Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.  

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Grebbestads IF och Husqvarna FF. Det blir en tät och tuff match mellan två lag under strecket, begreppet ”sexpoängsmatch” är på sin plats, även om inte alla ser det ur det perspektivet. Poängen blir i alla fall viktiga och det lär bli mycket kamp om vem som skall gå segrande ur matchen uppe på Siljevi, vem tror ni vinner?

 

Grebbestads IF - Husqvarna FF

 

Matti Demegård, Grebbestads IF

Matti Demegård Foto: Jens Ohlsson

Matti Demegård
Foto: Jens Ohlsson

Det blev seger hemma mot Kristianstad senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Såklart de tre poängen, i många stycken var det en väl genomförd match. Det var en god prestation av oss, försvarsspelet var bra och de producerade väldigt få målchanser under nittio minuter. Och om anfallsspelet så att göra tre mål och ha chanser på fler så var det väl helt rättvist sett över nittio minuter. Vi väljer att ta med oss att vi var tighta i vårt försvarsspel och att vi fick en bra variation i vårt anfallsspel.

Det har blivit elva poäng på tretton omgångar, hur summerar du själv er vårsäsong?

För få poäng såklart, man går inte in i en säsong och tror man skall ha elva poäng efter tretton omgångar. Sedan finns det matcher där jag tycker att vi varit värda både en och tre poäng. Det har bara varit två matcher som jag känt att vi inte varit bra och inte varit värda poäng, det är Utsikten borta och Torn borta. I de andra matcherna har vi ändå varit med i. Man har inte tur eller otur, det har handlat om kvalitet i straffområdena i den här serien. Vi har varit bra mellan straffområdena men inte lika bra inne i dem. Vi har inte varit tillräckligt vassa framåt och inte tillräckligt bra bakåt, det har varit lite enkla mål bakåt ibland. Men det har sett bättre ut efter Oddevold-matchen och vi upplever att det är en positiv trend just nu så det känns såklart bra och det är väl positivt utifrån den aspekten.

Några veckor kvar till uppehållet, kan det hända något med truppen under sommaren?

Det är väl inte omöjligt, vi sonderar väl terrängen kring det – sedan beror det väl på vad som händer kring de egna spelarna som vi redan har. Men jag ska inte säg det är omöjligt men vi jobbar inte på något specifikt namn just nu. Men vi har ju en smal trupp så det blir väl naturligt av den anledningen också, det har försvunnit en spelare på grund av skada och en spelare försvinner som skall ner till Malmö FF:s ungdomsakademi. Sedan vet vi inte riktigt hur det blir med Ahmed Abdultaofik, som det ser ut nu är han kvar fram till uppehållet, men klubben jobbar på att han ska få komma tillbaka men det har med arbetstillståndet att göra.

Det är Husqvarna ni tar emot den här omgången, vad vet du om dem i nuläget?

Ja, de har haft en upp och ner vår som jag uppfattat det. De hade en tung inledning och hade därefter några bra resultat och sedan har det varit lite sämre poängskörd på det sista nu igen. Jag känner Benjamin väl sedan tidigare och mer än så här hade de nog förväntat sig. Jag har sett dem i en del matcher, bland annat mot Tvååker och Eskilsminne – det finns en hel del kvalitet tycker jag så det här blir ingen lätt uppgift. Dessutom är det en match där båda lagen är i behov av poäng, det går det inte att sticka under stol med, även om det är många matcher kvar så behöver man plocka poäng. Jag har en hyfsad bild av deras spelare, men de har formerat sig lite olika på sistone på grund av skador och avstängningar så vi får se hur Benjamin knåpar ihop det på lördag. Men oavsett så har de en bra bild av hur de vill spela.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Förhoppningsvis blir det en match som innehåller bra fotbollsspel och inte bara kamp, det är lätt den mentala biten spelar in när det är en match som är viktig i och med poängen. Men jag tror det blir en match som publiken kan njuta av. Jag gissar inget resultat men vi går som alltid för tre poäng i matcherna – det är den förvissningen jag går i till varje match vi spelar.

 

Benjamin Westman, Husqvarna FF

Benjamin Westman Foto: Bildbyrån

Benjamin Westman
Foto: Bildbyrån

Oavgjort hemma mot Eskilsminne senast, hur lyder din analys av den matchen?

Vi hade såklart tittat mycket på dem och min bedömning av dem är att de har en riktigt bra målvakt och målfarliga spelare framåt, sedan tycker jag väl att deras backlinje i förhållande till resten av laget står högt utan att kunna hantera situationen riktigt. Vi har tre frilägen under nittio minuter och vi bara pumpar på och pumpar på. Vi kvitterade deras ledning och tog sedan också ledningen och hade lägen att punktera matchen, men när man kämpar för poängen krävs det inte mycket för att motståndarna ska utnyttja halvchanser. De gjorde 2-2 i 87:e minuten, ett väldigt bittert poängtapp men jag är nöjd med hur vi spelade och har vi så många målchanser så är det bara oskickligt av oss att inte kunna stänga den här matchen då.

Det har bara blivit elva poäng för er under vårsäsongen, vad beror det på tror du?

Det är ju olika faktorer, det är många nya spelare som ska hitta rätt. Man får inte glömma att det är fem spelare som var startspelare ifjor som nu är startspelare i Superettan i år. När det är så många spelare som försvinner är det förstås ett kvalitetstapp, men vi har ersatt dem med bra spelare. Det är inte mycket som skiljer och det här är en jämn serie, man straffas lätt för sina misstag. I alla matcher utom premiären så har vi landat i dåliga beslut i nyckelsituationer under matcherna. Vi har varit med i alla matcher och spelat bra fotboll men har haft väldigt svårt att punktera matcherna. Vi har stått oss mot alla lagen och det är många matcher man reflekterar tillbaka över – det är självmål och individuella grejer som gör att man blir hårt straffad. Och man brukar ändå kunna se över tid att om det är lag som inte har något att komma med så har man 5-0 i nacken och så, vi har uddamålsförluster och sena avgöranden – så det får man ändå se att det är jämnt och över tid tror jag det kommer ge frukt.

Nu väntar Grebbestad på bortaplan, hur väl känner ni till dem i nuläget?

Matti Demegård känner jag ju bra sedan tidigare och även Jonas Henriksson, vi har ju spelat fotboll ihop och är jämnåriga – haha. Det är alltid lika förvånade när han gör entré på en fotbollsplan, det har man sagt i drygt tio år nu men man ser ju vikten av erfarenhet och hur mycket det kan bära när han går in och gör två mål senast. Hampus Furublad har jag haft i GAIS och det är en bra spelare. Ett lag som Grebbestad är ett lag som arbetar kopiöst hårt för varandra, det är ett bra kollektiv – men de har ju brister precis som alla andra lag har. Men det de har i sitt bagare är att de är och ser ut som ett lag ihop med allt vad det innebär.

Med tanke på ert gemensamma tabelläge, hur viktig är matchen – ”sexpoängsmatch”?

Många är glada för att titta i tabellen, men för mig handlar varje match om förberedelser för att vinna den – kosta vad det vill. Efter den här matchen är det väl ett fyrtiotal poäng kvar att spela om och sexpoängsmatcher får man nog vänta till slutomgångarna för att prata om. För vår del handlar det om att hitta momentum och självförtroende, när vi leder med 2-1 så skall man kunna stänga butiken – inte vara rädda för det här för det är bara en av trettio matcher.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju åter igen att det kan finns risk för att det kan bli mycket kamp i matchen och att det blir mycket andrabollsvinning som blir viktigt. Vi vill inte ha det till det hållet, att det flyger bollar och blir dålig kvalitet på matchen. Det finns alltid risker när man möter lag som gärna spelar så, att man förbereder sig mentalt på att det kan bli så men att man försöker hitta lugnet och gå tillbaka till sina grunder direkt efter. Jag är dålig på att tippa matchers utgång men jag tror alltid att vi kommer vinna såklart.

Matchen spelas på lördag den 30 juni klockan 16:00 på Siljevi IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Rynninge IK och Karlslunds IF HFK. Det här häftiga derbyt rivstartar den här omgången och har avspark redan på fredagskvällen. Har ni VM-abstinens i och med att det inte spelas några matcher under kvällen så kan ni surfa in på ettanplay.se och följa detta täta Örebroderby. Utgången är alltid svår att sia om, vad tror ni?

 

Rynninge IK - Karlslunds IF HFK

 

Patrick Ingvarsson, Rynninge IK

Patrick Ingvarsson Foto: Bildbyrån

Patrick Ingvarsson
Foto: Bildbyrån

Ni hemmaslog Skellefteå senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Framförallt att vi kan vinna även då vi inte spelar så bra, det är väl det viktigaste som vi tagit med oss från den matchen. Sedan är det väldigt positivt att vi fått igång Martin Springfeldt som varit skadad under våren och som börjat göra lite inhopp, han fick komma in och göra mål senast och det är nog en spelare som man kan räkna med i fortsättningen.

Arton poäng har ni spelat in under vårsäsongen, är ni nöjda med poängskörden?

Nöjda är vi inte, det vore väl bedrövligt om man som idrottsman eller fotbollstränare var nöjd. Vi hade gärna haft mer poäng såklart sedan är ju den här serien tuff och vi är ju trots allt nykomlingar, med en jämn serie så är vi inte missnöjda med poängskörden men vi ser ju att det funnits chans till mer poäng.

Den här omgången gästas ni av Karlslund, vad vet ni om dem i nuläget?

Vi vet väl ganska mycket om Karlslund precis som dem vet ganska mycket om oss, vi har ju spelat en del matcher mot varandra. Det är inte allt för länge sedan vi hade en match i Svenska Cupen mot dem – då blev det oavgjort och de vann på straffar. Under de här två år som jag och Stellan har tränat Rynninge så har vi aldrig fått stryk i en derbymatch under ordinarie tid och det är väl något som vi har tagit med oss inför den här matchen.

Det är ju derby och så, vad tror du att vi kan förvänta oss för inramning av matchen?

Förhoppningsvis, det passar ju bra att ha en match när det är spelledigt från VM. Så jag tror det kommer ganska mycket folk, jag gissar på tusen personer i alla fall. Det har lovats bra väder också, Grenadjärvallen kommer visa sig från sin bästa sida med både bra väder och mycket folk.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången tror jag det kommer bli en tät och tight match, det är jag helt övertygad om. Jag tror att vi kommer ha mest boll i matchen, Karlslund är bra i sina omställningar, och jag tror att vi kommer stå som segrare efter matchen med siffrorna 2-1 om man ska säg ett resultat.

 

Jonathan Ederström, Karlslunds IF HFK

Jonathan Ederström Foto: Bildbyrån

Jonathan Ederström
Foto: Bildbyrån

Det blev en oavgjord tillställning mot Linköping senast, hur lyder din analys?

Jag tycker att vi är det bättre laget i den första halvleken, jag tycker vi tog tag i matchen ganska så omgående. Vi är nöjda med första halvlek, ur flera aspekter. I andra halvlek så tog vi ledningen typ fem minuter in i andra, rättvist, men de kvitterade lite för tidigt och jag tror nästan det var på den första målchansen efter vårt mål. Sedan tog de över efter det och det var väl nästan spel mot ett mål i slutskedet av matchen. Så direkt efter matchen så var man väl nöjd med 1-1, man kanske inte kände så när man ledde men efter matchen så definitivt.

Matchen spelades redan på torsdagen, var vilan över midsommar välkommen?

Ja, det tror jag absolut att den var. Som tränare är det väl lite svårare att stänga av helt men jag tror att det var väldigt uppskattat av spelarna. Vi har kvalificerat oss för Svenska Cupen också och då väntar tre matcher på nio dagar så då är det skönt med lite vila inför den perioden.

Den här omgången gästar ni Rynninge, hur väl känner ni till dem?

Vi känner ju till dem förstås, vi har ju väldigt bra koll på dem och mötte dem i kvalet till Division 1 i höstas och kvalet till Svenska Cupen så vi känner till dem väldigt bra. Fokus är att försöka skapa fler målchanser än vad vi gjort tidigare, då känns det som att vi kan vinna den här matchen.

Det är derby med allt vad det innebär – vågar man hoppas på en publikfest igen?

Det hoppas jag absolut på, det är ju VM-ledigt dessutom. Så jag tycker definitivt att vi skall hoppas på en bra publiksiffra – det har ju gått rätt bra för Rynninge också. Det vore kul om vi kunde matcha den siffran som det var mellan Rynninge och Forward, det blir ju en extra krydda för oss som jobbar i och med Örebrofotbollen så det vore ju jättekul om vi gjorde det förstås.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vill inte gissa, jag säger att vi vill hitta ett sätt att skapa fler målchanser mot dem på. Har man bra koll på varandra så tar man väl ut varandra också, så det lär väl bli ganska så tight tror jag. Jag har hört att deras gräs skall vara väldigt fin, vilket gynnar oss – säkert dem också, men jag tror det gynnar oss att spela på naturgräs. Vi har en bra känsla i laget och har tagit poäng i flera av de senaste matcherna, jag har också en god känsla och tror att vi vinner!

Matchen spelas på fredag den 29 juni klockan 19:00 på Grenadjärvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.