Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Åtvidaberg och Karlskrona. Hemmalaget har haft en tuff inledning och har endast skrapat ihop tre poäng på nio omgångar – de måste börja plocka poäng för att inte tappa mer mark till de över strecket. Gästerna var tippade som ett topplag men har blandat och gett för mycket för att vara inblandade i toppen, men än är där många omgångar kvar och mycket poäng att spela om.

 

ètvidabergs FF - FK Karlskrona

 

Rickard Johansson, Åtvidabergs FF

Rickard Johansson Foto: Bildbyrån

Rickard Johansson
Foto: Bildbyrån

Det blev en tung förlust borta mot Husqvarna senast, hur är din bild av matchen?

Det såg väl ut som många av våra matcher, hade man bara spelat fyrtiofem minuters matcher hade vi legat på tolv poäng och haft bra målskillnad. Det är från matchminut femtio och framåt som vi har tappat matcherna. Motståndarna har då klivit fram och då har våra misstag kommit. Vi hade 1-0 med oss senast och hade chans att utöka men då gjorde dem 1-1 istället och vi är lite sköra just nu och då krävs det inte mycket för att få oss ur balans, efter det målet så rasade vi tyvärr. Våra andra halvlekar måste bli betydligt bättre.

Ni ligger för närvarande på jumboplatsen i tabellen, vad är din åsikt om er inledning?

Vi var inställda på att vi skulle kriga och slåss för att klara kontraktet. Det har varit vår målsättning, vi visste om att det var ett nybygge och en helt ny trupp utan en stomme. Vi visste vi skulle få bygga nytt med en budget som var mycket mindre än året i Superettan. Vi har fått leta efter kontraktslösa spelare, vi visste helt enkelt att det skulle bli tufft. Tre poäng är för lite sett till vad vi har kapacitet till. Vi har inte gjort nittio minuter bra hitintills, om det beror på att vi inte har kvalitet för att behålla det vi gör stundtals eller om det är något vi strukturellt gör fel är en djupare fråga. Vi visste det skulle bli tufft men det är bara fyra poäng upp och vi måste ta lite poäng så vi inte tappar mer mark till lagen över oss i tabellen.

Med tanke på att ni degraderas ifjor, vad måste ni göra för att stoppa blödningen?

Vi alla drar vårt strå till stacken, vi visste vi skulle få gå ner i kostnader för föreningen. Det ser rent budgetmässigt positivt ut för föreningen, även om man har ett underskott. Det hela är något som kommer ta flera år, det vi gjort är att vi minskat och bantat truppens kostnader, vi har ju en tunn trupp med drygt sexton utespelare bara. De bitarna har vi bidragit med, men skulle det bli så att vi åker ut sen kanske det var fel att dra in på de bitarna men det är vad vi kan göra för närvarande och se och hoppas att det kommer räcka. Sedan vet man ju aldrig om det kan bli några förändringar i sommar.

Det är Karlskrona som gästar er den här omgången, vad vet du om dem som lag?

Det är jag som jobbar med matchanalysen av motståndarna så jag har sett dem i två-tre matcher. Jag såg de fick ett par avstängningar nu senast, bland annat en innermittfältare som jag vet är väldigt bra och viktig för dem. Han är spelmässigt en spelmotor för dem. De försöker spela fotboll, även om de resultatmässigt blandat och gett. De har också haft svårt för andra halvlekar, de tappade ju mot Lund senast. Det är ett gediget och kompetent lag men som vi ändå känner att vi har kapacitet att besegra. Det har vi känt mot alla lag vi har mött, så även mot Mjällby. Men jag tror att det kommer bli en ganska jämn och tuff match.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi kommer försöka rulla ut och spela genom lagdelarna, som Karlskrona också spelar. Så länge vi kan hålla känslorna i styr och inte fokusera på läget vi är i så tror jag det kan bli en bra tillställning där jag hoppas vi är det bollförande laget och kan komma runt på kanterna och få in lite inläggssituationer. Vi behöver komma in och skapa lite anfallstryck och vi får hoppas att det är vi som för matchen och verkligen försöker komma runt på kanterna.

 

Anders Torstensson, FK Karlskrona

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

En tung match mot Lund senast, där de vände och vann, vad är din analys av den matchen?

Om man skall försöka koka ner det till något så är det en jämn match där vi hade taktpinnen och ledde rättvist i halvtid, men där Lund tog tag i det och hade marginalerna med sig lite under andra halvlek. Sedan fick vi ju en utvisning på en mittback när det stod 2-2 och beroende på skador, avstängningar och annat så spelade vi med en anfallare som mittback och en offensiv balanserad yttermittfältare som ytterback och det utnyttjade Lund på ett väldigt bra sätt. Med den energin de fick så var det väl inte orättvist med en Lundaseger, det tycker jag inte. De fick också en annan tyngd i sitt spel när de bytte in Jesper Möller med en halvtimme kvar, det var deras bästa period av matchen – den halvtimmen han spelade. Det är bra att inkassera den här förlusten och gå vidare.

Ni ligger för närvarande på niondeplats i tabellen, hur ser du själv på säsongen hitintills?

Jag tycker att vi har blandat och gett för mycket och vi är ju såklart inte nöjda, varken vi ledare eller spelarna. Vi hade förhoppning om att vara med och fightas högre upp och konkurrera i toppen men där har vi inte riktigt landat än. Vi har gjort för lite mål och har släppt in för många, det är ingen djup analys men så är det väl. Vi har famlat lite emellanåt och varit för ojämna i våra prestationer.

Nu är det tabelljumbon ni gästar den här omgången, vad vet ni om dem idag?

Vi vet väl rätt mycket om dem. Det är väl så att alla lägger mycket energi på att kartlägga motståndarna i och med vi har goda förutsättningar med matchvideos och så, så vi vet väl väldigt mycket. Men de matcher jag har sett av dem så är det förvånande att de inte skrapat ihop mer poäng än de gjort, de har skapat tillräckligt och har spelare som är bra på den här nivån. Men jag tror de har en liknande situation som oss – att de inte fått marginalerna med sig. Jag tycker dock det här är en väldigt jämn serie där alla kan slå alla och det är så i den här matchen också. Tappar man några procent i en match så åker man dit, oavsett motståndare.

Med tanke på deras kräftgång, finns det en risk att man underskattar dem?

Nej det tror jag inte, inte efter att ha släppt in fyra mål på en halvlek – då är vi rätt ödmjuka. Vi måste se till att tona upp vår egen nivå och korrigera det som inte fungerade i andra halvlek sist snarare än att titta på vem som står på andra sidan. När jag pratar om tabell så brukar jag alltid hävda att den inte är intressant förrän omgång trettio, det är först då den är intressant och då får man den plats som man förtjänar sett över trettio omgångar också.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De spelar ju en 3-5-2 variant, så jag tror att det inledningsvis kommer vara svårt med ett kortpassningsspel så det är väl risk att det blir lite kampmoment och längre bollar tills det öppnar upp sig. Jag tror väl att vi har hittat saker som jag tror att vi kan utnyttja hos Åtvidaberg. Samtidigt tycker jag det är ett lag som är bra i försvarsspelet och som kommer hem med mycket folk. Det första målet i matchen kan nog komma att bli ganska avgörande.

Matchen spelas på onsdag den 6 juni klockan 15:00 på Kopparvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Forward och Karlslund. Äntligen derby på Trängens IP, det här har fotbollsfolket i Örebro väntat på. Hemmalaget har inlett bra som nykomling och tagit sina poäng, de har också en stor rutin som klubb av spel i Division 1 Norra. Gästerna Karlslund har inte fått med sig den poäng skörd de önskat och det har varit mycket stolpe ut – men nu är det ett derby och i ett derby kan precis allting hända.

 

BK Forward - Karlslunds IF HFK

 

Rickard Nilsson, BK Forward

Rickard Nilsson Foto: Bildbyrån

Rickard Nilsson
Foto: Bildbyrån

Det blev en uddamålsförlust mot Linköping senast, hur lyder din analys av matchen?

Det var en ganska förväntad matchbild, de är ett väldigt tempostarkt och forcerande lag och vi var inte tillräckligt bra för att spela oss ur deras press. De spelade snabbt och sådär, sen var matchen som den var och den är väl ganska ren i målchanser – jag tror att vi hade lika många. Men det var väl ingen orättvis seger för dem, vi kom inte upp i rätt standard för att kunna spela oss ur deras press och gå vinnande ur en sådan match. Men när vi tittar på vår prestation så får vi acceptera den förlusten och gå vidare, det har vi gjort nu.

Ni har spelat till er tretton poäng på nio omgångar, känner ni er nöjda så här långt?

Ja, det tycker vi väl. Det måste man säg att vi är nöjda med vår poängutdelning. Det är klart godkänt, lite mer därtill kanske, tycker vi. Det är svårt att ranka det men prestationsmässigt är vi nöjda, de flesta matcherna har hållit bra nivå och vi har kunnat prestera på ett bra sätt.

Den här omgången gästas ni av Karlslund, vad vet ni om dem som lag?

Det är lokalderby så då har man naturligtvis bra koll, man har sett dem mycket och de har en väldigt tydlig idé i sitt spel som de jobbat med i flera år. Det är ett bra lag som tagit överraskande lite poäng. Men de har väl haft lite oflyt med stolpe ut och sådär, alla lag kommer väl in i sådana perioder när det går lite emot och då gäller det att vända perioderna. Men de är, som alla andra lag i den här serien, ett lag som man respekterar.

Det blir ju således också ett derby, vad kan man förvänta sig för inramning?

Jag tror att det kommer komma mycket folk, det är svårt att säg hur många men det kan nog komma tusen personer. Det kommer bli en rolig match med mycket känslor och det gäller att hitta hur man tar sig an matchen avslappnat så man inte blir för spänd. Men det är väldigt roligt att vi spelar på vår hemmaplan, det här skall bli kanonkul.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Skillnaden mot senast är att det är två lag som kommer slåss lite om bollinnehavet. Vi är båda noggranna och disciplinerade och har bägge giftiga omställningar, det lag som kan förhindra det har såklart en fördel i matchen. Jag tippar aldrig våra matcher men jag gissar alltid att vi ska vinna.

 

Jonathan Ederström, Karlslunds IF HFK

Jonathan Ederström Foto: Bildbyrån

Jonathan Ederström
Foto: Bildbyrån

Ni hemmaslog Akropolis senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi har tagit med oss att vi höll säsongens första nolla, vilket känns bra och välförtjänt. Vi har också tagit med oss trepoängaren, rent krasst, vi har inte riktigt fått med oss de resultat som vi önskat något som är ganska tydligt om man kollar på tabellen. Vi har presterat bra, men inte fått resultaten med oss så det var en otrolig lättnad när trepoängaren kom i helgen.

Utöver den trepoängaren har det bara blivit tre poäng till, vad säger du om inledningen?

Vi är såklart missnöjda, definitivt. Vi hade hoppats på betydligt mer, samtidigt så får man väl bryta ner det i tre delar. Jag tycker att vi i de sex första matcherna, i de två första var vi det bättre laget, sen hade vi tre uddamålsförluster och var inte tillräckligt skickliga men hade ändå bra prestationer. Sen mot Västerås var vi det sämre laget, de var bra mot oss och det kände man. Mot Nyköping blev det en vändpunkt för oss, det var ingen bra match och det var väl femte förlusten men vi förlorade på ett sätt som man som tränare inte kan acceptera. Umeå borta ledde vi välförtjänt, tyvärr sker det lite saker i andra halvlek men visar på ett bra kollektiv med en man mindre slutet – den energin tog vi med oss mot Akropolis då.

Nu gästar ni Forward den här omgången, hur mycket vet ni om dem i nuläget?

Vi har bra koll på varandra såklart, vi låg ju i samma serie förra året också. Vi har bra koll på dem och vi vet hur vi vill ta oss an matchen så vi känner oss väl förberedda inför uppgiften.

Det måste vara kul med lite derby, vad tror du om inramningen av matchen?

Det är skitkul med derbyn, jag sa det till NA också att jag som egentligen inte är från stan märker av den hetsen som finns på Division 1- och 2-nivå i Örebro. Det märktes redan under förra året i matcherna mot Forward. Det här skall bli riktigt roligt, ett derby är alltid ett derby med mycket känslor och det är en match som man alltid verkligen vill gå vinnande ur. Jag hoppas att Forward lyckas få dit folk, vi har pratat om att vi gemensamt ska försöka hypa matchen och de har ju bjudit alla våra ungdomar på fri entré och så. Vi får hoppas att det blir en väldigt bra match som vi förhoppningsvis går vinnande ur också.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det spelar nog lite in hur deras matta är, men det är väl ingen svår gissning att det kommer bli mycket kamp. Det kanske låter klyschigt men det blir nog den typen av match. Sen kommer vi nog ha en approach där vi låter dem ha mer boll än vad dem är vana vid, så får vi se hur det faller ut. Jag tror det kommer bli jämnt och tight, jag vet inte riktigt hur bra deras gräs är nu – men vi är ju ett lag som vill hålla bollen längs marken i så stor utsträckning som möjligt. Samtidigt vill vi inte bli naiva, utan får anpassa oss efter underlaget. Jag har en bra känsla med två bra matcher i ryggen, nu ser vi fram emot en ny trepoängare.

Matchen spelas på onsdag den 6 juni klockan 18:00 på Trängens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.