Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Tvååkers IF och IK Oddevold. Två lag som båda gått tungt under uppstarten efter uppehållet, men som vann senast, ställs mot varandra på naturgräset på Övrevi IP. Trots motgångar under höstens start har Tvååker ändå tätkänning på kvalplatsen, något som med all sannolikhet stimulerar och motiverar inför helgens match. Oddevold behöver fortsätta ta trepoängare och hålla sjupoängsdistansen ner till bottenlagen.

 

TvÜÜkers IF - IK Oddevold

 

Mattias Lindström, Tvååkers IF

Mattias Lindström Foto: Bildbyrån

Mattias Lindström
Foto: Bildbyrån

Vinst borta mot Lund senast med uddamålet, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi har tagit med oss att vi har hittat tillbaka till vårt försvarsspel, det är bara vi och Mjällby som har hållit nollan nere i Lund. Det var en match där Lund egentligen förtjänade mer, de var bra. Men vi har hittat tillbaka till tryggheten i vårt försvarsspel och vårt offensiva spel.

Det var första vinsten på fyra matcher, hade ert självförtroende fått sig en törn?

Ja, det får det oavsett om man heter Tvååker eller man heter Mjällby – har man förlorat fyra av fem matcher efter uppstarten så får man sig som en tankeställare, både individuellt och lag. Där gäller det att gruppen samlar sig och förstår att man inte blivit sämre fotbollsspelare över en månads semester, så det gjorde vi.

Trots en svag svit är ni nu bara tre poäng upp till kvalplats, tittar ni uppåt någonting?

Det är sju omgångar kvar, teoretiskt sett – lite på skämt och lite på allvar – så kan vi både vinna och åka ur. Men jag ser Mjällby som klara vinnare i serien, men där bakom så har vi kapacitet att utmana Oskarshamn och Torn, under förutsättning att vi kan hålla fokus hela vägen.

Det är Oddevold som gästar er i helgen – vad vet du om dem i nuläget?

Jag tycker jag har ganska bra koll på dem, det är ett lag med väldigt många individuellt skickliga spelare. Det vet vi och alla andra lag. De har Selmani på topp som i sina bästa stunder håller hög Superettan-klass. Det är ett bra omställningslag som kommer vara en hård match för oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tippar aldrig resultat, men vi har hemmaplan och det ska vi utnyttja till max. Det kommer bli mycket folk på lördag också så med publiken i ryggen går vi alltid för seger – oavsett motstånd.

 

Johan Patriksson, IK Oddevold

Johan Patriksson (Då som spelare) Foto: Bildbyrån

Johan Patriksson
(Då som spelare)
Foto: Bildbyrån

Vinst borta mot Kristianstad senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

En match där vi dominerar och spelar väldigt bra i första halvlek, fast vi lyckas inte göra mål. Vi är nöjda med försvars- och anfallsspel men har svårt att få in bollen. Deras målvakt räddar eller så skjuter vi utanför helt enkelt. Sedan ändrade vi lite till andra men ville fortsätta likadant och lyckades göra 1-0 på en målvaktstavla där vi får en frispark och gör mål på den. Sen tappar vi lite och de kvitterar, men sen ökar vi igen och får rättvist in 2-1 målet. Så det kändes bra och segern var rättvis.

Det var den första vinsten på höstsäsongen, hur psykologiskt viktig var den för er?

Jätteviktig med tanke på att de fyra senaste matcherna, hade man haft tio poäng där hade det inte varit konstigt. Vi har presterat bra men inte satt dit våra bollar, sen släppt in mål. Tittar man på Utsikten-matchen så skulle det varit lika, de övriga tre kunde vi likväl vunnit. Men det är en del av fotbollen, det räcker inte att skapa lägen utan man måste förvalta dem. Vi kommer till fina och bra lägen så nu får vi träna på hur vi skall sätta dit dem också.

Vad har er svaga form, resultatmässigt, under höstsäsongens första omgångar berott på?

Prestationerna har faktiskt varit bra och vi har varit nöjda med dem, men gör man inte mål och sätter sina chanser så blir det. Man kommer alltid få chanser emot sig och vi har inte lyckats hålla tätt bakåt. Så vi har varit i de fyra senaste matcherna varit nöjda med prestationerna men inte med resultaten.

Det är tabellfyran Tvååker ni gästar denna omgång, vad vet ni om dem som lag?

Stabil grupp, spelar 4-4-2 och det är ett kollektiv. De är stabila och de har tydliga roller vad de ska göra. Vi ska ha en matchplan som ska hålla för att ta tre poäng med oss hem därifrån.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären kommer det nog bli ganska tight, det är en liten gräsplan och nu när hösten kommer så vet man inte – håller planen en bra nivå så kan det gå bra annars blir det nog mycket kamp och dueller. Vi åker ner dit för att ta tre poäng.

Matchen spelas på lördag den 29 september klockan 14:00 på Övrevi IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan BK Forward och Rynninge IK. Det vankas derby och det brukar bli heta känslor. Det är många i lagen som känner varandra så prestigen är med all sannolikhet hög mellan dessa. Vårmötet slutade 2-2 mellan lagen så det blir intressant att se vem som drar längsta strået i höstens drabbning – Forward eller Rynninge?

 

BK Forward - Rynninge IK

 

Rickard Nilsson, BK Forward

Rickard Nilsson Foto: Bildbyrån

Rickard Nilsson
Foto: Bildbyrån

Senast fick ni en poäng borta mot Nyköping, din bild av matchen?

Vi gjorde en bra första halvlek medan Nyköping var bättre i den andra i en match som präglades av vinden. Inga avstängningar eller skador finns med i spåren efter matchen.

Klubben har nyligen förlängt med din och din stab i tre er, vad betyder det för dig?

Det är alltid skönt med förtroende över tid, då kan man göra mer som tränare. För oss passar det bra att jobba under lång tid. Jag har ju varit i klubben länge sedan tidigare dessutom. Vi skapar genvägar och behöver inte brotta oss igenom nya faser som många andra klubbar tvingas till som tvingas till omstarter. Dels bygger vi ett bra spel och dels skapas ett tryggt ledarskap. Jag tycker att det finns stora vinster med kontinuitet.

Derbymatcher brukar kunna leva sina egna liv. Vissa tränare säger att det i sådana matcher är viktigare att lämna hjärnan i omklädningsrummet och bara köra på hjärta – andra menar att det är viktigare än någonsin att vara smart och fokusera på matchplanen. Vilket tankesätt ligger dig närmast?

Det är att fokusera på matchplanen. Att behålla hjärnan. Vi gör ingenting annorlunda, det är själva grejen. Vi jobbar på som vanligt. Sedan tillkommer det nerver hos vissa spelare som på ett sätt kan vara en laddning, men det är något som lever i varje spelare.

Forward är seriens tredje bästa hemmalag med 7-1-3 på elva matcher, men placerade på plats 11-13 (tabellen haltar) i bortatabellen). Vad drar du för slutsats kring det?

Att vi är bra hemma och sämre borta. Haha, sorry för det svaret men jag visste inte om att det var så faktiskt. Jag vet inte vad det kan bero på, men vi trivs på gräset på vår A-plan. Det kan vara en trygghet som nykomling. Men det är inte så att vi försöker spela annorlunda på bortaplan.

Avslutningsvis, derbyt i somras slutade 2-2. Kommer vi att få se en liknande matchbild nu?

Ja, det kan man väl hoppas. Det var en öppen och underhållande match för publiken, så det får vi väl hoppas på nu också.

 

Stellan Carlsson, Rynninge IK

Stellan Carlsson Foto: Bildbyrån

Stellan Carlsson
Foto: Bildbyrån

Efter den festliga 3-1 segern mot serieledande Västerås har ni 0-0 mot jumbon Skellefteå och senast en 0-2 förlust mot Akropolis. Blev det en reaktion efter den urladdningen?

Det skulle jag nog vilja säga. Mycket energi gick åt i VSK-matchen som vi inte fick tillbaka direkt efter. Det går knappt ens att jämföra matchen mot Skellefteå mot den mot Västerås. Då kanske man tyckte att vi hade lite otur som fick 0-0, men mot Akropolis kom sanningen ikapp oss. Förhoppningsvis är vi som lag på en bättre plats nu.

Hur ser det ut på spelartillgången, ni har ju haft en del skador på sistone?

Vi har fortsatt lite känningar på ett gäng spelare. Mittbacken Konrad Gustafsson har problem med en baksida. Alexander Florén var borta senast och kommer inte kunna spela nu heller. Robin Ingvarsson har varit sjuk och jag har svårt att se att han skulle vara tillbaka. Avstängningsmässigt är det dock inget som stör.

Derbymatcher brukar kunna leva sina egna liv. Vissa tränare säger att det i sådana matcher är viktigare att lämna hjärnan i omklädningsrummet och bara köra på hjärta – andra menar att det är viktigare än någonsin att vara smart och fokusera på matchplanen. Vilket tankesätt ligger dig närmast?

Jag tror att vi måste hålla oss till den taktiska planen. Annars blir det lätt hawaiifotboll utav det. Skulle vi ha legat sist och mött ettan i tabellen hade mitt svar blivit annorlunda, då hade jag trott mer på att gå in med hjärta och lämna kvar hjärnan… Nu är tabelläget för de båda lagen praktiskt taget lika.

21 av era 30 poäng är plockade på hemmaplan. Vad drar du för slutsats kring det?

Slutsatsen är tydlig, vi är dåliga borta. Men varför – det vet jag inte. Det var samma sak förra säsongen.

Avslutningsvis, derbyt i somras slutade 2-2. Kommer vi att få se en liknande matchbild nu?

Matchbilden då var att de hade första halvlek och vi mycket av den andra. Vi hade nog fler chanser att avgöra. Det här kommer att bli en jämn fotbollsmatch och många vackra mål.

Matchen spelas på lördag den 29 september klockan 14:00 på Trängens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.