Veckans profil är Ruddalens eget paket matlagningsgrädde.
Anders Mogren passar in överallt.

Fem raka säsonger och drygt 100 matcher har Anders Mogren på sitt samvete i Utsiktens BK. Ruddalens mörkblå eleganter har haft en för många oväntad tuff vårsäsong – där kulturbärare Mogren varit en viktig pjäs att luta sig mot. Både på och utanför plan.

Mogren värvades till Utsikten från IK Gauthiod i Grästorp inför säsongen 2014. Väl där marscherade han rakt in i lagets centrala mittfält. Där har han fräst fram i såväl division ett som Superettan.
Och det är smaken av elitfotboll som fortfarande kittlar på tungan – och som motiverar honom att fortsätta. Med lite annorlunda vägval i livet hade han mycket väl ha kunnat vara där för länge sedan.
– Visst har jag haft sådana möjligheter – i omgångar, men det är omständigheter som påverkat de val man gjort. Man gör alltid det val som känns rätt för stunden och kör sedan 100 procent på det. Jag kan inte lägga energi på att gå bakåt.

Ett av de där vägskälen som format Mogren som fotbollsspelare gjordes redan som 15-åring.
– Då valde jag mellan att satsa ordentligt på fotbollen och söka in till Borås Fotbollsgymnasium – eller spela med A-laget i Gauthiod. Seniorfotbollen lockade mer och som 16-åring tog jag en startplats.
Samtidigt ryckte flera av landets största klubbar i Mogren
– 2009-10 gjorde jag en provmatch för Örebro SK och tränade med deras A-lag, men fick en fotfraktur och fick avvakta under 2010, den enda säsongen då jag varit skadad.
– 2011 var jag både hos Norrköping och Örebro. Janne Andersson var tränare i Peking då och jag käkade lunch med honom och pratade om möjligheter. Men efter ett år som skadad ansåg jag att det var stor skillnad på att komma tillbaka och spela – och att prestera – så det blev inget
Vad tänker du idag när du ser på Allsvenska matcher?
– Jag är inte bitter, absolut inte, men det är klart att man tänker på hur det hade kunnat bli ibland. Bland annat var jag och provtränade med Norrköping samtidigt som Isaac Kiese Thelin. Häromdagen spelade han i VM…

Flytten till Göteborg och Utsikten skedde 2014 och 2015 spelade Anders och laget i Superettan.
– Tyvärr inget eget material eller spel för att hålla oss kvar.
Är det rimligt att du kommer tillbaka dit?
– Ja, jag är bara 28 år och har fler år kvar.
Hur känns det att ha sådana drömmar – och sedan spela inför 25 åskådare mot FC Kristianstad (seger med 1-0)?
– Det låter deppigt när du uttrycker det så, men man lever sitt eget liv och måste lära sig att hantera sina val. Jag strävar efter att nå elitfotbollen igen och vill spela för att man älskar fotboll och vill vinna till varje pris.

Säsongen 2018 har varit ryckig både för laget och veckans profil i fråga.
– Inför det här året opererade jag höften. Det var ett planerat ingrepp som en följd av förslitningar.
Det är svårt att inte tänka på Ruddalens tidigare stenhårda konstgräsplan då?
– Ja, den har varit en bidragande orsak till höftproblemen. Att vi spelade på den i Superettan är egentligen helt obegripligt.
– Hur som helst; jag kunde inte börja träna för fullt förrän någon vecka innan seriepremiären så det är först på sistone det känts riktigt bra. Man har spelat sig i form.

Du gör din femte säsong i Utsikten, trots att det funnits alternativ, ser du dig själv som en lojal spelare?
– Ja, men det handlar om hur man är som människa. Det beror på hur man är uppfostrad.
Blir det en sjätte säsong?
– Jag trivs där jag är och har allt fokus på Utsikten just nu. Men jag vill ju återvända till elitfotbollen på något sätt.

Utsikten ligger efter 15 omgångar på åttonde plats, elva poäng från kvalplats uppåt.
– Hittills har vi inte fått ihop gruppen som vi velat, det visar resultaten. I fjor hade vi en väldigt kompetent trupp med kvalitet i alla delar på planen, i år finns inte samma kvalitet – därför är det viktigare att fungera bra som trupp, då kan det ändå bära hur långt som helst.
Oskarshamns tränare Jan Stahre nämner Utsikten som ett av de lag som kommer få en starkare höst än vår – har han en poäng?
– Jag tror verkligen det också. Efter en del skador med tunn trupp har vi haft det kämpigt. Vi har ställt de elva bästa spelarna på planen, men en del av dem har fått ovana roller. Jag var anfallare senast… Men hösten kan bli rolig.

Det här med att passa in överallt ja…
1990-talet hade Magnus Erlingmark.
2010-talet har Anders Mogren.  Fotbollens matlagningsgrädde. Passar in överallt.
Spelartyper som kan användas på alla positioner. Högerback, innermittfältare, forward eller korvkokare i kiosken. De levererar alltid.
– Jag har faktiskt lite kontakt med Magnus Erlingmark, han jobbar ju med spelarföreningen som jag är med i. Vi har pratat några gånger.
Men du köper liknelsen?
– Absolut – och jag ser det som en komplimang. Jag känner mig mångsidig och spelat på de flesta positioner. Oftast som innermittfältare, men förra säsongen var jag mittback. 2014 när vi vann serien var jag även anfallare – och högerback. Jag ser mig som innermittfältare innerst inne, det kliar i benen när man ”tvingas” stå kvar längst ner.
Hur ser Stefan Rehn på din roll i laget?
– Vi får nog se mig fortsatt offensivt under hösten.
Vad betyder det att Stefan kommit in som tränare?
– Vi har fått en tydlighet i gruppen. Det tog några veckor för honom att implementera sin spelidé. Nu har vi tre-fyra raka utan förlust och vi har allt bättre flow i truppen. Just nu ser det väldigt positivt ut. Peter Vought är dessutom assisterande – och de fungerar bra ihop. De har en tydlig styrning från sidan men ger samtidigt mycket frihet till oss ute på plan.