FOTO: Bildbyrån

Hej Ettan-vänner!


Ja, precis, Ettan… Numera heter, sedan SvFF:s Representantskaps beslut nyligen, ”division 1 herrar norra” och ”division 1 herrar södra” det mycket enklare och rakare Ettan norra och Ettan södra. Precis som man sagt i folkmun under många år. Logiskt: Allsvenskan, Superettan, Ettan…


2019 blev en säsong att minnas. Sportsligt var det en av de jämnaste på länge. Såväl i den övre delen som den undre delen av tabellen var det länge extremt jämnt. Jag tycker att det visar vilken kvalitativ fotboll som spelas i Ettan: Elitfotboll med semiprofessionella spelare.


Bakom den offentliga sportsliga sidan, så har vi på insidan i Ettan fortsatt att driva ett intensivt utvecklingsarbete. Klubbarna har fått coachning i marknad-, försäljnings- och evenemangsutveckling. Vi har tagit fram den oss veterligen första kompletta Hållbarhetsrapporten i världen för en liga och satt kriterier och mål för arbetet med detta. Målet är ökad ekonomisk och organisatorisk hållbarhet, med målet att dessa två områden bidrar till att leverera på mänsklig, sportslig och klimat och miljömässig hållbarhet. Visionen är Nordens Mest Hållbara Liga. Utvecklingsarbetet möjliggörs tack vare SvFF:s satsning i projektet ”Semiprofessionell Fotboll”, för EFD föreningarna och Ettan-klubbarna.


Ett fokus under hösten har varit arbetet med den Ekonomiska hållbarheten. Under 2020 blir det skarpt läge med Elitlicensen i Ettan. Klubbarna måste efter sommaren kunna visa att alla skulder är betalda och att man har ekonomiska förutsättningar att spela i ligan säsongen 2021. Jag gläds åt att se en kraftigt ökad medvetenhet om, och ett allt större intresse för, dessa frågor i våra klubbar.


På Hållbarhetsområdet är det också oerhört glädjande att vi haft färre matchfixningsincidenter i Ettan under 2019 än på länge; av svensk fotbolls knappt 50 identifierade och utredda ärenden är endast fem i Ettan. Och samtliga dessa är på den nedre delen av misstankeskalan. Detta beror, menar jag, på att föreningarna i Ettan har var och en utsedda särskilt ansvariga personer för matchfixningsfrågor som utbildar och är närvarande, och på det faktum att alla våra matcher TV-sänds. Det har blivit mycket svårare att fuska i Ettan! 2020 fortsätter vi arbetet mot matchfixning med oförminskad intensitet!


Talangprofilen på Ettan är starkare än någonsin. Det manifesterades i evenemanget Morgondagens Stjärnor på Tele2 Arena i november, där de talanger som fått mest speltid i Ettan norra och Ettan södra gjorde upp om prestigen. På kvällen efter matchen hade vi för första gången en prismiddag. Inför denna – och matcharrangemanget – hade vår mediapartner Everysport Media Group/FotbollDirekt gjort ett jättejobb med att presentera talanger, nominera finalister till priser och att utgöra prisjury. Detta gav mersmak och vi ska försöka utveckla detta vidare under 2020. Som grädde på moset kom förbundskapten Janne Andersson på spontant besök till spelarhotellet dagen efter matchen (och två dagar efter Sveriges fina Rumänien-match, mitt under landslagets samling) och föreläste för spelarna. Det visar verkligen hur viktig Ettan är för svensk fotboll. Spelarna fick också möta Sveriges främste domare genom tiderna, Jonas Eriksson, som delade med sig av erfarenheter. Adidas bjöd på att spelarna fick med sig matchtröjor och presentationsjackor hem som minne. Totalt en superhelg för dessa unga spelare!


Drömmen för många Ettan-klubbar är att de intäkter ligan kan skapa ska närma sig SEF:s nivåer. Under hösten har Aftonbladet gjort en artikelserie som belyser de ökade skillnader som uppstår i och med att SEF får nära tre gånger så mycket resurser som tidigare, genom att nya avtal med Discovery och Unibet träder i kraft. Att nå till de nivåerna är en utopi för oss i Ettan. Men i takt med att intresset och kännedomen kring Ettan ökar, så ökar också möjligheten till intäkter. Under 2019 ökade tittandet på våra TV-sändningar med ca 20 %. Nyckeln till framgång ligger i att ännu fler kommer och ser matcherna och att vi hittar lösningar för ännu bredare och bättre distribution av TV-sändningar, av ännu bättre kvalitet. Detta jobbas det på och vi hoppas att snart, efter jul/nyårshelgerna, kunna komma med information om hur Ettan kan ses i ”TV” från 2020 och framåt. Parallellt med detta har vi också tack vare ett bra arbete från SvFF:s sida säkrat centrala intäkter för 2020 som är något större än de var 2019. Det ger oss möjlighet att arbeta mer med marknadsutveckling; att få in mer centrala intäkter.


2020 blir en säsong att se fram emot i Ettan. Vi har klassiska klubbar som Landskrona, Eskilsminne, Värnamo, Gefle, Sandviken, Vasalund, m fl, kvar i serien. Samtidigt kommer talangfabriken BP tillbaka till talangligan Ettan. Hela sex lag från Stockholm spelar i ligan och därmed blir det en stor mängd heta derbyn. Räknar man in Södertälje i Stockholmsområdet så blir det sju, med Syrianska FC. Karlstad-klubbarna har gått ihop och blir säkert att räkna med. Sandviken och Gefle är kvar och därmed två rykande heta Gestrikederbyn; 2019 var det ca 5.000 personer på läktarna i båda derbyna!


När julen stundar, mörkret lägger sig och vintervädret är mer vått och grått än vitt och vackert känns det långt till seriestarten 2020. Men det är verkligen något att längta efter!


Tack till alla er som följer, arbetar med, stöttar och gillar Ettan!
God Jul, Gott Nytt År och så ses och hörs vi 2020!

Johan Englund

Ordförande

Intresseorganisationen Ettanfotboll