När Adam Fägerhag i Husqvarna blev vadskadad kallades Eskilsminne IF:s Oliver Åkerman in i söderlaget i Morgondagens Stjärnor.
– Ett häftigt slut på en häftig säsong, säger Oliver.

Som nykomling förvånade Eskilsminne IF många under säsongen. Både nationellt och lokalt.
För Oliver Åkerman var det första division ett-säsongen någonsin, men långt ifrån de första seniormatcherna…
– Som femåring började jag spela fotboll Listorp, som klubben hette och 2007 gick tillsammans med Rydebäck och bildade Fortuna FF. Som elvaåring gick jag till HIF, och två år senare tillbaka till Fortuna för A-lagsfotboll. Då i division fem.
Som 13 åring?
– Ja, jag spelade forward och har gjort det nästan hela livet. Det blev faktiskt ett par mål där redan första säsongen. Jonas Dahlgren, en gammal HIF:are, var tränare och gav mig förtroendet. Jag gjorde bara en dryg säsong där, innan det blev två säsonger med Höganäs i division två.

Fotboll, Division 1 Södra, Eskilsminne - Ljungskile

Anfallare säger du? I division ett har vi nästan bara sett dig som yttermittfältare?
– Ja, fram till sommaren hade jag nästan aldrig spelat yttermittfältare. Sedan mötte vi Tvååker och jag fick prova på kanten. Efter en bra match där blev det den positionen resten av säsongen.
Hur hamnade du i Eskilsminne förresten?
– Jag trivdes i Höganäs, men det blev en bit att pendla från ”fel sida” av staden och när tränaren där, som jag åkte med till träningar och matcher, slutade så kände jag att det var läga att gå till en närmre klubb. Eskilsminne hade ambitioner att gå högre upp och efter snack med sportchefen Kalle blev det perfekt. Samma år åkte Höganäs ur tvåan och Eskils gick upp i ettan.
Hur har 2018 gjort dig bättre?
– Det började tungt. Första första gången i min karriär blev jag petad. Jag fick jobba med den mentala biten eftersom jag knappt gjorde ett inhopp på sex-sju matcher. Robin Hofsö och Emil Åberg smällde in många mål på topp. Att få spela på en ny position har naturligtvis gjort mig mer komplett.

Fotboll, Div. 2 Södra Götaland, Eskilsminne - Sävedalen

Hur var det att slå ut HIF i Svenska Cupen?
– Sjukt! Jag fick hoppa in sista halvtimmen och var på plan när vi gjorde det avgörande 1-0-målet. Bara att få vara med i truppen den gången gav mycket självförtroende. För tio år sedan spelade klubben i division fem-sex! För fem år sedan kunde de inte ens drömma om att möta HIF i en tävlingsmatch. Nu vann vi en riktig tävlingsmatch mot dem.
Ni blev kanske lite oväntat ett topplag i serien?
– Alla var förvånade över det. Även vi spelare. På försäsongen hade vi som mål att klara oss kvar. Men vi har en bra lagsammanhållning och trodde på det vi gjorde.
Och nu får ni Mattias Lindström som ny tränare?
– Det ska bli kul. Arbetet han gjorde med Tvååker är imponerande.

19-årige Oliver går en fyraårig fotbollslinje på Filbornaskorna som stöpt formen för många stora fotbollsspelare genom åren, främsta exemplet är Andreas Granqvist.
Hur är det att kombinera plugg med fotboll på den här nivån?
– Perfekt. Jag lever på studiebidraget och satsar på fotbollen. Jag vill se hur långt jag kan komma. Spelar man i division ett som 19-åring vill man såklart ta ytterligare steg och gör jag en säsong till på den här nivån känns det rimligt att kunna nå högre upp.
Din drömklubb?
– Liverpool.

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare?
– Jag har fått höra att mitt tilslag är bra. Det och spelförståelsen. Jag är hyfsat snabb dessutom. Svagheten är min högerfot. Å andra sidan är det en liten fördel att vara vänsterfotad.

Dröm stort – vart är du om fem år?
– Premier League låter ju bra. Men jag hoppas att jag gjort något år i Allsvenskan och sedan flyttat utomlands, till Holland kanske. Eller så gör man som Jonatan Levi, som var i Eskilsminne för att sedan gå till Landskrona, Öster, Rosenberg och U21-landslaget. Han kommer säkert att spela i A-landslaget också och är en inspiration.

Hela trupperna
http://ettanfotboll.se/2018/11/13/trupperna-till-morgondagens-stjarnor-4/

För alla fotbollsälskare finns det en fantastisk möjlighet att se nittio minuter bra fotboll med kommande stjärnspelare. Evenemanget har FRI ENTRÉ, men man måste hämta ut en biljett på Stockholm Lives hemsida: https://sga.ebiljett.nu/tag/12. Varmt välkomna till Tele2 Arena.