200229 Sollentunas Anton Johanson och IFK Göteborgs Tobias Sana under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Sollentuna och IFK Göteborg den 29 februari 2020 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / Cop 94

Douglas Jacobsen är yngsta tränaren i Ettan, har en tydlig filosofi och beskrivs som en väldigt taktisk tränare. Nu ska 26-åringen ta Sollentuna FK till nästa steg.
– Det finns en enorm potential i klubben, säger han.

Sollentuna FK överraskade många och slutade på en tredjeplats under förra säsongen. Det innebar också slutet på en lång tränarera. Rebaz Hassan och Christer Mattiasson valde att gå vidare i sina karriärer efter flertalet säsonger i klubben. Ersättaren blev Douglas Jacobsen, som tidigare varit målvakt för klubben, från Karlbergs BK. Tränarsteget och återkomsten till klubben har varit motiverande för honom.

 Jag får representera en klubb som jag varit i som spelare och har genuina känslor för vilket är få förunnat. Som tränare är Ettan, på sätt och vis, enklare att jobba i jämfört med division två. Det finns goda möjligheter att analyser sitt eget spel och motståndarnas, samtidigt som matcher har tydligare struktur under längre perioder. Sen har jag en fantastisk spelargrupp och ledning att jobba med vilket gör arbetet både lättare och roligare, säger han.

Att sätta sin prägel och sitt spelsätt tar tid. Douglas Jacobsen jobbar kortsiktigt men tänker långsiktigt. Både i spelar- och lagutvecklingen.

– Vi är ju ett lag fullt av spelare och ledare med mycket utvecklingspotential vilket vi vet om, så utveckling har varit i fokus sedan dag ett egentligen. Vi har varit skickliga på att förhålla oss till våra prestationer när vi utvärderar matcher och tagit kliv på träningsplan, där vi sett en uppåtgående trend tidigare än i tabellen. Vi har ett relativt detaljerat spelsätt som tar tid att förfina och få utdelning för. Man får jobba koncentrerat och med ett lite längre perspektiv samtidigt som man parallellkör med ”match till match”-fokuset under säsong, säger han.

Ju längre säsongen har fortlöpt har spelarna utvecklats och anammat spelsättet. Det är något som Jacobsen vill lyfta fram.

– Sen är spelarna väldigt ambitiösa och duktiga på att omsätta idéer till praktiken vilket är ett måste. Helt nöjd är man nog aldrig som fotbollstränare, vi har mycket mer att ge känner jag, men jag är nöjd med många spelares utveckling och framförallt deras arbetsmoral, säger han.

En stor del av hans filosofi som tränare bygger på en stark kollektiv identitet. Jacobsen jobbar på och utanför planen med sammanhållningen och relationerna mellan spelarna. Processen är lång men resultaten syns ute på planen.

– Jag brukar sammanfatta det så här – vi är som bäst när vi gör varandra bättre. Relationer mellan spelarna är fullständigt fundamentalt. Vi jobbar egentligen med det i allt vi gör. Jag är tydlig med att ett starkt kollektiv kommer att vara den faktorn som har störst påverkan på vår säsong. Jag klockar till exempel aldrig vila mellan spel på träningar för att garantera rätt fysisk återhämtning. Det handlar alltid om att spelarna ska få tillfälle att ge feedback till varandra och problemlösa tillsammans, säger han och fortsätter:

– Vi kan ibland göra lagaktiviteter utanför fotbollen för att bryta mönstret och göra andra saker tillsammans. Samtidigt är vi inte naiva och försöker vara ett kompisgäng, utan snarare ett fotbollslag som har förstått att vi är varandras miljö och hur mycket vi behöver varandra för att lyckas. Vi är sen villiga att investera tiden som krävs för att bli starka kollektivt, på samma sätt som att vi är villig att investera tiden på att träna på andra saker.

”Mån om min utveckling som tränare”

Som många andra klubbar jobbar Sollentuna FK med data. Jacobsen och hans tränarstab använder analysverktyget Playmaker.AI i sin analys- och utvärderingsprocess.

– Datan är ett bra komplement till subjektiva bedömningar och kan stötta upp. I tränarstaben används mycket data kring fasta situationer. Jag kollar på många olika värden beroende på vad man är ute efter men det är något jag kan utveckla, säger han.

Många beskriver 26-åringen som en väldigt taktiskt tränare. Det stämmer delvis, menar han, men han skulle mer säga ”att han är väldigt taktiskt orienterad”.

– Det är lite komiskt, många har den bilden av mig… Det kanske stämmer men beror säkert på vilken referensram man tillämpar. Mina spelare hade nog sagt att jag är mer psykolog än taktiker. Jag försöker jobba med en holistisk syn på fotboll. Om taktiken hade varit i centrum hade jag definitiv valt schack istället, där finns det inget ”stolpe ut”-fenomen eller domare som kan påverka vem som vinner, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Missförstå mig rätt. Jag har absolut ett djupt, taktiskt intresse för fotboll och har investerat mycket tid åt taktiska analyser och resonemang under de senaste fem åren. Men jag lägger rätt lite fokus på motståndarna utan egna spelet är prioritet. Jag brukar skoja om att vi har fullt upp med att hålla koll på oss själva. Individuellt med spelarna blir det många videogenomgångar och en del detaljfokus för att hjälpa spelarna få ut mer av sin potential.

Lärdomarna har varit många under hans första säsong i Ettan. Samtidigt känner Jacobsen att han har utvecklats mycket som tränare.

– Egentligen i alla delar av hantverket som tränare. Jag är mån om min utveckling som tränare och försöker leva som jag lär genom att ta mycket ansvar för den och blir lite bättre för varje dag som går. Lärdomarna från säsongen hittills är många, inte minst när det gäller fasta situationer, säger han och skrattar. 

”Vi har en relativt tydlig identitet som lag”

Tabellmässigt har Sollentuna FK etablerat sig på den övre halvan med Jacobsen. Med 34 inspelade poäng ligger Sollentuna FK på sjätteplats. Det är samma tabellplacering, fast fem poäng mindre, som under samma tidpunkt ifjol.

– Jag är nöjd med vart vi befinner oss på vår resa i förhållande till hur länge vi hållit på. Det går inte bara att utvärdera spelet genom att förhålla sig till inspelade poäng. Vi har försökt utvärdera prestationer mer än att snöa in oss på resultat. Samtidigt finns det en del i prestationer som handlar om att vara bra på att vinna matcher och det jobbar vi med kontinuerligt, säger Jacobsen.

Data från Playmaker.AI visar att Sollentuna FK:s målproduktion ligger i linje med förväntade mål (xG). Samtidigt finns förbättringar i deras försvarsspel, där Sollentuna FK har släppt in fler mål än förväntat (xGA).

– Jag gillar att vi är ett lag som försöker skapa lägen på egen hand och som gör mål ofta, men ser stor utvecklingspotential i att vara ett lag som släpper in få mål och håller nollan ofta. Jag tycker att vi har en relativt tydlig identitet som lag, samtidigt som det är något vi behöver vidareutveckla kontinuerligt också, säger Jacobsen.

Resultatmässigt har höst- varit bättre än vårsäsongen. En förklaring kan vara att spelarna blivit mer samspelta och grundspelet satt sig ju längre säsongen pågått.

– Trots perioder med några uteblivna resultat under våren så har vi inte ändrat så mycket, utan valt att tro på processen och på våra spelare. Min åsikt är att människor generellt presterar som bäst i en miljö som är trygg och där man får stort förtroende och det gäller även fotbollslag, säger 26-åringen.

”Det ger klubben ett mervärde”

Detta är Sollentuna FK:s femte säsong i Ettan. Det finns ingen brådska att kliva upp i Superettan utan klubben arbetar långsiktigt. Det får ta tid innan de tar nästa steg i seriesystemet.

– Sollentuna har gjort ett jättebra jobb på många fronter under en längre period nu. Det finns en enorm potential i klubben samtidigt som det finns en ödmjukhet om att det kommer att ta tid om man ska bygga en pålitlig struktur som inte bara kan ta en till högre nivåer utan kan bibehålla en där, säger Jacobsen.

Under säsongerna har de levererat ett flertal spelare till Allsvenskan och Superettan. Under fjolåret såldes Lucas Forsberg till AIK, Vasalunds IF värvade Daniel Söderberg, Taha Ali plockades av Örebro SK och Gustaf Lagerbielke gick till Västerås SK. Även under årets sommarfönster gick Herman Magnusson till Västerås SK. Det är ett kvitto på att klubben gör rätt i spelarutvecklingen och spelarrekryteringen.

– Sollentuna har ett fint track-record av att utveckla och hjälpa spelare vidare i sina karriärer. Det ger klubben ett mervärde när det gäller spelarrekrytering, där intresset för att spela hos oss är stort. På sikt har man kunna integrerar fler spelare från egna akademin och till och med lyckats sälja vidare någon vilket är ett kvitto för hela klubben, säger han.

Relaterat – läs mer om Sollentuna FK:s akademi


Playmaker.AI

Ettanfotboll har tagit fram Sollentuna FK:s lagspider och underliggande statistik i analysverktyget Playmaker.AI.

FAQ:

xG: Antalet mål som lag eller spelare förväntas göra utifrån skottkvalitet och antal skott.

xGA: Hur många mål ett lag har förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.

PPDA: Defensiva handlingar mot offensiva handlingar. Ju lägre PPDA-värde desto bättre är laget i höga presspelet.

Den underliggande statistiken – förutom gjorda mål, insläppta mål och assisten – var inför omgång 23.

Underliggande statistik:
Mål: 40
xG: 36,13

Insläppta mål: 40
xGA: 32,0

Skott: 270
Skott på mål: 91

Bollvinster på offensiv planhalva: 833
PPDA: 6,62
Tacklingsprocent: 52

Bollinnehavssnitt/90: 52
Antal passningar/90: 499
Passningsprocent: 83
Passningar in i boxen: 848

Mål:
Oliver Stojanovic Fredin: 9
Aron Sandén: 4
Constantino Capotondi: 4
Jabir Abdihakim: 4
Fabian Ahlstrand: 3
Jens Hägg: 3
William Jan: 3
Anton Johansson: 2
Kevin Ali: 2
Jens Jakobsson: 1
Wilhelm Nilsson: 1

Assist:
Constantino Capotondi: 5
Oliver Stojanovic Fredin: 5
Aron Sandén: 3
Anton Johansson: 2
Kevin Ali: 2
William Jan: 2
Robin Sundgren: 1
Emil Stenstrand: 1
Fabian Ahlstrand: 1
Jabir Abdihakim: 1