Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Mjällby AIF och Oskarshamns AIK. Seriefinal, sug på den karamellen, och det utspelar sig på Strandvallen. Bägge lagen har varit starka i inledningen men också tappat poäng i de två senaste matcherna, vilket lett till att ingen av dem kunnat rycka inför den här matchen – därför är det tre blytynga poäng på spel!

 

MjÑllby AIF - Oskarshamns AIK

 

Jonas Andersson, Mjällby AIF

Jonas Andersson Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson
Foto: Bildbyrån

Delad poäng i derbyt mot Karlskrona senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi släppte till två enkla mål – igen. De hade fem avslut sammanlagt så de fick alldeles för bra utdelning. Annars har vi fortsatt med vår metod som skapar väldigt många chanser och vi ska fortsätta med det förliga anfallsspelet. Mer mål behövs för att döda matcherna däremot så jag hoppas att det lossnar nu. Dessutom var det senast första gången vi hamnade i underläge – en ny situation som hanterade bra. Det är aldrig enkelt att komma tillbaka i ett derby.

I de senaste två matcherna har ni tappat fem poäng, vad beror det på tror du?

Dels har vi inte dödat matcherna när vi varit så överlägsna. Samtidigt har det kanske gått för lätt innan det. Man har litat på att någon annan gör det jobbiga – men man får inte underskatta motståndet bara för att man tillhör det bättre laget. Alla måste tycka att det är kul att försvara också.

Nu är det Oskarshamn som kommer på besök – vad vet du om dem som lag?  

Vi mötte dem förra året och i genrepet där vi vann med 4-1. Vi vet vad vi har dem och kan alla deras styrkor och svagheter.

Det är en tidig seriefinal, ettan mot tvåan, vad betyder det för inramningen?

Vi har valt att lägga fler lördagsmatcher nu under juni/juli vilket brukar betyda mycket folk. Förhoppningsvis blir det fint väder också.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Jag tror naturligtvis på seger efter elva raka hemma utan förlust. Naturligtvis tror jag att vi ska föra spelet, samtidigt tror jag att Oskarshamn inte bara backar hem som de flesta andra lag gör mot oss. Vi har inga skador eller avstängningar som stör. Hela truppen är tillgänglig.

 

Janne Stahre, Oskarshamns AIK

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

Delad poäng hemma mot Skövde senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Andra halvlek, då spelade vi ut dem efter noter men fick inte in bollen. Vi skapade väldigt mycket hörnor och bra lägen. Vi gjorde det bra och kände väl att vi saknade lite djupledshot samtidigt som Sonny Karlsson spelade på en varning och det blev inte bra, han blev lite försiktig. Vi saknade också Samuel vår unga finländare. Men vi ser perioden som ett bra block, vi hade det här som ett mål att ha samma poäng som Mjällby inför säsongen och jag är glad att vi står här nu och har en stundande seriefinal framför oss.

På de senaste två matcherna har det bara blivit en pinne, vad beror det på tror du?  

Mot Torn måste jag säg att folk får gnälla på dem om de vill men jag tycker de är ett organiserat lag och förtjänar att vinna. Ibland har man ett motståndarlag som är bättre än en själv och så var det i den matchen. Sedan har vi varit lite slitna med tre matcher på en vecka, vi har inte en trupp så vi klarar av det. Men jag tycker ändå Skövde gjorde det bra, de parkerade ingen buss utan försökte ändå spela.

Ni gästar tabellettan Mjällby den här omgången, kan du beskriva dem som lag?  

De är liksom vi ett offensivt balanserat lag, jag fick en fråga här om de kommer vara offensiva med sina ytterbackar men det tror jag inte de kommer vara för då kommer vi straffa dem rejält. De har tuffa forwards och de har en bra mittback. Jag tycker att de är det bästa laget och det är en smart förening som värvar de bästa spelarna. Jag är hedrad att vi fick möta dem i genrepet, det visar att de har respekt för oss och vi har respekt för dem. Det är vid sådana här lägen man måste gilla lägena, pressen ligger av förståeliga skäl på Mjällby.

Det blir en tidig seriefinal, vad har det för betydelse för inramningen av matchen?

Jag har pratat med Mjällby och de har väl varit lite besvikna på sina publiksiffror, men jag tänker att det är en seriefinal nu och vi kommer själva med en buss så det är lite ”feber” hos oss också. Det kan säkert komma några tusen på matchen, så det är något som vi ser fram emot. Det är kul för en annan att få komma till en en riktig arena där det blir en trevlig inramning och där man känner av historiens vingslag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli tight, hetsigt och tempostarkt tror jag. Jag tror vi kommer byta boll rätt så mycket i matchen. Jag hoppas också på en skarp domarinsats. Målet är som alltid att vinna matchen och få tre poäng med oss hem till Oskarshamn, vi är inte nöjda med att spela oavgjort för det är inte Real Madrid vi möter – det är Mjällby så vi går för att vinna. Det här en match om bältet så det är viktig match.

Matchen spelas på lördag den 16 juni klockan 16:00 på Strandvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Team TG FF. Umeåderby, helt fantastiskt. Varför inte ladda upp med att se Sverige spela VM på eftermiddagen för att sen ta sig ner till arenan och se ett hett derby mellan UFC och TG? Vi ser fram emot en tät och tuff batalj mellan två taggade lag, vem drar det längsta strået?

 

UmeÜ FC - Team TG FF

 

Andrée Jeglertz, Umeå FC

Andrée Jeglertz

Andrée Jeglertz

Oavgjort borta mot Sollentuna senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vår första halvleks presspel, djupledsspel samt lagets karaktär att komma tillbaka trots en man mindre de sista tio minuterna.

Matchen innan, bara dagar före, slog ni Västerås hemma, vad var skillnaden då?

Underlaget gräs, trettio graders värme samt annat typ av lag på andra sidan. Vår prestation var nästan lika bra men vi lyckades inte förvalta våra chanser i första halvlek.

Nu är det Team TG ni ställs mot denna omgång, kan du beskriva dem som lag? 

Possessioninriktad fotboll med skickliga passningsspelare i laget. Deras tre offensiva spelare är väldigt bra på att avgöra matcher. De har bytt en del spelare från match till match vilket gör dem svåra att förutsäga, men vi känner till alla deras spelare.

Det blir förhoppningsvis ett fantastiskt derby, vad tror du själv om inramningen?

Hoppas vi lyckas attrahera många åskådare samt att vädret hjälper oss. Vi har vår fotbollsskola den veckan också så förhoppningsvis kommer alla dessa killar och hejar på oss. Vi har också en återuppstod klack som jag hoppas kan fortsätta stötta oss, i med- och motgång.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Tidigare matcher mellan oss har byggt mycket på känslor då flera av lagens spelare känner varandra sedan tidigare men så är inte fallet längre. Det är få i varje lag som har en tydlig koppling till varandra vilket innebär att det nog inte blir mer ”fotboll” än kamp.

 

André Ghanbari, Team TG FF

André Ghanbari Foto: Bildbyrån

André Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Linköping senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Solbränna och slitna spelare! Det var ohyggligt varmt den dagen och det var den tredje matchen den veckan så vår fysiska status påverkade matchanalysen en del. Men ett par punkter fick vi med oss att jobba med för att få större kontroll över matchers händelser.

Matchen innan slog ni Assyriska, vad var skillnaden i den matchen från er sida?

Mot Assyriska hade vi större kontroll. När de väl pressade så krävdes det mindre för att lösa situationen. Linköping pressade hårdare och med fler och när vi väl tog oss ur den så misslyckades vi med nästa aktion och fick därför inte kontroll på matchen under längre perioder.

En tiondeplacering efter elva omgångar, vad är dina tankar om er vårsäsong?  

Vi har färre poäng än vad vi hoppades och tycker att vi skulle kunna ha. Men prestationen och förståelsen för vårt arbetssätt börjar bli tydligare och bättre och i och med det så kommer poängskörden också bli bättre.

Det är Umeå ni ställs mot denna omgång, derby och allt, vad vet du om dem?

Vi kan dem utan och innan. Man kan studera alla lag i serien genom video, men i Umeå FC har vi koll på varenda spelare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De slår inte bollar i box och vi nickar undan, de pressar och vi spelar oss igenom. Men det är ett derby så det kommer vara känslor inblandat. Sedan spelar Sverige match den dagen också så det kommer nog vara hungriga och inspirerade spelare som vill visa sig från sin bästa sida. Vi kommer få kontroll på många av matchens händelser tror jag och därför slutar matchen 2-0 till oss.

Matchen spelas på måndag den 18 juni klockan 19:00 på Umeå Energi Arena Sol.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.