190303 Nyköpings Alexander Alp jublar efter 3-1 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan GAIS och Nyköping den 3 mars 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Alexander Alp är från förorten Bromsten i västra Stockholm, han kommer från en fotbollsintresserad familj och när han var liten tog hans mamma honom till en fotbollsskola och sedan dess har han inte släppt taget om fotbollen.

Förra sommaren värvades Alexander som anfallare till Nyköpings BIS och i år gör han sin andra säsong i svensk seniorfotboll.

“Bissarna” Nyköping placerar sig inför Ettans 24:e omgång på en elfte plats i tabellen. Efter en tuff vår började laget under sensommaren att plocka poäng och är nu på väg ut ur Norrans jämna bottenstrid. Två kryss och tre vinster har man kammat hem under sina senaste fem matcher. 

Alexander, som är 18 år, har hittills spelat 21 matcher varav 12 från start och stått för 3 mål och 3 assist. Ett klart godkänt betyg för en spelare så ung!

Som många andra unga spelare som kommer till Division 1 möttes Alexander av vissa utmaningar. Spelet var hårdare och mer taktiskt än vad han var van vid i ungdomsfotbollen.

– Jag tycker att Division 1 är en bra liga att spela i när man kommer från ungdomsfotbollen. Man får anpassa sig till en seniornivå som är mycket bättre än vad många tror. Det är hårt och man får jobba hårt för att klara sig och man måste utvecklas, annars hamnar man efter.

– Det svåraste med övergången till Division 1 var att ligan är väldigt fysisk och tempot är väldigt högt. Samtidigt präglas fotbollen av mycket mer taktiska inslag, mer än vad jag var van vid. Man måste tänka mer och värdera situationerna mer, allt måste gå snabbare. Du själv måste höja din nivå.

Just nu känner Alexander att formen är god, och han känner att han utvecklas för varje dag som går. 

– Jag är i bra form och det tycker jag syns på planen också, säger Alexander.

Vad har du för styrkor som fotbollsspelare?

– Jag har en god näsa för mål, står ofta rätt och gör lätt mål då. Har ett bra skott och väldigt bra spelförståelse.

Säsongen för Nyköpings BIS har gått både upp och ned, men hur har den gott för den unga anfallaren enligt honom själv?

– För min del har säsongen varit ganska bra. Jag har spelat ganska mycket vilket jag förtjänat. Jag tycker att jag har jobbat hårt och slitigt, dessutom har jag spelat på en ovan position. Innan jag kom till “Bissarna” spelade jag som forward och nu har jag mest spelat i en pocket-roll, men jag tycker att jag har anpassat mig och löst uppgiften.

Så du känner att säsongen hittills har varit positiv?

– Ja, men man ska inte vara helt nöjd. Det har gått som förväntat men man måste vilja ha mer och inte slappna av helt!

Känner du att året har varit lärorikt?

– Absolut, jag tar som sagt nya steg för varje dag som går. Jag lär mig och jag befinner mig i en bra miljö. Det är stor skillnad på mitt spel nu och när jag kom hit från AIK:s u19-lag.

Vad säger du om framtiden då, vad har du för mål med fotbollen?

– Jag vill spela fotboll på så hög nivå som möjligt och ta steget uppåt så snabbt som möjligt. Just nu är jag på väg framåt i rätt riktning. Allsvenskan skulle vara ett bra stopp och sen vill jag självklart ut i Europa, men man får se var karriären leder en, man vet aldrig.

Vi på Ettanfotboll vill önska Alexander ett stort lycka till under säsongsavslutningen i Division 1 Norra och hoppas att framtiden bär honom närmare sina mål!

FEM SNABBA MED ALEXANDER ALP

FAVORITLAG: Juventus FC.

DRÖMMATCH: VM-final, Sverige-Argentina, en dröm att få representera sitt land.

FÖREBILD PÅ PLAN: Zlatan Ibrahimovic, han har visat att ingenting är omöjligt.

FÖREBILD UTANFÖR PLAN: Min pappa, han har ställt upp för mig oändligt mycket. Varit med på nästan alla träningar och matcher, stöttat i vått och torrt.

DRÖMYRKE: Jag gillar juridik så förmodligen advokat.