Mjällby efter en match i allsvenskan 2014

Mjällby AIF efter en match i allsvenskan 2014 Foto: Bildbyrån

Efter två raka delomgångs-vinster för Brommapojkarna får de se sig besegrade i den tredje delomgången av Mjällby AIF. Blekingelaget har tvingats att satsa på de unga spelarna i Division 1, något de nu belönas för genom Svenska Spels Ungdomsbonus.

När den andra delomgången avgjordes var vi glada över att se utvecklingen i lagen där unga talanger allt mer fick chansen. Nu när höstsäsongen är igång är det fortfarande en utveckling i rätt riktning samtidigt som det drar ihop sig i serierna. Vi lär ha spänning in i det sista i höst.

En av flera unga talanger som matchats flitigt är Luleås Sebastian Sandlund. Foto: Bildbyrån

En av flera unga talanger som matchats flitigt är Luleås Sebastian Sandlund.
Foto: Bildbyrån

Bland alla de spelarna som har spelat samtliga matcher från start den här delomgången finner vi tre spelare som det berör – de tre spelarna är: Jesper Löfgren (Oskarshamns AIK), Sebastian Sandlund (IFK Luleå) och Kevin Carlsson (Mjällby AIF). Den sistnämnda har faktiskt startat samtliga matcher i årets upplaga av Division 1 Södra och säger så här om förtroendet.

– Det här är egentligen den första seniorsäsongen där jag får spela hela tiden. Jag hoppas vi gör det bra i år och stannar kvar. Sen har jag kontrakt även nästa år. Jag vill utvecklas här och sedan kunna leva på fotbollen, ha det som heltidsarbete. Största målet är att spela Allsvenskan just nu, men jag tar det som det kommer.

Och om det faktumet att Mjällby riskerar att åka ur även Division 1 säger han 

– Jag tycker ändå att vi har spelat bra i de senaste matcherna, men vi har inte gjort mål på våra chanser. Vi har haft lite otur men ett bra go i laget. Alla tror på det och jag tror vi kan reda ut det, säger Carlsson själv om det faktum att Mjällby riskerar att åka ur även Division 1.

En annan som startat alla matcherna den här omgången är IFK Luleås Sebastian Sandlund, den offensive mittfältaren har tretton matcher från start och tre inhopp i Division 1 Norra. Som tycker att den stora utvecklingen för honom kom redan under fjolårssäsongen i Luleå.

– Det var väl egentligen förra året som jag kände att jag utvecklades som mest och fick mycket speltid. På hösten spelade jag nästan alla matcher och kom in i det kände jag, inte att man bara var en pjäs utan att man fick göra lite skillnad i matcherna, säger Sandlund själv.

Som berömmer tränare Fredrik Waara för att han ger sin unge adept sådant förtroende

– Det är självklart kul att få spela så mycket som möjligt, det är kul att Waara har ett sådant förtroende för mig så att jag har fått spela alla matcher som jag varit frisk denna säsongen.

Sebastian Sandlund i en bortamatch för IFK Luleå tidigare i år.  Foto: Bildbyrån

Sebastian Sandlund i en bortamatch för IFK Luleå tidigare i år.
Foto: Bildbyrån

Bakom kulisserna till seriespelet pågår uttagningarna till Morgondagens Stjärnor, en talangmatch där de bästa talangerna i den norra och södra serien ställs mot varandra, och där var Sebastian Sandlund nära att bli uttagen förra säsongen – kanske blir det revansch nu?

– Just nu är det ingenting man tänker på, men det vore förstås kul om man blev uttagen så man får se hur man mäter sig med resterande talanger i den här serien, avslutar Sandlund.

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1997 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2016 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12,
13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 3

1) Mjällby AIF, 28 poäng
2) Kristianstad FC, 26 poäng
3) IF Brommapojkarna, 20 poäng
4) Umeå FC, 19 poäng
KSF Prespa Birlik, 19 poäng

Totala beräkningen delomgång 3

1) Mjällby AIF, 28 poäng
2) Kristianstad FC, 26 poäng
3) IF Brommapojkarna, 20 poäng
4) Umeå FC, 19 poäng
KSF Prespa Birlik, 19 poäng
6) Enskede IK, 14 poäng
7) BK Forward, 13 poäng
8) IFK Luleå, 12 poäng
Oskarshamns AIK, 12 poäng
10) IK Brage, 11 poäng
11) Vasalunds IF, 9 poäng
12) Carlstad United BK, 6 poäng
Östers IF, 6 poäng
14) FC Trollhättan, 5 poäng
Västerås SK, 5 poäng
16) Husqvarna FF, 4 poäng
Norrby IF, 4 poäng
18) IK Sleipner, 2 poäng
Nyköpings BIS, 2 poäng
20) Piteå IF, 1 poäng
—————————-
21) Akropolis IF, 0 poäng
FC Höllviken, 0 poäng
IK Oddevold, 0 poäng
Landskrona BoIS, 0 poäng
Qviding FIF, 0 poäng
Team TG FF, 0 poäng
Tvååkers IF, 0 poäng
Utsiktens BK, 0 poäng