Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

Då var det äntligen tid för avspark i Division 1 igen – och på schemat redan i den första omgången väntar ett hett Umeåderby. Med derbyn blir det alltid mycket känslor, väldigt intensivt och tuffa närkamper – dessutom en seriepremiär, denna match vill ni inte missa!

 

14776

 

André Ghanbari, Team TG FF

André Ghanbari Foto: Bildbyrån

André Ghanbari
Foto: Bildbyrån

En lång försäsong är äntligen slut, hur redo är ni att sparka igång säsongen?

I vanlig ordning så är vi som lag i Umeå inte optimalt förberedda, men tillräckligt förberedda ändå om man är van vid förutsättningarna – man tvingas ju anpassa sig efter dem och det går efter planen så det skall bli stimulerande att komma igång.

Hur ser det ut i truppen, har ni haft en stor omsättning av spelare under vintern?

Ja, det är väl i vanlig ordning för oss en ganska stor omsättning. Vi har haft nio spelare in i truppen, så det är väl en halv trupp som är ny för oss.

Fjolåret blev inte som ni hoppades på, vad har ni för förhoppningar med årets säsong?

Vi har haft de samtalen i gruppen och potentialen att förbättra resultaten är bra. Vi har inte satt upp någon specifik målsättning sådär, men det andas optimism. Vi har ett par styrkor i laget som vi känner är rätt användbara.

Derby direkt i premiären, givetvis har ni koll på Umeå FC – vad har de för lag i år? 

De har tappat mycket spelare, många tongivande spelare. Så det är lite svårt att veta var de står, de har tappat mycket rutin. Det är många spelare som hållit fanan uppe i många år. Men det är tur vi möter dem för de har samma förutsättningar som oss, och vi har koll på dem – man har inte behövt åka runt och scouta, det är en behaglig situation på det sättet.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vår plan är att försöka få kontroll på framförallt två skeden, vår speluppbyggnad och deras speluppbyggnad. Lyckas vi med det tror jag vi får en ganska behaglig resa, jag gissar på 3-1 seger till oss.

 

Magnus Henrysson, Umeå FC

Magnus Henrysson Umeå FC

Magnus Henrysson
Umeå FC

Tävlingssäsongen drar äntligen (!!) igång. Hur redo är Umeå FC?

Jag skulle nog säg vi är så redo det går. Det har varit lite struligt under försäsongen, men så verkar det ha varit för de flesta lagen. Så vi skall nog vara lika förberedda som alla andra lag i serien.

Kikar man på truppen så har ni haft lite omsättning, hur ser du på årets trupp?

Det är en rejäl omsättning. Det är en lite spretig grupp med spelare från vår akademi och spelare som varit utomlands, vi har också allsvensk rutin så det är en spännande grupp. Det är spännande att se om vi har fått ihop gruppen, men man vet aldrig riktigt var man står när säsongen börjar. Men det är väl tur vi möter Team TG som haft samma förutsättningar.

Du har tagit över huvudansvaret, vad kommer du göra för förändringar med laget?

Den största förändringen är väl att det kommer vara en fyrbackslinje i utgångsposition försvarsmässigt. Vi kommer vilja spela boll, och det är väl ett liknande tänk i anfallsspelet som det var ifjor.

Givetvis har ni koll på söndagens motståndare, kan du beskriva dem som lag?

Man tror sig ha koll i alla fall, sedan är det alltid något som motståndarnas tränare förändrar inför en match. Jag har sett dem spela några matcher under försäsongen och de har spelat 4-4-2 spel, men det betyder inte att de kommer göra det mot oss på söndag. Både jag och André har koll på vilka spelare som finns i respektive trupp och deras spetsegenskaper. Det handlar om att försöka motivera spelarna att visst, det är en derbymatch – men det är också en match av trettio, försök gå in och njut av den. Det blir ett litet schackspel.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

I den bästa av världar för egen del så har vi vunnit matchen när den är färdig. Jag tror det kommer bli en match, som man pratar om när det är derby, med lite känslor och där det kanske inte alltid kommer bedrivas skönspel. Det är viktigt att man går in och visar från start vilka som vill vinna matchen. Det är kanske lite tråkigt och klyschigt, men så får det bli.

Matchen spelas på söndag den 7 april klockan 16:00 på Umeå Energi Arena Sol.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

Även i den södra serien stundar ett derby, detta derbyt är mellan två smålandslag som dessutom båda i högsta grad är inblandade i försnacket om att bli topplag. Det lär bli en häftig, spännande batalj på klassiska Finnvedsvallen där mycket prestige hänger i luften.

 

14533

 

Jonas Thern, IFK Värnamo

Jonas Thern Foto: IFK Värnamo

Jonas Thern
Foto: IFK Värnamo

Äntligen är det dags, hur redo är du och ditt manskap för premiären?

Vi är så redo man kan vara, vi har haft en tuff försäsong med många tuffa matcher i både cupmatcher och träningsmatcher. Så vi har fått jobba lite för lite på vårt anfallsspel i de matcherna – men i de senaste två träningsmatcherna gjorde vi bra prestationer och fick vinna, något som lyft självförtroendet lite. Alla killar, med undantag en spelare, är friska och det är bra konkurrens om platserna inför helgen.

Ni trillade ur Superettan i höstas, hur viktigt blir det att få en god start på säsongen?

Framförallt för självförtroendet, att få bygga vidare på det. Vi har en helt ny trupp med många unga som lyfts upp som vi mixat med några från fjolåret och några spelare vi hämtat in utifrån. Ska vi få allt att stämma är det kanske inte färdigt till de första omgångarna, men vi växer och blir mer och mer samspelta för varje dag som går. Det kommer bli spännande för vi vet ju inte riktigt var vi står, kan vi vara med om det när serien vänder tror jag vi blir riktigt bra till hösten – då har vi fått spelat ihop laget.

Hur har omsättningen i truppen varit när ni tvingats ställa om till en lägre serie?

Den har varit stor och sedan i augusti-september har det försvunnit 22 spelare från A-truppen och vi har mest ersatt med spelare som flyttats upp. Det är en stor omställning när man åker ur och det farliga med det är att man ofta tappar kvalitet. Ofta när man åker ur en serie får man det tufft, men jag tycker vi har täppt till hålen och jag tror att vi under vårkanten kommer vara på den övre halvan, annars skulle jag vara besviken.

Har ni haft möjlighet att skapa er en kännedom om söndagens motståndare?

Nej, ganska så dåligt faktiskt. De spelade sitt genrep samtidigt som oss, vi har ju inte en sådan verksamhet med scouting och det är väl ett område vi behöver bli bättre på i föreningen. Så man har fått titta på lite gamla klipp och hört sig för med de som har sett dem. Med en ny tränare så vill man väl alltid göra någon förändring, men de verkar ha sin stomme intakt. De vet vad de är bra på och känner varandra väl. Vi skall så mycket som det går vara förberedda, men det går inte alltid att täcka upp allt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer vara lite tillknäppt och nervöst den första kvarten, man vill inte göra några fel och man vill vara med från början. Men jag hoppas att vi sen skall ta tag i taktpinnen, som vi gjorde mot Visby senast, och då kan vi mala ner dem. Ska man ha ett högt presspel kostar det mycket på konditionen. Det är ett tilltänkt topplag vi möter och vi kan inte bjuda på för mycket ytor. De kommer nog inte heller ta några större risker. Resultat är ett lotteri att gissa, men man har alltid en god känsla när man går in i matcherna – förra gången vi var i Division 1 var vi väldigt starka här hemma så därför tror jag vi vinner med uddamålet 2-1 på söndag.

 

John Allen, Oskarshamns AIK

John Allen Foto: Oskarshamns AIK

John Allen
Foto: Oskarshamns AIK

Efter månader av förberedelser börjar säsongen, hur är känslan inför söndag?

Nu tror jag att alla bara längtar efter att få sparka igång säsongen. Vi har spelat elva matcher den här försäsongen och testat såväl olika spelare som olika system och nu vill man bara komma igång. Vi har experimenterat en del och har således också en plan b om det behövs ändras någonting i matcherna. Man får en annan mentalitet när det är tävlingsmatcher och det är något som kommer betyda mycket för våra spelare. Vi har tjugo friska spelare i truppen och har därför bra förutsättningar när vi kliver in i tävlingssäsongen. Vi ställs mot några av de förmodade topplagen i början av serien och därför har vi en tuff start framför oss.

Du är ny tränare för säsongen, hur kommer din filosofi synas ute på plan? 

Vi vill vara organiserade och tighta defensivt, det kan man göra på olika vis men det kommer alltid vara disciplinerat. När vi har bollen måste vi försöka öppna upp matchen bakifrån – med attackerande spelare på kanterna och snabba omställningar, jag tror att alla gillar den stilen av fotbollen. Vi måste också våga vara trygga med bollen när det behövs, så vi kan dominera bollinnehavet. Det är väl de sakerna jag tror man kommer märka av, utöver det har vi ju ett par starka individer som om de gör en bra säsong med mycket poäng bäddar för en bra säsong för oss.

Laget kvalade uppåt i höstas, men föll tungt, hur har omsättningen varit i truppen?

Vi har haft en liten omsättning från startelvan, vi har tappat två stycken från den och ett par spelare som gjorde lite inhopp och så – men vi har fått in fem-sex nya spelare också. Det är unga och duktiga spelare som har kommit in i truppen som vi kan räkna med i framtiden, vi har tittat på spelare som kan stanna i klubben de kommande säsongerna. Sedan har vi vår relation med Kalmar FF som innebär att det finns en lista med spelare som kan komma in och spela med oss. Det är en trygghet att det finns de spelarna som kan komma och träna och spela med oss, det ger oss fyra-fem spelare som kan komma in utöver de vi har idag.

Det är derby direkt i premiären, IFK Värnamo – vad vet du om dem i nuläget?

Jag har precis tittat på dem, och jag såg dem mot Kalmar för en månad sedan. Kalmar spelade med sin bästa elva de första fyrtiofem, sen växte Värnamo in i matchen. Det är ett bra fotbollslag med några duktiga individuella spelare – vi måste vara vaksamma på deras kvalité. Jonas Thern såg jag senast för trettio år sedan, det var på den tiden när vi var lagkamrater i Malmö FF.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att vi kan vinna matchen men vilket resultat det än skulle bli skulle göra mig glad. Det kan bli oavgjort, men jag hoppas att vi kan jobba till oss en trepoängare i premiären!

Matchen spelas på söndag den 7 april klockan 17:00 på Finnvedsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.