skapas rätt mycket målchanser.

 

Nykîpings BIS - Sollentuna FF

 

Brian Clarhaut, Nyköpings BIS

Brian Clarhaut Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut
Foto: Bildbyrån

Det blev en pinne borta mot Syrianska, hur ser du tillbaka på den matchen?

Vi började inte matchen särskilt bra och de hade farliga chanser, utöver straffen och frisparken som de satte. Men vi justerade lite i spelet efter dryga halvtimmen och avslutade den första halvleken positivt, något vi hade med oss in till halvtidsvilan. Det var därför skönt att vi fick in ett tidigt mål i den andra halvleken. De fick sedan ett rött kort emot sig och kastade om lite på positionerna, men vi visste att de skulle vara farliga med Ranégie längst fram ändå. Jag tycker att vi var bättre i andra och hade en bra press på dem. Det var en bra match och som vi sa till killarna, vi var inte bra i början men sett över nittio minuter så var vi nöjda med deras insats och jag var väldigt glad över att vi kunde få in ett sent kvitteringsmål.

Två raka oavgjorda matcher, hur tycker du att er form inför slutspurten ser ut?

Vi har inte förlorat på de tre senaste matcherna men vi är också laget som har flest antal oavgjorda matcher i serien. Så vi måste börja plocka trepoängare, det är viktigt att vi gör det. Vi känner att vi är bra och med vad vi har presterat i de senaste matcherna, de nya spelarna som kom in i somras har också börjat komma in i allting och då börjar vi få allt på plats. I de tre senaste matcherna har vi haft chanser att vinna varje match, vi har haft chanser i slutet av matcherna och det är något vi pratat om att försöka vara kliniska när de lägena kommer.

Det är Sollentuna som gästar er den här helgen, hur skulle du beskriva dem?

Varje gång vi möter dem är det en tuff match, de jobbar väldigt hårt för varandra. De har vuxit som ett lag tillsammans, som en enhet och de har några farliga spelare som kan straffa oss. Det kommer att vara en stor kamp, som det alltid är när vi spelar mot dem tycker jag.

Med tanke på tabelläget, hur viktigt blir det för er att börja plocka trepoängare?

Oerhört viktigt. Tittar man på några av de oavgjorda matcherna som vi har spelat under året så fryser man till. Men man kan inte titta bakåt, man måste hela tiden titta framåt och försöka att skapa mer chanser och mål framåt. Vi vill inte bli indragna i bottenstriden under de avslutande matcherna så det här är en extremt viktig match för oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är vår hemmaplan och vi kliver in i den här matchen med känslan att vi kommer vara besvikna om vi inte lämnar den som vinnare, det kommer vi förbereda oss för här i dagarna.

 

Christer Mattiasson, Sollentuna FK

Christer Mattiasson Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson
Foto: Bildbyrån

Uddamålsförlust borta mot serieledarna senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi gjorde en bra match, framförallt defensivt där de hade svårt att skapa chanser på oss. Vi hade också ett stort bollinnehav, som vi hoppades vi skulle ha, där vi tryckte ner dem men vi hade problem med att göra mål tyvärr.

Två poäng på fyra matcher, hur ser er form ut inför de avslutande sex omgångarna?

Poängmässigt ser det inte bra ut men spelmässigt ser det betydligt bättre ut, så för oss handlar det mest om att fortsätta jobba vidare bara. Sedan hoppas jag att målen kommer, det är något som vi kommer att lägga mer fokus på i veckan – att jobba på vårt anfallsspel.

Det är Nyköping ni möter den här helgen, vad vet ni om dem i nuläget?

När det väl är dags att förbereda sig för kommande motståndare så har jag alltid koll på läget och ger spelarna de instruktionerna som de behöver för att förbereda sig inför helgens match.

Med tanke på ert och deras tabelläge, hur viktigt blir det att behålla distansen neråt?

Det är självklart viktigt, men framförallt är det viktigt för oss att få en seger så vi får in positivt tänkande i laget. Även om man spelar bra så är det viktigt att man får trepoängare så de känner framgång. Det är inte akut, men det är viktigt att vi inte förlorar matchen i helgen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer vara en första kvart som kommer bestå av mycket kamp, en tung gräsmatta efter att det regnat mycket. Sedan hoppas jag och tror att vi kommer ta tag i matchen och föra den och få vårt bolltempo i matchen så vi skapar chanser nog för att segra med två mål.

Matchen spelas på lördag den 6 oktober klockan 14:00 på Rosvalla Idrottsplats.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Husqvarna FF och Skövde AIK. Även här börjar det såklart dra ihop sig, Skövde bytte tränare för någon vecka sedan och har sedan dess gått helt rena och inkasserat sex blytunga poäng till protokollet. Husqvarna tog en viktig poäng borta mot Utsikten senast, men parkerar allt jämnt längst ner i tabellen – men det är jämnt där nere och på plussidan så har de en del av de lagen att möta framöver. Blir spännande!

 

Husqvarna FF - Skîvde AIK (Unicode Encoding Conflict)

 

Benjamin Westman, Husqvarna FF

Benjamin Westman Foto: Bildbyrån

Benjamin Westman
Foto: Bildbyrån

En viktig poäng borta mot Utsikten senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Många delar, jag tycker att på förhand – om man tittar genom alla och vilka fördelar de har så är väl Utsikten och Mjällby de jobbigaste bortamatcherna – så är det att vi höll nollan och skapade betydligt bättre målchanser än de gjorde på sin hemmaplan något vi tagit med oss.

Ni har onekligen haft en del motgångar under hela säsongen, hur ska ni vända det nu?

Det är givetvis några faktorer, det viktiga är att man inte ältar vissa matcher för mycket. Det som någonstans är positivt är att en del av de lag som ligger i den region vi ligger i möter vi nu under slutspurten och det är så pass jämnt fortfarande att vi kan påverka utgången själva.

Det är Skövde som kommer och gästar er i helgen, hur väl känner du till dem i dagsläget?

Jag vet att de ändrat lite i samband med tränarbytet, och det är alltid svårt att möta sådana lag när de nyss bytt tränare. Spelar de rakare nu, om de spelar med mindre bollinnehav så är det nog svårt att placera dem. Men jag kommer kolla genom deras två senaste matcher så jag får en bättre bild av hur de vill spela fotboll.

Hur viktigt är det att försöka ta sig bort från jumboplatsen i tabellen under slutspurten?

Man får hela tiden sätta upp nya delmål, nästa match hela tiden – hur klyschigt det än låter. Det är väl klart att det är viktigt, men slutmålet med de sista matcherna är att vi skall göra allt i vår makt för att hänga kvar – och på vägen dit måste vi passera jumboplatsen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det vet man med höstmatcher, det är så mycket faktorer som spelar in och påverkar – dels hur planerna är, det är annorlunda än att spela under sommaren, det blåser och det är så mycket fler faktorer som spelar in än bara det taktiska och hur vi spelar. Så det beror på hur vi hanterar de faktorerna, men det är såklart viktigt för oss att vi går vinnande ur matchen.

 

Mikael Thorvaldsson, Skövde AIK

Mikael Thorvald Foto: Tobias Andersson

Mikael Thorvald
Foto: Tobias Andersson

En stabil trepoängare hemma mot Grebbestad senast, hur är din bild av matchen?

Jag håller med om att den var stabil, men jag kan inte påstå att jag var särskilt nöjd med vår första halvlek där vi kom helt fel med vårt försvarsspel med våra offensiva spelare – vi fick inte press på dem över huvud taget. Sedan var Grebbestad fyndiga, de tog sig genom våra lagdelar med diverse passningar. För oss grundar det sig mycket i det offensiva försvarsspelet att vi inte fick någon träff på dem där.

Du har kommit in som ny tränare och på två matcher har du full pott, vad har du ändrat?

Vi jobbar lite med att hitta det offensiva försvarsspelet som enligt de tidigare matcherna jag sett under året inte tyckt varit bra. Sedan i det offensiva spelet har vi egentligen inte gjort så mycket, kanske att vi släppt tyglarna lite och att vi går rakare och snabbare på mål än man gjort tidigare. Det stora som vi gjort är att vi jobbar med killarna, med det mentala och det psykologiska – självförtroendet hade ju fått sig ett par ordentliga törnar. Mycket handlar om att killarna ska må bra och ha roligt när de kommer på träning, att det ger dem någonting att komma dit fyra dagar i veckan plus match, så mycket psykologi har vi jobbat med. Vi försöker skoja och ha kul men givetvis ställer vi krav på dem när det är dags för att fokusera. Det blir mycket aktiviteter, i tisdags var vi till exempel och badade med laget. Det är sent in på säsongen så man hinner inte göra så mycket utan vi får fokusera på små detaljer och det mentala – att killarna mår bra helt enkelt, för då tror jag att man också presterar bra på plan.

Med tanke på utgången av matcherna och er smakstart – är känslan god inför slutspurten?

Jo men det är den, jag sa det redan från första början att det kanske är lite av ett prekärt läge men är det någon gång jag sticker ut hakan så är det nu – vi går för åtta raka. Sedan är det viktigt att hålla sig till klyschan om en match i taget, men känslan är definitivt god och vi skall gå för de här åtta raka vi har på oss.

Det är Husqvarna ni gästar, ett lag som ligger under er just nu, vad vet du om dem idag?

Inte jättemycket, jag var faktiskt och såg matchen på hemmaplan i våras där man torskade med hela 5-0. Jag såg den och kan väl ändå påstå att Skövde AIK inte var helt ute ur den matchen, man hade lite oflyt och det var några saker som gick emot dem och det rann iväg lite. Men mer än så vet jag inte, men jag tror det är ett lag som är bättre än tabellen visar och det visade dem genom att göra fem mål på Skövde i förra mötet.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl som för det mesta, Charbel har gjort ett gott jobb på så sätt att vi har många bolltrygga spelare i laget, så jag tippar väl att vi är spelförande och att Husqvarna backar lite och försöker ligga på kontring. Men de får se upp för vi kommer också gå snabbt framåt, så de får göra det balanserat om de ska ha en chans för jag är övertygad om att vi kommer vara fullt motiverade till att åka ner dit och ta de där tre poängen.

Matchen spelas på söndag den 7 oktober klockan 16:00 på Vapenvallen.
Om ni inte kan se matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.