Jönköping.Morgondagens stjärnor. Smaka lite på det och känn hur det vattnas i munnen. De bästa unga spelarna i Division Ett möts imorgon. Norra mot Södra. Det är en härlig samling duktiga spelare vi kommer att få se, var så säkra på det! 

Det är 10-års jubileum för det arrangemang som går av stapeln idag. Morgondagens Stjärnor har genom året sett en mängd spelare passera revy och många har efter det fortsatt sin utveckling.

Tobias Sana (Malmö FF), Alexander Milosevic (SV Darmstadt 1898) och Jiloan Hamad (Hoffenheim) är några som varit med genom åren.Vilka av årets spelare kommer vi att få se högre upp i seriesystemet tro?

En som redan har ”bytt upp sig” är IK Brages Alexander Jallow, backlinjespelaren är nämligen klar för Jönköping Södra till nästa säsong och gör nu alltså ett besök i sin framtida hemstad.

Felix Beijmo (Brommapojkarna) tror jag definitivt att vi kommer att se i en allsvensk klubb inom en ganska snar framtid. Han är en riktigt lovande högerback som jag gissar att flera allsvenska klubbar har en hel del noteringar om på sina skrivbord.

***

Det är en match under bra och avslappnade förhållanden. Förhoppningsvis är spelarna så fokuserade att vi får en bra match med högt tempo  och många tekniskt fina nummer. Vem som vinner kvittar, prestigen finns garanterat där trots allt…

***

Den här matchen är som klippt och skuren för klubbar att scouta spelare. Det är tjänstefel från klubbar i superettan och allsvenskan om man missar detta tillfälle. Faktiskt. Självklart är många spelare redan på ”radarn” hos klubbar högre upp i seriesystemet, men ändå. Ett smörgåsbord av spelare som gör allt de kan får att bli ännu bättre.

***

Jag har inte alls samma koll och kunskaper om spelarna i Division Ett Södra, men Prespa Birliks mittfältare Gabriel Frimpong nämns av många som en spelare utöver det vanliga…

***

Helsingborg IF:s forne mittfältare, Mattias Lindström, höll ett föredrag för spelarna under fredagseftermiddagen. Lindström pratade om sin 18 år långa karriär som fotbollsproffs och skickade med spelarna ett stort antal punkter som han, under sin resas gång, har insett är viktiga för en framgångsrik karriär i rampljuset. Det finns inget enkelt facit på vilken väg en spelare ska vandra genom karriären och det finns framför allt inga genvägar.

I grund och botten handlar det väldigt mycket om att göra rätt saker vid rätt tillfälle och att vara beredd på att lägga ner ett väldigt hårt jobb.

***

Det har under säsongen dykt upp flera unga spelare i både Superettan och Allsvenskan och så då givetvis i division ett. Att vid 17, 18 eller 19 års ålder träna och spela i landets tredje högsta division är en bra grund för att karriären ska ta fart. Övergången mellan junior och senior är ofta ganska knivig men det är en ”tröskel” man måste ta sig över. Förr eller senare.

***

Det så klart också så att några av spelarna inte kommer att nå längre än där man är idag, såna är ”reglerna” i fotbollen. Det handlar givetvis om väldigt många saker och i det avseendet är inte dagens match speciellt avgörande, men den kan definitivt vara ett steg på vägen.

***

Det här är givetvis också en match med speciella förutsättningar, det är nya lagkamrater, nya tränarröster och kanske ett annat sätt att spela än vad man är van vid. Klarar man att göra en bra prestation under de förutsättningarna visar man som spelare att man är anpassningsbar och lyhörd. Det är viktiga egenskaper om man ska ta sig hela vägen till toppen.

Det vill säga om man vill bli Morgondagens stjärna.