FC Stockholm firar avancemanget till Ettan. Foto: FC Stockholm / Stefan Elfver

Det tog tio säsonger för FC Stockholm Internazionale att nå Ettan från det att man grundades. Säsongen 2022 gör man sin debutsäsong i landets tredje högsta serie och det är en förening med några spektakulära säsonger och resultat bakom sig. Vi har pratat med Stefan Elfver som är sportchef och grundare av klubben.

Den 22 oktober 2010 grundades FC Stockholm Internazionale och året därpå skulle man göra sin debutsäsong i det svenska seriesystemet. Stefan Elfver berättar om hur klubben grundades ur ett upplevt tomrum i Stockholm.

– Vi drog igång klubben på grund av att vi kände att det fanns en plats att ta i Stockholm, att göra det på ett annat sätt. All respekt till alla andra klubbar men jag tror på ett annat sätt att bedriva fotboll. 

Det första året vann FC Stockholm sin serie överlägset, obesegrade och man gjorde fler än 100 mål. Åren därpå skulle inte bli annorlunda. 2012 och 2013 fortsatte klubben på vinnarspåret och man slog ett svenskt rekord när man hade spelat totalt 54 förlustfria matcher. Tidigt sattes en vinnarkultur i föreningen.

I sin egen historieskrivning definierar FC Stockholm året därpå, 2014, som ett “mellanår” där man för första gången inte lyckas nå ett avancemang. Stagnationen skulle dock bli kortvarig efter att Daniel Nannskog klev in som huvudtränare säsongen 2015 och med det slog man poängrekord i Stockholms Fotbollsförbunds högsta serie.

Nannskogs vistelse i klubben sträckte sig bara över en säsong och efter att den välkände fotbollsprofilen lämnat rollen som huvudtränare väntade tre säsonger i division 3 följt av två säsonger i division 2. 

Så kommer vi till säsongen 2021. En säsong där klubbarna i division 2 hade ett år av enkelserie bakom sig och en skopa ovisshet framför sig. I fjol spelades 28 omgångar trots pandemin men det var i ett komprimerat format. Seriestarten var i juni och den sista omgången spelades i slutet av november. För FC Stockholms del slutade det som bekant med serieseger – på traditionellt, obesegrat vis.

– Säsongen 2021 gick ju väldigt bra, vi var obesegrade i en väldigt tuff serie. Det var en väldigt intensiv säsong. Vi och Karlberg drog ifrån och det var aldrig lugnt, så fort man tappade en poäng kunde det varit kört. Men vi är supernöjda, ingen som har varit obesegrade på den här nivån så vitt jag vet, det gör det extra speciellt. Det ligger extremt hårt jobb bakom det, det är svårt att inte förlora helt enkelt, säger Stefan Elfver.

Nu väntar spel i Ettan för första gången i föreningens historia, hur ser ni på den utmaningen?

– Det är superkul! Man märker hur allt blir en nivå till i allt från bemötande och kravställning från Ettan men det är också någonstans det som triggar oss. Det är mycket, alla nivåbyten som vi har gjort, det har varit stort på sitt sätt men det här är det absolut största hittills. Men vi bygger för att klara det.

Hur går arbetet med truppbygget inför säsongen, får vi se många ändringar, två rutinerade namn i Rajalakso och Gaete Moggia som lämnade nu sist?

– Fokus har varit på att få klart våra egna spelare först, de vi vill ta med. Vi såg effekterna av vad en stark grupp gör för resultatet. Viktigast är att se vilka som kan och vill vara med. Många säger att Ettan är den tuffaste serien och många mäktar inte med fotbollen och det civila. Det var skönt att så många ville vara med men samtidigt behöver vi spetsa. Truppbygget rullar på, vi har i dagarna klart med ett flertal spelare utifrån och med befintliga spelare, det är på gång.

Får vi vara med om någon transferbomb?

– Det kommer nog någon bomb, det gör det nog, men vi försöker jobba spelare som vill det här väldigt mycket och som inte är nöjda namn om man säger så. Det är jätteviktigt att det fortfarande är spelare som vill bidra på en hög nivå. Profilen vi söker är spelare som vill ta sig uppåt i systemet. Och nu har vi en liten annan hylla att plocka spelare från än tidigare, det är ett jättetryck utifrån från spelare och rådgivare och allt möjligt.

Så för den som inte har sett er spela, kan du ge oss en liten ledtråd om vad vi kan vänta oss?

– Vissa drar sig med termer om att vi ska spela possession eller som Barcelona eller kunna ställa om som Manchester City. Vi försöker hitta det som passar vår trupp och nivån. Där vi är och det vår identitet består av är att vi är ett hårt jobbande lag där varje spelare springer väldigt mycket. Gör man inte det ska man inte spela i FC Stockholm. Vi gör väldigt mycket mål men i år kanske nivån kräver mer possession. Det är trettio tuffa matcher mot bra lag, det kanske kräver en mer dynamisk taktik till att ställa om, hålla boll, ställa om och så vidare, säger sportchefen och fortsätter:

– Förra året tittade vi noll på motståndarna, inte ett enda videoklipp. Det var lite unikt då vi tidigare tittat i timmar på det. Nu blir det en annan nivå vilket kräver det men vi tittar mycket på oss själva och vår egen utveckling. Grunden är ett lag som jobbar stenhårt över hela planen och sen är det spelarna som avgör lite vilket spel man har, om man har mer tekniska spelare eller liknande. Men grundstenen i det hela är hårt jobb och det går inte att vinna en serie med att bara hålla i bollen eller ligga på defensiven och slå om, vi måste vara allsidiga och det är vad vi pusslar med.

Mot intervjuns slut kommer vi till den klassiska men ack så svåra frågan “vilken är målsättningen med säsongen” och nykomlingen bjuder på ett lika klassiskt svar – att vinna.

– Även fast vår målsättning har varit att ta oss hela vägen från division sju till allsvenskan är det dumt för mig att säga någonting annat. Vår målsättning har varit densamma i varje match och det är att vinna varje match vi ställer upp i oavsett om det är mot Elfsborg i svenska cupen eller Karlberg i tvåan. Nu är det många bra lag, vi är nykomlingar och har inte satt någon tabellplacering, vi jobbar utifrån förutsättningarna och ser var vi landar. Inget uttalat att vi ska hänga kvar eller så, vi ska vinna varje match sen får vi se vad det räcker till. Gör vi det har vi vunnit serien annars får vi se var vi hamnar, avslutar Elfver.