Onsdagen den 24:e november anordnade Ettanfotboll en sportchefsträff för sportchefer från Ettan och division 2. Träffen, som hölls digitalt, erbjöd flera spännande föreläsare och tillfälle för nätverkande.

Ettanfotbolls Jimmy Fors, utvecklingschef föreningar tillika ansvarig för sportchefsträffen, hälsade mötesdeltagarna välkomna och kort därpå skulle det högkvalitativa schemat rullas igång.

Först ut bland dagens föreläsare var Kristof Vogel, civilekonom, som förmodligen främst är känd som upphovsman för fotbollsbloggen “Den Osynliga Handen”. Vogels föreläsning skulle handla om Transferekonomi – realisering av talangförädling och startade med en jämförelse av svensk transferekonomi med hur det ser ut i Europa. Allsvenskan har sedan 2015 ökat i sina totala transfersummor men gentemot sina europeiska motsvarigheter ligger svensk fotboll en ansenlig bit bakom. 

Efter den ekonomiska genomgången började sedan Vogel att bryta ned problemet och ställa det mot olika lösningar. Fokus lades på Team Value Management, en metod som syftar till att hjälpa klubbarna att maximera sitt truppvärde genom bland annat talangutveckling, fördelaktiga kontraktsskrivningar och handel av spelarkontrakt. 

Vogel avslutade sedan med att relatera den ekonomiska situationen och team value management-metoden till förbättringsmöjligheterna inom svensk fotboll och varför det är viktigt, även för Ettanklubbarna, att ständigt utvecklas på området.

200816 Brommapojkarnas Oskar Fallenius, årets talang i Ettan säsongen 2020 och såld till danska Brøndby IF. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

Näst på tur var Carlos Esterling och Mikael Bergsten från EY Sports Business. Esterling och Bergsten är partners på EY (tidigare Ernst & Young) och är ansvariga för bolagets enhet som fokuserar på idrottsrelaterad verksamhet. 

Föreläsningen skulle kretsa kring iakttagelser om hur ekonomin ser ut inom svensk fotboll. Några av dessa iakttagelser, som också är grundade i företagets studier på området, rörde sig om hur ett lags tabellplacering väldigt ofta korrelerar med föreningens ekonomi. En starkare ekonomi leder allt som oftast till en bättre tabellplacering – även om undantag självklart förekommer. 

I relation till frågan “vad krävs för att bli ett topplag inom svensk fotboll” berättade Esterling och Bergsten om transferstrategin Money Ball (som går ut på att värva sparsamt utifrån dataanalyser), behovet av talangutveckling (talangförsäljning står för över 20% av den totala omsättningen i allsvenskan) och betydelsen av en god dialog mellan en förenings sport- och ekonomiavdelningar. 

Efter att det två första föreläsningarna var avklarade blev deltagarna indelade i grupper där de fick diskutera olika frågeställningar som berörde de ämnen som de nyss lyssnat på. Många Ettanklubbar befinner sig i en fas där man etablerar sig i Ettan eller kanske siktar mot superettan, därför är inte bara utbildning viktigt, nätverkandet och utbytet av kunskaper, misslyckanden och framgångar har också en stor betydelse.

150326 Martin Åslund under upptaktsträffen inför Superettan i fotboll den 26 mars 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

Efter gruppdiskussioner och en bensträckare blev det dags för träffens sista föreläsare, ingen mindre än Martin Åslund.

Åslund har en bakgrund som son till en fotbollsspelare, han har själv varit fotbollsspelare på elitnivå och numera syns han kanske mest som expertkommentator i TV-rutan. Han arbetar också med talangutveckling genom företaget GRITNEST.

Som son till Sanny Åslund är livet kring fotbollen något av det första Martin Åslund minns och tiden som juniorspelare och begynnande proffsspelare är någonting som har satt spår i hur Martin idag ser på talangutveckling.

Under föreläsningen drog han paralleller till sin egna, enligt honom själv, misslyckade fotbollskarriär. Han menar förstås att han kom långt men samtidigt lyfte han fram misstag och orsaker som ledde till att hans karriär inte blev fullt så optimal som den hade kunnat bli om han hade fått rätt utveckling i sina ungdomsår. 

Föreläsningen kretsade till stor del kring optimeringen av talangutveckling, vilka bitar som svensk fotboll saknar, gör bra eller behöver utveckla. Åslund pratade också till stor del om utmaningarna för unga fotbollsspelare i urbana miljöer och hur föreningar ute i landet ska kunna attrahera de unga spelare som “dumpas” av storstadslagen. 

Åslund fick efter föreläsningen, precis som Vogel samt Esterling och Bergsten innan, svara på frågor och det märktes tydligt att föreläsarna hade väckt intresset hos de närvarande sportcheferna.

Ettanfotbolls utvecklingschef föreningar, Jimmy Fors. Foto: Idrottsfoto / Pelle Börjesson

Jimmy Fors som ansvarade för träffen berättar mer om betydelsen av att Ettanfotboll arrangerar den här typen av utbildningar:

– Ettanfotboll jobbar med fem olika hållbarhetsmål där sportslig hållbarhet är ett av dem. I Ettan skriver man historiskt sett korta kontrakt och därför var det nyttigt för sportcheferna att få ta del av föredrag om föreningar som har kunnat öka sina nettointäkter på transferförsäljningar genom att skriva längre kontrakt, säger Fors och fortsätter:

– Jag tror att det kommer bli av yppersta vikt att fortsätta arbeta med den här typen av träffar i syfte att hjälpa föreningarna att ta nästa kliv med det sportsliga.

Träffen hade en tydlig nisch runt talangutveckling och transferekonomi, är det temat särskilt utmanande för klubbarna i Ettan?

– Det var medvetet nischat att det skulle handla om kontrakt och kontraktslängd och att se korrelationen med högre transfernetton och längden på spelarkontrakten. Det är bra och viktigt för sportcheferna att dels få ny information och kunskap men också att träffas att träffas i ett forum där de får utbyta erfarenheter med varandra.

Vad tycker du om dagen som helhet?

– Jag känner mig väldigt nöjd med utförandet och är väldigt nöjd med innehållet av dagen. Jag tycker att vi fick ihop det på ett väldigt bra sätt och det var väldigt bra föreläsare. Vi fick tid för gruppdiskussioner vilket jag tycker är väldigt positivt, avslutar Jimmy Fors.