Veckans matcher i division ett-fotbollen spelas mellan Eskilsminne IF-Husqvarna IF samt Syrianska-Arameiska.
Matcher där hemmalagen slåss i toppen och gästerna i botten.

Eskilsminne IF - Husqvarna FF

På Harlyckans IP i Helsingborg krävs det mer eller mindre seger om Eskilsminne, mot alla förväntningar innan säsongen, ska kunna haka på i jakten om en kvalplats till Superettan.
Efter en smaskig start på höstsäsongen där 1-0-segern mot Helsingborgs IF smakade extra mumma tappade laget senast en tvåmålsledning borta mot Grebbestad och fick vända hem från Bohuslän med blott en poäng.

Martin Pringle Foto: Bildbyrån

Martin Pringle
Foto: Bildbyrån

Efter alla framgångar – tappade ni plötsligt skärpan och hur har ni hanterat det?
– Nej, jag tycker inte att vi talade skärpan. Men efter 2-0-målet blev vi lite… bekväma – och jag vet inte varför. Planen var inte bra, det gick knappt att spela på den, så dålig var den… Killarna var extremt tunga i benen till slut – så det var många slitna spelare på måndagen.

Hur har du hanterat det?
– Äsch. Vi har tränat som vanligt, de har löpt på som vanligt. Vi gör det här kontinuerligt…

Vårsäsongsmötet slutade 2-2. Vad har du tagit för lärdom av den matchen?
– Det var en inledande period där vi spelade bra. Efter en bra första halvlek tappade vi skärpan. Vi gick på rätt lite folk under den perioden. Förhoppnings har vi kommit ur den perioden.

Hur ser det ut på skade- och avstängningsfronten inför den här matchen?
– Ett riktigt lyxproblem! Nu har vi egentligen bara Filip Pettersson och Axel Grahn skadade. Jag tror inte att vi har haft full trupp sedan seriestarten… Konkurrensen på träningarna har definitivt hårdnat. Inga avstängningar stör.

Tränare brukar aldrig gilla att snacka om tabeller förrän serierna är färdigspelade. Men om jag tvingar dig att titta på den, sneglar du mest på lagen ovanför eller nedanför?
– Du, jag vet ärligt talat inte! Jag tittar bara på dem närmast runt mitt lag… Vilka jagar vi och vilka jagar oss?

Avslutningsvis, vilken typ av fotbollsmatch tror du vi kan förvänta oss?
– Förhoppningsvis en väldigt bra match. Vi är i bra form fysiskt och fotbollsmässigt. Sedan vet jag inte riktigt vad Husqvarna kommer med. Men det är inget lag som bara lägger sig och blir överkörda. Jag tycker inte att tabelläget är rättvist för deras del.

Benjamin Westman Foto: Bildbyrån

Benjamin Westman
Foto: Bildbyrån

I en svängig match mot Ängelholm kunde Husqvarna första gången sedan i slutet av juni ta en trepoängare senast efter 4-2. Tränare Benjamin Westman andas verkligen optimism.
För ett lag som krigar i botten – hur mycket betyder sådana där segrar för lagmoralen och gruppdynamiken?
– Det är alltid viktigt. Vi har fått kämpa hårt för resultaten och som den matchen utvecklades, efter att ha tappat 2-0 till 2-2 med fem minuter kvar, kunde luften gått ut oss. Men killarna visade hög moral. Det har aldrig varit lågmält eller så, men det är klart att arbetsveckan blir enklare med positiva vindar.

Vårsäsongsmötet mot ”Eskils” slutade 2-2. Vad har du tagit för lärdom av den matchen?
– Den stora vinnaren i den matchen var utan tvekan Eskilsminne. Vi ledde två gånger och hade två frilägen på övertid… Det var en av årets bästa prestationer om man bortser från slutresultatet. Vi har pratat inför den här matchen om framgångsfaktorer från den matchen, men samtidigt är det ju så att alla matcher har sitt eget liv.

Hur ser det ut på skade- och avstängningsfronten inför den här matchen?
– Den enda skadan vi har just nu är Filip Ernholt som har varit borta sedan andra matchen den här säsongen. I övrigt har vi en intakt trupp. Inga spelare är avstängda.

I sommar har Husqvarna förstärkt med en spelare i form av Shkelqim Krasniqi från Norrby, vad har han betytt?
– Det går åt rätt håll. Han är en ung spelare som fick rejält med uppmärksamhet för två-tre år sedan med bra debuter i Superettan. Efter det har utvecklingen inte gått som önskat. Han visar att han fortfarande har ”det”. Match ett var fullt godkänd, match två hade vi en man utvisad större delen av matchen och senast visade han att han verkligen är ett energiknippe.

Hur ser du på bottenstriden?
– Vårat utgångsläge är positivt; vi möter merparten av lagen där nere i slutet. Mycket kommer att avgöras de sex-sju sista omgångarna och vi har många av nyckelmatcherna på hemmaplan. Det är en jämn serie och många matcher mot topplag som Tvååker och Torn har vi spelat jämnt, det är egentligen bara Mjällby som står i en klass för sig.

Nyckeln för att ta tre poäng i Helsingborg?
– Vi kom upp på en bra nivå senast och ska gå ut och göra det vi är bra på – och inte vara rädda eller oroliga. Mycket handlar om att gå ut med höga huvuden och njuta i 90 minuter. Eskilsminne har bra forwards som är jobbiga att möta.

Syrianska FC - Arameisk-Syrianska IF

Mattias Genc  (Då som spelare) Foto: Bildbyrån

Mattias Genc
(Då som spelare)
Foto: Bildbyrån

Syrianska har klivit upp på kvalplatsen i Norrettan efter tre raka segrar från sommaruppehållet. Den korsbandsskadade anfallaren Mattias Genc som leder Syrianska FC säsongen ut.
Märks det att du har mycket självförtroende i truppen?
– Det märks ja, man känner av det på träningarna och spelarnas beteenden. Jag känner inte av någon nonchalans, man är sugen på att vinna hela tiden.

Har du fått blodad tand för tränaryrket nu?
– Inte direkt. Det är bara roligt att kunna bidra med någonting. Det har funkat bra. Men visst, i framtiden kan jag absolut se mig själv som tränare.

Arameiska beskrivs som er broderförening – är det ett vänskapligt derby eller smäller det sådär vansinnigt i närkamperna?
– Vi behöver poängen lika mycket som dem. Det kommer bli mycket kamp – ingen snäll fotboll. Jag hoppas att vi grejar det.

Laget avgjorde sent uppe i Norsborg till 2-3-seger, vad minns du från det mötet?
– Då var Arameiska bra, de höll emot fint och tog faktiskt ledningen. Det var en tuff match, så vi måste vara påkopplade direkt.

Vad blir det för inramning och stämning på söndag – klubben bjuder ju på fri entré?
– Jag tror och hoppas att det blir mycket folk. När poängen trillar in börjar folk komma.

Läget i laget, Martin Mutumbas säsong är ju över på grund av sin korsbandsskada som blev bekräftad i veckan?
– Seth Hellberg är avstängd, i övrigt kan skadeläget summeras här.

Vad kan vi förvänta oss för matchbild?
– De kommer nog backa hem i ett 5-3-2-system för att försöka straffa oss på omställningar. Vi kommer nog att ha mycket boll och då gäller det att förvalta de chanser vi får.

Jonatan Partin Foto: Arameisk-Syrianska IF

Jonatan Partin
Foto: Arameisk-Syrianska IF

Jonatan Partin har en utmaning i att hålla Arameisk Syrianska kvar i division ett och har varit i klubben sedan början av juni. Efter sommaruppehållet har laget förlorat två hemmamatcher med uddamålet, mot Umeå och Sandviken, för att slå Linköping borta.

Resultatmässigt har ni varit väldigt ojämna och det förutspåddes vara någonting som skulle prägla Arameisk Syrianska den här säsongen. Hur har det sett ut spelmässigt?
– Det stämmer som du säger, resultatmässigt har det skiftat ganska rejält. Den stora skillnaden sedan uppehållet är att vi resultatmässigt fått till lite jämnare nivå och samma med prestation. Vi är med och fightas i varje match och det är vad vi vill hålla i nu.

Ni är det lag som släppt in flest mål i serien. 50 stycken på 20 matcher med 1-8 som största förlust. Vad har du skruvat på för skruvar i försvarstaktiken?
– Vi har gått ner på trebackslinje och vi har också korrigerat var vi skall vara aggressiva på banan. Vi har fått kontroll på och har efter sommaruppehållet ett insläppt mål per match medan vi hade 2,7 mål per match innan sommaruppehållet, så det är väl det stora vi gjort.

Hur är skade- och avstängningsläget i truppen?
– Det är ganska många spelare borta tyvärr, på avstängningssidan har vi Nemrud Awrohum vår lagkapten borta och på skadelistan Kristijan Cosic som tyvärr dragit korsbandet, George Korgis som är ledbandsskadad, Sitapha Ndure som också är knäskadad och avslutningsvis Hassan Kanneh är också borta dessvärre. Men vi lägger ingen fokus på de som är borta nu utan koncentrerar oss på de spelare som är tillgängliga till söndagens match.

Det förväntas bli bra tryck i Södertälje och ett Syrianska som har mest boll. Hur ska ni kunna få hem tre poäng?
– Vi kommer inte åka dit och be om ursäkt för vårt spel, lite mindre justeringar eftersom vi möter ett lag med många individuellt skickliga spelare. Men vi kommer vara aggressiva, och det kommer också vara så att vi vill ha bollinnehav i matchen. Det har dem svårt för och det kommer vi behöva jobba med, vi ska jobba i nittio minuter och jobba med våra grunder och då har vi stora möjligheter att ta poäng i matchen.

Vad kan vi förvänta oss för matchbild?
– 
Det är derby så det skall väl vara mycket kamp och två lag som vill äga bollen, de kommer nog försöka trycka ner oss och ligga på. Det skall vara hög energi, bra fart och mycket aggressivitet i matchen.