Jesper Westermark. Foto: lsk.se

Jesper Westermark, 26, kom till Ljungskile SK inför säsongen 2019. Hans uppdrag? Vara en bidragande faktor till föreningens återtåg till Superettan. Resultatet? Succé – anfallaren har svarat för hela 18 fullträffar hittills och har man inställningen att man bara behöver en chans per match för att sätta bollen i nätmaskorna är det inte särskilt konstigt att målen kommer.

– Det finns alltid minst en chans per match, det är fullkomligt möjligt med ett mål per match.

Westermark har en gedigen historia av Västsvensk fotboll i sig. Moderklubben är Sävedalens IF, andra klubbar är BK Häcken, GAIS, Utsiktens BK och nu senast Ljungskile SK. Ljungskiles huvudtränare och trotjänare Jörgen Wålemark hade inför året siktet inställt på att hämta in en spjutspets till laget, valet föll på Jesper Westermark. 

– Jörgen tog hit mig för att jag skulle göra mål och vara en bidragande faktor till att gå upp. Det är ingenting som jag känt någon press för men det är kul att kunna leva upp till dem förväntningarna.

Mål har det som sagt blivit, 26-åringen har gjort mål i nästan samtliga matcher som han spelat i år. Hur kommer det sig att han är så produktiv?

– För egen del handlar det om att tro på att jag kommer att få bollen. Jag är en boxspelare så det är extremt viktigt att vara där inne, annars skulle jag inte göra lika många mål. 

Så det är inne i boxen som du alltså är som målfarligast?

– Ja, inne i boxen, gärna på inlägg och att jag får ha en “gubben i lådan”-effekt, dyka upp på rätt ställen. Jobbar gärna på försvararnas blindsida, försöka hitta ett bra samspel med den som har bollen och visa mig eller öppna ytor för att komma rätt, säger Westermark.

Trots 18 mål i bagaget och en serieledning för laget så var det en tuff start i början av säsongen. Ljungskiles sex första omgångar var ingenting som tydde på att laget skulle bli en dominant serieledare längre in på säsongen.

– Det öppnade sådär tycker jag, både för egen del och för laget, säger Jesper Westermark. Vi kom inte riktigt till rätta, mycket berodde på att vi var många nya och kanske inte så samspelta. Sen började det lossna för mig personligen, vi fick några vinster i rad och det gick väldigt bra för laget under den perioden. 

– För min del handlar det om att göra mål och fokusera på att göra grundläggande grejer, kvalitet framåt för att avgöra matcher, och sedan efter sommaruppehållet har vi trummat på rejält, fortsätter Westermark.

Från omgång 8 till omgång 24 förlorade Ljungskile inte en enda match och under samma period sprutade Westermark in mål.

– Jag hamnade på vänsterkanten och det lossnade rejält, jag gjorde mål i nästan varje match. Det kändes riktigt bra att spela där trots att jag är van att ligga centralt.

Westermark skrev inför säsongen 2019 på ett ettårskontrakt med Ljungskile SK. Nu ser laget ut att kvalificera sig till Superettan inför 2020 och för Ljungskiles effektiva målproducent är framtiden oviss. Kommer han att stanna i föreningen eller inte?

– Jag har inte lagt så mycket funderingar på det. Det jag tänkte inför säsongen var att jag skulle göra en bra resa med Ljungskile, det är vad jag har haft som mål hela tiden utan att tänka på allt som kommer efter. Jag trivs jättebra i laget med alla spelare och tränare, allt runtomkring. Det passar bra med mitt privatliv så som det är nu och fokus ligger bara på resterande matcher. 

Du är väl vad man skulle kunna säga “i mitten av din karriär” och har hunnit med spel i Sveriges tre högsta serier, vad hoppas du att karriären framöver har att erbjuda?

– Skulle det öppna upp sig för något nytt äventyr som man kanske inte kan göra senare i livet är det klart att det hade varit skitroligt. Skulle jag få möjligheten till någonting sådant skulle jag ta den, men nu har vi det jättebra här som det är, säger Westermark. 

Som tidigare nämnt har Westermark representerat bl.a. Utsiktens BK i Superettan. Härnäst väntar just Utsikten i en match som betyder mycket för båda lagen. Westermark spenderade tre säsonger hos rivalerna och tycker att det ska bli kul och lite speciellt att komma tillbaka till sin gamla hemmaarena. 

– Det har varit stor ruljans i Utsikten sen jag var där, men jag känner till klubben ganska väl och har några bekanta kvar, annars är nog det mesta annorlunda. De har gått väldigt bra på hemmaplan och jag får fokusera på det jag ska göra. Jag lägger inte superstora värderingar i att jag har spelat för dem innan, men det ska bli kul att träffa alla runtomkring och komma tillbaka till en gammal hemmaplan.

Utsiktens BK ligger på en tredjeplats i Division 1 Södra, fem poäng under en kvalplats till Superettan. 

Utropstecknet i Södran i år är Ljungskile som har ett stabilt försprång i tabellen, annars är det jämnt i toppen. Ljungskile har gjort en väldigt stark säsong och enligt Westermark är man en tuff motståndare att möta.

– Vi är tuffa att möta, vi är ett stabilt lag som alltid jobbar tillsammans. Ingen spelare sticker ut för mycket utan alla tar ett jäkla ansvar tillsammans, lite som en maskin där alla vet sina arbetsuppgifter och man kan lita på att alla gör dem.

Superettan står som sagt för dörren och enligt Westermark är det där laget hör hemma.

– Det är ett klassiskt Superettan-lag, jag tycker definitivt att dem förtjänar att vara där. Det är också så många lokalbor som är engagerade i föreningen och går på matcherna, tror inte att det finns så många andra ställen där det, rent procentuellt, är så många engagerade i den lokala föreningen, säger anfallaren och fortsätter;

– Men jag tror att spelare måste utvecklas om vi tar steget upp. Vi håller med nuvarande trupp, men fotboll är fotboll och varje lag vill ju få tag i de bästa spelarna i den mån man kan. Vi har dock något väldigt fint att bygga på och en god grund för att ta ytterligare ett kliv.

Känner du själv att du ligger på en nivå där du fortfarande utvecklas i ditt spel?

– Ja, slutar man utvecklas så avvecklas man väl. Jag tror att jag utvecklar delar i mitt spel som gjort att jag gör fler mål än tidigare. Jag har utvecklat en starkare killer instinct och mer lugn i spelet genom att tro på min förmåga. Sen kanske jag inte har blivit mer teknisk utan snarare mer noggrann och kunna göra det man är bra på, säger Westermark. 

Med fyra matcher kvar närmar sig serien sitt slut, alltså finns det gott om möjligheter kvar för Westermark som har siktet inställt på att fortsätta ösa in mål.

– Jag ville nå ett facit på ett mål per match, den inställningen gick jag in med. Det finns alltid minst en chans per match, det är fullkomligt möjligt med ett mål per match. Det var min inställning från början men nu handlar det om att komma upp över 20 mål och vinna skytteligan, det är målet nu. 

Förutom Utsiktens BK har Ljungskile kvar IK Oddevold, Lunds BK och Torns IF att möta. Vinner LSK helgens möte samtidigt som tabelltvåan Landskrona BoIS tappar poäng är laget klart för Superettan 2020.