Veckans Talang – Linus Mattsson

Redan som 15-åring gick Linus Mattsson över till seniorfotboll och Gefle IF i Division 1. Det dröjde inte länge innan Linus visade upp sina kvaliteter, så tidigt som i premiären borta mot Nyköpings BIS gjorde den inbytte mittfältaren mål. Det kommer bli en spännande säsong för Linus del och det är en spelare värd att hålla ett extra öga på!  

Trots sin unga ålder, han fyller sexton senare i sommar, gör Linus Mattsson redan sin första säsong i Division 1-fotbollen och den unge talangen tar redan nu sikte på spel på högre nivå.

– Som lag är målet att vi ska känna oss nöjda efter varje match, så det var extremt skönt att ta hem tre poäng i senaste matchen. Långsiktigt hoppas jag på för min egen del, och för lagets, att gå upp till Superettan.

Hur ska du bidra till det?

– Jag kommer fortsätta att ge allt för laget och förhoppningsvis kunna hjälpa laget med mina individuella skickligheter i offensiven.

Från 2014 fram tills i år spelade Linus ungdomsfotboll i AIK, han har också hunnit med att testa med europeiska klubbar som Huddersfield, Heerenveen och Espanyol. Men han landade till slut i Gefle IF, där han nu ser fram emot utmaningen att få spela seniorfotboll.

– Seniorfotboll är en helt annan sak. Det är högre tempo, bättre kvalitet på spelarna och det är en väldigt stor skillnad från ungdomsfotbollen. Jag kände mig redo både kvalitets- och styrkemässigt för spel i Division ett. Dessutom ville jag ta detta steg tidigt för att lära känna mig själv bättre som fotbollsspelare.

Hur känns kroppen efter omställningen?

– Det längsta jag spelat under match hittills är 70 minuter, och det var väldigt påfrestande. Löpningarna jag tar måste vara 110 procent, och det gäller egentligen allt jag gör på planen. Inom juniorfotbollen kände jag ibland inte att jag behövde ta i maximalt för jag visste att jag var lite snabbare och hade lite bättre teknik, men nu måste jag verkligen använda alla mina kvaliteter fullt ut.

Hur kändes det att göra mål i seriepremiären?

– Det bidrar självklart till självförtroende och även till hopp för laget, och för mig. Det var väldigt skönt att göra det första målet tidigt på säsongen och förhoppningsvis kan jag fortsätta näta och bli en poängspelare.

Målet från seriepremiären mot Nyköpings BIS kan du se i spelaren nedan.

Du är yngst i laget, hur känns det?

– Jag vet inte riktigt… jag tänker nog inte så mycket på det, förutom att man kanske ser att jag inte är den äldsta. Jag har blivit väldigt bra behandlad av alla och eftersom vi har ett ungt lag generellt så fungerar den sociala biten väldigt bra.

Så du får inte alltid börja som apan-i-mitten på kvadraten?

– Haha, jo! Där finns det regler som gör det till en nackdel att vara yngst. De två yngsta får alltid börja i mitten, så det är alltid jag och någon annan.

Som fotbollsspelare, vad skulle du säga är dina främsta styrkor?

– I offensiven är jag en väldigt aggressiv spelare som alltid försöker hitta lägen för att komma till avslut. Sedan skulle jag säga att jag har en bra passningsförmåga. Jag vill dessutom alltid ge 100 procent i allt jag gör.

Vart ser du sig själv om fem år?

– Jag hoppas självklart på att jag får en bra utvecklingskurva så att jag kan fortsätta min karriär i en stor utländsk klubb i Europa. Jag hoppas att jag även då känner att jag utvecklas och att jag får mycket speltid.

Något speciellt lag?

– Helst en av topp fem klubbarna. Drömmen är att spela för Barcelona.

Du går fortfarande i skolan, hur fungerar det att kombinera fotbollen och studierna?

– Just nu går jag i nian på grundskolan, men jag har läst klart alla ämnen för att kunna satsa allt på fotbollen denna termin. Så tekniskt sett har jag gått ut grundskolan redan. Dessutom har jag börjat plugga till prov redan nu inför gymnasiet.

Hur fungerar det med boende nu i och med flytten?

– Just nu bor jag på hotell, men jag ska snart få en egen lägenhet här i Gävle.

Och hur känns det att du ska bo ensam?

– Det ska faktiskt bli kul att testa på det. Just nu känns det bra att sköta sig själv. Sen får vi se om den känslan ändras om några månader.

 Till sist, hur är dina tankar kring säsongen?

– Det är en helt ny miljö i division ett. Som lag hoppas jag att vi kan ta många poäng, kanske till och med gå upp till Superettan. Sedan ska vi ha riktigt roligt också!

Här kan du även läsa Veckans Match – Omgång 3!

 PoddEttan: Hannes Andersson

Everysport Media Group (ESMG) är Ettanfotbolls nya mediapartner – så i det första avsnittet av PoddEttan den här säsongen gästas vi av företagets VD, som dessutom har ett eget förflutet i Division 1-fotbollen, Hannes Andersson. Han berättar om sin tid som spelare, vad han gjort efter karriären och vad samarbetet med Ettanfotboll innebär.

Lyssna på avsnittet här

 

”Utgående med DIF – måste utvecklas”

Matteo Catenacci lånades nyligen ut från Djurgården till division 1-klubben Sollentuna. Ytterbacken född 2000 anser inte att det är en enorm nivåskillnad.

– Den är inte så stor som man kanske tror. För mig var utlåningen viktig. Jag har utgående kontrakt med Djurgården och måste utvecklas, säger Catenacci till FotbollDirekt.se.

Läs hela intervjun här 

AIK-talangen rankas – tio hetaste namnen

Brolin är av väldigt många ansedd som en kommande elitmålvakt. Tillhör AIK men är alltså utlånad till samarbetsföreningen Vasalund.

Bra fysik och kommer att få välbehövlig erfarenhet av seniorfotboll. Har har ett offensivt lag framför sig så att han kommer att ställas på en del prov tar jag för givet.
Ett framtidsnamn utan tvekan.

Läs hela texten här

Se ALLA matcher på EttanPlay 

Matcherna från Ettan går att köpa för 89 kr styck eller genom ett löpande abonnemang för 159 kr i månaden.

Köp matcherna här

TicketCo är ny partner till Ettanfotboll

Vi hjälper klubbar och ligor i Europa att maximera sin försäljning både av biljetter och säsongskort.

Läs mer här

 

Följ Ettan på sociala medier:

 

 

 

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*Kontaktuppgifter*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*Vill du ändra dina inställningar?Uppdatera inställningar eller avregistrera dig från listan.

 

 

Ettanfotboll är en intresseorganisation som grundades 2006 när seriesystemet ritades om inom svensk fotboll. När organisationen grundades tog man namnet Svensk Elitfotboll Ettan, 2015 röstade medlemmarna genom ett namnbyte och sedan dess heter man Ettanfotboll, som man egentligen alltid kallats för i folkmun.