Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt matchen mellan Akropolis IF och Syrianska FC. Akropolis blir allt starkare och går likt tåget just nu, de blir ett lag att räkna med framöver. Syrianska har ambitioner att klättra i tabellen efter en kämpig inledning på säsongen – de har en stark trupp på pappret som bör kunna utmana topplagen. Vem drar det längsta strået av de två?

 

Akropolis IF - Syrianska FC

 

Konstantinos Panagopoulos, Akropolis IF

Konstantinos Panagopoulos Foto: Bildbyrån

Konstantinos Panagopoulos
Foto: Bildbyrån

Hemmaseger mot Rynninge senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Båda lagen spelade väldigt bra. En match som inkluderade en bra rytm och tempo i spelet. Vi hade en taktisk plan och försökte hålla den matchen igenom. Det vi tagit med oss är det hårda arbetet från alla spelarna som bärgade hem ytterligare tre poäng. Eftersom varje vinst är viktigt så tar vi med oss det till nästa match.

Två raka och det känns som ni är på gång, vad har förändrats mot säsongsinledningen?

Vi har inte ändrat på någonting, planen som vi fastställde den tionde januari är den vi håller oss till. Vi ser varje match som en enskild drabbning och varje match har vi en annorlunda strategi i spelet. Vi försöker att hitta den ultimata kemin mellan oss och detta underlättas självklart genom att befinna sig på vinnarspåret, det stärker oss som lag.

Det är det tippade topplaget Syrianska som gästar er, vad vet du om dem?  

Syrianska är ett lag som vi respekterar, en storklubb. Det är svårt för dem som klubb att vänja sig vid spel i Division Ett och därför har de inte fått den start de hade önskat. De har en otroligt stark trupp, spelare med erfarenheter, smarta spelare med hög nivå. Genom att rekrytera in en ny tränare visar de tecken på att de vill ändra sitt sätt att spela som de hade tidigare.

Alltid kul med publiklag, vad tror du om inramningen och dess påverkan på er?

Jag hoppas på en härlig fotbollssöndag likt varje hemmamatch på Spånga IP. Personligen så gläds jag över att spela mot lag som har publik och supportrar som följer och stödjer deras klubb. På det sättet så finns det ett tryck och rytm på läktaren och det hjälper den psykiska delen för spelarna att kämpa för att få med sig det absolut bästa resultatet.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är ett derby. Ett derby mellan två lag som har olika sätt att spela på men en sak som enar dem båda. Jag tror på tuffa kamper, kämpaglöd, styrka och vilja. Denna match är öppen att sluta hur som helst.

 

Zvezdan Milosevic, Syrianska FC

Zvezdan Milosevic (då i Landskrona BoIS) Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic (då i Landskrona BoIS)
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Tung förlust borta mot Karlslund senast, hur lyder din analys av den matchen?  

Det var en tung förlust men trots det hade vi spelövertag och spelade mestadels anfallsfotboll och försökte göra mål. Vi hade det mesta av matchen, men sett till helheten så vann de väl rättvist då de hade en klar idé om hur de skulle göra det. Det må kanske inte vara det roligaste att titta på eller spela mot men man måste gratulera dem för att de vann på sin taktik. De drog sig hemåt och förminskade ytorna för oss och gjorde det väldigt svårt för oss, de var bra strukturerade i omställningarna och lyckades förvalta de få chanser de skapade. Man får gratulera tränare och spelare för en väl genomförd taktisk match mot oss.

Du har nu varit tränare för laget ett tag, vad känner du att du har förändrat?  

Egentligen är det nog bäst att fråga någon annan för det är svårt att göra paralleller för alla har olika åsikter utifrån sitt egna perspektiv. Det är svårt att kommentera det som har varit men vad jag har försökt att göra är att sammansvetsa laget. Vi har strävat efter att ha ett bra försvarsspel och mycket possession i matcherna, delvis har vi lyckats men inte hela vägen. Vi behöver få kontinuitet i vårt spel och våra resultat i matcherna.

Ni är för närvarande tio poäng efter Västerås, hur höga är era förväntningar på i år?

Man ska prata om realistiska förväntningar, är man tio poäng efter serieledarna så måste det bero på en anledning – om det är tränare, spelartruppen eller någonting annat får man kika på. Tabellen ljuger i alla fall inte efter så många omgångar. Vi måste gå till oss själva och sträva efter att få kontinuitet i våra resultat, vi är inte där än för det är för stora skillnader mellan de bra och dåliga prestationerna i våra matcher – det kan man inte ha om man vill vara ett topplag som utmanar om att vinna serien.

Det är formstarka Akropolis ni gästar denna omgång, vad vet du om dem som lag?  

Jag har sett dem i några matcher och det är ett lag som jag själv tränade för några år sedan. Då var det ett litet Division två-lag, nu är de ett topplag i Division ett som nosat på Superettan – man måste lyfta på hatten till de som arbetar runt klubben. Det är ett samspelt lag med tydliga linjer i hur de vill agera, det är ett bra lag och det kommer bli en tuff match. Samtidigt vänder vi oss till oss själva och påverkar saker som vi kan påverka, det är vår prestation och jag försöker lägga fokus på det istället för mycket att man skall anpassa sig för mycket efter sina motståndare. Men jag har såklart den största respekten för dem, de är med all rätt med och slåss i toppen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Att gissa utgången är väldigt svårt, jag kan som sagt bara fokusera på vår prestation. Kontentan då kan bli att man förtjänar ett bra resultat. De är också ett spelande lag som vill kontrollera matchen, vi kommer nog kämpa en hel del om vem som får övertaget för i slutändan tror jag att det lag som får just det kommer det gå bäst för. Jag brukar inte vara så bra på att tippa men jag hoppas och tror såklart alltid på det laget som jag tränar. Men fokuserar vi på en bra prestation så vinner vi förhoppningsvis välförtjänt.

Matchen spelas på söndag den 24 juni klockan 15:00 på Spånga IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt matchen mellan Utsiktens BK och Ljungskile SK. Två förmodade topplag som istället kämpar på den nedre halvan av tabellen, något inget av lagen är nöjda med. Efter två raka segrar är det ett Ljungskile med stärkt självförtroende som kommer till Ruddalen, kan Utsikten hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel och stoppa gästernas goda svit?

 

Utsiktens BK - Ljungskile SK

 

Stefan Rehn, Utsiktens BK

Stefan Rehn (då i Kopparberg/Göteborg) Foto: Bildbyrån

Stefan Rehn (då i Kopparberg/Göteborg)
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Lund senast, hur lyder din analys från den matchen?  

Ser man över nittio minuter så tycker jag vi är helt okej i kanske sextio minuter av den matchen, det är bara att när vi har lite sämre moment i matchen så släpper vi in mål. Från minut tjugofem och framåt så är de bättre än oss, det börjar med 1-0 målet där vi tar konstiga beslut och är fem mot en i straffområdet och han är på väg utåt – men visst, det är straff och inget snack om saken. Vi gräver ner oss och när vi har sämre perioder i matcherna så släpper vi in mål. De hade ju sen 3-0 i halvtid. Man är inte sämre fotbollsspelare för man har svackor, men det handlar om att inte släppa in mål när man har sina svackor. Tittar man på målchanser och så, vi gjorde ju två mål på bortaplan och det borde räcka till poäng tycker man – vi hade chanser men bollen rullade inte riktigt vår väg och lite så har det väl varit i ett par matcher. Det var en tung förlust, vi får inte släppa in så mycket mål som vi gjorde under den svackan i första halvlek, det blir jobbigt för oss när vi släpper in så mycket mål.

Ni blandar och ger lite resultatmässigt, vad tror du själv att det beror på?

Jag tror att vi är ganska ojämna i matcherna, lite naiva i vårt försvarsspel och har ett ganska offensivt tänk i laget. Det är såklart roligt på sitt sätt, men vi måste också tänka att ett bra försvarsspel gagnar ett bra anfallsspel. Jag har varit i klubben en dryg månad nu och det har varit ganska ojämnt, vi jobbar för att korrigera vissa saker i vårt försvarsspel. Framåt är vi också lite ojämna, vissa gånger spelar vi bra men vi har inte riktig killerinstinkt på de sista sexton metrarna av planen. Det finns lite att jobba på, dels försvarsmässigt att vi inte får släppa in mål men också framåt där vi måste bli mer distinkta. Man ska inte kasta fan på väggen men kan vi korrigera det här så tror jag att vi blir bättre än vad vi har visat hitintills.

Denna omgång är det Ljungskile som gästar er, hur skulle du beskriva dem?

Ett hårt arbetande lag som är bra på fasta situationer, de kommer runt en hel del på kanterna och är riktigt bra på offensiva omställningar. De har ett bra försvarsspel, de är väldigt tighta och flyttar i block. Vi måste komma upp i bolltempo om vi ska få hål på dem och få poäng med sig. Det är två lag som suktar efter poäng, lite derbykänsla också på den.

Det blir en kamp att hålla lagen under er på avstånd, vad betyder det för det mentala?

Jag hoppas och tror att vi kan spela vårt spel ändå, även om både vi och Ljungskile inte ligger högst upp i tabellen. Att vi kan spela avslappnat men ändå på ett aggressivt sätt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir ganska tuff tillställning, det är två lag som vill klättra i tabellen men jag gissar att vi går segrande ur den. Om jag skall gissa ett resultat i matcher så säger jag 2-1 till Utsikten.

 

Erik Lund, Ljungskile SK

Erik Lund Foto: Bildbyrån

Erik Lund
Foto: Bildbyrån

En stabil 2-0 seger hemma mot Grebbestad senast, vad har ni tagit med er från det?

Framförallt att vi spelar som ett lag, vi visade prov på bra försvarsspel och det var en ganska bra match överhuvudtaget. Sedan skönt att hålla andra nollan i rad efter att inte ha hållit det i någon av de övriga matcherna under säsongen, så det är också något vi har fått ta med oss.

Med två raka segrar och obesegrade i tre matcher, har ni ett stärkt självförtroende nu?

Ja men det tycker jag att det känns som, det känns som att vi är på uppåtgående och det tycker jag att vi varit länge men nu har vi fått något enkelt mål och så vilket vi inte fått innan. Gör vi det första målet är vi svårslagna, vi håller på att utveckla vårt spel hela tiden så det känns ändå bra.

Du och Kitic har ju lett laget ett tag nu, vad känner du att ni har kunnat förändra?  

Vi har väl ändrat ganska mycket skulle jag vilja påstå, vi har ändrat sättet vi har våra uppspel och ändrat även lite i försvarsspelet och försökt göra oss till ett lite mer spelande lag än vad vi var tidigare. Vi har kommit en bit på vägen men har lite kvar och det jobbar vi på.

Det är Utsikten ni gästar denna omgång, vad vet ni om dem i nuläget?  

Det är ett bra lag i grunden, har väl likt oss haft en ganska turbulent vårsäsong här. Men det är ett välstrukturerat lag med ganska bra passningsspel och två bra forwards. Det kommer att bli en tuff nöt att knäcka.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir lite derbykaraktär över det skulle jag tro, en tuff och bra match med två bra fotbollslag som fortfarande söker efter sättet att vinna matcher på. Men jag tror att vi vinner den matchen med 2-1.

Matchen spelas på torsdag den 21 juni klockan 19:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.