Snart firar Sollentuna FK 10-årsjubileum. 
Sammanslagningen mellan kommunens många föreningar skulle visa sig bära frukt och idag är man en av Europas största fotbollsklubbar. 
Ettanfotboll har pratat med Stefan Dahlgren, ordförande i SFK, om föreningens breda fotbollsverksamhet.

2012 föddes Sollentuna FK genom en sammanslagning av flera lokala föreningar i Sollentuna kommun. Under tiden som klubben har existerat har det utvecklats en stark föreningsstruktur och genom dess omfattande barn- och ungdomsverksamhet är man nu landets nästa största fotbollsförening efter IF Brommapojkarna.
– Medlemmarna, alla aktiva, är vårt fundament i föreningen, säger Stefan Dahlgren.

Sollentunas breddverksamhet utgörs av uppemot 4 000 aktiva barn- och ungdomsspelare. På ledarsidan har man uppåt 700 ledare varav merparten är ideellt engagerade föräldrar, någonting som Dahlgren lyfter fram som “helt avgörande för att det ska fungera”.

Från knatte till akademin – och vidare

Sollentunas devis är “Från knatte till veteran” och Dahlgren berättar om hur man gärna vill se hur de som engagerar sig har möjligheten att göra så i livets alla skeden, från knatte till veteran, som spelare, ledare eller domare. 

Arbetet börjar tidigt vid sexårsåldern där föreningen är uppdelad i geografiska lag inom kommunen. Uppdelningen gör att knattarna spelar med sina klasskompisar och vänner från närmiljön, det geografiska område man kommer från – någonting som är viktigt för klubben. Sedan rullar fotbollsverksamheten i all väsentlighet på som vanligt fram till selekteringen i 14-19-årsåldern. 

Sollentuna är en förening som lever på medlemmarnas engagemang men man är också, liksom andra föreningar, ute efter att producera talangfulla fotbollsspelare för att stärka klubbens position. Just selekteringsögonblicket, där 18 ungdomsspelare ska plockas ut till ett akademilag, är ofta ett tufft beslut både för klubben men framför allt för spelarna. Där är Dahlgren glad över att föreningen har jobbat hårt med sina egna värderingar men också med SEF:s akademicertifiering.

– Vi har jobbat hårt med att den processen (selekteringen, reds. anm.) är väl grundad. På vilka kriterier väljer vi? Det är förenat med glädje och besvikelse och man kommer ha besvikna spelare och föräldrar. Kommunikationen kopplat till det är avgörande för att på något sätt avdramatisera det så gott det går. Det ser vi också exempel på nu i och med att man utvärderar löpande och kommer man inte med när man är 14 har vi många exempel på spelare som kommer in som 15-, 16- eller 17-åring, säger Dahlgren och fortsätter:

– Vi har jobbat utifrån SEF:s akademicertifiering ett antal år. Den är rätt styrd i hur verksamheten ska fungera i relation till de utvärderingar de gör. Där har vi försökt bygga och utveckla löpande under tid. Certifieringen handlar om hur vi kvalitetssäkrar. Den ger också ett tecken på att vi utvecklas. Vi fick vår första stjärna direkt och i den senaste fick vi vår tredje, på relativt kort tid har vi tagit steg.

210222 AIK:s sportchef Henrik Jurelius med Lucas Forsberg som presenteras som AIK:s nyförvärv den 22 februari 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0064

Ett av de allra starkaste bevisen på förenings framgångar på akademisidan är den egna produkten Lucas Forsberg, född 2003, som skrev på för AIK i februari i år. En spelare som har gått hela vägen från knatte till senior.

Hög nivå i närmiljön

I Stockholm har det länge funnits vissa utmaningar med att bedriva en fotbollsverksamhet. Planerna är ofta för få och det är svårt att få boka plantider. De stora föreningarna har varit duktiga på att locka till sig lovande ungdomar från andra klubbar. Det har gjort att ungdoms- eller akademifotboll har varit svårtillgängligt på många håll i huvudstaden. Den utmaningen är någonting som Sollentuna FK har tagit sig an.

– Det ligger som en del i vår strategi att vi ska ha en akademi men det handlar mer om att ha en bra verksamhet där ungdomarna i kommunen ska kunna utvecklas och bli så bra som möjligt i sin närmiljö, säger Dahlgren och fortsätter:

– Förut har det varit mycket i Stockholm att om du har ambitioner måste du gå till de fyra stora och blir man riktigt duktig i Sollentuna och slår i taket, då hjälper vi den spelaren härifrån. Men man ska inte behöva åka till Skytteholm som 13-åring för att bli duktig i fotboll, det kan man bli här också och då behövs en bra utbildningsplan, duktiga ledare och bra struktur på det hela.

Sportslig hållbarhet

Ettanfotboll har sedan 2018 aktivt jobbat med att utveckla ligans hållbarhetsarbete. Det arbetet utgår från fem olika områden och ett av dessa är “sportslig hållbarhet”. Inom begreppet “sportslig hållbarhet” är det mycket som ryms och får plats men visionen är att skapa en miljö som långsiktigt ger förutsättningar för klubbarna och spelarna att utvecklas. Så hur har Sollentuna FK, som är en av landets största klubbar, tagit sig an det ansvaret gentemot sina medlemmar och aktiva?

– Det är en fråga som vi jobbar med och som jag inte tycker att vi riktigt är klara med. Vi har ett värderingsdokument som är under uppfräschning, där vi vill vässa lite mer och tydliggöra våra värderingar. Det är ett arbete där vi ska ta nästa steg och även där har vi höga ambitioner. Ska man sälja föreningen ur ett kommersiellt perspektiv är det svårt att göra det utan att erbjuda en hållbar verksamhet. Där är trygg idrott och inkludering superviktigt. Med Micke Torstensson som klubbchef har vi lagt mycket fokus på sporten och akademin men nu behöver vi jobba med de mjuka delarna runt omkring.

Micke Torstensson har varit klubbchef för Sollentuna FK under de senaste 10 åren och under den tiden har en imponerande föreningsstruktur byggts upp. Stefan Dahlgren berättar om alla de sportchefer och utvecklingschefer som finns i föreningen. Klubben har en sportchef för dam- och flickfotbollen, tidigare klubbchefen Micke Torstensson är nu sportchef för akademi- och seniorverksamheten, ytterligare en sportchef sköter pojk- och flickverksamheten mellan 9-13 år och utöver det har föreningen en utvecklingschef, Mike Lindström. Lägg därtill de hundratals ideellt engagerade tränarna. Ett jättejobb, som har genomförts, menar ordförande Dahlgren.

– I grunden, om vi ska lyckas, utbilda och utveckla våra ungdomar och ge dem en möjlighet att bli duktiga måste vi har en utvecklingsplan. Vilka skills ska man ha med sig när man tar nästa steg, där har vi vår utvecklingschef Mike Lindström som samordnar det arbetet. Det är ett jättejobb som vi jobbar mycket med, att kvalitetssäkra verksamheten, att ledarna är utbildade och tränar på rätt saker, att de är trygga i att utbilda ungdomarna rätt. 

– Det är en förmån att kunna ha en ekonomisk möjlighet att ha dedikerade resurser men basen för vår verksamhet är alla engagerade fotbollsföräldrar och tränare, de ser till att det här fungerar dag ut och dag in. Det får man absolut inte glömma eller ta för givet.

Mikael Thorstensson, tidigare klubbchef Sollentuna FK, numera sportchef herrseniorer och akademi. Foto: Johan Borehed

“En välfungerande förening ger förutsättningar”

Som för många andra började Stefans bakgrund som engagerad med att är förälder och har sina barn i verksamheten. Fotboll spelade han själv men slutade i de övre tonåren, då blev det istället hockey som gällde. Han beskriver sig själv som idrottsintresserad, han gillar att utveckla och förvalta verksamheter och med Sollentuna FK ser han en möjlighet att ta upp kampen med de stora Stockholmsklubbarna. Föreningen har alla förutsättningar för att skapa en bra verksamhet. 

I tio års tid har nu det arbetet pågått och Stefan berättar om det ramverk man jobbar utifrån, ambitionsnivåerna och verksamheten som är i full fart. Hur bygger man då en förening som är så stor som Sollentuna faktiskt är? Jo, genom att det ska vara “schysst”, helt enkelt.

– Det handlar om att vi ska leva våra värderingar, det ska vara schysst och trygg idrott och alla ska få speltid. Det ska göras med en hållbar ekonomi, den goda verksamheten ska skapa förutsättningar för att få ett bra representationslag. Anledningen till varför vi får det är också för att vi har en bra akademi och en sund förening. Är man en välfungerande förening ger det förutsättningar. 

Utmaningar och möjligheter

Sollentuna FK jobbar utifrån tre övergripande strategier: så många som möjligt, så länge som möjligt och så bra som möjligt – från knatte till veteran, om man vill återkoppla till den inledande devisen. Strategierna faller väl samman med det Stefan Dahlgren menar kännetecknar hela föreningen – storleken. Någonting som skapar både utmaningar men också möjligheter.

– Storleken är en stor utmaning för oss men också en stor möjlighet om vi lyckas få ihop det på ett riktigt bra sätt. Där måste man lyfta individ, lag, klubb och sen addera samhälle på det. Alla de delarna måste vi ta tag i och vi tar ett stort samhällsansvar. Rent kommunikativt har vi tidigare varit lite försiktiga men jag tycker att vi ska vara stolta och höjer vi blicken är vi Europas tredje största fotbollförening, det är inte skit. Det behöver vi bli lite bättre på att berätta, avslutar Dahlgren.