210605 Sandvikens spelare tackar publiken efter, fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sandviken och Dalkurd den 5 juni 2021 i Sandviken. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0020

Publikrestriktionerna är lyfta. Nu vill Sandvikens IF att publiken blir tolfte spelaren i jakten på Superettanplatsen. – Vi vill ingjuta hopp och engagemang för vår publik, säger klubbchefen Anders Eriksson.

Sedan 1 juni har publiken varit välkommen tillbaka på arenorna fast med begränsningar. För Sandvikens IF, som historiskt sätt haft ett bra publiksnitt, var beskedet efterlängtat efter en och halv säsong utan publik.

– Det var en fantastisk känsla. Alla hade väntat på att gå tillbaka till arena och vi försökte hantera allt på ett bra sätt. Det handlade verkligen om att kommunicera. Att rätt information gick ut, hur man skulle gå på matcherna och vad som gällde för samtliga, säger Eriksson.

Att arrangera fotbollsmatcher utan publik är inget Sandvikens IF:s klubbchef vill uppleva igen.

– Det var en märklig situation och under så pass lång tid att det blev ett nytt normalläge. Det kändes som försäsongsmatcher även om det var mitt i brinnande serie. Man kände mest för spelarna. Vi har och haft stort publikstöd med mycket folk på hemmamatcherna till noll. För oss var det extremt påtagligt, säger han.

Sedan publiken välkomnades tillbaka har Sandvikens IF arbetat med att locka tillbaka publiken till Jernvallen Arena. Under deras sju hemmamatcher med publik har klubben haft ett publiksnitt på 396 åskådare.

– Man märker att det är ett ändrat beteende. Många har blivit bekväma samtidigt som tv-produktionen har blivit bättre, säger han.

Under onsdagen lyftes sista publikrestrektionerna för idrottsevenemangen i Sverige. Förhoppningen är att publiktillströmningen ska öka framöver.

– Nu måste vi göra en insats för att få tillbaka publiken. Det har blivit mer ännu viktigare att kommunicera och göra oss ännu mer intressantare. Vi har jobbat betydligt mer med kommunikation och steppat upp rejält under denna säsong, säger klubbchefen.

För stunden ligger Sandvikens IF på andraplats och kvalplatsen till Superettan. Det är något som klubben kommer bygga på under säsongsavslutningen.

– Vi får använda oss av rätt typ av kommunikation, i och med tabellplaceringen. Vi vill ingjuta hopp och engagemang för vår publik. Vi är nära, har kvalplatsen och vill spela ett kval i december. Att vi bygger på den känslan, så folk ser vikten med tolfte spelaren. För den är viktig. Det påverkar sportsliga resultatet mer än att se matchen hemma, säger Eriksson.