Jakob Tånnander är i år utlånad från Malmö FF till Lunds BK Foto: Bildbyrån

Jakob Tånnander är i år utlånad från Malmö FF till Lunds BK
Foto: Bildbyrån

Veckans talang är Jakob Tånnander.
En av Sveriges största målvaktsämnen som är tillbaka i klubben där han gjorde division ett-debut – som 14-åring!

17-årige Jakob Tånnander må vara ny i Lunds BK inför den här säsongen. Men debuten för ”Krubban” klarades av redan som 14-åring (!) då han fick chansen att hoppa in i en match.
– Jag minns det väl. LBK mötte Halmia och vi förlorade med 1-2. Redan innan den matchen var klubben klar för nedflyttning, så det var inte så mycket press att tala om. Visst, det kan tyckas tidigt, men jag minns att jag inte var speciellt nervös innan matchen. Jag hade bara tränat med A-laget i någon vecka.
Debuten i seniorfotbollen hade skett året innan – som trettonåring i Dalbys division sex-lag.
– Min storebror spelade i Lunds BK:s U19-lag som lirade i U19-Allsvenskan. Jag följde efter brorsan och hamnade i Lund första gången av den anledningen.
Har du alltid varit målvakt?
– Nej. I Dalby varierade jag mycket och gillade att spela anfallare. Men de senaste åren är det bara målvaktsrollen som varit aktuell.
När bestämde du dig för att verkligen satsa på fotbollen?
– Det finns inget aha-moment. Men ända sedan jag varit liten har fotbollen varit en stor del av mitt liv. Redan i Dalby omgav jag mig av många talangfulla spelare, bland annat Felix Konstandeliasz som gjorde debut i Malmö FF mot Djurgården.

Jakob Tånnander under premiärmatchen mot Torns IF Foto: Bildbyrån

Jakob Tånnander under premiärmatchen mot Torns IF
Foto: Bildbyrån

Tånnander, som har 15 U-landskamper i benen, hamnade tidigt under Malmö FF:s radar och tillhör alltjämt mästarklubben. Men istället för att spela i MFF:s ungdomslag har han slussats in i seniorfotbollen i skånska föreningar något snäpp längre ner i seriesystemet. Division två-klubbarna Högaborgs BK och Österlen FF har varit de senaste adresserna – innan han inför denna säsongen återvände till Lunds BK.
Varför är det bättre med A-lagsfotboll?
– I MFF:s U-lag så är de ganska överlägsna sina motståndare, för det mesta. Min första säsong där spelade jag någon match där vi vann med 9-0 och jag rörde inte ens bollen. Hur utvecklande är det? I seniorfotbollen räknas varje poäng och varje match gäller något på ett annat sätt än i U-lag.
Som målvakt är väl det en speciellt krävande bit?
– Ja, man får ett stort ansvar och just det är någonting jag vill vänja sig vid så fort som möjligt. Det är ett mycket medvetet val jag gjort – och kommer att må bäst utav.
Nu blir det tredje säsongen på relativt hög nivå – trots den unga åldern.
– Jag har kontrakt med MFF, ett lärlingsavtal, som går ut efter 2019-säsongen. Kontakten med MFF sker hela tiden. Förutom alla ordinarie träningar med Lunds BK tränar jag regelbundet med MFF:s A-trupp en till två gånger i veckan.

Vad är du speciellt bra på redan nu?
– Luftspelet är en av mina styrkor. Och eftersom jag spelade ute hyfsat länge och spelet med fötterna är viktigt så känns den biten väldigt stabil.
Hur mycket tränar man med spel på fötterna?
– I Lund är det väldigt mycket, där är jag även med på övningar som utespelarna gör. På Allsvensk nivå är det nog inte så vanligt att vara med resten av laget på ”vanliga” moment.
Vid sidan av den helhjärtade satsningen på målvaktslivet pluggar Jakob Tånnander andra året på naturvetenskapliga linjen på Malmö Idrottsgymnasium.
– Det första jag vill bli är målvakt, men jag vill absolut ha ett intressant jobb utanför fotbollen en dag. Som målvakt kanske man kan köra på tills man är 35 år och jag vill försöka utbilda mig till ingenjör samtidigt.

Jakob ser fram emot att få rutin från Division 1-sammanhang Foto: Bildbyrån

Jakob ser fram emot att få rutin från Division 1-sammanhang
Foto: Bildbyrån

Hur nära eliten kommer man med division ett-spel?
– Hyfsat nära. I och med att jag även är med i Malmö FF och känner på den absoluta toppen så vet jag vad som krävs och hur bra den nivån är. Jag har slagläge för att ta mig dit.
Hur många målvakter har du framför dig?
– Johan Dahlin och Fredrik Andersson är det ordinarie målvaktsparet. Marko Johansson är utlånad till Trelleborgs FF och Sixten Mohlin till Dalkurd. Jag och Mattias Nilsson som spelare i MFF:s U19 är lärlingar. Så det är inte på det viset att jag står nära MFF:s A-trupp. Jag spelar i Lunds BK på ett så kallat 24-timmarslån så jag kan gå mellan klubbarna från ena dagen till den anda, men mitt fokus nu är helt och hållet på Lunds BK.

Säsongen började skitdåligt, rent ut sagt, för Tånnander. Efter tre minuter i premiären kunde Torns IF:s mittback Niklas Nilsson dra till på frispark från 60 meter – och med vindens hjälp seglade bollen i mål bakom Tånnander som befann sig aningen för högt upp i banan.
– Direkt efter det målet kände jag en slags uppgivenhet. Här hade man väntat hela säsongen på den där chansen och så hände detta direkt. Det kändes nästan som att hela matchen förstörd var förstörd. Man får försöka glömma och köra vidare. för låter man det påverka sig blir allt sämre. Efter den där 1-2-förlusten så mådde man inte jättebra. Man vill inte att sådant ska påverka ens liv så mycket som det gör. Men det ingår ju när man snackar om att vilja ta ansvar så det är bara att ta lärdom utav det.
– På måndagens första träning blev allt bättre. Lagkamraterna och tränaren stöttade mig och jag fick chansen igen i omgången efter. Då höll jag nollan och hade stolpar och ribba på min sida – vid 0-1-segern i Kristianstad.
Hur är känslan annars inför säsongen?
– Som nykomlingar ska vi vara tippade i botten, men jag tror att underdog-mentaliteten kommer att gynna oss. Som målvakt är det ur ett utvecklingsperspektiv nyttigt att vara i ett bottenlag, samtidigt vill man att det blir bra för klubben – det är lite av en balansgång.