Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Carlstad United och Västerås SK. Det stundar en seriefinal på Tingvalla denna söndag, tabellettan Västerås gästar tvåan Carlstad och vi har en spännande match framför oss. Bägge lagen tappade poäng, och mark, förra omgången när tabelltrean Syrianska segrade och tog in två poäng på dem. Vårens möte slutade oavgjort och det lär bli ännu en tuff kamp mellan lagen om de tre poängen där ingen lär vilja vika ner sig.

 

Carlstad United BK - VÑsterÜs SK FK (Unicode Encoding Conflict)

 

David Ekelund, Carlstad United

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

Ett oavgjort resultat borta mot Skellefteå senast, hur ser ni tillbaka på matchen?

I första halvlek var det ganska jämnt och Skellefteå hade ett par chanser, men i andra tog vi över men lyckades inte riktigt få till det. Sen i slutet lyfte de upp lite och vi gav väl bort för mycket, vi gjorde självmål i slutet av matchen som straffade oss och vi borde ha avgjorde den där matchen i slutskedet av den. Det är något vi måste jobba på, att lära oss att stänga matcherna – men jag tycker Skellefteå höjt sig sen i våras, de blir nog svårspelade för många.

Ni har också klämt in en match mot Hammarby i veckan, hur har den påverkat er?

Jag tror inte den påverkat oss så mycket, vi roterade en hel del. Spelare som är avstängda i helgen och spelare som inte spelat så mycket innan fick spela nu, vi ville rotera så vi hade fräscha spelare i alla tre matcherna som skulle spelas på en vecka. Nu är det Västerås som gäller.

Nu väntar en tidig seriefinal mot Västerås SK, vad vet ni om dem som lag?

Vi har ju sett dem ganska mycket i år, sen har de bytt tränare och man ser att han gjort lite små förändringar i laget. Det är ett bra lag och de har ju värvat in bra spelare under fönstret och det är en härlig match som vi har framför oss här på söndag, helt klart.

Med tanke på digniteten av matchen – vad tror du om inramningen av matchen?

Jag hoppas att det kommer en del folk, det är två bra fotbollslag. Visst, det är en av tolv matcher som är kvar och oavsett hur matchen går så avgör det inte hur en säsong går men ur tabellsynpunkt så är det såklart en viktig match. Det finns en rivalitet mellan de här två städerna, framförallt på grund av bandyn i städerna, så det brukar vara lite mer folk på de här matcherna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer vara som vanligt i den här serien, det kommer vara väldigt tufft och tight. När man kommer in i höstmatcherna så blir planerna lite mer halkiga och så. Det är två lag som vill vinna matchen så det kommer säkert vara ett ganska högt tempo i den. Sen får vi se vilket av lagen som klarar av det bäst.

 

Thomas Gabrielsson, Västerås SK

Thomas Gabrielsson Foto: Bildbyrån

Thomas Gabrielsson
Foto: Bildbyrån

Delad poäng mot Sandviken senast, hur lyder din analys av matchen?

Vi var besvikna över resultatet, helt klart. Laget skapade många chanser, men satte inte dit lägena. Vi måste bli bättre i allt vi gör till den här matchen. Inga nya skador eller avstängningar stör och vi har analyserat vårat eget spel i veckan och det ser faktiskt mycket bättre ut inför denna gång.

Ni spelade också en match mot Brage i cupen i veckan, hur har den påverkat?

Vi har roterat rejält i truppen den senaste tiden. Tio spelare som startade mot Brage var med mot Sandviken. Hur vi gör den här gången får vi se, jag vill inte avslöja för mycket. Numera har vi en trupp som är bred nog för att tåla en sådan matchning.

I helgen stundar en seriefinal mot Carlstad, vad vet ni om dem som lag?

De är ett väldigt bra lag som spelar fin anfallssfotboll. Speciellt anfallsmässigt är de väldigt skickliga. Kanske kan det passa oss bra at möta ett sådant lag, vi får se.

Det är en viktig match för båda klubbarna – vad tror ni om inramningen? 

Det blir jättekul – det är sådan här matcher alla vill spela. Om något är det risk för övertändning hos spelarna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi får se två lag som vill anfalla och göra mål – så många målchanser lär det bli. Det lag som gör minst misstag vinner matchen, vilket vi förhoppningsvis lyckas med.

Matchen spelas på söndag den 26 augusti klockan 15:00 på Tingvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Ängelholms FF och Grebbestads IF. En tuff match mellan två lag som behöver öka på poängskörden under höstsäsongen för att inte vara inblandade i bottenstriden när serien summeras i november. Ängelholm är starka hemma och lär bli en tuff nöt att knäcka för Grebbestad som haft det tuffare på bortaplan. Men gästerna tog en trepoängare senast som säkerligen har stärkt självförtroendet i laget.

 

éngelholms FF - Grebbestads IF

 

Alexander Tengryd, Ängelholms FF

Alexander Tengryd Foto: Bildbyrån

Alexander Tengryd
Foto: Bildbyrån

En pinne med er från den senaste omgången, hur ser ni tillbaka på den matchen?

Jag tycker vi gjorde en bra prestation mot Karlskrona som på förhand borde legat bättre till i tabellen. Det var en chansrik match och vi var väldigt bra i vårt försvarsspel och stressade fram misstag hos dem. Men vi har problem att göra mål och missar alldeles för mycket, men spelmässigt var jag nöjd och det var bra att inleda höstsäsongen med att ta poäng. Vi är ett nytt lag även om vi inte har nya spelare, det är lättare nu när vi har fått jobba en längre tid tillsammans och jag tror att vi kommer få en bra höst när vi nu väl har fått allt på plats.

Den här omgången väntar Grebbestad hemma, vad vet ni om dem i nuläget?

Jag har lika bra koll på dem som jag brukar ha om våra motståndare. Det är ett passningsskickligt lag och de är tydliga i vad de vill göra. De är solida och har bra spelare, även om de inte har någon Seljmani eller Hofsö som gör mycket mål, där påminner de en del om oss och sprider ut sitt målskytte. Men det är ett lag som spelar en bra fotboll tycker jag.

Ni har tagit fyra femtedelar av era poäng hemma, varför är ni så mycket bättre där?

Det är en bra fråga som är väldigt svår att svara på, jag vet inte riktigt. Man får inget bra svar även om man söker det själv.

Med tanke på att båda är indragna i bottenstriden, är det lätt att det mentala tar över?

Jag tror inte spelarna är så stressade, där är tolv omgångar kvar och det är så pass jämnt i tabellen. De som ligger på tjugofem poäng är inte så säkra, kanske de som har trettio. Det är så pass tight att om ett lag förlorar och ett annat vinner så ändras tabellen rätt fort såklart.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att utgången blir som det brukar bli på Ängelholms Idrottsplats, att det är vi som har initiativet i matchen. Vi måste få utdelning på våra chanser, vi kan inte leva på att vi har initiativet. Ser man till den senaste matchen så har vi en bra längre period i matchen men där vi inte tar tillvara på det och sätter dit våra chanser. Nu kommer initiativet ligga på oss men vi måste göra mål i matchen också.

 

Matti Demegård, Grebbestads IF

Matti Demegård Foto: Jens Ohlsson

Matti Demegård
Foto: Jens Ohlsson

En trepoängare hemma mot Lund senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var viktigt med en bra start på hösten att bygga vidare på. En seger var viktigt för självförtroendet. Vissa delar i spelet såg bra ut – i vårat försvarsspel tillät vi inte så många chanser. Stundtals i anfallsspelet såg det helt okej ut. Jag vill se fler klara målchanser för våran del dock.

Nu väntar ett annat skånskt lag, Ängelholm, vad vet ni om dem i dagsläget?

Vi har mött dem en gång och sett dem flera gånger. De har flera spelare med hög kvalitet. Med ettanmått mätt har exempelvis Sebastian Carlsen hög kvalitet. Det är ett lag som vill spela genom lagdelarna och stundtals har det sett bra ut, men de har inte alltid lyckas hålla baklängesmålen ifrån sig.

Ni har haft svårt att vinna på bortaplan i år, är det dags att vända trenden?

Nu är det dags!  Vi har bara vunnit mot Eskilsminne borta. Hade jag vetat att det finns en enskild faktor hade jag försökt att sudda ut den, men vi har helt enkelt inte varit tillräckligt bra. Jag tycker att vi i för många matcher släppt in första målet. Vi har inte heller lyckats producera tillräckligt många målchanser. Det är inte bussen det är fel på..

Med tanke på tabelläget för båda lagen, är det lätt att det mentala spökar för spelarna?

Det går inte att utesluta. Men det är såpass långt kvar på serien så det ska inte behöva knyta sig av den anledningen. Men när man möter ett annat lag som också ligger i den nedre regionen så kanske man tänker efter lite extra. Det viktigaste är vart vi är efter 30 omgångar – och fortsätter vi att prestera som vi gjort i många matcher borde vi få ett bra resultat.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir nog en trevlig match med annat än bara kamp- och duellspel. Båda lagen har hög ambitionsnivå att spela sig framåt. Förhoppningsvis blir det inte bara kamp och nervositet, utan mer än så. Något resultat kan du inte lura ur mig!

Matchen spelas på söndag den 26 augusti klockan 16:00 på Ängelholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.