Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Sollentuna FK och Arameisk-Syrianska IF. Det är sista omgången innan ett välbehövligt uppehåll stundar, med tanke på den kommande vilan vill alla lag avsluta på bästa möjliga vis och ha en ”segerkänsla” under semestern. Sollentuna imponerade senast och lär vilja bygga vidare på den andra halvleken uppe i Umeå, Arameisk har två starka insatser i ryggen och vill under nya tränaren, Jonatan Partin, fortsätta att ta kliv.

 

Sollentuna FF - Arameisk-Syrianska IF

 

Christer Mattiasson, Sollentuna FK

Christer Mattiasson Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson
Foto: Bildbyrån

Seger borta mot Umeå senast, hur lyder din analys av matchen?

Det är ju två matchbilder, det är Umeå som styr och ställer de första femtio minuterna och de var totalt överlägsna. 2-0 var i underkant, det skulle nog varit mer men vi förhalade den halvleken och kunde gå in och samla oss lite. Spelarna fick rannsaka sig själva lite, för det var en match som liknade vår hemmamatch mot dem. Men efter minut femtiosju märker man att vi börjar ta över och är mer aggressiva i vårt försvarsspel och trycka tillbaka dem. Sedan gör vi ett byte där Brwa Pishdari kommer in och vi börjar producera framåt och göra mål, för att sedan komma in i ett stiltje och där vi börjar släppa till någon chans och skapade också någon. I den åttiofjärde gör Brwa ett mål på volley, och sedan Monir Jelassi som fick göra sitt debutmål på den här nivån. En rättvis seger, men vi kunde också förlorat matchen i första halvlek eftersom vi inte var helt påkopplade då.

Ni är det första laget som vann mot dem på hemmaplan i år, vad betyder det för er?

Inte just att vi vinner mot dem, det är sättet vi vinner på som betyder mer. Att vi har kvalitet och att vi når högt, det ger så mycket mer att vända 0-2 till 4-2 på trettio minuter och dominera så stort som vi ändå gör. Det är viktigt för våra unga spelare att de får känna det. Sedan blev det lite roligare för oss också i och med att vi skulle ligga kvar över natten att man kunde skratta och ha roligt ihop på kvällen, det är ett bra signalvärde till spelarna att vi kan utmana tabelltrean och vinna borta mot dem – det gör vi för vi jobbar hårt för varandra.

Den här omgången gästas ni av Arameisk-Syrianska, vad vet ni om dem?

Vi mötte dem strax innan midsommar på en regnig och svårspelad plan, där det var mycket kamp och där vi vann med två distansskott. Nu har de tagit lite poäng, fönstret har öppnat så det kan ju dyka upp nya spelare i lagen och det får man hålla lite koll på. Nahir Oyal finns ju i laget och han gör skillnad om han är med, kolla bara målen han gjorde mot Akropolis för två omgångar sedan – två långskott, ena i högre och andra i vänstra krysset. Han är för bra för den här serien, är han med så är det stor skillnad där ute. För vår del handlar det främst om att komma ner på jorden efter en bra trettiominutare och se till att göra jobbet igen, gör vi bara våra saker kan vi få ett bra resultat och en bra semester.

Sista matchen innan uppehållet, kan det hända något i truppen under sommaren?

Det kan det definitivt göra, vi har ju en väldigt stor trupp för tillfället – vi har väl tjugoåtta spelare och alla är säkert inte nöjda med speltiden de fått och vill kanske röra på sig. Vi får se de kommande veckorna när Division två-serierna drar igång igen. Sedan har vi alltid ögonen på spelare, så någonting kommer säkerligen att hända under sommaruppehållet. Men vi har ju fått tillbaka våra skadade spelare nu så det är ju som nyförvärv det med.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att vi tar tag i taktpinnen och startar som vi avslutade mot Umeå och går ner på bolltouchen, då får vi en bra afton och kan styra och vinna matchen.

 

Jonatan Partin, Arameisk-Syrianska IF

Jonatan Partin Foto: Arameisk-Syrianska IF

Jonatan Partin
Foto: Arameisk-Syrianska IF

En meriterande poäng borta mot Carlstad, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det vi framförallt tagit med oss är dels att vi skall tro på det vi jobbar med och att vi ser framstegen på de bitarna. Vi lägger mycket fokus på vårt eget spel och skall hålla oss till det ute på plan. Sedan var det bra att vi lyckades hämta upp det i andra halvlek, så det är också en viktig del som vi tagit med oss.

Du har nu varit tränare i klubben sen i början av juni, vad har du hunnit förändra?  

Vi har jobbat väldigt mycket med hur vi ska försvara oss som ett lag och det börjar sätta sig mer och mer. Vi har också jobbat mycket med hur vi som grupp ska arbeta tillsammans och hur vi ska bete oss mot varandra. Det känns som en grundpelare för oss och det känns som att det börjar komma mer och mer och vi ser tydliga steg i rätt riktning. Dels hade vi Akropolis-matchen hemma där vi vann med 4-1 och vinner på ett gediget sätt och sedan 2-2 borta mot Carlstad United var också bra – så det känns som vi är på rätt väg och det är bra.

Det är Sollentuna som ni möter den här omgången, vad vet du om dem?

Jag vet ganska mycket om Sollentuna, dels har jag mött dem en gång under våren och jag har väl bra koll på våra motståndare. Det är ett gediget fotbollslag som jobbar för varandra. De vill vara spelförande och vill anfalla högt upp i banan och söker mycket skott, det får man vara vaksam på. Det kommer att bli en tuff bortamatch för oss, det är jag helt övertygad om.

Efter den här matchen väntar ett sommaruppehåll, kan det hända något i truppen?

Det kan det absolut göra, balansen i truppen är något offensivt balanserad i dagsläget. Vi har en ganska tunn trupp så vi behöver försöka få in någon, så det kommer nog hända någonting men inte allt för mycket – en två-tre spelare under sommaren kanske. Men det känns framförallt skönt att få lite tid att jobba med laget, när jag kom in så kom jag in mitt under rådande säsong och det tog tid innan vi fick en hel träningsvecka ihop. Nu ska vi avsluta starkt mot Sollentuna sen kommer det här sommaruppehållet väldigt lägligt för oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer vara lite ställningskrig, med hård press från båda lagen som vill vara spelförande. Så det gäller att vinna den matchen-i-matchen och ta tag i bollen, sen handlar det om att vinna matchen – vi åker dit för att ta tre poäng, det finns ingenting annat för oss.

Matchen spelas på torsdag den 19 juli klockan 19:00 på Sollentunavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Oskarshamns AIK och Ljungskile SK. Det är sista matchen innan uppehållet och på Oskarshamns Arena ämnar hemmalaget att hitta tillbaka till den form, och målproduktion, som gjort att de är ett topplag i år. Gästerna tar kliv hela tiden och med en ny tränare vid rodret hoppas de använda den nya energin till att fortsätta bli bättre och bättre – och förhoppningsvis få med sig tre poäng hem till västkusten också.

 

Oskarshamns AIK - Ljungskile SK

 

Janne Stahre, Oskarshamns AIK

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Tvååker senast, hur ser du tillbaka på matchen?  

Vi har väl en jättechans redan efter två minuter, sen gjorde de ett mål i den sjätte minuten eller så och vi hade problem med deras forwards. De slog lite längre bollar och vi föll tyvärr in i deras spel, vi hade tillräckligt med chanser för att göra mål och var med in i slutet men blev sämre och sämre in mot slutet. Så man får säg att det var rättvist, de gjorde det bra och man kan väl konstatera att varken Torns, Eskilsminnes och Tvååkers forwards har vi haft svårt för. Det är bara att gratulera, det har dem gjort bra där nere, Lindström och company.

Ni har tappat lite poäng de senaste två omgångarna, vad beror det på?  

Det beror på lite för dålig rörelse i djupled, vi har skapat så pass mycket. Det är helt sjukt att vi bara fick med oss en pinne mot Karlskrona till exempel, det var stolpe och ribba och allting. Det har varit för dålig rörelse inne i boxen, vi vill ha djupledsrörelse och vi låter ofta första rörelsen gå. Men vi tappade tålamodet senast och hamnade in i deras spel istället. Sedan är vår trupp lite tunn när vi närmar oss uppehållet, vi har inte haft så många alternativ men det börjar bli bättre och bättre på träningarna där vi inte haft den konkurrensen tidigare. Det visste vi innan vi började säsongen men nu börjar det bli allt bättre och bättre.

Det är Ljungskile som gästar er i helgen, vad vet ni om dem i nuläget?

Vi tycker väl att vi gjorde en bra bortamatch mot dem och tycker att de är jobbiga att möta. De spelar också ett ganska rakt spel och vi ett mer diagonalt, så det är två olika spelstilar som möts igen. Vi har en stor respekt för dem och vet om att de är bra på fasta situationer, så det blir tufft igen. Vi har inte förlorat två matcher i rad i år och vi hoppas att det inte blir en ändring på det nu. Vi har tuffa utvärderingar efter varje match och efter den förra blev det lite tuffare för det var för många spelare som inte kom upp i en acceptabel nivå.

Efter matchen vankas det sommaruppehåll, händer det något i truppen då?

Det har hänt redan, Emil Skogh har lånats in från Örgryte och det är en värvning som vi är nöjda med. Jag vet vad Emil Skogh går för och vi får in en offensiv kraft, vi ska bara bygga upp det han hade innan han kom till Örgryte. Vi måste också ha in spelare för numerärens skull, vi har inte haft så många avstängningar och så för vi har inte dragit på oss så mycket kort. Men vi skulle behöva ha in lite offensiv kraft och kanske ett mittbacksalternativ, så det jobbar vi för såklart. Det är många lag som är med i toppen och det kommer bli roligt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror vi kommer vara det mer spelförande laget och jag har en känsla att Emil Skogh avgör på frispark, 2-1. Vi kommer att vara livsfarliga på fasta situationer, vi har varit hyfsade på det men jag har en känsla att vi nu kommer att bli riktigt vassa på det.

 

Erik Lund, Ljungskile SK

Erik Lund Foto: Bildbyrån

Erik Lund
Foto: Bildbyrån

En meriterande poäng mot serieledarna senast, vad betydde det för er?

Det betyder mycket, framförallt gjorde vi en bra match och vi hade dem i ett dubbelmöte. Vi gjorde en bra match borta också där vi stod emot i åttioen minuter och det var skönt att få hålla hela vägen ut nu mot, i min mening, seriens bästa lag.

Sista omgången innan ett välförtjänt uppehåll, hur summerar du våren?

Det har varit ganska så turbulent, det har ju varit tre olika tränarkonstellationer så det har varit en turbulent vår och därför känns det så skönt att vi nu är på plats åtminstone för ett och ett halvt år framåt. Försvarsspelet blir bättre och bättre hela tiden och vi har bara släppt in ett mål på tre matcher så framtiden känns ljus, hela klubben har jobbat mycket och hårt under våren. Jag tycker att vi borde haft mer poäng än vi fått, men det sägs att man får vad man förtjänar så förhoppningsvis får vi igen det vi tappat nu under höstsäsongen istället.

Det är Oskarshamn ni gästar i helgen, vad vet du om dem i nuläget?

Det är ett bra lag såklart, det är ett av topplagen och de skuggar ju Torn och Mjällby. De är bra på kanterna och har en bra organisation över huvud taget. Det är ett bra lag och det blir en tuff avslutning på vårsäsongen som väntar oss.

Ni har onekligen haft en speciell vår – kommer ni försöka förstärka truppen i sommar?

Det tittar man väl alltid på, sedan finns det en ekonomisk verklighet som är som den är. Men det är klart att trupparbetet alltid pågår i klubben så det är väl egentligen inga konstigheter.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer vara en tillställning med ganska få chanser, det kommer vara tillknäppt och det är ju två bra lag som möts. Det var en jämn kamp hemma mot dem men där de gick segrande ur den till slut så jag hoppas vi ger tillbaka med samma mynt nu, så 2-1 till vår del.

Matchen spelas på lördag den 21 juli klockan 16:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.