VSK Swish-banderoll på plats på en match i #Norrettan.  Foto: Anders Tengström

VSK Swish-banderoll på plats på en match i #Norrettan.
Foto: Anders Tengström

Anders Tengström, mannen bakom VSK Swish, blev under måndagskvällen invald i Västerås SK Fotbolls nya styrelse. – När frågan kom kändes det bra att tacka ja, jag vet att jag kan ta med mig mitt arbete in i styrelsen och fortsätta arbeta för Västerås SK.  

För de flesta fotbollsintresserade var Anders Tengström relativt okänd fram tills för två år sedan då han på allvar fick fart på ”VSK Swish”, swishkampanjerna som räddat Västerås SK. Nu lägger han VSK Swish åt sidan och tar istället plats i den nyformade styrelsen i VSK Fotboll.

– Jag hade inte funderat så mycket på en styrelseplats förrän i januari då folk berättade att de nominerat mig. Då fick jag anledning att fundera över det för jag visste valberedningen skulle höra av sig och prata med mig, säger Tengström och berättar om avvecklandet av VSK Swish.

– Jag har hela tiden sagt till mig själv att VSK Swish skulle avvecklas när klubben var skuldfri, när det fanns ett eget kapital så skall inte vi supportrar bidra på det här sättet mer. En klubb kan inte byggas av att supportrar swishar in pengar hela tiden, det måste finnas en balans. Och när klubben nu hade en deal klar med Benfica insåg jag att klubben därmed är skuldfri.

Anders Tengström, mannen bakom VSK Swish.  Foto: Jimmy Fors

Anders Tengström, mannen bakom VSK Swish.
Foto: Jimmy Fors

I och med de positiva nyheterna om att VSK och Benfica lyckats enas kring detaljerna i kontraktet, samt de åtaganden Benfica har mot VSK, vid övergången av Victor Nilsson Lindelöf för några år sedan kan Tengström nu fokusera på andra uppdrag för Västerås SK.

– När man vet att klubben är skuldfri tänker jag att man kunde avveckla det här med swishen och kanske ha ett annat uppdrag i klubben. Inte nödvändigtvis i styrelsen, men nu var det den frågan som kom. Jag tyckte det lät intressant och jag tycker att jag med mina handlingar visat att jag kan bidra med något. När frågan kom kändes det bra att tacka ja, jag vet att jag kan ta med mig mitt arbete in i styrelsen och fortsätta arbeta för Västerås SK, säger Anders.

Anders Tengström är femtio år gammal och bor sedan många år tillbaka i Stockholm. Han arbetar till vardags med forskning men är egentligen psykolog i grunden. Kärleken till Västerås SK började tidigt då han redan som liten grabb själv spelade fotboll i sportklubben, men han följde också A-laget flitigt redan från unga år och har sedan dess alltid gjort det. Han ser med stolthet tillbaka till hur allt startade en gång i tiden, som ung pojk hemma i Västerås.

– Jag spelade själv i klubben från det att jag var liten upp tills jag var sjutton. Som barn var man också på alla hemmamatcherna och man fick klippkort som där fanns en del prestige i att få alla hål klippta under en säsong. Det gick inte alltid, men det var i alla fall målet. Jag slutade spela fotboll för jag tyckte inte det var roligt längre, man blev lite utbränd då det var för mycket träningar och det blev för mycket fotboll. Det stod mig upp till halsen till slut, berättar Anders och passar på att ge alla ungdomstränare i landet ett gott psykologiskt råd.

– När man tränat så mycket i så många år blev det till slut mer ett jobb än en idrott och det är något man som ungdomstränare behöver tänka på, hur man ska göra för att hitta balansen i barnens liv. Hur det inte får bli allt i livet för ungdomarna och uppta varenda tanke i deras liv.

Men innan han slutade spela hade han influerats av de lite mer högljudda på läktarna.

– Jag minns inte hur gammal jag var men jag minns att det fanns folk som skrek och sjöng på läktaren. Det där var så klart intressant så man drog sig närmre och närmre dem och till slut tog jag steget fullt ut och ställde mig där intill. Då började jag finnas med i de där kretsarna och började också definiera mig som supporter, säger han och berättar om sitt engagemang.

– Även om jag inte har bott i Västerås på många år har jag aldrig slutat vara VSK-are. Jag har hjälpt klubben mycket genom årens gång, framförallt ekonomiskt, när de olika sektionerna har behövt hjälp har jag skjutit till och bidragit. Och det långt innan VSK Swish-idén tog form.

Fyra VSK-spelare och tränaren "Leffe" Berg tillsammans med VSK-swish. Foto: Anders Tengström

Fyra VSK-spelare och tränaren ”Leffe” Berg tillsammans med VSK-swish.
Foto: Anders Tengström

Idén till VSK Swish kom fram under hösten 2014, klubben höll på att gå i konkurs och det kommunicerades ut att man var tvungen att samla in en halv miljon innan årsskiftet bara för att ens få träna och spela kvar på sin anläggning Swedbank Park Arena, idag Solid Park Arena.

– Det var nära att det var ”thank you and goodbye” med klubben då, men det fanns en krisfond som supportrarna hade byggt upp och den hade jag själv varit med och bidragit till förr. I krisfonden fanns där en kvarts miljon så de pengarna skickade supportrarna direkt in till klubben, men då fattades en kvarts miljon till då klubben absolut inte hade några pengar. Då startade en supporter jag känner väl igång att folk kunde swisha honom och alla litade på honom för det är en person de flesta kände till, berättar Anders och fortsätter om förloppet.

– Det visade sig fort att han fick in mycket pengar fort. Det här var i december och man märkte att när folk kom i julstämning swishades det ännu mer. Jag vet ju själv att jag la in en del av mina privat pengar. Man märkte också att på fredags- och lördagskvällar kom det in lite mer pengar. När december närmade sig sitt slut hade det swishats in nästan tvåhundratusen på en månad som supportrarna ytterligare bidragit med. Det gjorde att klubben räddades då.

Filip Tronét i en VSK-swish T-shirt.  Foto: Fotboll På Riktigt

Filip Tronét i en VSK-swish T-shirt.
Foto: Fotboll På Riktigt

Frid och fröjd, klubben var räddad och kunde fortsätta sin verksamhet. Eller ja, det kanske inte var så enkelt. Det hade gått åt enormt mycket resurser för att rädda klubben under hösten, och man levde länge i ovisshet om framtiden. Det ledde till att man inte visste så mycket om framtiden, eller hade en bra grund att stå på inför den stundande säsongen.

– Jag insåg i januari att det fanns inga pengar att köpa in varken skor eller material för. Det var helt tomt på kontona i princip, så i praktiken var vi räddade men vi visste inte hur man skulle få ihop spelare och löner så VSK skulle klara säsongen, det fanns absolut inte några pengar. Då jag insett att den här idén med swish fungerade och att det var uppenbart att folk vill betala i kristider. Jag bestämde mig där i januari att jag skulle göra något åt det och pratade med folk som tyckte det var en bra idé. Och idén presenterade jag ju sedan för VSK.

Tengström lovade VSK-styrelsen att få in fyrahundratusen, en vågad summa att utlova.

– Jag var lite kaxig och lovade jag kunde få in fyrahundratusen, och det utan några commitments från klubben. Jag berättade om swish-idén och ville att vi skulle utveckla det och se till att få in de pengarna genom kampanjer. Jag visste att om vi gjorde det här tillsammans blir det bra för klubben. Det var också viktigt att vi med kampanjer och aktivitet redovisade vad varje kampanj skulle gå till, och hur pengarna sedan användes, säger Anders.

Även Glenn Hysén bar en VSK-swish "tischa".  Foto: Anders Tengström

Även Glenn Hysén bar en VSK-swish ”tischa”.
Foto: Anders Tengström

Christina Liffner som var ekonomiansvarig i föreningen tyckte det lätt som en bra idé och Anders Tengström fick klartecken att köra igång den första kampanjen som gällde en flygresa till Piteå. Man skulle samla in femtiotusen kronor för att flyga upp spelarna till en bortamatch på LF Arena, en kampanj som man beräknade skulle pågå under en månad. Skulle de lyckas?

– Jag skall vara ärlig och säg jag var rädd för att jag kanske skulle få betala alla pengarna själv. Kampanjerna har varit fasta datum och exakt på dagen har vi stängt varje kampanj. Jag fick promota och göra lite saker för att få igång intresset, och det rullade igång och lite pengar trillade väl in. Men det var dagen före SM-finalen i bandy så många hade väl fokus riktat på det. Helgen efter tog det fart och jag satt och räknade swishar hela kvällarna, man kunde få femhundra swishar på en kväll. Det var inga stora belopp, däremot väldigt många swishar.

Tengström fick viga sina helgkvällar åt att hålla räkningen på alla swisharna. Han poängterade flera gånger under vår intervjutimme hur viktigt det var för honom att publicera kontinuerligt på VSK Swishs facebooksida och berätta för de övriga supportrarna hur kampanjerna fortlöp.

– Jag visste om att framgång föder framgång, så för mig var det viktigt med uppdateringar. Kampanjen gick bra, den skulle pågått en månad men jag tror vi klarade det på två veckor.

VSK Swish berörde, onekligen, många.  Foto: Anders Tengström

VSK Swish berörde, onekligen, många.
Foto: Anders Tengström

VSK Swish har influerat andra klubbar att ta efter, däribland flera Division 1-klubbar, och de refererar ofta till det arbete Tengström gjort för Västerås SK och vad kampanjerna betytt för klubben. Senast under försäsongen har Umeå FC swishat in den tjugonde spelaren i truppen, och båda Uddevallaklubbarnas supporterklubbar har försökt följa samma mönster som VSK.

– Det är jättekul att andra tagit efter konceptet. Vi har visat att det fungerar och då ser folk att klubbarna kan få hjälp av supportrarna. En supporter bidrar alltid till klubben, de köper korv och kaffe på matcherna, souvenirer och vissa betalar entré trots de har årskort. Det här är ett annat sätt att bidra med pengar till sin klubb och jag tror det är ett roligare sätt att ge pengar på. Det handlar om gemenskapen och det synliggörs att vi gör det tillsammans. Inget vet vad någon annan swishat, men supportrarna gör det tillsammans och det är det som är viktigt.

Vårt samtal var tänkt att vara en kort pratstund, men initiativet och drivkraften bakom alla swishkampanjerna gjorde att det blev bra mycket längre snack än så. Vi hoppas att ni har uppskattat den här långläsningen. Ettanfotboll vill samtidigt rikta ett särskilt tack till Anders Tengström och önska honom och Västerås SK all lycka och välgång under verksamhetsåret.