Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Västerås SK och Carlstad United.

 

 

Tor-Arne Fredheim Foto: Bildbyrån

Tor-Arne Fredheim
Foto: Bildbyrån

Tor-Arne Fredheim, Västerås SK

Ni föll med 2-0 borta mot Umeå senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

– Det är en del vi måste rätta till. En del i den matchen såg inte ut på samma sätt som tidigare. Jag vet inte om det berodde på övermod? Samtidigt var Umeå bra, de har inte förlorat på hemmaplan och hade piggare ben än oss efter ett tight spelschema. Matchbilden passade dem efter att de fått två mål i första halvlek. Det enda positiva var att vi inte fick ytterligare avstängningar eller skador. Tyvärr är det ingen ljusning krig skadeläget – vi har varit väldigt skadedrabbade under maj.

Det duggar tätt med matcher nu, vad har det för betydelse för er del?

– Med tanke på skadeläget så är det lite tufft. Men vi är generellt bra tränade i grunden och ska klara utav det.

Den här omgången gästas ni av tabelltvåan Carlstad United, vad vet ni om dem?

– Inte så mycket egentligen. Jag analyserar dem just nu. Jernberg-grabbarna driver laget på mitten och gör det bra. Jag är inte överraskad att de ligger så högt i tabellen ändå.

Med tanke på att det är en tidig seriefinal – vad tror du om dess inramning?

– Senaste lördagsmatchen hade vi toppenväder och avspark tidigt på dagen vilket inte är perfekt. Nu är det seriefinal en söndag klockan 17 – det borde bli bra. Men man vet aldrig med skolavslutningshelg och allt. Det är stor skillnad på 1000 och 3000 i publiken. Det påverkar grabbarna sportsligt, helt klart.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Svårt att säga. Jag tror att det blir en jämn match igen, det är många bra lag i den här serien. Jag hoppas på rolig fotboll med fina anfall åt båda håll och tre poäng till oss.

 

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

David Ekelund, Carlstad United BK

Det blev delad poäng under veckoomgången, vad har ni tagit med er från den?

– Highlightsen visade inte matchens ansikte. Vi hade ett totalt spelövertag första kvarten – sedan åker vi på 0-1 efter et misstag från målvakt/mittback. I halvlek kände vi att vi hade matchen, men efter 45 sekunder i andra halvlek åker vi på ett slarvigt uppspel så var det 0-2. 0-3 kom på en chans som knappt var deras tredje målchans… Lyckligtvis kom vi igen och kunde kvittera på sista sparken. Det var en väldigt märklig match. Inga avstängningar eller nya skador tillkom åtminstone.

Omgången innan slog ni Arameisk-Syrianska med 8-1, vad betydde de siffrorna?

– Det som var skönt i den matchen, som vi hade nytta av emot Skellefteå, var att vi inte slog av på takten efter 4-0. Det var roligt för många att göra mål, men det var också viktigt att få resultatet av att jobba i 90 minuter. Vi var väldigt effektiva, jämfört mot Skellefteå. Åtta mål på 15 avslut är ju egentligen otroligt.

Tre matcher på drygt en vecka, är det något som sliter hårt på er trupp?

– Sex matcher på 18 dagar sliter såklart. Dels fysiskt, de flesta har ju jobb eller skola på dagarna. Men även mental vila uteblir. Det ska omfokuseras, slappnas av och sedan kombinera jobb/plugg med fotboll. Vi älskar att spela matcher och har klarat det väldigt bra så här långt eftersom jag kan rotera runt på 20 friska spelare.

Ni gästar tabellettan Västerås i en tidig seriefinal, vad vet ni om dem som lag?

– Jag har sett dem flera gånger den här säsongen. De har många duktiga spelare och har värvat bra inför säsongen. De har vunnit på ren stabilitet och individuell skicklighet och är lite som Brage förra säsongen – de maler på och vinner ibland utan att vara bra.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Spelmässigt blir det nog jämnt även om Västerås har plusstatistik på oss genom åren. Jag vågar köra en medelanalys där två lag driver på spelet och det blir en sevärd match. Jag tror att vi kan få med oss ett bra resultat, 1-2 till oss.

Matchen spelas på söndag den 10 juni klockan 17:00 på Solid Park Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Eskilsminne IF och Lunds BK.

 

 

Martin Pringle Foto: Bildbyrån

Martin Pringle
Foto: Bildbyrån

Martin Pringle, Eskilsminne IF

Det blev en trepoängare mot Utsikten i onsdags, vad har ni tagit med er från matchen?

– Vi var bra i försvarsspelet och försökte vinna matchen på vårat sätt. Nu lyckades vi med det… Vi har skapat förtroende för varandra. Grunderna sitter i försvarsspelet och är man trygg i det är man även trygg i anfallsspelet.

Matcherna duggar tätt just nu, vad betyder det för er – sliter det mycket på truppen?

– Äsch, det är samma sak för alla lag. Vi gör det utifrån de förutsättningar som finns. Inget större slitage finns att rapporter om. Det är upp till tränaren vad man gör på träningarna – och att spela matcher är ju det roligaste som finns. Jag kan verkligen inte klaga. Ännu roligare är det naturligtvis när man vinner matcher, men hey -det är 20 matcher kvar och vi tar ingenting för givet.

Ni står noterade för fyra raka vinster nu, vad betyder det för ert självförtroende?

– Det är klart att det är en boost. Men ingenting är vunnet ännu. Som jag sagt hela tiden – vi måste fortsätta på det här spåret. För att göra de saker som krävs behöver vi fokusera helt. Då underlättar det att tro på det man gör i matcherna. Samma sak som när det blir flera förluster i följd – då måste man också fortsätta att tro på det man gör.

Det är Lunds BK som gästar er den här omgången, vad vet ni om dem i nuläget?

– Vi mötte dem i kvalfinalen i fjol och det är ett bra lag. Jag har den största respekt för dem. De gör mycket mål vilket tyder på självförtroende. De har fått ihop det riktigt bra. Extra kul är det att så många skånska lag går så bra. Både vi Lund, Torn och Ängelholm ligger på över halvan. Skånefotbollen är på väg framåt, känns det som.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– En djäkligt bra fråga. Någonstans tror jag på en jämn matchbild där tillfälligheter kommer att avgöra. Det brukar alltid vara jämna matcher när vi spelar och jag tror alltid på seger.

 

Stefan Jansson Foto: Lunds BK

Stefan Jansson
Foto: Lunds BK

Stefan Jansson, Lunds BK

Det blev en snöplig förlust mot Husqvarna i veckan, hur lyder din analys?

– Det var en dålig förstahalvlek, vi var inte på tårna i början. det har vi pratat om i veckan. Det gäller att inte släppa någonting till början. sedan lyfte vi oss i andra halvlek som vi brukar göra. Vi har vänt matcher fler gånger tidigare. Martin Overgaard är avstängd, Jesper Möller gick sönder (baksida lår) och sedan är både Gillstedt och Levi som eventuellt sitter på bänken. ett klart avbräck.

Matchen innan vände och vann ni mot Karlskrona, vad var skillnaden mot dem?

– En grej var att de som hoppade in bidrog med lugn, Norrila och Möller. de gjorde det som saknades i första halvlek – nämligen mål. Mot Husqvarna kändes det tuffare i paus än i mötet med Karlskrona. vittringen var en annan.

Fjorton poäng på tio omgångar – känner du som tränare dig nöjd med poängen?

– Ja, det är jag, hittills. Det är matchen mot Grebbestad där vi tappade i slutsekunden, det grämer jag mig över, men sådant brukar jämna ut sig under en hel säsong.

Det blir ett Skånederby mot Eskilsminne den här omgången, vad vet du om dem?

– Rätt mycket! Många spelare är kvar sedan jag tränade sist och några är tillbaka, som Emil Åberg som avgör många matcher. Vi möter ett lag i flow och det ska bli skoj att träffa gamla spelare och ledare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Båda lagen är spelande lag som försöker bygga sitt spel nerifrån. Jag tror att att kvalitén på avsluten gör skillnaden. Som lag är vi jämnstarka.

Matchen spelas på söndag den 10 juni klockan 15:00 på Harlyckans IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.