Öppna mailet i webbläsare

 

 

 

”Fotbollen har en läkande effekt”  

Med två omgångar i ryggen den senaste veckan blickar vi ut över en ny helg och omgång innehållande sexton Division 1-matcher, med anledning av resultaten som varit vågar man sticka ut sin haka och säg att uttrycket ”alla kan slå alla” verkligen gäller för Division 1 i år.

Vilka matcher vi haft, typ så. Det har bjudits på spänning, det har bjudits på jämna matcher och det har varit helt underbart att kunna frossa i så mycket fotboll som det spelats senaste veckan. För en vecka sedan lyfte vi Sandviken som gått som tåget i inledningen, nu vann de visserligen helgens match – men i onsdags mötte de Team TG som stod för omgångens skräll när de efter matchen for hem till Umeå med alla tre poäng inpackade i bagaget bak i bussen.

Det återstår att se om något lag i serien kan bjuda på en skräll även i helgen, men med risk att man jinxar något lags framgång är det väl bäst att denna veckan inte lyfta något lag här.

Vi brukar alltid bjudas på en rad vackra mål under våra omgångar, därför är också inslaget ”Veckans Mål” väldigt uppskattat av de som följer oss i sociala medier. Ett av de mål som tog plats på listan efter onsdagens omgång kom att bli ännu vackrare när jag på torsdagen fick veta vad spelaren i fråga fick bära på sina axlar under matchen. Utsiktens BK:s mittfältare Arvin Shojaee snurrade upp Oskarshamnsförsvaret och ”tå-fjuttade” in ett mål på Ruddalen, bara timmar efter hans pappa lämnat jordelivet. Det får målets betydelse att bli ännu större!

– Jag förstår egentligen inte hur jag kunde spela matchen, jag bröt ihop flera gånger under matchen och även efter. Jag hade inte sovit någonting då jag var på sjukhuset hela natten inför, men det kändes som pappa ville jag skulle spela min match, säger Arvin och fortsätter.

– Man får komma ihåg att motgångar i livet är tuffa, men fotbollen har en läkande effekt. Livet kommer alltid gå vidare oavsett hur jobbigt det än må vara just nu går det alltid vidare.

Du är modig, stark och en duktig fotbollsspelare Arvin. Låt fotbollen ha sin läkande effekt.

Division 1 är som bekant talangernas serie, det är här de lär sig att flyga. Varje vecka har vi ett inslag på ettanfotboll.se där vi möter en av seriens talanger, den här veckan var det Karlslunds nyuppflyttade mittback Adam Björk som var i fokus. Han skrev A-lagskontrakt i höstas men har sedan han blivit uppflyttad startat i samtliga matcher och gjort det riktigt bra. Det är definitivt en ung talangfull spelare ni bör hålla ögonen på under säsongens gång. Läs artikeln om honom och följ gärna artikelserien som löper under hela säsongen, då kan ni också hålla er uppdaterade om Morgondagens Stjärnor och talangerna som finns i Division 1.

Nästa vecka är det tid att kora april månads spelare, ni kommer via vår Facebooksida kunna rösta på en av de spelare juryn valt. Det är också kul om ni berättar vilka ni tycker stuckit ut.

Avslutningsvis, ha en fantastisk helg – hoppas ni får se en (eller fler) riktigt bra match(er)!

Vid pennan,
Jimmy Fors
Ettanfotboll

 

 Veckans Talang – Adam Björk

Inför den här säsongen fick mittbacken Adam Björk skriva sitt första A-lagskontrakt med Karlslunds IF HFK. Under inledningen har han tagit plats i elvan och ser fram emot att fortsätta utvecklas under tränarparet Samuel Wowoah och Jonathan Ederström.

Egentligen kunde det ha blivit seniorfotboll redan för ett år sedan, men livet ville annat. Där och då hade Adam precis mottagit priset som ”Årets Junior” av föreningen – men han valde att vänta en säsong till innan han väl blev seniorspelare, något han tycker känns rätt än idag.

– Det var ett samspel mellan mig och tränarna, jag kände väl också att jag inte riktigt var redo att ta steget att skriva A-lagskontrakt då. Jag behövde mera tid, förklarar Adam och fortsätter.

– Det fanns saker utanför fotbollen som påverkade också. Det var såklart inte ett lätt beslut men när jag ett år senare väl skrev på ett kontrakt kändes det ju helt rätt och nu är jag redo.

Men priset som ”Årets Junior” då, det måste väl ha betytt mycket för dig som spelare? 

– För mig betydde det ganska mycket, jag hade precis kommit tillbaka från en långtidsskada. Så det var ett kvitto på att jag gjort något bra och utvecklats. Det var ett positivt tecken på att man kan komma tillbaka starkare även om man tappat värdefull tid, säger Adam om priset.

Adam i nickduell med en Elfsborgsspelare i ligacupen för U19 2018.  Foto: Bildbyrån

Adam i nickduell med en Elfsborgsspelare i ligacupen för U19 2018.
Foto: Bildbyrån

Det brukar ofta vara en inskolningsperiod för unga talanger som kommer upp i ett seniorlag, men i Karlslund har man slussat in Adam Björk genom rotationsträning – så när det väl var dags för honom att permanent bli uppflyttad till A-laget kände han sig redan som ”hemma”.

– När man har varit med gruppen ett bra tag i träning så har man lärt känna dem över en ganska lång tid, så att komma in i gruppen nu har inte varit några problem för mig. Den enda skillnaden är väl att man nu är en i gruppen på riktigt och inte bara en som tränar med dem ibland, men kontakten med grabbarna har alltid funnits där, säger han och fortsätter.

– Alla i laget har varit väldigt omhändertagande, sedan är det klart att de på samma position som mig kan lära mig mycket och ger mig tips. Vi har många duktiga försvarsspelare i laget.

Övergången till seniorfotboll har gått bra för Adam, som har startat samtliga matcher. 

– Det har fungerat bra, i och med jag varit uppe i rotation med A-laget hela fjolåret så har jag tränat en hel del med laget och har därför också fått en bra inskolning och lärt mig del för del under en lång tid. När man nu kommer in och spelar matcher vecka efter vecka så är det en annan fysisk belastning med matcherna, det är ett annat tempo som man inte är van vid från åren då man spelat i ungdomsserier, berättar Adam Björk och fortsätter sen om skillnaderna.

– I Division 1 är där mindre tid för misstag. Ett misstag i en Division 1-match kan vara väldigt avgörande då det oftast finns mycket kvalitéer hos motståndarlagen. Man måste alltid vara påkopplad och vara fokuserad på sina uppgifter, det är ju den stora skillnaden skulle jag säg.

Adam är duktig på att läsa spelet och duktig i en-mot-en situationer.  Foto: Bildbyrån

Adam är duktig på att läsa spelet och duktig i en-mot-en situationer.
Foto: Bildbyrån

Efter den start Adam haft på säsongen skulle många nog vara halvvägs till Nou Camp i tankarna, men den unge mittbacken står med fötterna på jorden och skyndar långsamt.

– Jag har ju som mål att ta mig vidare någon gång så det känns kul och motiverande att redan under mitt första år få speltid, så mina tankar är positiva och jag är glad som får tillhöra ett sådant lag som jag gör. Just nu vill jag bara träna, köra på och fortsätta utvecklas som spelare.

– Jag vet det är mitt första år och har inte bråttom, jag tar en dag i taget och försöker inte kolla för långt fram. Det kan ju hända saker som plötsligt förändrar hela ens tillvaro också.

Många har en drömklubb de skulle vilja spela i om de blev utlandsproffs, de flesta har ett lag som de håller på – men lite smått unikt har ”Veckans Talang” inget av det, åtminstone inte än.

– Jag har faktiskt inget särskilt lag som jag håller på, och har nog inte tänkt på vilken klubb jag skulle vilja spela i om jag blev utlandsproffs. Men det är klart det vore kul att spela i en av de stora europeiska ligorna, fast nu är jag här i Karlslund och spelar fotboll i Division 1 och då får man vara där med. Jag tror på mjukt och hårt arbete och det är vad jag lutar mig tillbaka mot.

 

 

VIDEO: Sena projektilen som fick Pelle Olsson att jubla

Omgång fyra av division 1 är spelad – förutom matchen mellan Umeå FC och Vasalund som fick skjutas upp pga flygstrejk – och innehöll flera dramatiska avgöranden. Värst var Sandvikens Naeem Mohammed som frälste laget bara sekunder innan matchuret slagit 90 minuter. Se veckans snyggaste mål från Norr- och Söderettan!

Se videon här 

Ex-allsvenska kollapsen – nytt jättefiasko: ”Skärrade”

Klassikerklubben Åtvidaberg, som spelade i allsvenskan så sent som 2015, har det jobbigt i division 1 södra. Förlust med 0-5 mot Landskrona förra omgången och i dag nytt magplask då Ljungskile vann med 4-0.

– Vi blir så enormt skärrade så fort något går emot, säger ÅFF-tränaren Rickard Johansson till Corren.

Läs hela texten här

Se ALLA matcher på EttanPlayMatcherna från Ettan går att köpa för 89 kr styck eller genom ett löpande abonnemang för 159 kr i månaden.Köp matcherna här

 

TicketCo är ny partner till EttanfotbollVi hjälper klubbar och ligor i Europa att maximera sin försäljning både av biljetter och säsongskort.Läs mer här

 

 

Följ Ettan på sociala medier:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ettanfotboll är en intresseorganisation som grundades 2006 när seriesystemet ritades om inom svensk fotboll. När organisationen grundades tog man namnet Svensk Elitfotboll Ettan, 2015 röstade medlemmarna genom ett namnbyte och sedan dess heter man Ettanfotboll, som man egentligen alltid kallats för i folkmun.

 

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*Kontaktuppgifter

*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Vill du ändra dina inställningar?

Uppdatera inställningar eller avregistrera dig från listan.