Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Torns IF och Lunds BK. Det blir ett hett derby mellan de två Lundalagen och det råder en del prestige i luften inför fredagens drabbning på Tornvallen. Lagen ställdes mot varandra i premiäromgången och då var det Torn som gick segrande ur den matchen, så en viss revanschlusta finns förmodligen hos Lund. Klarar de att använda revanschlustan till att bärga en vinst eller ska Torn förlänga sin svit mot Krubban?

 

Torns IF - Lunds BK

 

Rickard Ringhov, Torns IF

Richard Ringhov Foto: Bildbyrån

Richard Ringhov
Foto: Bildbyrån

Det blev en bortaseger på Vapenvallen senast, vad har ni tagit med er från den?

Vi har egentligen tagit med oss väldigt mycket, en svår bortamatch mot ett lag som trots allt tagit ungefär lika mycket poäng som oss på de sju senaste matcherna. Det var lite ovisst när vi väl åkte dit. Vi har tagit med oss den taktiska prestationen vi gjorde över nittio minuter, då Niklas Nilsson blev utvisad i den fyrtionde minuten. Så som spelarna spelade i andra halvlek så visade vi att vi ändå gick för det, det är jag imponerad och nöjd över. Det är så vi kände och tänkte efter matchen, det är en väldigt meriterande men också mycket härlig seger för det är inte lätt att vinna där uppe, och kanske än mindre när förutsättningarna blev som de blev.

Ni får ses som vårens ”raket” i Söderettan, hur mycket fokus skänker ni tabellen?

De som säger de inte tittar i tabellen ljuger, det är trots allt den som vi håller på med varje vecka. Sedan kör alla klyschor om en match i taget och så vidare. Men vi som nykomling mår bra av att se att de poäng vi tar gör att vi klättrar i tabellen. Att man presterar bra vecka efter vecka gör att man kan göra ännu bättre resultat. Man kan inte komma från att ledare och spelare kikar i tabellen, det är trots allt den som speglar prestationerna i våra matcher.

Det är Lunds BK som gästar Tornvallen denna omgång, hur beskriver du dem som lag?

Det är ett gediget bra anfallsinriktat fotbollslag. Tittar man på tabellen så har de gjort mycket mål men de har också släppt in många. Det är ett bra lag med individuellt skickliga offensiva spelare. Om man är ett offensivt präglat lag är det förstås svårt att inte släppa in mål också. Kollar man tabellen är det intressant att fyra av nykomlingarna ligger trea, fyra, femma och sexa.

Kommunderby med allt vad det innebär – vad tror du om publiksiffran på fredag?

Det är ju så att vi hade publikrekord mot dem ifjor, men det var innan folk gick på semestrar. Nu spelar vi tre veckor senare och då har folk gått på semester, vilket gör det svårt att sia om publiken. Vi borde hoppas på nytt publikrekord då båda lagen spelar i en serie högre, men det är väldigt svårt – men minst sju hundra personer måste det bli på Tornvallen. Men hade matchen spelats i maj månad så tror jag att publikrekordet hade flugit all världens väg dock.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi har ju mötts väldigt många gånger de sista åren, jag tror vi mötts nio gånger de senaste åren. Vi har mötts i uppstartsmatcher, DM och i serien. Jag tror båda lagen ändrat sitt sätt att spela sedan vi gick upp i Division Ett. Det blir intressant att se hur det kommer se ut, det är svårt att sia om karaktär men utgången är solklar – vi går alltid för en vinst. Men vi kan nog vänta oss mycket kamp, vilja och energi och det är något som vi gillar.

 

Stefan Jansson, Lunds BK

Stefan Jansson Foto: Lunds BK

Stefan Jansson
Foto: Lunds BK

Hela 4-0 vinst hemma mot Ängelholm senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi var jättebra i första halvlek, sedan spelade vi bara av den andra halvleken. De skapade väl egentligen inget, det var bud på både fyra och fem mål i första halvlek för oss så vi avgjorde matchen tidigt. Det enda som var tråkigt var Emil Pedersen som slängde sig för att rädda en boll i slutet av matchen och som olyckligt bröt mellanhandsbenet och är gipsad, så han får vi klara oss utan i tre veckor – men det är ju bara två matcher kvar tills det är uppehåll i serien.

Den här veckan är det dock Torn som står för motståndet, vad vet ni om dem?

Vi vet ju nästan allt om dem, vi mötte varandra i fjor och det är samma tränare som är kvar och det är samma typ av Torn. De har gått otroligt bra, det spelar ingen roll om de får en utvisning med eller mot sig för de vinner ändå, och det är otroligt starkt. De förlitar sig mycket på laget och ger alltid hundra procent. Nu blev Niklas Nilsson utvisad senast, men han har varit borta tidigare och de har gjort det bra då också. Det blir det lag som har en bra dag och de som gör sin taktik bäst som kommer vinna, så blir det alltid när man är så tighta.

Det senaste derbyt slutade med en vinst för ”di orangea”, revanschlusta i ”Krubban”?

Det tycker jag, det är väl egentligen så mot alla lag om man förlorat mot dem  – har man förlorat den tidigare matchen vill man ha revansch nästa gång man möts. Och framförallt mot Torn, det är bara att ställa in sig på att vi ska göra allt i vår makt för att vinna denna match.

Det serveras ett lundaderby en fredagskväll, vad tror du om publiksiffran?

Den tror jag blir bra, det hoppas jag – framförallt nu när båda lagen är med där uppe i tabellen. Torn har det gått riktigt bra för och vi har också haft framgång. Båda lagen har haft framgångar och båda fick bra lottningar i cupen, sen VM på det – där borde komma mycket folk. Det är väl rimligt att spekulera i att det kommer runt en tusen personer i alla fall.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror båda lagen vill vara bollförande, det är så vi spelar. Jag tycker inte det här med långa bollar på bengt och den här kampen är något för oss. Det kommer bli bra spel med mycket känslor och fight så det kommer nog bli en rolig match att se, vad gäller utgången så går vi alltid för vinst – jag tror att vi tar revansch för derbyt i premiäromgången.

Matchen spelas på fredag den 13 juli klockan 19:00 på Tornvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Västerås SK och Syrianska FC. Det börjar närma sig sommaruppehåll och alla lag vill såklart gå på semester med en god svit och tabellplacering. Västerås har de senaste veckorna tappat formen en aning vilket lett till att vårens succélag Carlstad övertagit förstaplatsen – den vill VSK inte tappa mer grepp om. Syrianska har skärpt till sig och börjar utmana topplagen, de vill krympa avståndet och revanschera sig för det senaste mötet mot Västerås. Vem tror ni drar det längsta strået här?

 

VÑsterÜs SK FK - Syrianska FC

 

Tor-Arne Fredheim, Västerås SK

Tor-Arne Fredheim Foto: Bildbyrån

Tor-Arne Fredheim
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Linköping senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Man ska komma ihåg att Linköping bara förlorat en match på drygt arton månader så de är starka på hemmaplan. De var duktiga så det var inget med det, men vår prestation borde ändå ha varit bättre än vad den var.

Det känns som att er goda trend i vår kommit av sig lite, vad beror det på?

Vi har väl haft det lite tungt i ett par veckors tid, att få ihop det både i anfall och försvar och fungera som vi vill. Men däremellan hade vi en riktigt bra match mot Syrianska. Vi har en del skador och då har det väl blivit lite belastning på de spelare som spelat mycket. Sedan är det väl lite mentalt också när vi lett serien med så mycket, man blir lite spända och tänker lite för mycket istället för att bara spela ut. Det är väl en kombination av de delarna, det mentala och att man blir trött på grund av belastningen när vi har haft så mycket skador i truppen.

Den här omgången gästar ni av Syrianska, vad vet du om dem som lag?

De är väldigt bollskickliga, de har många bollskickliga spelare. I medgång så går det bra för dem, då har de flyt – men när de har motgång så kan det gå åt andra hållet för dem. Just nu har de medgång med ny röst i omklädningsrummet och så, vilket gick bra senast. Sedan är det väl oklart hur det blir med Ranégie, om han skall vara med eller inte, de mörkar nog det.

Gratismatch på Solid Park Arena, hoppas ni slå publikrekord på arenan?

Det är nog svårt i mitten av juli att slå ett publikrekord, många har gått på semester. Sedan spelas det samtidigt en bronsmatch i VM, vi har försökt ändra på tiden men gästerna ville inte så det blir nog svårt. Men nu är det inte Sverige som spelar så det kanske kommer lite folk ändå.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en böljande match fram och tillbaka, det står mycket på spel för båda lagen såklart – de vill hänga på och vi vill hänga på Carlstad så det står mycket på spel på det sättet. Det är en viktig match i alla avseenden. Vi vill komma tillbaka till vinnarspåret såklart.

 

Mattias Genc, Syrianska FC

Mattias Genc  (Då som spelare) Foto: Bildbyrån

Mattias Genc
(Då som spelare)
Foto: Bildbyrån

Ni vann den senaste matchen mot Sandviken, vad har ni tagit med er från den?

Först och främst är det väl de tre poängen som räknas, men i det stora hela så har vi ett bra passningsspel, ett högt tempo och vi kommer fram till den sista tredjedelen men där måste vi finslipa lite mer. Vi hade allt som allt kontroll, de hade väl en-två chanser men vi lyckades reda ut det och tar de tre poängen som behövs för att vi ska kunna vara med i racet här.

Hur har det påverkat laget att Zvezdan Milosevic lämnade efter så kort tid i klubben?

När Zvezdan kom in så fick han ordning på en del som hjälpte laget och klubben att avancera framåt. Vi plockade mycket poäng under hans tid. Jag hjälpte till under hans tid också, så det är inga konstigheter att jag leder laget nu. Killarna har tagit det bra, de har tagit det till sig och ger allt på träningarna och det är vad som krävs, respekterar man varandra och ger allt för varandra så kan det bära långt.

Den här omgången gästar ni tabelltvåan Västerås, vad vet ni om dem i nuläget?

De har inte seriens hetaste form i nuläget, men Västerås är Västerås – de har satsat genom att ta dit en bra tränare och bra spelare. Jag har kollat på dem i veckan, deras senaste matcher, och det är ett bra lag. Vi åker dit med en stor respekt för dem men vi åker också dit för att kriga till oss tre poäng.

Det är seriens två största publiklag, vilken inramning kan vi vänta oss?

Jag tror det kommer vara bra med folk, tydligen har de fri entré till vår match också så det kommer säkert vara strax över fyra tusen där. Det kommer nog vara en bra inramning, vi hoppas vi får med oss lite folk också – det är viktigt för killarna att ha det stödet i ryggen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är de som vill mest som kommer vinna matchen. Vi har karaktär och viljan att vinna i laget, den som orkar mest och springer mest kommer kamma hem de tre poängen. I det stora hela så är det de som vill mest som kommer att gå vinnande ur den här matchen.

Matchen spelas på lördag den 14 juli klockan 16:00 på Solid Park Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.