Oscar Zachrisson och Filip Pivkovski

Oscar Zachrisson (t.h) är en av de unga talanger som spelat mycket i Ängelholms FF i år. Foto: Bildbyrån

Det är onekligen Ängelholms år i år, åtminstone om man ser till tabellen för Svenska Spels Ungdomsbonus i Division 1. Laget har radat upp segrar i ungdomsbonusens delomgångar och tar för tredje gången i rad hem en delomgång i sann majestätisk stil.

Det börjar bli en vana att Ängelholms FF får belöning för sitt arbete med att matcha unga talanger i årets upplaga av Division 1-fotbollen, frågan är oftast bara med hur stor marginal de vann. Denna gången är det fjorton poäng ner till tvåorna Kristianstad FC och Skövde AIK.

– Division 1 är en serie där vi måste försöka utveckla våra ungdomar och i Ängelholms FF har man en tradition i att ha en bra ungdomsverksamhet och i år har vi haft ett par spelare som slagit igenom och tagit en ordinarie tröja. Jag gillar det och jag tycker det här skall vara en plats för unga spelare, säger ÄFFs tränare Karl-Gunnar Björklund om vinsten i delomgång tre.

Den 63-årige tränaren Karl-Gunnar Björklund har varit med i många år och att ta över ett nytt lag med så många unga spelare var så klart en utmaning, men han har visat att han klarar av det och det har han fått ett kvitto på både genom sportsliga resultat och ungdomsbonusen.

– Det känns väldigt bra och jag har nog alltid försökt jobba på det här viset. Ibland har man talanger som både är tillräckligt bra och mogna för att spela, men det är viktigt att man inte bara är talang utan det krävs huvud och mognad för att lyckas. Ser man till mina tidigare uppdrag så har jag ju haft bland annat Darijan Bojanic och Emil Krafth i Östers IF, de både kom fram som unga talanger. Jag gillar att se entusiasmen i de unga, men jag ser det inte som att vi måste matcha dem utan det handlar om att matcha de som är de bästa för laget.

Karl-Gunnar Björklund i matchen mot Oskarshamn. Foto: Bildbyrån

Karl-Gunnar Björklund i matchen mot Oskarshamn.
Foto: Bildbyrån

Det finns i truppen sju spelare som är poänggivande och av dessa sju är det tre stycken som fått starta en hel del matcher; Oliver Stojanovic-Fredin, Oscar Zachrison och Edvin Nilsson. Spelarna har utåt uttryckt en stor tacksamhet för förtroendet, något de också gjort internt.

– Spelarna har hanterat det bra och har fått känna att de fått förtroendet, de har kunnat vara lite sämre i en match men ändå fått chansen igen i nästa match. Man kanske behöver lite kött på benen för att våga släppa fram yngre och det har man ju när man är en äldre tränare. Men jag tycker inte bara det handlar om tränaren utan det handlar också mycket om spelarna, att de ska våga ta chansen och det är något som vi hela tiden jobbar mycket med att förbereda alla spelare på, att de skall leverera när de får möjligheten, säger Karl-Gunnar Björklund.

Karl-Gunnar Björklund i matchen mot Landskrona. Foto: Bildbyrån

Karl-Gunnar Björklund i matchen mot Landskrona.
Foto: Bildbyrån

Matchandet av de unga talangerna har med denna omgång inbringat 45 000 kronor, men nu talar det mesta för att de även kommer ta hem den sista delomgången och bonusomgången.

– Som jag ser det betyder det allt, det är ett budskap utåt att man som ung spelare får chansen i Ängelholms FF. Det är också viktigt för vår akademi att se att de gör ett bra arbete. Sedan är det välkommet med det ekonomiska, det är viktigt så att man som klubb kan bygga upp sin verksamhet igen och på sikt ta klivet upp i Superettan igen, som målsättningen är, berättar Karl-Gunnar Björklund och fortsätter sedan om de ungas matchande under hösten.

– Vi har ökat på antalet unga spelare som är aktuella för startelvan så det är mycket som talar för dem, de spelarna som har spelat väldigt mycket i år är aktuella för startelvan varje match.

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1998 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2017 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12, 13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 3

1) Ängelholms FF, 30 poäng (15,000 kronor)
2) Kristianstad FC, 16 poäng (10,500 kronor)
Skövde AIK, 16 poäng (10,500 kronor)
4) IK Brage, 13 poäng (4500 kronor)
Vasalunds IF, 13 poäng (4500 kronor)

Totala beräkningen delomgång 3

1) Ängelholms FF, 30 poäng
2) Kristianstad FC, 16 poäng
Skövde AIK, 16 poäng
4) IK Brage, 13 poäng
Vasalunds IF, 13 poäng
6) Ljungskile SK, 12 poäng
7) Sandvikens IF, 9 poäng
8) Enskede IK, 7 poäng
Mjällby AIF, 7 poäng
10) Husqvarna FF, 6 poäng
Sollentuna FK, 6 poäng
Västerås SK, 6 poäng
13) FK Karlskrona, 4 poäng
14) Arameisk-Syrianska, 3 poäng
FC Rosengård, 3 poäng
IFK Luleå, 3 poäng
17) IK Oddevold, 2 poäng
Landskrona BoIS, 2 poäng
Oskarshamns AIK, 2 poäng
Qviding FIF, 2 poäng
21) Nyköpings BIS, 1 poäng
——————————–
22) Akropolis IF, 0 poäng
Assyriska BK, 0 poäng
Assyriska FF, 0 poäng
Carlstad United, 0 poäng
Team TG FF, 0 poäng
Umeå FC, 0 poäng
Utsiktens BK, 0 poäng