Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Grebbestads IF och Ljungskile SK. Det är en jämn tabell och båda lagen är i behov av tre poäng för att ta sig upp på ”säker” mark.

Matti Demegård, Grebbestads IF

Matti Demegård Foto: Jens Ohlsson

Matti Demegård
Foto: Jens Ohlsson

Delad pott borta mot Kristianstad senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det kändes som att vi fram till 77:e matchminuten hade bra kontroll. Via gjorde 1-0 och 2-0 och de skapade nästan inga målchanser. Men så fick de en frispark, som inte borde varit frispark – och reducerade. Då fick de ny energi och i anfallet efter gjorde de 2-2 efter att vår mittback halkat. Vi hade sedan chansen att avgöra mot slutet, men tog den inte. Det kändes mer som en förlust än när vi spelade 2-2 mot Eskilsminne – då kvitterade vi i slutminuterna. Tobias Lövenberg är skadad och Jonas Henriksson måste vila den här omgången, men inga avstängningar stör.

Ni har tagit er upp på kvalplats, men det är tätt där nere, hur ser ni på framtiden?

Det är så enormt jämnt med åtta lag inom spannet av fem poäng. Det kommer nog att förbli så hela vägen hem. Man kan säkert både klättra och tappa två-tre placeringar i en enda omgång. Man får inte fokusera för mycket på tabellen – utan fokusera mer på varje match.

Den här omgången gästas ni av Ljungskile, vad vet ni om dem i nuläget?

Jag tror att segern mot Tvååker betydde mycket för dem. De har haft ett bra lag länge och nu fått en stabilitet. Många gånger har de tappat poäng sent i matcherna och dessutom har det fått in forwarden Udo som är enormt stark i det felvända spelet – och en norsk central mittfältare som är väldigt skicklig. Det har gett dem en extra dimension. Jag hade trott att de skulle ligga högre upp i tabellen vid det här laget.

Det blir ju ett derby, vad hoppas ni på för inramning uppe på Siljevi på lördag?

Jag hoppas på mycket folk med en festlig inramning. Det är ju vårat sista Bohus-derby den här säsongen. Det kom 1100 personer när vi mötte Oddevold och kan det bli en liknande siffra nu blir nog vår kassör nöjd.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en hel del duell-och kampmoment. Det är en, inte den enda, av Ljungskiles styrkor som passar in i en derbymatch. Jag hoppas att det inte bara blir så – utan att vi faktiskt få se ett passningsspel från båda sidor. Hur det slutar? 1-1 i halvlek och slutresultatet får du räkna ut själv.

 

Jörgen Wålemark, Ljungskile SK

41915719_2666373500253461_2591178744911626240_n

Jörgen Wålemark Foto: Bildbyrån

Oavgjort mot Torn senast, hur är din bild av matchen?

Torn dominerade i den första halvleken och vi kom inte riktigt åt dem, de gjorde också rättvist 1-0 i matchen. I den andra halvleken blev vi bättre och bättre och efter 1-1 målet pressade vi på mycket framåt och hade några klara chanser och kunde ha vunnit matchen också. Jag tyckte att det var en väldigt bra Division 1-match.

Du klev ju in som ny tränare för ett tag sedan, vad har du förändrat?

Vi har ju sex matcher utan förlust nu och har blivit stabilare. Tidigare under säsongen tappade Ljungskile ofta matcherna i slutet av matcherna men det gör vi inte nu. Vi har blivit lite jämnare och stabilare helt enkelt.

Hur ser du på säsongen framåt för er del?

Nu är det nio matcher kvar av säsongen och det viktigaste just nu är att säkra kontraktet. Extra roligt vore det om vi kan få med några killar som visar framfötterna under hösten som vi kan bygga vidare laget på till nästa säsong.

Grebbestad då, vad vet du om dem i nuläget?

Det är ett derby såklart och det kommer bli en tuff match för bägge lagen. Det är ett spelskickligt lag så vi måste upp på toppen av vår förmåga för att kunna slå dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Det ska tydligen blåsa mycket och planen sägs vara vattensjuk så om karaktären tror jag nog vi kan vänta oss mycket kamp. Vi är formmässigt på väg till att bli bättre och bättre så jag hoppas vi ska kunna få med oss tre poäng från matchen.

Matchen spelas på lördag den 15 september klockan 15:00 på Siljevi IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Team TG FF och Umeå FC.

Det är derbydags i Umeå och här har vi såklart pratat med lagens respektive tränare.

 

André Ghanbari, Team TG FF

Andre Ghanbari Foto: Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Carlstad senast, hur ser ni tillbaka på matchen?

Taskiga förutsättningar att spela vårt spel, i en redan svår match mot ett väldigt starkt lag. Vi kom inte upp i normal nivå men lyckades ändå hålla ihop det rätt bra tills de gjorde 2-1, i en situation som vi inte trodde domaren skulle tillåta.

Bortsett från den matchen känns det väl som ni börjat vända er tidigare trend?

Ja vi har börjat få till vissa delar av vårt spel som vi tror blir avgörande för avslutningen av den här säsongen. Energinivån har höjts väsentligt de senaste veckorna. Arbetssättet har förenklats och förtydligats och vi spelar nu på ett sätt som vi känner passar oss bättre.

Ni har börjat få tillbaka lite spelare, hur ser det ut på skadefronten i truppen nu?

Några småskador som i vilken trupp som helst. Men avsaknaden av Timothy McNeil är såklart kännbar, det är inte konstigt då han vann skytteligan ifjor och gjorde åtta mål på sina tolv matcher i år. Vi har fått korrigera hur vi spelar en del på grund av det, men som jag sa tidigare så börjar vi hitta ett sätt att spela utan honom.

Det är derby och UFC som står på den här veckans schema, hur beskriver du dem?

Det är ett stabilt och balanserat lag. Ett lag utan ess i rockärmen som ändå kan göra mål när som helst i en match.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Vill inte avslöja hur vi tänker ta oss an den här matchen, men gissar på utgången och där tror jag att vi vinner matchen med två bollar.

 

Andrée Jeglertz

Andrée Jeglertz

Andrée Jeglertz, Umeå FC

Tre poäng hemma mot Forward senast, vad har ni tagit med er från matchen? 

Vi var ganska tighta bakåt igen och släppte till väldigt få målchanser. Samtidigt var vi välbalanserade. Forward spelade dock inte som vi räknat med och fick jag tänka om lite grand. Vi förtjänade hur som helst verkligen segern. Inga skador eller avstängningar kom från den matchen, men i en cupmatch mot Lycksele senare i veckan gick Mikael Wikström sönder och är borta några veckor. Anton Eriksson är tillbaka efter sitt uppdrag i U-landslaget

Ni har kommit in i en god period under hösten, vad ligger bakom framgången?

Man har toppar- och bottennapp och vi har lyckats sudda ut det där. Vi är jämna helt enkelt. Tittar man på tabellen har vi släppt in väldigt lite mål och vi har varit tryggare i försvarsspelet än tidigare år. Sedan är jag av tron att om man tror på det man gör på samma sätt under hela året så kan det vara en framgångsfaktor. Man märker även att det är skillnad på att spela 30 matcher kontra 26som i fjor. Man behöver en stabil trupp när skador och avstängningar kommer så man kan bibehålla nivån under hela säsongen. Oavsett vem vi startar med får vi den matchbild vi önskat och det är en styrka.

Du kombinerar tränarjobbet med att träna det kanadensiska damlandslaget, hur funkar det?

Det fungerar okej. Det blir inte den optimala hösten där man ska ha två olika arbetsområden. Att vara borta sex matcher under hösten är inte bra, men det var ändå tillräckligt stimulerande för mig för att göra den uppoffringen. Spelare och övriga ledare är trygga i vad som ska göras på plan, alla tar ansvar och andra ledare kliver in för mig. Det är mitt eget ego med kontrollbehovet som är jobbigt att brottas med. Från och med nästa vecka kommer jag att vara borta mer, men det kommer nog bli bra ändå. Vi ledare har en tendens att förstora vår egen roll, men ibland skulle vi nog alla må bra av att vara ifrån sitt lag.

Nu är det ett derby mot Team TG som gäller, kan du inte beskriva dem som lag?

Det där har ändrats på senare tid. Tidigare var det mest gamla UFC-spelare och då var det mycket känslor som styrde matchernas karaktär och resultat. Vissa av spelarna i lagen emellan har en relation, men numera är det inte alls på samma sätt. Nu handlar det om vilket lag som kan prestera bäst fotbollsmässigt. TG är bollskickliga och har ändrat sitt sätt att spela under hösten på grund av sitt utsatta tabelläge. Men fortfarande är deras styrkor den offensiva delen med många spelare som kan avgöra på egen hand.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att gissa matchens karaktär och utgång?

Starten på matchen blir viktig; att man kan sätta sin prägel på det, så de första 15 minuterna kommer det att handla om att vinna närkamper och sätta ett enklare spel. Det laget som har tydligast struktur och mest tror på det de gör kommer att ta tre poäng.

Matchen spelas på måndag den 17 september klockan 19:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.