Samuel Persson hade bestämt sig.
Han villa flytta hemifrån, bort från Stockholm – och göra sin första seniorsäsong.
Så han slog en signal till Pelle Olsson i Sandvikens IF – och blev en av seriens bästa ytterbackar.

När vi får tag i Samuel Persson står han hemma och lagar mat.
– Jag är rätt vass i köket faktiskt, deklarerar han oblygt.
Vad blir det för gott?
– Fish and chips.
Jaså?
– Jag har alltid min speciella måltid dagen innan match. En vana jag fick i somras. Det är vanliga panerade torskfiléer och ris och lite sallad.
Men inga chips, som i ”Fish and c-h-i-p-s…?”
-Nä. Jag kör med ris.
Har du verkligen lagat maten från grunden, eller är det någonting du bara värmt upp?
– Öh… Den har varit i ugnen. Men jag lovar – jag kan laga mat på riktigt!

Fotbollen kom tidigt in i Samuel Perssons liv
– Som femåring började jag spela i Huddinge IF. Min pappa var tränare och jag spelade där tills jag var tio.
Redan i den åldern börjar det gallras bland fotbollsspelare och nästa klubbadress blev Brommapojkarna.
– Jag hamnade i BP:s förstalag i min ålder, med flera killar som blivit stjärnor. Vi reste runt i Europa och spelade mot många topplag; vi vann mot Milan, Hertha Berlin, Chievo…
– Dessutom var laget i Milano och träffade hela Milans A-lag. Så jag har en T-shirt med autografer, från Beckham, Kaka, Ronaldihno och alla andra… Jag har kvar t-shirten på en vägg i föräldrahemmet i Huddinge.
– Med BP vann jag även Gothia Cup 2009, vi slog AIK med 2-1 i finalen.


Du gjorde en väldigt tidig fotbollssatsning i ditt liv?

– Ja, det började tidigt i BP. Som tioåring tränade man fyra gånger i veckan och hade match till helgen. Jag var med i Fotbollsfabriken, BP:s förstalag i 98-kullen. Efter det gick jag mellanstadiet i Nybohovskolan på Lindholmen, de hade fotbollsinrikting med morgonträningar två dagar i veckan under årskurs 4-6. På Alviksskolan i höstadiet var det samma sak.
Är det inte en mentalt stor press på sig själv att satsa på fotbollen?
– Jo, men det är också väldigt kul. Skulle jag inte brinna för det skulle jag aldrig träna så mycket. Jag tränar även individuellt på gym bland annat för att få snabbare fötter.
Har du ångrat dig någon gång?
– Nej, aldrig.
Inte ens när dina kompisar går ut och festar och du sitter hemma och dricker gainomax och knaprar morötter?
– Nejdå. Förresten så måste man kunna unna sig själv saker ibland. Vissa dricker inte ens läsk, men man måste må bra och leva också. Därför blir det både choklad och glass ibland.

2017 tillhörde Samuel Hammarbys U19-lag och tränade mycket med A-laget.
Men…?
– Jag ställde frågan rakt ut om en riktig A-lagsplats var aktuell för min del. Då fick jag ett nej och var tvungen att ta ett beslut. Under sommaren beslutade jag mig för att gå till Syrianska – mitt första seniorlag och efter en bra träningshöst fick jag spela sista matchen under hösten mot Degerfors. Det var ett bra utvecklingsår trots allt, jag kom bort från juniorfotbollen men det var inte enkelt. De låg i botten av Superettan och genomförde ett tränarbyte direkt när jag kom.
En annan detalj med Samuel Persson är att han dubbla medborgarskap – svenskt och finskt.
– Jag har gjort tio stycken U18-landskamper för Finland, säger Persson.

Fotboll, Division 1 Norra, Porträtt och Lagbild, SandvikenHur gick tankarna inför 2018?
– Syrianska åkte ju ur och jag bodde hemma hos mina föräldrar i Huddinge. Nu hade jag kommit till en punkt i livet när jag ville bo ensam och stå på egna ben. Det blev Sandviken.
Varför?
– En slump. Pelle Olsson, som jag visste var en bra tränare, var där och jag tog kontakt med honom. Jag letade efter klubbar specifikt  utanför Stockholm. Sandviken var ett bra lag och efter ett provspel sa det klick.
Summera 2018?
– Vi hade en tuff vår, men det gick bättre och bättre och jag tror att alla kände att vi hade ett bra lag som kunde ha slutat högre upp i tabellen. Skulle vi få en lika bra vår som höst nästa år hamnar vi i toppen och strider om en kvalplats.

Vad har du haft för roll i laget?
– Högerback i stort sett hela säsongen.
Beskriv dig själv?
– Jag är väldigt offensiv, tar många löpningar och dribblar mycket. En offensiv ytterback. När jag får bollen så händer det alltid någonting. Under året har jag mig mycket av Pelle, inte minst kring det defensiva. Hur man ska positionera sig och täcka ytor.

Din lagkamrat i både Sandvikens IF och Morgondagens Stjärnor York Rafael beskrev dig som förvirrad?
– Det stämmer absolut inte. Men det han sa efteråt var trevligt att läsa. Det betydde mycket för mig.
Beskriv York?
– En härlig person och fantastisk fotbollsspelare. Fotbollsmässigt har han en otrolig vänsterfot. Han är både stark och snabb.
Eftersom du spelat i Hammarbys U-lag och knackat på dörren till A-laget där måste det vara speciellt att nu få spela på Tele 2 Arena?
– Verkligen! Jag har tränat där några gånger och ser verkligen fram emot det här. Det ska bli jättekul.

Dröm stort nu. Vart är du om fem år?
– Utanför Sverige, som en elitfotbollsspelare i Holland kanske. Det är en bra liga som lirar trevlig fotboll. Jag tycker att det är viktigt att ta steg för steg och inte bara hoppa till de högsta ligorna direkt. Man måste ta delmål efter delmål. Som att ta Sandviken till Superettan 2019.

Hela trupperna
http://ettanfotboll.se/2018/11/13/trupperna-till-morgondagens-stjarnor-4/

För alla fotbollsälskare finns det en fantastisk möjlighet att se nittio minuter bra fotboll med kommande stjärnspelare. Evenemanget har FRI ENTRÉ, men man måste hämta ut en biljett på Stockholm Lives hemsida: https://sga.ebiljett.nu/tag/12. Varmt välkomna till Tele2 Arena.