Akropolis-Linköping och Oskarshamn-Kristianstad.
Där har ni ”veckans matcher” när division ett-serierna drar igång igen till helgen.

Veckans match i norrettan spelas mellan Akropolis och Linköping. Två lag på den övre halvan som båda nu kanske har sista chansen att haka på Västerås och Nyköping i jakten på en topp två-placering.
Akropolis avslutade vårsäsongen svagt – med fyra raka förluster och sedan en vinst borta mot Umeå.

Akropolis IF - FC Linkîping City (Unicode Encoding Conflict)

Akropolis har värvat Filip Hammar från BP, samtidigt som man tappat en trio: Sebastian Larsson (Arameisk/Syrianska IF), Stefan Ostojic (Newroz FC) och Ekin Bulut (Nyköping BIS).
Hammar må vara ung, men är samtidigt ett av de mer spännande namnet i 17-årslandslaget. Han ses som en av Sveriges mest lovande mittfältare och har varit på provspel med Everton, Freiburg och Köln.

Konstantinos Panagopoulos Foto: Bildbyrån

Konstantinos Panagopoulos
Foto: Bildbyrån

Tränare Konstantinos Panagopoulos är inte nöjd med vårsäsongen.

Summera de 17 första omgångarna gällande serien – vad höjer du på ögonbrynen över när du läser tabellen?
– Västerås och Carlstad förtjänar att vara i toppen. Deras goda resultat är ingen tillfällighet. syrianska har en speciell framtid, de har mycket erfarenhet – så jag tror på dem i höst.
– Det enda som förvånar mig är Team TG. Jag gillar deras sätt att spela fotboll och hade trott att de skulle ligga högre upp.

Summera de 17 första omgångarna för Akropolis del?
– Det har inte varit så bra som vi hoppats på, vilket delvis beror på att vi tappat en del kvalitetsspelare.
– Vi har slagit de bra lagen i ligan, men förlorat med de på nedre halvan. Allt handlar inte om kapacitet, det handlar även om mentalitet och inställning och där har vi brustit. För fösta gången i min karriär förlorade mitt lag fyra matcher i rad och just det borde jag/vi hanterat det bättre, men laget var helt enkelt inte balans.

Hur ser du på sommarfönstret? Tre man ut – Hammar in?
– Förra säsongen hade vi bara en transfer, men gjorde det ändå väldigt bra. Så det handlar inte om hur många spelare man värvar, det handlar om hur man får ihop laget som redan finns. Men jag är såklart inte nöjd med att ha tappat viktiga spelare. Nu har jag kvar spelare som verkligen vill spela i vårat lag och Hammar har mycket talang. Han är säker med bollen, nu gäller det att forma honom taktiskt.

Vad tror du på för matchkaraktär och resultat?
– Linköping är ett väldigt svårt lag att möta så det blir säkert en öppen match. På hemmaplan har vi tyvärr inte fått till det ordentligt i år, men jag tror ändå på en bra insats nu. Träningarna har sett bra ut och vi går in med målsättningen att vinna alla matcher för att åtminstone kunna nå en topp två-placering.

Melke Alan Foto: Bildbyrån

Melke Alan
Foto: Bildbyrån

Linköping har gått bättre än vad de flesta trott, och enligt tränare Melke Alan även bättre än vad som varit rimligt med tanke de förutsättningar som funnits. Laget befinner sig på fjärde plats.

Summera de 17 första omgångarna gällande serien – vad höjer du på ögonbrynen över när du läser tabellen?
– Västerås var väldigt överlägsna i början, men vi som kan division ett någorlunda vet att de skulle vara där uppe. Men att Carlstad skulle vara där – det hade jag inte räknat med. Inte att de skulle orka strida så här länge. Men de har visat att de orkar!
– Syrianska gör saker och ting på sitt sätt sedan många år tillbaka, de vet hur man ska hantera sådana här situationer, vilket många andra lag inte klarar av. Forward gör det bra utifrån sina förutsättningar, Akropolis har inte stått upp första halvan av säsongen – men kommer att sluta topp fem.
– Sedan är jag fundersam kring Sandviken, vad som hänt där utifrån sina goda förutsättningar. Även Team TG som nära seriestarten ryktades kunna vara med i en toppstrid – nu ligger de i botten.
– Alla lag förtjänar sina tabellplaceringar. Av alla lag är jag mest imponerad av Carlstad.

Summera de 17 första omgångarna för Linköpings del?
– Från mitt perspektiv så är jag nöjd, inte överraskad, över vad vi åstadkommit.
– Vi har haft 16 utespelare att tillgå, då har vi till och med skrivit in materialaren och assisterande tränaren i laget ibland. De har suttit på bänken, utan att ha fått spela, tack och lov. I flera matcher har vi bara haft med en riktig avbytare med som varit aktuell för spel.

– Jag har försökt att skydda vår vardag och inte talat öppet om situationen som var. Nu när vi är på säkrare mark har jag inga problem att förklara hur det verkligen sett ut. Jag har fått trolla med knäna ibland och är jättenöjd med hur vi klarat av det. En fjärdeplats är jättebra. Som förening är vi nöjda och jag som manager är otroligt glad.

Sneglar du upp eller ner i tabellen?
– Jag tittar på nästa match. Vi har en klar målsättning – att nå Superettan förr eller senare, men måste ta till den här klyschan. Linköping City arbetar med att etablera fotbollen i staden, men det går trögt. Nu när man äntligen kan ta steget saknas publik. Det är ju inte så at vi har 1500 åskådare på läktarna. Ibland är det mer folk på division fyra-derbyn – och jag kan förstå det. Allt handlar om traditioner.

Hur ser du på sommarfönstret?
– Vi har tagit ett ytterligare steg med samarbetet med AFK Linköping i division två, där vi kommer att jobba väldigt tätt; nästan som en och samma förening. Vi har inget B-lag eller U-verksamhet, så de kommer att kliva in under oss. Nu har vi kunnat ta in två 17-åringar och en 21-åring därifrån . Dessutom har vi tagit in Marcus Ytter från Skiljebo samt Sebastian Starkenberg från Visby Gute vilket väger upp att vi under säsongen har tappat en del spelare

Vad tror du på för matchkaraktär och resultat mot Akropolis?
– Akropolis är duktiga på att ställa om från försvar till anfall. De försvarar med nio-tio man. Jag tror att det blir mycket omställningar i båda riktningar. De är tunga att möta och har starka spelare i duell- och huvudspelet på fasta situationer.
– Jag tror att det för åskådarna kan bli en sevärd match – det kan hända mycket åt båda riktningarna. Jag kommer inte att dra ner mitt lag. Vi har våra verktyg i lådan, sedan får vi se vilka verktyg jag får med mig i lådan till Stockholm.
Kommer du att ha någon assisterande tränare eller materialare på bänken?
– Pass.
Resultatet?
– 1-2 till oss.

***

I den södra ettan jagar Oskarshamn en topplacering – medan Kristianstad haft en turbulent sommar och nu får fokusera på att försöka lösa nytt kontrakt med en nästintill helt ny trupp. Tolv man ut – tretton man in…

Oskarshamns AIK - Kristianstad FC

Under sommaren har Oskarshamn plockat in Emil Skogh från Örgryte samt Christopher Christensson från Karlskrona, den senare har ett gediget förflutet i ”Oskars”. Skadedrabbade Casper Källberg har lämnat klubben och flyttat hem till Finland.

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

Jan Stahre beskrivs av många vara en mycket viktig komponent som gjort laget till ett topplag i den södra ettan, med fem poäng upp till Torn och Mjällby på de två första platserna i tabellen.

Summera de 17 första omgångarna gällande serien – vad höjer du på ögonbrynen över när du läser tabellen?
– Det är många lag som haft problem med Torns och Tvååkers forwards, många tycker att det är jobbigt att möta dem. De samarbetar på väldigt bra sätt och ska ha cred för det. Även om spelidén ligger långt ifrån min egen så är de starka och effektiva.
– I övrigt tycker jag att det är en roligare serie än superettan. Där känns det lite som att man blir väldigt defensiv och har dåligt bolltempo i backlinjen, vilket gör spelet statiskt.

Summera de 17 första omgångarna för Oskarshamns del?
– Vi är nog det enda laget som inte haft en svacka som lag, däremot har vi haft svackor på nyckelspelare. Det har ibland lett till stora problem att göra mål. Vi borde ha gjort nio-tio mål mer. Sonny har gåt mållös i åtta matcher samt haft två avstängningar efter en bra start. William har haft bra period, men också svackor. Jag är glad att vi som lag tagit poäng även när vi underpresterat. Men det finns tre oavgjorda matcher som var ett för dåligt resultat; mot Skövde, Karlskrona och Ljungskile.

Vilka detaljer vill du ska bli bättre under de 13 sista omgångarna?

– Vi kommer att ändra vårat selsystem igen, som när Peyman försvann på grund av skada. Nu har vi hittat en till nyckel. Bolltempot i backlinjen måste höjas. Mycket possession utan riktningsförändringar fungerar inte. Många lag tror att man ska spela som Barcelona, men den där varianten av fotboll fungerar inte. Det är inte konstigt att Spanien åkte ur VM tidigt trots så bra spelare.

Det har inte hänt så mycket hos er under sommarfönstret – borde det inte vara en styrka med kontinuitet?
– I fjor var vi jämnare i truppen. Jag hade gärna ta in fler spelare. Vi har ju inte så många att tillgå. Nu är det två man avstängda i den här matchen dessutom.

Ni startar upp mot ett Kristianstad som tappat tolv man och fyllt på med spelare som inte har så mycket, eller ingen alls, rutin från division ett. Vad har du reagerat på inför din matchplan?
– Vi skrattade åt hur det var förra året när Rosengård och Ängelholm bytte ut tiotal spelare. Och det är lite samma sak nu. Det är som att man går in i en ny säsong. Alla gameplans och allt videotittande är det ingen idé med. Vi vet hur de var då, men de kommer inte att spela likadant nu.

Dum fråga kanske, men den finns med i mallen…. Vad tror du på för matchkaraktär och resultat?
– Vi känner att den är matchen är ett ”ensamt block”. Det blir en opener för både dem och oss och jag tror att det blir tufft. Vi kommer, som oftast, att vara spelförande och försöker att nöta ner dem. Jag tror på 1-0 i 93:e, Sonny skjuter någon i ryggen och in mål.

Kristianstad FC är den division ett-klubb som tappat flest spelare under sommaren. Tolv (!) spelare har lämnat laget, flera tongivande namn dessutom.
Andreas Grahm, Jesper Modig, Jonathan Getachew, André Kamp, Martin Rudolfsson, Almir Taletovic, Fernando Moryera, Juan Mendonca, Max Rundkvist, Emmanuel Okine, Sebastian Nanasi och Ahmed Hassan har samtliga lämnat
In i KFC har 13 spelare kommit.
19-årige mittfältstalangen Dragos Farcas Lohan från Högaborg och rutinerade målvakten Robertino Kljajic, senast i Dalkurd. Elvis Rama (till vardags vaktmästare på arenan) från division fem-laget Hjärsås Värestorp och Axel Jidorf från division två-klubben Nosaby.
Nigerianerna Abdulssalam Magashy och Hassan Lawrence från division tre-laget Växjö United.
Mittbacken Santiago Ferretti från italienska Cjarlins Muzane och den offensive mittfältaren Nicolas Pena från norska FK Mjölner.
Tre killar från Trelleborg, anfallaren Noah Christoffersson samt de två mittfältarna Oskar Malmgren och Dardan Dakaj, har också fyllt på.
Dessutom har två juniorer lyfts upp.

Besnik Llazani  Foto: Bildbyrå

Besnik Llazani
Foto: Bildbyrå

Besnik Llazani har som tränare en delikat uppgift framför sig och uppdraget är tydligt: försök att hålla KFC kvar i division ett.

Summera de 17 första omgångarna gällande serien – vad höjer du på ögonbrynen över när du läser tabellen?
– Jag tycker att Torn är utropstecknet ur ett positivt perspektiv. Det märks att de har spelat mycket tillsammans. Dessutom har de spetsat till anfallet.

Summera de 17 första omgångarna för Kristianstads del?
– Med de förutsättningar vi haft är det klart godkänt. Vi har haft många matcher där vi nästintill inte haft lag. Hade vi haft tillgång till ursprungstruppen hade vi legat högre upp. Vi har tvingats offra rutin och lyft upp många ungdomar.

Med tanke på att ni tappat tolv man – och fått in tretton nya – måste det kännas som du tränar ett helt nytt lag?
– Så är det. Det har jag märkt de här två veckorna. Många spelare som inte varit på den här nivån är hungriga och vill visa upp sig. Jag får hoppas att de vill visa upp sig med engagemang och inställning även i matchsammanhang.

Är du orolig?
– Det måste man vara. Det blir en tuff bortamatch direkt – en jätteviktig match inte bara poängmässigt. Får jag en bra prestation kan man jobba vidare på det. Skulle vi få det för svårt är det lätt att självförtroendet rasar.

Det låter som att fokus kommer att vara på att ligga tighta bakåt?
– Kan hända. Vi har fokuserat på mycket spel på träningarna – för att försöka hitta relationer på plan. Jag vill att spelarna gör det ordentligt i alla situationer, sedan måste man börja bygga bakifrån. Visst kommer jag ha fokus på defensiven och jag har trots allt en bra försvarslinje kvar sedan tidigare, sedan är det många gröna killar rent offensivt.

Hur mycket kommer du att ändra spelsystem och taktiskt upplägg?
– Målet var att spela med mycket bollinnehav, men vi har varit dåliga sista tredjedelen. Att gå in med 13 nya man och tro man ska äga mycket boll första matchen – då har man missuppfattat det.
– För mig är det en utmaning när man vet att man kan påverka materialet. Har man inte det så blir det en jobbig situation. Det finns killar som sett bra ut på träningen och kan de bara få ihop det kan vi ge Oskarshamn en match.

Vad tror du på för matchkaraktär och resultat?
– Oskarshamn kommer att ha mycket boll, vi kommer att få jobba mycket med löpningar. Först och främst ska vi hålla det tight bakåt, sedan får vi se om vi kan hitta på något framåt.