180807 Tränare Stefan Rehn instruerar spelare under en träning med fotbollslaget Utsikten den 7 augusti 2018 i Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Utsiktens BK tar till helgen emot serieledande Ljungskile SK i ett hett toppmöte. Matchen innebär mycket för båda lagen och spås bli en tuff match av Utsiktens tränare Stefan Rehn. Vi tog en pratstund med Rehn om hans tankar om säsongen hittills och om matchen mot Ljungskile SK.

Utsiktens senaste fyra matcher har bjudit på blandade resultat, två vinster och två förluster. Senast mötte man Torns IF och förlorade matchen med 2-0 borta. Just bortamatcherna är en punkt som tränare Stefan Rehn lyfter som ett av lagets stora svagheter.

– Om man tittar lite på säsongen som varit så spelar vi lite blandat, framförallt hemma och borta är det stor skillnad. Jag tycker att vi har stabilare spel hemma men också att vi har blivit lite väl hårt straffade borta. Nu gäller det att inte vara för naiva utan mer cyniska. Det gäller att sätta sina chanser. 

Inför matchen mot Ljungskile tycker Rehn att laget är i god form, man tog en stark seger mot Lindome för två omgångar sedan och trots förlusten mot Torn tycker han ändå att man gjorde en bra match. 

Vårmötet borta mot Ljungskile slutade 2-2 och Utsikten hade en man utvisad, nu manar Stefan Rehn till mod för att kunna ta en tung seger på hemmaplan.

– Vi ska spela den fotboll vi vill göra och visa det mod som vi har haft under hela säsongen på vår hemmaplan. Vi måste ta kampen mot LSK, som är ett fysiskt starkt lag, komma ut med bra bollar i rätt ytor. Aldrig vika ned oss.

Rehn vill inte avslöja någon specifik matchplan mot Ljungskile, men betonar vikten av den fysiska kampen i försvarsspelet och tror att fasta situationer kan bli avgörande samtidigt som han vill komma åt särskilda ytor för att laget ska kunna spela sin typ av fotboll.

Att Ljungskile är favoriter att vinna serien med fyra omgångar kvar är ingen överraskning, detta även enligt Stefan Rehn som inte är förvånad över rivalernas säsong.

– De är favoriter att vinna serien. Laget har bra spetsegenskaper, en stark trupp med bra erfarenhet och goda spetskompetenser på olika positioner. Helt klart tillräckligt bra för att vinna serien. 

Vad skulle du säga att era styrkor är?

– Vi är rätt bra på offensiva omställningslägen, rätt så bra när vi får spela vårt spel och bygga upp det och känna att vi är ett spelande lag. Lyckas vi med det är vi rätt bra. Vi är som sagt lite för ojämna men när vi jobbar tillsammans är vi bra, när vi ställer frågor till motståndarnas försvarsspel, då är vi bra.

Utsiktens BK ligger trea i tabellen, fem poäng bakom Landskrona BoIs som huserar på kvalplatsen till Superettan. Enligt Rehn lever trots allt drömmen om att eventuellt kunna knipa den där kvalplatsen.

– Hoppet är det sista som överger en, vi möter ett bra lag, men vi ska göra allt vi kan föra att ta tre poäng. Vi måste så klart ta fler trepoängare för att komma ikapp BoIS, men vi ska göra vad vi kan. Det kan bli lite nerver på slutet.

Rehn berättar hur laget inför säsongen hade en tuff spelarsituation där hela 17 spelare är nya inför årets säsong men ändå tycker han att man ligger där man hör hemma. 

– När vi började hade vi en spelare innan nyår, sen har vi haft många provspelare. 17 nya spelare in, vi bytte några i somras så vi är inte så samspelta som vi skulle vilja vara. Däremot är det som sagt bra när allting fungerar. Jag tyckte efter vårsäsongen att vi hade gjort det bra och då höjde vi ribban lite grann. Vi insåg att det var möjligt att nå en kvalplats efter vår fina vår, vi vill vara någonstans i topp fyra.

Årets upplaga av Division 1 Södra är en jämn historia i toppen, det är egentligen bara Ljungskile som sticker ut med ett stort försprång. Stefan Rehn menar att det är en knepig liga att navigera i.

– Jag tycker att den är lurig för alla slår alla. Tittar vi på våra matcher, vi har ju slagit i princip alla lag på hemmaplan men förlorat på bortaplan mot bottenlag. För oss är varje bortamatch ett krig. Serien är jämn och vi har tappat men det har dem andra också gjort. Vi har ett enormt bra hemmafacit och det räcker med lite sämre prestationer på bortaplan så har man noll poäng med sig hem.

Rehn slår fast att sluttampen kommer att bli rolig i år då man till skillnad från förra året har någonting att spela för.

– Det är kul nu när det är så lite matcher kvar. LSK har mycket att spela för, vi med. Förra året befann vi oss i mitten av tabellen, nu har vi något att spela för. Det ska bli kul att få möta serieledarna – det blir en häftig match!

Utsiktens BK – Ljungskile SK spelas på lördag den 12/10 kl. 16:00. Matchen ser du på Ettanplay.se!