200923 Skylt på Nyabvallen under fotbollsmatchen I division 1 norra mellan IFK Luleå och Örebro-Syrianska den 23 september 2020 i Luleå. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN / COP 225 / PB0007

På onsdag, den 1:a september, spelas Norrbottenderbyt mellan IFK Luleå och Piteå IF. I samband med derbyt firar också hemmalaget Luleå jubileum då det är 50 år sedan man för första gången spelade i allsvenskan.

Med 16 poäng befinner sig IFK Luleå precis ovanför nedflyttningsstrecket, sex poäng ovanför hittar vi rivalen Piteå IF. För Luleå betyder alltså matchen lite extra mycket när vi tittar på tabelläget men onsdagskvällen bär också på en extra betydelse – den markerar nämligen 50-årsfirandet för klubbens första allsvenska säsong!

Spolar vi tillbaka tiden 50 år hette Nyabvallen fortfarande Skogsvallen och IFK Luleå var det enda laget i allsvenskan som hade sin hemvist norr om Uppland.

Den allsvenska sejouren skulle bli kortvarig. Malmö FF vann serien med två poängs marginal mot Åtvidabergs FF. IFK Luleå slutade sist på 14 poäng tillsammans med IF Elfsborg. 

Degraderingen till trots ser föreningen och delar av 1971-laget tillbaka på säsongen med glädje. Till klubbens Facebook-sida nämner den dåvarande lagkaptenen, Ragnvald “Ragge” Bogren, ett av alla fina minnen från säsongen:

– Ett av de starkaste minnen jag har är bortamatchen mot Hammarby på ett utsålt Söderstadion. Hammarby hade spelat 18 hemmamatcher utan förlust. Då kommer en nykomling från Norrbotten och spräcker den sviten. Det var en prestation som gav eko i hela Fotbollssverige, säger Luleå-veteranen.

Säsongen 1971 bjöd mestadels på förluster men man besegrade bland annat IF Elfsborg och Landskrona BoIS på hemmaplan och Hammarby IF samt Örgryte IS på bortaplan. 

Till onsdagens jubileumsmatch har föreningen bjudit in ett flertal spelare från 1971-laget. I samband med matchen kommer veteranerna att uppmärksammas, hyllas och intervjuas. Göran Widén är marknads- och evenemangsansvarig hos IFK Luleå och berättar mer om jubileumsevenemanget.
–  Arrangemanget har tagits emot mycket bra. De spelare från 71-laget som har möjlighet finns på plats och vi bjuder på en bit mat, de får en chans att träffas och prata minnen. Samtidigt får vi i klubben en chans att ära deras prestation och publiken hylla sina gamla hjältar. För att uppmärksamma jubileet kommer IFK Luleå att spela matchen i replika-tröjor från 1971.